Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
tímto vás chci požádat, aby jste do odpovědí napsali, zda jse nebo nejste pro obnovení povinosti jí na vojnu od 18. ti let a proč, taky prosím hlasujte v anketě. Děkuju
Aaaa... anketa je kde..?
Osobně bych byl pro alespoň půlroční službu.
Chlapci by se naučili disciplíně a pořádku. Tím nemyslím zbytečnou buzeraci, kterou jsme si my starší
museli projít. Třeba vytírat padesátimetrovou chodbu tkaničkou, mi zábavné nepříjde.
Ovšem když Vás pod krkem chytí dvoumetrový "východňár", pak se na nic neptáte. Tak touto cestou NE.!
Ano
Dědo představte si,že ano.Pro takových 90% VZS ano,těch zbývajících 10% těm by možná pomohla jen cizinecká!
Netuším, na jaké vojně jste byl Vy, ale mi ta má dala co proto.!
Naučila mě postarat se sám o sebe a to za všech okolností.
Už jsem si totiž nikdy nenechal líbit výskoky typu... "Héééj, mooore, dej cígo.."!
Ano
Ano - já byl, doporučil bych to všem dnešním mládežníkům
Nemuselo by to být na rok - stačí půl roku na seznámení se zbraní, základní povely, výcvik... Zvlášť při aktuálních celosvětových nepokojích .. může za 5 let být Čínsko-Finská válka...
Pro vojnu bych byl a to říkám jako vlastník modré. Ale za určitých podmínek a to například bez buzerace a s tím spojených věcí. Určitě je dobré když se naučí pořádku, smyslu pro samostatnost a podobně. Ale zbraně? No jasně je to vojna, ale já kdybych šel na vojnu tak ji odsabotuji a do případného nasazení by mě možná dostali, ale buď bych ho strávil v base nebo jako záškodník typu Švejk. Za naši armádu a za tuhle republiku bych nikdy nebojoval.
Ano, vojna by prospěla. Ale jen k tomu, aby se dnešní mládeži přestali oblíkat a chovat jak - s promunitím - buzeranti, a začli se prezentovat jako chlapi. Sám po vojně toužím, tak rád bych se tohle učil prožívat. Ale nevím, co bych dělal v případě bojového konflitku, nejspíš bych šel do nějaké partyzánské skupiny, která chrání civilisty odevšad. Ale jsou to jen slova...
Chlapče, nic ve zlém, ale radši si pořádně užij s holkama. Vojna byla, je a bude vždycky pakárna. Oni ji totiž řídí lidi a lidi jsou různé
Vojna byla krásná, ale krátká říkají ti, kteří už mají odslouženo
Přidávám se k nim - mám odslouženy poctivé 2 roky (1982-84) jako řadový vojín/strážný (pochůzkář) u speciální strážní jednotky pro OZD (objekty zvláštní důležitosti) v systému služeb 24hod služba/24hodin volno - po službě (čili každý druhý den) vycházka. Ve službě systém 2 hodiny pochůzka (procházka), pak 2 hodiny bdící a 2 hodiny spící a tak pořád dokola.
Co mi vojna dala?
Naučil jsem se třeba třeba drhnout rejžákem nejen podlahy, ale i stropy , mýt okna, žehlit si košile a vycházkové kalhoty, ručně si vyprat všechno oblečení, převléknout komplet povlečení na 26 postelích za 3hodiny, mýt nádobí jako směna v kuchyni, jako pomocník kuchaře obracet palačinky ve vzduchu na 2 pánvích současně, jako dobrovolný pomocník psovodů jsem se naučil zacházet se služebními psy a mnoho dalšího. Nesmím zapomenout na 2 roky krásného vztahu s jednou slečnou, kterou jsem si tam jako voják našel.
Co mi vojna vzala?
Upřímně - pořádně nevím. Možná díky ní skončil jeden asi jinak perspektivní předvojenský vztah. Pokud bych to chtěl přepočítat na peníze, tak pak jsem díky vojně za ty 2 roky přišel o výdělek v hodnotě cca 55-60.000,-Kčs, což byla v té době (1984) hodnota nové Škody 120 nebo staršího rodinného domu, protože jako soustružník v úkolové mzdě jsem před vojnou vydělával kolem 2.300,- Kčs měsíčně.
