Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda ve fontánce

Od: jaja28* odpovědí: 17 změna:

Můj dotaz se týká čistoty vody ve fontánce, jejíž obrázek sem vložím. Máte někdo prosím nějaký fígl na to, aby voda zůstávala stále čistá a průzračná? Mě se to nějak nechce dařit. Kamínky a mušličky co mám ve fontánce jsem dobře proprala, mušle vyvařila a stejně se voda po několika dnech začne kalit a na povrchu se vytváří jakýsi matný povlak. Pokud je fontánka stále v provozu je to s čistotou vody daleko lepší. Někdy ji ale pochopitelně vypínám a to pak začne popisovaná situace se zakalováním. Nevím co s tím. Poradí někdo? Předem díky. A teď ten obrázek

Voda ve fontánce

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Nedá se s tim dělat nic,nepomůže ani zařazenej filtr do oběhu.Můžou za to mikročástice ve vzduchu,vlhkost,teplo,světlo.Tenhle flek se ti udělá do druhýho dne i na hrnku s čajem.Jedině měnit vodu(destilka by byla nejlepší) a vytrvale mejt kameny i nádobu a taky potrubíčko.

honzek11*
a nebo mozna nejakej chlor nebo jinej připravek kibic ma ale pravdu mozna jedine obrnit se vytrvalosti.:)

ukulele*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
ahoj, poznáš strom olši? Na ní rostou olšové šištičky, utrhni si jich pár, dvě dej do sklenice a přelej je vřící vodou, nech vychladnout, pak je vyjmi a vlož do fontánky, voda v ní bude po dlouhou dobu křištálově čistá (( ty šištičky se spařují proto, aby se z nich nevyluhovalo tmavé barvivo ))
Toto mne velmi zaujalo. Víš o tom něco více, čím je způsoben tebou popsaný efekt? Je to tříslovinou?
ukulele*

Ahoj, blíže o tom moc nevím. Je to stará akvaristická finta, jak udržet sterilní prostředí pro jikry, už před druhou svět. válkou se toto aplikovalo na jikrách ryb. Skutečně to zabírá i u ryb které jsou choulostivé na chemické preparáty.

A ještě jsem kdysi nalezl informaci, že se nálevem z olšových šištiček léčily obtížně hojitelné rány.

honzek11*
o tom jsem este nikdy neslisel a nemusí to být nejaký speciální druh olše?
ukulele*
ještě se k tomu vracím, ano je to směs tříslovin, které mají velmi silné antibakteriální účinky, kdysi jsem věděl i chemický název nejúčinější složky, ale už jsem to bohužel zapomněl. Podobné účinky má i rašelina, ale ty olšové šištičky jsou jistější, mám to ověřené po řadu let...Velká výhoda je, že šištičky jsou na olši po celý rok, samozřejmě sbíráme ty černé loňské, které jsou na stromě zároveň i s novými zelenými ...
jaja28*
hodnocení

ukulele, tak to je teda bomba odpověď. Olše vím kde roste, tak co nejdříve půjdu na šištičky a provedu tak jak si popsal. O výsledku určitě budu referovat. Díky moc za radu tobě a i ostatním.*pusa*
jaja28*
hodnocení

Ukulele, tak si nevím rady s těma šištičkama. Přelila jsem je vřící vodou, druhý den jsem je i vyvařila, ale jakmile je dám do fontánky, za nějakou dobu začnou pouštět hnědé barvivo a voda je fujtajblová. Tak tedy nevím, nevím. I po pouhém přelití vařící vodou, nebo i po dokonalém povaření - stále pak hnědé barvivo pouští. A teď babo raď. Teda vlastně ukulele raď. Díky:(
ukulele*
Ahoj Jájo, to je zajímavé, já jsem je používal v akváriích a nějak moc intenzivní zabarvování vody jsem nezaregistroval, jediná rada je : nech je v té vodě jen chvilku až se bude ta voda zabarvovat příliš, tak je vyndej, zřejmě je tam moc malý objem vody, což mi došlo až teď, omlouvám se...
jaja28*
hodnocení

Ukulele, tak já to tedy zkusím nechat to tam ve fontánce jen chvilku. Ale původně jsem to pochopila tak, že se tam šištičky mají nechat trvale a že právě tím co vylučují tak ovlivňují kvalitu té vody ve fontánce. Pokud tam budou jen chvili tak taky vznikne ten efekt ovlivnění kvality vody? Nějak mě zřejmě uniká ta podstata věci. Díky za vysvětlení.
ukulele*
Pochopila jsi můj záměr zcela správně, předpokládal jsem, že tam zůstanou a vše bude ok, no zřejmě se jinak chovají v 60 litrových akváriích, kde jsem je používal, než - bohužel v nějakým jednom litru vody, ale snaha byla, to musíš uznat...

tesyk*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Nuž a co zkusit ždibec modré skalice?

jaja28*
hodnocení

To není asi marný nápad. Pokud to nějak nevyjde s těma šištičkama z ošle, tak tuto metodu taky zkusím. Pamatuji si, že tatínek stříkával stromy modrou skalicí - jako ochranu před všelijakým potvorstvem. Takže díky za radu. *pusa*
tesyk*
Pak je ještě složitější možnost použít UV ozařování, používám u bazénu a je to sqělé!
jaja28*
hodnocení

Vítám každou radu, ale tenhle způsob si myslím, že by byl pro daný účel dost nadstandartní. Ale díky za snahu.
honzek11*
Jenom tak mimochodem kdyby to někdo nevědel modrá skalice je jedovatá takže nepapat!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]