Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
tohle nemá být trolovací otázka. Dnes mě napadlo něco o holém neštěstí... ale proč je neštěstí holé?
Nikde jsem nenašel odpověď. Věřím, že zdejší rádci nezklamou a pro jistotu jsem umístil do Volné diskuze
Podle mého názoru by to holé mohlo podtrhovat fakt, že o nic jiného než nejde než o to prosté neštěstí. Ale zpět se dere otázka: proč holé?
díky
Ten význam sahá do minulosti, kdy Jára Cimrman při svých cestách dorazil až do Afriky. Tam byl přepaden místním kmenem a jejich náčelník se jmenoval "Líná huba" Protože se mu to ale nelíbilo, tak si nechal říkat "Holé neštěstí". To není můj výmysl, ale dlouholeté studium o jeho životopisu.
Dobrý den, já bych řekl, že jde o zdůraznění významu slova neštěstí. Samotné neštěstí je už průšvih, ale holé neštěstí je průšvih větší, resp to slovo holé chápu jako povzdech nad tím, že to neštěstí je čiré, průzračné a ničím zmírňujícím nepřibarvené. Zkrátka, totální průšvih. A když jsme u té češtiny, tak je také zvláštní, že např. bída nestačí a ještě je tam i nouze (bída s nouzí) nebo sesíláme svrab a neštovice (ona by nestačila jen jedna choroba=?). No, některá slovní spojení jsou ustálená a o významu ani nepřemýšlíme. Zdravím!
P.S. Ale, otázka je to zajímavá.
Ono se někdy říká, "stalo se mi strašný neštěstí", a nakonec se ukáže, že to tak strašný zase není. Nebo bylo to "velké neštěstí", když se třeba mluví o nějaké nehodě, ale naštěstí nikdo při nehodě nikdo nezemřel. Ale když se řekne, To je holé neštěstí" je to prostě "non plus ultra" Je to konečná a dále už nic. Ale ono se to tak v praxi vlastně ani nevnímá a ani nepoužívá. V souvislosti se rčením "líná huba - holé neštěstí" je to velice trefně vystiženo. Kdo má hubu línou, tedy nemá odvahu se ozvat, nebo se ozvat nemůže z toho důvodu, že ani neví jak, nikdy ničeho nedosáhne a to je vlastnost, kterou si dotyčný sebou nese celý život. V tom případě je to pro něho skutečně holým a doživotním neštěstím. A ostatní nad ním mohou jenom pokrčit rameny a vzdychnout. Víc nic se dělat nedá.
Ale je to docela zajímavá otázka, nikdy by mne nenapadlo nad tím přemýšlet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.