Shrnuto - nemám pocit, že by mi ZVS (základní vojenská služba) nějak uškodila, byly to 2 roky zkušeností a všemožných zážitků, na které do smrti nezapomenu. A to i přesto, že mne za jeden průšvih na 10 dní zavřeli do basy. Bylo to asi také tím, že jsem sloužil v malém městě na Hané, městě, kde byly velmi vřelé vztahy mezi civilisty a vojáky (včetně vojáků ZVS), takže jsme se od nich lišili jen tím, že jsme byli v zeleném.
A jestli dnes obnovit povinnou vojnu? Možná by se tam dnešní mladí kluci naučili spoustu nových věcí a hlavně by se naučili mnoha věcí si víc vážit. Možná - kdo ví. Zejména v dnešním systému, kdy by se z obránců vlasti jako za naší ZVS mohli díky naší přítomnosti v NATO stát lehce vojáky - okupanty v nějakém tom Iráku, Afganistánu apod. A to bych jim vůbec, ale vůbec nepřál. Takže ať raději povinná vojna není - stačí, že jsme zemí s okupační armádou díky našim současným profesionálním vojákům.
tak naši vojáci mají dobrou pověst v zahraničních misích a to i u místního obyvatelstva. Přeci jen naše polní nemocnice, rekonstrukční týmy udělali své. Bohužel jsme přišli o skvělé chlapy a co je víc zarážející, máme špatný systém péče o válečné veterány.
pro ronyx : ... A to bych jim vůbec, ale vůbec nepřál. Takže ať raději povinná vojna není - stačí, že jsme zemí s okupační armádou díky našim současným profesionálním vojákům.
Naprostý souhlas.
Ono to není až tak jednoduché, že ...
Armáda znovu nakoupí budovy a pozemky pro posádky a vyžene turisty z výcvikových prostorů? Nakoupí výzbroj? Tisíce tanků, stíhaček? Nebo se bude cvičit boj s bambusovou tyčí? A kdo bude těch sto tisíc záklaďáků živit?
Vojna ze které my můžeme vyvozovat, jak by vypadala +- ta dnešní, byla jedna velká buzerace bez jakéhokoli hmatatelného a reálně prezentovatelného, exaktního výsledku. Profesionální armáda dneška, je moderní, levnější a absolutně dostačující. V době dnešní a v spolcích ve kterých jsme, plné jaderných zbraní, jsou milionové počty vojáků, jako v první a druhé světové válce k ničemu. Rozhoduje profesionalita a výzbroj. Počty znamenají pramálo.
Jsem pro, nemusí trvat 2 roky, stačí když se chlapci naučí čistit boty a prát ponožky, a pokud zvládnou i nějaké cvičení se zbraní, přežití v lese, tak to nebude na škodu. Aby tam nebyli "zbytečně" nechala bych je v ¨době výcviku udělat autoškolu, v tanku opravdu jezdit nemusí a létat ve sihačkách také ne.
Aneb s kanónem na vrabce, že? Čistit boty nebo prát ponožky se může naučit každý. K tomu nemusí tvrdnout na vojně. Osobně si na druhou stranu nedokážu představit, že bych musel kvůli odchodu na vojnu zahodit rozvíjející se firmu.
Určitě by byla dobrá a jsem pro. Ale kdo by dnes z mladých prošel? Stačí se podívat jaký je odpad nyní a to jsou lidé kteří chcou jít do armády. Většina neprojde na zdravotních! Buďto křivá páteř, ploché nohy, jiné poškození kloubů, špatný zrak, alergie...(věk do 30 let) Nemluvím o psychotestech, kdy na tomto zase vyletí další část lidí. Je pravda, že psychotest vyhodnocuje počítač nikoli psycholožka, takže je tam i podle mě zbytečný odpad. A potom tady máme fyzičku. Dneska většina mladých i těch vysportovaných neumí kotouly, nedokáži vylést na tyčce(to ani nezmiňuji lano), nemluvě o přítazích na hrazdě...kliky, sedy lehy (děs, bída a utrpení). Někteří ani neumí běhat. Chápete to? Člověk by řekl že běhat umí každý a ono ne. Bohužel.
Mělo by se začít dbát o sportovního ducha mládeže a dětí, jinak brzy do armády nebude kdo. Takové závody mezi školami v zimních sportech a letních sportech, ve střelbě jako byly kdysi... to dnes schází.
