Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kreslení - základy

Od: petr223* odpovědí: 30 změna:

Zdravím,
Rád se věnuji grafice. Bohužel mám mezery v kreslení. Nemám žádné základy, a proto nedokáži v podstatě nic nakreslit. Velice rád bych se naučil kreslit, abych mohl lépe navrhovat věci, předkreslit je, dělat lepší, apod...
A proto má otázka zní - jak se dá nejlépe naučit kreslit? Jít na nějaký kurz, vzít do ruky papír a tužku a stále kreslit a kreslit, nebo si například koupit nějakou knížku(tedy jestli nějaká je :) )
Už jsem se vyléčil z řečí typu "kreslení se nedá naučit" , "raději změň obor" apod... . Dle mě se vše dá naučit a vydřít. Hlavně chtít :) . Takže prosím takový lidi, kteří jsou strašně pesimisští a řadí se do kategorie zmiňované výše, tak sem prosím ani nepište ..
Mockrát děkuji za rady

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

poseidon*
hodnocení

0x

Dobrý den, snad ještě někde existují Lidové školy umění (LŠU), nebo Základní umělecké školy (ZUŠ), zájmové kroužky, kurzy atd.

mrnousek*
hodnocení

0x

Jde o to co kreslíte. Myslím, že nejdůležitější je umět ČLOVĚKA - jeho základní proporce.

Proporce člověka:

Udělejte si čáru, jak by měla být postava vysoká. Tu potom rozpulte. Spodní polovina čáry jsou nohy od kyčlí dolu, ta horní půlka je vše od kyčlí nahoru.

Osmina(tj. půlka čtvrtě) je hlava postavy.

Ruce jsou dlouhé zhruba do poloviny stehen.

Kolena jsou zhruba v půlce nohou.

Jedna dlaň by se měla na povrch těla vejít cca 100 krát, takže nedělejte příliš velké tlapy. :D

Stačí vám to? Když tak se zeptejte, jestli jsem něco vynechala.

polinek*

to nejde malovat člověka podle šablony,,myslíte že malíř sedí s pravítkem a měří ,,načrtne si to a pak maluje? To musí mít představu celkovou /to nejde napsat/ ,, prostě to musí jít samo . Mám doma knížku,ale úplně zbytečnou ,,JAK NAMALOVAT KRAJINU ,,,,podle toho by nenamalovala nic. To chce umět volit barvy pro vše,vodu,oblaka ,atd,,,,

banan*
hodnocení

0x
ahoj, předem chci pochválit za názor "všechno jde když se chce" :) moc pěkný postoj k životu. Já tedy kreslím ale mám to tak nějak od přírody, jsem kreslíř-samouk. Dost mi pomohla knížka, teď z hlavy ale nevím autora, ale tím chci říct, že knížky jak se naučit kreslit, existují :) před třemi týdny jsem se zúčastnila kurzu kreslení pravou mozkovou hemisférou, šla jsem tam jen zdokonalit své techniky a samozřejmě se přiučit novým metodám od profesionálů, ale můžu říct jen jediné - doporučuji! Byli tam i tací, kteří v životě nenakreslili ani domek jedním tahem a odcházeli se slzami v očích a vlastním portrétem v ruce :)
polinek*

BANAN můžete mi napsat do pošty jaký je postup a co to obnáší?

polinek*
hodnocení

0x

pokud máte fotopaměť ,,tak jen to nanést na papír.Není problém.Nebo pak nerozumím ,,co chcete kreslit konkrétně? Já jsem také samouk ,a,le musím vědět a vidět jak to vypadá a být schopna to nakreslit.

ale pokud tedy neuznáváte to,že člověk musí mít talent nevím,,,,je to jako zpěv. Učte se nejprve tužkou ,,ale barvama třeba olejem je to pak již těké vyjádřit portrét,pokud neumíte stínovat a volit barvy. .a pod..

hodnocení

0x

poradte.cz/...

doplněno 08.05.12 23:16:

Petře, už jste se ptal jednou a já vám odpověděla dost podrobně. Až teď zjišťuji, že se ptáte znovu na totéž, aniž byste vyzkoušel to, co vyzkoušeno už je někým jiným a co funguje. Toto je způsob, jak se naučit kreslit. Jako model začnete skleničkou, hrnkem a skončíte starou botou, starou taškou a kabátem na hřebíku. *jasne* Ale nic nezměníte přemýšlením, s odpuštěním, šťouráním se v nose, ale kreslením, kreslením, kreslením. Až donutíte ruku dělat to, co chcete a co oko vidí. Materiál výjde levně a chce to jen snahu začít a vytrvat. Nic vám nespadne do klína zadarmo. A výtvarné dílko už vůbec ne! *kafe* Jestli chcete zůstat u teorie, řekněte, nebudu ze sebe dělat trdlo.

polinek*

babkazov,,,,,,to nejde.musí to vidět a dát tomu tvar .Já namaluji celkem dost,ale nedokázala bych komixy ,nebo malůvky ke vtipům,,ale namaluji obraz který si mohu dát na zeď. Malování je věda. Je to dar.A nevím,co je tak k nepochopení to pochopit.

