Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 19 let a dnes mi psychiatr předespal sertralin, kvůli depresi, která mě trápí. Asi bych ho měl dneska začít brát, ale na netu jsem si četl, že ze začátku po něm bývá člověku špatně, má pocity na zvracení atd. Zítra mám dost důležitý den, čeká mě hodně zkoušek ve škole a odpoledne jdu ještě na přednášku. Asi by nebylo rozumné vzít si ho už dnes. Co myslíte? Jaké máte zkušenosti? Díky
Ne každý má takové reakce na lék,jak uvádí příbalový leták. Antidepresiva stejně nezačínají působit hned, takže si prášek klidně vezměte. Nástup účinků je spíše až po týdnu, i déle. A po 1 léku vám asi hned špatně nebude. A určitě vám lékař napsal užívání, to znamená, máte-li užít prášek ráno, či večer nebo v poledne. Tím byste se měl řídit.
Lék žačne fungovat asi za 3 týdny, ne dříve. Velmi doporučuji. Za 1-2 měsíce zjistíte, že se cítíte dobře, budete mít pozitivní pohled na svět a věci, které vás dříve trápily se budou zdát nepodstatné. Lék umí dokonale zblbnout mozek, aniž byste si to uvědomoval. Na rozdíl od Neurolu nebo podobných léků, uvedený Sertralin netlumí. Lék je třeba brát v řádech měsíců, doporučuji cca do konce května (vzhledem k následnému dostatku tepla a slunce). Nevýhodou je, že obtížněji dojdete k ejakulaci (se ztopořením není problém). Pokud trpíte předčasnou ejakulací, je to výborná brzda a budete spokojený. Po vysazení léku se to vrátí zpět cca za 14 dní.
Když to necháte až na zítra, nic se nestane, ale pak už to začněte jíst a nevynechávejte to.
A s tou psychoterapií, jako doplňkovou léčbou je to pravda. Pokud je to deprese reaktivní (a takových je většina), musíte též odstranit příčiny a na tom musíte zapracovat s terapeutem. Najděte si tedy ještě navíc psychologa, který vám bude vyhovovat.
doplněno 22.01.15 20:32:Kdy vám zabere a nástup vedlejších účinků jsou dvě různé věci. Zatímco zabere za delší dobu, nežádoucí účinky se objevují většinou již v počátcích jeho braní.
doplněno 23.01.15 00:16:Tady odkaz, kde se o tomto léku praví: "Obvykle se pacient nejprve setká s vedlejšími účinky, až se zpožděním nastoupí antidepresivní účinek." tribune.cz/...
Neznamená to však, že by vedlejší účinky nutně musely nastoupit, u tohoto léku jsou nízké a někdo je nepociťuje vůbec. Přeji, abyste je nepociťoval též a brzo se vám ulevilo. Léčbu si bude řídit váš lékař, vše mu sdělte a proberte s ním.
Sertralin začíná zabírat až cca za 15 dní... pořád jsem necítila žádné zlepšení a najednou bylo vše "v pohodě". Takže si jej klidně vemte již dnes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.