Druhá věc je ta, že obnovení ZVS a všech útvarů by bylo tak náročné nejen po stránce finanční ale i kapacitní že to prostě nejde. Né teď. A vzhledem k tomu jak vše funguje, tak v dohlé době také ne. Co se akorát upravilo byla branná povinnost a tu mají nejen muži ale i ženy!
A co se týče ZVS, větší šanci na přežití v boji mají ti, kdo mají alespoň základní výcvik...a základní výcvik určitě není běhání po lese s airsoft pistolí a imitací nějaké jednotky. Střelba z ostré zbraně je úplně o něčem jiném než z kuličkovky.
Pamatuji si bráchu od spolužačky ze základky. Šel na vojnu, normální kluk, podotýkám vysoký, mužný. Potkala jsem ji pak po letech, jak jde s maminkou a vedou bráchu, byl mimo. Úplně mimo. Řekla mi , že se mazáci na vojne ožrali a byl znásilněn, protože se zastala slabších, které nesmyslně a brutálně šikalnovali pod vlivem ALKOHOLU, tak to...mělo pro něj následky. Nic se nevyšetřovalo,nebo málo, bez postihů, vše se ututlalo a on se zcvoknul.
Na druhou stranu můj táta sloužil u pyrotechniků a nemohl si vojnu vynachválit, vžydycky na ní spomínal hrdě a rád.
Já jsem proti povinnosti. Starší syn byl po škole hned pracovně rok v cizině a tam se taky naučil. Přišel domů a vše si skládal a rovnal, byl üplně jiný. Taky se naučil o sebe postarat a nemusel být zrovna na vojně povinně.
doplněno 13.02.15 11:41:oprava-protože se zastal .
Asi se měl na to vykašlat a nezastávat se nikoho, kdoví.
já znal kluky co spáchali sebevraždu. Můj soused co by příslušník ZVS vyskočil s okna...přežil.
Ne
K čemu to? Pokud jste pro, žádejte naše najlepčí, které jste volili, ať ZVS zavedou. Ostatně pokud bude válečný konflikt, tak písknou a půjdete i bez jakéhosik dotazování co si kdo myslí. Ale něco podobného už tady bylo.
doplněno 14.02.15 09:52:Mimochodem - Třetí světová válka je nevyhnutelná řekl Kubera... není to ojedinělý názor, že je třeba přerozdělit svět.
Vojnu z povinnosti určitě ne. Kdo se chce učit se zbraní, střílet, či zabíjet, ať se přihlásí dobrovolně, na to nemá každý žaludek. Myslím, že kdyby došlo k válce, bylo by velice málo těch, kteří by byli štěstím bez sebe, že jdou do války. Nakonec na Slovensku tisíce mužů do války nechtějí:
"pt" ať žijí dezinformace. Vy jste nikdy nedržela v ruce zbraň, minimálně vzduchovku? No, vidíte a u nás střílí i pětiletá vnučka a díky tomu, že je k tomu vedená by nikdy nemířila na člověka nebo třeba na kočku. O válce tu sice nikdo nemluvil ale i dnes je dost "žoldáků" co pod hlavičko NATO na misích vyvraždí vesnici.
doplněno 13.02.15 14:27:Pt: Máte pravdu, žasnu čeho je člověk v 21. století schopen.
Liduš, myslím, že by bylo lepší, kdyby vůbec nebyly žádné války, aby netrpěly děti a lidé vůbec. Kdyby se zbraně vůbec nevyráběly, kdyby vůbec nebyli žádní žoldáci. Kdyby se lidé nezabíjeli a ani se to neučili. Kdyby k sobě lidé neměli nenávist a zášť. Nechtěla bych se dožít, aby šel vnuk na vojnu, nebo do války a tam přišel o život. Proč, proč vlastně? Nevidím důvod být vojákem a učit se boji, kde je smrt. A to na celé Zemi.
toto bohužel nenastane. Totální mír je sen a utopie. A jestli Vám to zlepší náladu, jak jsem psal výše raději mít nějaký základní výcvik než žádný. Protože když toto není, tak to dopadne jako na Ukrajině, kde separatisté zmasakrovali několik táboru Ukrajinské armády. Ukrajinská armáda totiž postavila tábor, nijak jej nemaskovala, postavila techniku na techniku, stany na stany. Separatisté tyto tábory lokalizovali a zahájili dělostřeleckou a raketovou palbu na pozice. Tak přeoranou zem jsem viděl na posledy na fotkách z velké války a druhé světové války.