Dokud mi sloužily ruce, byla jsem celkem obstojný výtvarník. Navíc jsem to i vystudovala. Je pravdou, že nadání je nadání, ale je potřeba zvládnout řemeslo. Mohu pochopit, že někdo dovede nakreslit troubícího jelena v potoku a myšku Miky, ale třeba nakreslit rukavice na draperii ne. Tazatel patří k těm, kteří řemeslo budou muset zvládnout, díky zaměření školy. Možná, že blbě chápu, ale vidím to tak. *placni* Už jsem si vícekrát všimla, že vás nepochopitelně dráždím. Víte co, vykašlem se na sebe. Jo?! Já nebudu reagovat na vás, vy nereagujte na mě. A bude klid.

doplněno 09.05.12 11:10:

Pro polinek *jasne*

polinek*

nic proti,ale nic vám nedělám a že tady píši,že na malování je třeba talent to ví snad každý,,nevím proč bych měla být na vás vysazená ..na veškeré umění je ho třeba . I když ten pan Petr si to nemyslí .. já jen nemám ráda řeči ,které nejsou splnitelné

sargo*
hodnocení

0x

Je řada knížek, kde jsou popsané velmi dopodrobna základní postupy, včetně - no všeho :-D Doporučuji nejbližší knihovnu nebo knihkupectví. Posune to rozhodně dál, než když si budete všechny Ameriky objevovat sám. Namátkou Jak nakreslit tělo od Parramóna - s trochou (či hodně, dle potřeby :-D) tréninku se naučí každý. :)

krkovicka*
hodnocení

0x
Když to chcete tak proč ne?Já malují také a dá se říct že po svým.Na mé obrázky musíte koukat z dálky jinak nic nevidíte.Když jsem zacinala chodit do kroužku.Myslela jsem si že nás naučí malovat postavy,kopce,portréty.Asi tak do desáté lekce(hodiny)Jsme jen míchali barvy,kreslily linky a klikyhaky .Doslova čmaranice.Zůstalo mi to...Způsob se mi zamlouvá.Taky najdete to co vám bude vyhovovat.
polinek*

já bych byla pro ,,aby tady každý ukázal co jako samouk namaloval třeba bychom se nasmáli ,,nebo divili...*smich*

petr223*
hodnocení

Polinek: takže ejstli to dobře chápu, tak s grafikou mám skončit, neboť se kreslit nedá naučit?Což znamená, kdo se nenarodí s talentem, tak nemá šanci? takže pokud nebudu mít talent hrát hokej nemohu ho hrát? ...

polinek*

tak to nemyslím,,,je to úplně o něčem jiném. Hokej a malování.Pro hokej potřebujete úplně jiné priorityjá vám chci jen říct ,že vše se naučit nedá ač by člověk chtěl.

Já bych chtěla malovat jako nějaký starý mistr /je jedno kdo/ ,,ale bohužel nemám na to. Každý má jen na to,co mu jeho nadání povolí. Svůj stín se nedá překročit. A mohu se učit a učit . Jsou tady určité mantinely a dost. I kdyby se učil ve dne v noci. To není zedničina nebo učební obor .Proč jsou dobří krajináři nebo portrétisté ,,někdo /malíř/ nenamaluje portrét vůbec. Mám kamaráda malíře a ten úžasně dokáže vystínovat předmět že má hloubku ,,ale nedokáže kytku. I kdyby se rozkrájel. On to namaluje ,ale není to k ničemu. Všimněte si malířů,že jsou rozeškatulkování. Co bravurdně zvládně jeden ,,druhý na to nemá. Málokdo.

A takovépřirovnání hokeje s malováním je neadekvátní ..Dokážete namalovat portrét? Ten je z malování nejtěžší. Aby vyjadřoval podobu ,,,,,Já jsem na nich začínala ,pak jsem zjistila,že to není k ničemu ,,to se malovali dříve lidé místo fotky ,,ale je to umění .Jezdím na dovču,kde malíři v parku malují podle fotky to bych se mohla učit do skonání světa . Jo na vše člověk nemá.

