Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uspořit naftu vs klimatizace

Od: aloisb® odpovědí: 3 změna:

To jsme to dopracovali! Při hledání jak uspořit naftu jsem přišel na to, že při zapnuté klimatizaci má moje auto - FORD Mondeo 2,0 TDDI spotřebu větší asi o 1 litr nafty na ujetých100 km. Proto nyní jezdím zásadně s vypnutou klimatizací a zapínám jí jen při brzdění motorem s kopce. Brzdný účinek motoru při zapnutí klimatizace značně zesílí! Při jízdě s kopce se zdarma hezky zchladím a po rovince si opět otevřu okno :)) Zkuste to také!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Pro úsporu, i benzínu, funguje jezdit o něco pomaleji, co nejméně brzdit, zkontrolovat nahuštění kol... Otevřená okna naopak mírně zkoršují aerodynamiku auta (tedy spotřebu zvyšují - ale ne tolik, co klima ´na plný pecky´)...

hodnocení

0x

je to klimatizace manuální nebo automatická? Manuální jede pořád na plno, kdežto automatická si vezme jen tolik výkonu, kolik sama potřebuje - pokud se něco za posledních pár let nezměnilo.

U mě je to totiž rozdíl max 0,2l/100km, pokud vůbec. Spíše poznám regeneraci filtru pevných částic, to jde spotřeba dolů o 0,5L/100km sama aniž bych se snažil, při snažení o dalšího 0,5L. Klimatizace je zbytečná, dokud je venkovní vzduch chladnější alespoň o 2°C a nestojí se v koloně. :)

hodnocení

Je to automatická klimatizace, ale když jí zapnu, tak jede vzhkledem k teplotě vzduchu v kabině hned na plné pecky. S vypnutou klimatizací mim motor téměř vůbec nebrzdí, ale když jí zapnu, tak je to znát! Filtr pevných částic u mého Mondea z roku 2001 zaplaťpánbůh není :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]