Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velký stres!

Od: stres odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jsem pověstný tím, že neustále něco dělám - neflákám se (na dovolenou jezdím občas, na pivečko zajdu jednou, dvakrát za měsíc) V nedávné době se mi toho všeho navršilo nějak moc. Přišlo zkouškové na VŠ a do toho spousta práce. Učil jsem se na velmi důležité zkoušky a testy. Byl jsem na tom psychicky velmi špatně. Učil jsem se třeba 20 minut, pak se mi chtělo hrozně spát, tak jsem si musel lehnout na záda a asi deset minut jsem si představoval jak jsem na písečný pláži, popíjím pivo a chodím se potápět. To mě dokázalo uklidnit, abych se mohl vrátit zpět k učení. Nicméně za poslední týden jsem každý den brečel (někdy více, někdy pár slz) - to je hrozný, před tím jsem nebrečel snad několik let a teď každý den. Vůbec nemám chuť na sex, na jídlo, bolí mě celé tělo. Soustředit se už skoro vůbec nedokáži. Mám pocit, že mi exploduje hlava, né z učení, ale z přemýšlení o životě. Mám pocit, že se vše hroutí. Měl jsem nějaký životní plán, který jsem dodržoval celkem snadno s drobnými odchylkami, ale najednou musím skončit školu, protože ty zkoušky jsem nedal. Vždy jsem byl považován za zodpovědného člověka, ale najednou si z ničeho nic vzpomenu, že jsem něco někomu slíbil a úplně na to zapomněl. Jsem hrozně unavený, protože když jdu spát, nemohu i přes únavu usnout. Říká se: každý chvilku tahá pilku. Jsem ve fázi, kdy tahá někdo jiný. Vzhledem k tomu, že jsem si svůj životní plán (i přesto, že to nebylo snadné) plnil - cítím to jako hodně silný náraz z 200km/h rychlosti do zdi. Cítím se (jsem) jako úplná troska. Vůbec nevím jak to vysvětlím svým blízkým a části lidí, kteří se radují z mých neúspěchů. Najednou asi po 10 letech nemám co dělat, já už totiž nemusím nic do školy odevzdávat. Všechny ty rozpracované věci mohu hodit do ohně. Ještě, že je venku pěkně a mohu své slzy skrývat za slunečními brýli.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

stres, je mi líto, že vás to takhle semlelo. Dospíte se, odpočnete a všecko bude vypadat jinak. Tohle všechno není otázkou života a smrti. Na to, co si o vás někdo zlomyslně myslí, můžete mávnout rukou. Protože to takhle dělají lidé, kteří sami nic nezkusili a tedy nic nezkazili. ;) Vykašlete se na hodnocení, počkejte s tím, až se seberete a začnete uvažovat s klidnou hlavou. A pak hrr do zachraňování toho, co zachránit lze. Všecko není do stoupy. Ikdyž to s tak zjitřenými city, vypadá. Udělejte si pěkných pár chvilek, delších nocí, porelaxujte, vyčistěte hlavu. A pak se uvidí.;) Je dobře za průšvihem vyhlížet cíl *placni*

martinaa*
hodnocení

0x

Máte životní krizi, jedna etapa se Vám uzavřela, ale nemůžete najít směr k té další. Zkuste se jasně zamyslet nad tím, kam teď povedou Vaše kroky a jaké budou Vaše cíle. Není třeba dávat si nějaký životní velecíl, pro začátek stačí nějaký malý. Pokud teď máte trochu času, dejte si pořádný voraz, aspoň pár dní, víkend.

Jediné, co můžu poradit, je vykašlat se na to, co si o Vás myslí okolí, protože jinak Vás tenhle stihoman bude honit pořád. Takovou mám mámu - co řekne okolí tomu? Ale co si lidi pomyslí? Atd. Proboha, proč? Žijí snad oni Váš život, nebo Vy žijete jejich a jste jim tím svým životem nějak povinován? Pokud mají radost z Vašich neúspěchů, což je v dnešní době bohužel normální, zcela bych je ignorovala.

Uvědomte si, že je to Váš život, a nikomu (vyjma rodičů a nejbližších) nejste povinný nic vysvětovat nebo se jakkoli obhajovat. Zvedněte hlavu, ať se nedíváte na zem, kde skončil jeden sen (ačkoli na školu je možné se vrátit, ne? Znovu nastouptit nebo opakovat ročník...)

Dívejte se před sebe, kde čekají další sny a cíle. Ať je nezmeškáte, zatímco se budete ráchat v sebelítosti:)

stres
hodnocení

Ano lze se jednou vrátit. Nutno dělat znova přijímačky. Kdyby to ani tak nevyšlo, novou přihlášku již podat nesmím.

Nikdy jsem na VŠ jít nechtěl, nechal jsem se stáhnout partou a řečma - když to nezkusíš - budeš si to celý život vyčítat. Celý život si spíš budu vyčítat, že jsem ztratil školou spoustu času a že jsem to měl na dosah - stačilo trochu víc úsilí.

martinaa*

Vidíte, nikde není psané, že neuděláte znovu přijímačky a školu úspěšně nedokončíte, ale! Nežijte sen a život někoho jiného, žijte svůj. Pokud teď nechcete plýtvat dalším časem na školu, jeďte na rok dělat do zahraničí, prostě si stanovte nějaký cíl a jděte za ním. Dost lidí promarnilo nejlepší roky čekáním, co jim kdo donese pod nos:)

Dle mne je dobře, že jste na VŠ šel, ono roky učení a zkušeností se neztratí. A znovu to zkusit můžete, předměty Vám uznají a pokud to opravdu chcete, víc zamakáte. Pak už si sám před sebou nemusíte vyčítat nic.

A i kdyby škola nevyšla - na tom život nestojí. Možná nebudete vysokoškolák, ale i tak můžete být spokojený, fajn a dobře vydělávající člověk. To jenom v tomto státě jsou všichni nuceni do VŠ a stejně to mnohdy k ničemu není...

lidus*
hodnocení

0x

Zdravím, no semlelo vás to docela hezky ale nebojte se, bude líp. Za prve nemusíte nikomu nic vysvětlovat a skládat účty! Je to váš život, vaše věc a je tisíce lidí bez VŠ nebo naopak se dvěma a je jim to k hov...Zkoušky jste nedal a vyzkoušel jste všechny možnosti? Včetně přerušení studia, pokud už jste měl nějaký rok za sebou tak bych udělala vše abych ty rozpracované papíry nemusela pálit. No a když to nejde, tak to nejde a život jde dál,víte co na vás ještě číhá radostí a starostí? Pokud je vám hodně zle, vypovídejte se dobrému kamarádovi nebo mamince a uvidíte, že hned bude lepší ten zkur...svět. A vůbec, začíná léto, já bych jela k moři.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]