A co se týče bezpečnosti, situace v Evropě a Asii je taková že jsme na pokraji války. Nemluvě pak o uměle vyvolaných konfliktech na blízkém východě kde se cvičí arabové z Evropy, kteří nejsou stíhání za službu v ISIS či Al-káidě. A co je více alarmující je to, že strana zelených se v EU asi sjednotila v názorech neboť toto označuje jako výlety. A dále že by se tito lidé měli chápat...
Ano
Proc-protoze dnesnim mladym chybi zaklad -disciplina,znaji a vyzaduji prava a kde jsou POVINOSTI?
Jen na okraj - z nejvíce trpících a šikanovaných byli druhým rokem největší borci / v 90%/...a dávali to mladým pěkně vyžrat...
Kdo byl na vojně, dá mi jistě za pravdu, že to byl ztracený čas a peníze. Jediné, co se tam člověk naučil bylo "ojebávat" jakoukoli činnost a zašívat se. Takže za sebe říkám NE.
doplněno 14.02.15 11:05:Ještě dodám, že za celou vojnu jsem na střelnici vystřelil 6 ostrých nábojů a tři zásobníky tj.90 nábojů slepých ze samopalu, v přijímači na manévrech. S touto zkušenností jsem byl zařazen jako střelec ke strážním jednotkám muničního skladu. Na noční hlídku kasáren nás vyzbrojili tupým bajonetem, který, když není nasazen na zbrani je k ničemu a násadou od lopaty. Pro ty kdo to pamatují - já neměl vojnu mazáckou, ale gumáckou. O to hůř, když toto praktikovali vojáci z povolání.
Do podobných diskuzí mám připravenu už několik let tuhle univerzální ospověď:
Mě vždycky baví, když se v podobných diskuzích objevují mezi zastánci povinné vojenské služby ti, kteří o "vojně" vědí - s prominutím - úplný ho.no, zejména baby, které o tom, co se v té zelené pakárně dělo, slyšely jen nějaké historky z doslechu. Nenaučil jsem se na vijně nic, mimo "ojebávání, zašívání a chlastání". Respekt a poslušnost určitě né - lampasák s vysokoškolským titulem z vojenské vysoké školy, která neovládá ani gramatiku páté třídy základky, se respektu nedočká, ať bude mít na výložkách staršího dýzla, nebo majora.
Za sebe: vojnu jsem strávil v kanceláři, protože z celé odloučené roty jsem byl jediný, kdo dokázal řešit složité matematické úlohy typu "kolik je dení stravovací norma na jeden kus vojáka, když X vojáků prožralo za měsíc Y korun", uměl jsem sečíst deset šesticiferných čísel bez kalkulačky a dokázal jsem vyplnit do kolonky číslo tak, aby desetiny byly opravdu v těch dvou posledních sloupcích. Jo, vojna mi přinesla opravdu hudně "zážitků", a někdy i veselých (tedy přesněji: veselých pro mne coby pozorovatele), které bych jinde nezažil, ale to je asi tak všechno. Vystřelil jsem celkem 10 ostrých a 30 tupých cvičných nábojů, umím skvěle vyplňovat papíry a pochodovat.
Takže kdyby nás napadnul nepřítel, mohu svou vlast svědomitě brýnit těmito způsoby:
1. zastrašit nepřítele rázným pochodovým krokem,
2. vrhnout se nepříteli tváří v tvář a zaútočit na jeho živé síly baterií ostře nabroušených tužek,
3. pozvat znepřátelená vojska do putyky a uchlastat je k smrti (měli jsme na rotě hafo ostraváků, takže asi jediné, co mně vojna opravdu naučila, je, že umím chlastat destiláty v množství, které jsem do té doby považoval za jednoznačně smrtelné)
4. také bych se mohl jako záškodník vloudit do logistického centra nepřítele a záměrnými chybami v účetnictví jeho vojska vyhladovět k smrti.
Na vojně jsem toho viděl opravdu dost a kdybych to neviděl na vlastní oči, asi bych nevěřil, že něco takového je opravdu možné. Dnes řada lidí, co na vojně nebyla, považuje filmy typu Tankový prapor nebo Černí baroni za fikci a nadsázku - nene, ty filmy jsou (bohužel) pravdivé, a musím říct, že realita byla mnohdy ještě podstatně horší.