Proč nejsou všichni hokejisté jako je Jágr? Třeba

doplněno 09.05.12 13:47:

já nepíši,skončit s grafikou, ,ale myslím,že chcete umět malovat vše. Jak tvrdíte,že se vše dá naučit Ještě někdo je tecnický typ a druhý totálně neschopný ,,,,nemá na to hlavu každý jsme jiný

krkovicka*
Základy by jste měl ovládat a knížky jsou.Jsou i dokonce pro děti-dvě vlastnime.Zajděte do velkého knihkupectví...Jak jsem již řekla najděte si styl a malujte.Jestli to máte v krvi tak to půjde jak po másle v opačném případě chce to trénink.Abyste pochopil aspoň tu technickou část kresby.
krkovicka*
Každá kresba má něco do sebe a když to bude vyhovovat mé tak proč by se někdo smál?Když koukám na obrazy které se vydrazily za desítky miliónů tak někdo žasne někdo kdo tomu nerozumí by se jak říkáte smál.Úkolem je na papír zachytit život.Své pocity,vnitřní sebe sama.Když budu mít kresbu kostrbatou,barevně nevyraznou,špatně vystínovanou a temnou tak co si o takovém obrazu Řeknete?A o malíři který ho maloval!
jasně že nejsem supr Malirka. ale obrazy hovoří jasně.Jak jsem již popsala.
polinek*

ano jsou malíři a malíři ,,,,,,,,,,,,,,hodně malířů již hřeší na své jméno a ano hloupí lidé si ho koupí! Koupí si jméno a obraz,na kterém je pouhá tečka...

O vaše údajném nepodařeném obrazu si neřeknu nic,pokud nebudete slavná a nebudete chtít peníze za jméno. Byznys a hloupost .

Každý malujeme jinak,,máme svou techniku a neberte mne za slovo že se i zasmějeme..mi klidně by jste mohli -neurážím se. Někomu se to líbí a někomu ne.

krkovicka*
A proto lidem kteří tomu ani za mák nerozumí ani základním barvám nic ukazovat nebudu Nezlobte se ale zde je případ-.Nedávno jsem viděla jeden obrázek.Byla na něm slepice s vyspulenou prdelkou.Tak jak to slepice mají.Když kouknete blíž zjistíte že veškerou energií malíř věnoval právě tomuto riť otvoru.Proč asi?
A to je právě to kde se rozlišují malíři a malíři bez života v obraze.Ono stačí i obyčejná beruška v trávě,kus suchého listí u stromu...
polinek*

vyřešeno ,,neukazujte nic ,,aspoň nesklidíte obdiv jak jste šikovný samouk. Jak jsem psala každý maluje jinak. Ale já jsem myslela jiné obrazy ,,které se dávají na zeď ta prdelka byla asi nějaký legrační obrázek. Proč ne,

petr223*
hodnocení

Tak to jsem se asi špatně vyjádřil. Malovat vše nechci. Protože se věnuji a budu chtít věnovat grafice, tak k tomu bych chtěl alespoň trochu umět něco nakreslit. Tím myslím nějaké základní věci, jako je například, dokázat namalovat alespoň trochu vypadající dům, nějakého ptáka, apod.. prostě dle mě základní věci... Ale když si budu vhtít rozvrhnout na papír, jak by mělo vypadat například nějaké loogo, či vizitka, tak abych uměl něco málo nakreslit. Nepotřebuji se učit stínování, portréty apod... ale mít alespoň malej cit v ruce a neumět malovat jen čáry a tečky...
Jak jsem psal, především se chci věnovat grafice, takže nepotřebuji aby zhe mě byl nějaký malíř, da vinci, picasso, apod. :)

Jen jsem chtěl vědět, kde získat základy...

polinek*

,,Pane Petře,tak to jsme si vůůůbec nerozuměli. Já to chápala tak,že ukrutným učením dosáhnete se našim mistrům Proto tolik psaní o nemožném.

něco mýho

doplněno 09.05.12 14:46:

tak něco

Kreslení - základy
krkovicka*
Tak jestli je váš tak se mi líbí.Zvládám spíš postavičky,krajinky,ale kytky moc ne.Jeden malý jsem vám tedy vyfotila.Mobilem.tak snad něco uvidíte.
doplněno 09.05.12 15:45: Nevidíte.tady
doplněno 09.05.12 15:50: .
Kreslení - základy #2
polinek*

,,to je pěkné je to Akvarel ..že? Vypadá jak malovaný malířem ,,no vida,ani jsem nevěděla,že je mezi lidma zájem o malování. Také si dělám na zahradu "zrůdky" obličeje .Nechávám si poslat hlínu nevypalovací a patlám.Také je to zajímavé. Ale to jsou opravdu bubáci. Chtěla jsem si koupit kruh a točit ,,ale je to moc peněz..jen tak dál,,,!Opravdu se mi to líbí.

krkovicka*
Ano je.Je to jedno z mála pohledů-blahopřání co rozesílám rodině a přátelům.Můj sen je mít taky hrncirsky kruh.Patlam kde co;) užíváme si to i s dcerou.Přidám fotku co vytvořila dcera na vytvarce
doplněno 10.05.12 12:33: .
Kreslení - základy #3
polinek*

krkovička,,,z jakého materiálu to máte? Je to roztomilé...

polinek*
hodnocení

0x

tady si dovolím poslat mé zrůdky pod pergolu na chatu je to sranda

Kreslení - základy #4

polinek*
hodnocení

0x

pálení čarodějnic s vypláznutým jazykem a nakonec něco co se směje na vás

Kreslení - základy #5

polinek*
hodnocení

0x

to jsem spletla

Kreslení - základy #6

polinek*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]