Nejste přihlášen/a.
Nebyl jsem na vojně, ale zajímalo by mě, proč je u vojenských hodností Generálmajor nižší hodnost než Generálporučík.V hodnostech je přeci poručík nižší hodnost než major.Děkuji Josef
Jedno z vysvětlení bylo : Kapitán = čtyři hvězdičky,jinak to v minulosti nejpěknější vojenská hodnost (taky jsem ji nosil)
Major = jedna hvězdička v orámované epoletě (výložce,nárameníku...
Generál major = jedna hvězdička v pleteném orámování
Generál úproučík = dvě hvězdičky
Pak existuje ještě druhé vysvětlení a to byl ještě nad majorem štábní kapitán
Oboje vysvětlení platí cca do roku 97,viz odkaz dle kterého neplatí to druhé vysvětlení,možná že to bude jinak-gen.por byl dřív než gem.mjr a měl dvě tak když byl zaveden gen.mjr tak zákonitě musel mít jen jednu!
doplněno 24.01.15 16:21:Miro-hvězdičky od podporučíka výč do armádního generála byly stejně veliké.Menší byly pouze stříbrné od rotného po nadpraporčíka
Ahoj. Diesele, hezký tabulky. Víte, jak se říká nepovýšenýmu Majorovi na Podplukase? Podmajor. Měli jsme na vojně jednoho takovýhleho a těžce snášel, že v tý svý hodnosti zůstal tak osamocen. Oklopený samýma podlukasema a jedním Plkem. Jsme nevěděli, jestli se máme smát a nebo plakat smíchy. Bral to ten slovenskej maďar, nebo maďarskej slovák dost osobně. Psal se rok 1979-81.
Pokusím se zjednodušit to co píše p."diesel"
poručík má 2 hvězdička, tudíž generálporučík má též 2 generálské hvězdy.
Major má 1 větší hvězdičku než poručík se dvěma menšími, tudíž generálmajor má obdobně jak major, jen jednu generálskou hvězdu. Podle vzoru majora. Hodnost generálmajor je vyšší hodností , stejně jako je vyšší hodnpost major s jednou hvězdičkou než poručík se dvěma.
Zdraví -miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.