Opravdu nechápu, proč by měl být každý dorostenec předhozen napospas tlupě tupých vymaštěných hovad v zelených mundůrech se zlatejma hvězdama a proč by měl být buzerován někým, jehož IQ je nejspíš stejně vysoké, jako dnešní datum.
Strávil jsem "vojnou", (byť to označení je velmi nepřesné, spíš bych to nazval "nesmyslnou buzerací k ničemu") řadu měsíců svého života, které bych jistě dokázal strávit podstatně lépe, příjemněji a užitečněji, a vpodstatě jsem se nenaučil vůbec nic. Jen vím, že tvrzení mého staršího bratrance: "vojna je zvláštní druh onanie, kde ču.ák honí člověka" je opravdu přesnou - téměř až zrůdně výstižnou - charakteristikou toho, co se odborně nazývalo "základní vojenská služba".
Urychleně v situaci za kterou se domnívám stojí současní politici EU a jejich inženýrství v oblasti splácání kultur do jednoho celku a výsledek ,který zastírají starostí o člověka bude utrpení všech a to je válka. Nahrává to Saudské Arabii ,která ovládá přes finanční toky řadu evropských ale amerických politiků. Proto je nutné obnovit urychleně naši armádu.
Ne
V dnešním promíchaném světě to skončí tak občanskou válkou. Kdo za koho bojovat a jsou lidi ochotni vůůbec bojovat?
ella, váleční štváči a j. se ptát nebudou.
Obnovit armádu? A za co asi tak? Kde ubytujeme 100 000 vojáčků? Kdo je bude živit? Kdo jim koupí zbraně? Kde seženeme letadla? Už jich nemáme tisíc, ale jednu letku vypůjčených. Kde seženeme tanky? A kdo ty vojáčky bude něco učit? On to snad ještě někdo umí?
Komiku.
Životní úroveň po filcáku (po 20 letech) stoupla, protože jsme zrušili armádu a přestali živit čerňoušky ...
Povinná vojna je nesmysl. Nejen že to nic nepřináší ale ani nikoho neochrání.
Pořadová příprava, nekonečné uklízení místo spánku, 24 hodin ve strážní službě a pořád dokola. Kdykoliv nás někdo napadl, nikdy se vláda neodvážila k odporu. Dnes už teprve ne. A aby někdo umíral za zájmy, které neodpovídají zájmům občanů je také blbost. Ptal se někdo občanů, jestli je k něčemu kontingent v Afghanistátu? neuspěl tam v historii žádný stát a ani dnes ne. Nikde na světě žádná armáda nepřinesla mír. Jen trosky, zmar a smrt.
A aby se šešily věci u zdroje - odstřihnout od dodávek zbraní, financí apod. tak to se záhadně neděje. A pro takové skupiny umírat? No to by musel být naždý takový chtivec magor.
Proč pomáhat zemi, která když potřebujete pomoct vás leda kopne do prd*le a kde to jde tak vám hází klacky pod nohy. Na mě by se sice vojna už dávno nevztahovala ale být mi 18. tak nejdu. Za ten život co tu žiji v této zemi jsem ani jednou nezažil že by mi stát pomohl - naopak - rok od roku horší, proč a co by mě mělo motivovat pomoci takovému státu.
O tom že mladí jsou nevychování - my jsme v mládí nebyli o dost lepší / a teď když jsme "staří" tak to okamžitě odsuzujeme mnoho starších lidí by si mělo uvědomit že stáří není zásluha a neměli by argumentovat tím že jsou starší.
Za to že NĚKTEŘÍ mladí nejsou vychování nemůže stát, zrušení vojny ani konstalace hvězd - za to může společnost a rodiče. TAKOVÝ ale byli i v jiných režimech, v jiné době, za jiných okolností.
Vojna je hloupost, válkou se nikdy nic nevyřeší /zemřou tisíce lidí pro to aby s 2 lidé dohodli v teple za stolem/, stále více mě vše přesvědčuje o tom že člověk je neuvěřitelně hloupý tvor- zatímco ostatní zvířata se poučí po 1. špatné zkušenosti člověk to nedokázal ani po 2. špatných zkušenostech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.