Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Legendy a méně známé památky v Posázaví

Od: pl* odpovědí: 11 změna:

Ahoj, rád bych se zeptal, jestli je tu někdo, kdo bydlí poblíž Sázavy, Stříbrné Skalice, Ratají, Talmberku nebo Českého Šternberku. Sháním nějaké informace o legendách z Posázaví. Také se zaměřuji na méně známé památky a přírodní zajímavosti v této lokalitě.
pokud o něčem takovém víte, tak mi, prosím, písněte! Budu rád.

A pokud hledáte nějaký tip na výlet, tak se podívejte na www.posazavi.estranky.cz

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Zdravím Posázaví! Tak to jste mi teď připomněl krásné mládí, když jsme jezdili na "pionýrské tábory" právě do těchto míst. Do okolí Ratají jsme si vyrazily s holkama jako úspěšné maturantky a navíc můj první zaměstnavatel "Frigera" měl u Štenberku chatu a tak to pokračovalo dál. No paráda. Vím, že to nikoho nemusí zajímat, ale já jsem to musela napsat! *vtip* A teď co mě napadlo poradit. Zkuste navštívil okresní archiv, tam určitě najdete tipy, čím ještě obohatit Vaše estranky. Určitě se na ně moc těším. Možná, že by pomohly i kroniky z těchto překrásných míst, i když jsou možná i právě v tom archivu. Předpokládám, že jste nezapomněl ještě na místní pamětníky. *placni* Jistě jsou mezi nimi ještě šikovní senioři, kteří rádi zavzpomínají, co jim jejich předci vyprávěli. Tak přeji úspěch! *cteni*

doplněno 28.04.09 09:06:

Tak nějak jste opomněl doplnit k té adrese csaf-posazavi.estranky.cz . A tak mám takový dojem, že se Vám nejedná tolik o přírodu, ale o to Vaše hnutí. To mě trochu zamrzelo, že moje představa byla úplně jiná. *nevi*

jarmik*

To jste se spletla, už tam normálně tu stránku má - bez dodatku:)

lidka*

Jarmiku díky a omlouvám se za unáhlenou reakci. Mě to trochu rozhodilo, jak jsem se dostala na ty nepravé stránky. Tak to bych moc křivdila. *hi*

pl*
hodnocení

Jako příroda je zde také obsažená, a jelikož se zaměřuji na zříceniny a méně známé památky nebo zajímavosti (čertova brázda), tak je to s přírodou ještě více spjato, prtoože většina z nich je do přírody zasazena a v okolí není moc objektů (i když takový Ježov :))

Příroda je na pár fotografii, ale spíš z určitého místa, zaměření není na přírodu.

JInak mě zajímaly hlavně legendy o uzdravení po napití se ze studánky, zasvědcené sv. Prokopu.

lidka*

Města a obce Posázaví mají už dneska pěkné internetové stránky, kde můžete také čerpat zajímavé informace o obci - městě. Koukla jsem např. na Rataje - mají i Občanské sdružení, které se zaměřuje na záchranu oblasti: obecrataje.cz/.... Na stránkách jsou i údaje z historie. Možná, že i to by Vám pomohlo.

jarmik*
hodnocení

0x

Dle mé zkušenosti nejlepším průvodcem po krásných a neznámých místech je geocaching. Neznám lepší způsob, jak podrobně poznat nějaký kraj, než pomocí geocachingu.

Tzn. moje rada zní: pořídit outdorrovou navigaci, přihlásit na geocaching.com a vzhůru na poklady!

pl*
hodnocení

Když geocaching ... To nejsou zajímavá místa a památky, ne? to jsou přeci jen nějaké ukryté krabičky všude možně v hlubokých lesích, kde je chodíš vykopávat

Geocaching jsou zajímavý místa tak památky tak hluboký lesy. Když hledáš nějakou multi keš tak klidně projdeš půlku města kde rúzně sbíráš indicie k výpočtu souřadnic finální kešky.

jarmik*

Myslím pane, že máte nesprávnou představu. Geocaching jsou krabičky, ale:

- nevykopávají se - obvykle bývají pod kamenem nebo v pařezu,

- geocaching jsou PŘEDEVŠÍM zajímavá místa a památky.

Pokud jste myslel svůj dotaz vážně a skutečně stojíte o tipy na zajímavá místa od jiných lidí, nemáte lepší systém, který soustřeďuje informace od mnoha vzdělaných a aktivních lidí, než geocaching. Uvědomte si, že většina lidí, kteří tu krabičku schovávají a starají se o ni, ve svém životě schová jednu, dvě krabičky. Zvolí pro ni v 90% případů místo, které dobře znají, mají k němu vztah a o kterém jsou přesvědčeni, že stojí za to, aby k jeho návštěvě pozvali jiné lidi. Návštěvníci, kteří ty krabičky hledají, pak hodnotí především právě to, jestli stálo za to na takové místo jít.

Máš pravdu, geocaching jsou hlavně a především zajímavý místa. Založit kešku tak aby vyhovovala všem pravidlům není jen tak, ale jsou kačeři (lidi kteří se geocachingem zabývají) kteří jich založili bezmála 40 a ještě asi 10 jich mají připravených. Ale pak už opravdu skoro všechen volný čas věnuješ údržbě kešek.

Obvykle bývají opravdu pod kamenem, či v pařezu, ale lovil jsem už ve falešnejch ptačích budkách, zavěšenou malinkou krabičku na větvi (neviditelná záležitost), ve vydlabaným falešným trámu, v dutém kámeni, krabička magnetem přicvaknutá odpodu k nosníku mostu, v nepoužívaným osvětlení na sjezdovce, ve skalní štěrbině, v patníku u silnice a já už nevím kde všude možně.

pl*
hodnocení

No jo, lae na džioukešin potřebuji gps. Ale časem bych si rád koupil mobilní telefon, který to umí, tak uvidím, snad to bude dobré a půjde to. Pak udělám přesně podle gps nejlepší přístupy k těm památkám a tak.
Jinak nevítě tedy o nějakých pověstech ze Sázavy a tak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]