Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Jsem na střední zdravotnické škole. Za týden mě čeká maturita, písemné testy z AJ - jsem zřejmě nezvládla a praktickou jsem udělala. Jenže já mám strašný problém. Přecházela jsem ze školy jinam a ikdyž jsem si říkala, že se budu učit od čtvrtáku, nezvládla jsem to. Chtěla jsem se důkladně připravit, protože jsem zodpovědná a natolik chci být dobrá. Jenže jsem se odstěhovala a chodila pracovat plus škola.Nějaké rodinné problémy a já chtěla být v klidu. To mi nikdo mít za zlé nemůže. Známky jsem měla hezké, učila jsem se ale ne na maturitu.
Nezvládám angličtinu, přiznám se...že jsem i přemýšlela odjet jako au pair do Anglie. Fakt je to hodně mizerné a já tedko řeším věc, zda k té maturitě jít. Nerada někam chodím, když vím...že je to opravdu beznadějné. Trpím hroznými depresemi. Když se to učím, prostě si to nepamatuju, nevím jestli jsem tak blbá nebo je to ten strach.
Přemýšlela jsem, zda to neodložit o rok. Víc se na to připravit a jít tam jistá...Mamka mi říkala, že se k tomu ale pak nevrátím. Ale já si říkám, že taková nejsem...fakt jsem zodpovědná a spíš tam nechci jít jen tak...když nic neumím.
Co myslíte, jaký je váš názor?...
ahoj, když jsem před lety šla k maturitě, z jednoho předmětu jsem uměla půlku otázek a neuměla jsem ani jednu B otázku. Když jsem z toho předmětu odcházela, tak jsem si říkala - tohle jsem nedala. I učitelka mi tam napovídala na prstech. Pak vyhlašovali známky a dostala jsem 4. Takže můj názor zní: Jdi to zkusit. Nic tim nezkazíš. Maximálně si tu angličtinu zopakuješ v září. Ale určitě bych teď k maturitě šla. Ono až budeš ve škole před učebnou, kde budou ještě tví spolužáci, tak ten strach, tréma z tebe spadne a budeš v klidu. Držím palce.
Ahoj, určitě do toho jdi a zkus to... třeba to na tu čtyřku (možná líp) uhraješ. Přinejhorším půjdeš v září. Ono si říkáš, že se budeš připravovat, ale co když se (nedejbože) zase něco přitrefí v rodině nebo podobně? Navíc, letos to platí tak, že když neuspěješ v jedné části, opakuješ jen jednu část. Takže i kdybys opakovala tu písemnou, třeba se zbavíš té ústní... A když už nic, oťukáš si tu atmosféru tam a příště budešvědět, do čeho jdeš a co můžeš čekat.
Když to odložíš o rok, mohla bys maturovat už podle nových pravidel. Takže ti hrozí předmět navíc a podobně...
Držím palce, zatni zuby a nevzdávej to!
Rozhodně to zkuste! Třeba si vytáhnete dobrou otázku, která půjde okecat bez přípravy. Já když šla k maturitě, tak jsem se na AJ připravovala jediný den - ze 30 otázek jsem asi o 20 neměla moc co říct, tak jsem si připravila větu "Ladies and gentlemen, I must apologize. This is very embarrassing situation, but I´m not able to speak about this topic, because I have a gap."
Věděla jsem, že když aspoň tohle řeknu, tak se minimálně budou ptát a na čtyřku to uhraju A co jsem si vytáhla? Health and disease, paráda
Držím palce.
Justyno, jdi do toho! Připadá ti, že nic neumíš a všechno zapomínáš, ale neboj, mozek tě nezklame. Pak se ti to všechno vybaví. Tím, že se stresuješ tomu právě vůbec nepomáháš. Jestli máte doma DVD, tak si pusť nějaký anglicky mluvený film, hoď si tam anglické titulky a odreaguj se. Materiál ke zkouškám si čti, nedrť se to nazpaměť. Otázky si pročítej několikrát po sobě a uvidíš, že to půjde. Jestli máš kamarádku či kamaráda, konverzujte spolu v angličtině.
Maminka má pravdu, že se k tomu za rok nevrátíš. Příští rok se ti to bude zdát totiž ještě těžší. Já před maturou taky vyšilovala, ale nakonec to bylo dost v pohodě. Ty máš anglinu určitě déle než 4 roky na zdrávce. Představ si, že já se musela naučit fráninu za dva roky, abych odmaturovala. A dala jsem to za 3. Sice o fous, ale dala. A francouzština je daleko složitější jazyk než angličtina.
Držím palce a pak se ozvi, jak jsi dopadla.
Odpovědnost je dobrá vlastnost, ale když je něčeho moc, tak je toho příliš. Vzpomněl jsem si na Plachtu v komedii "cesta do hlubin študákovy duše". Jindřich Plachta v ní hraje profesora přírodopisu Matulku, starého mládence a věčného suplenta, který si z přehnané svědomitosti ani v pokročilém věku netroufá složit tu poslední státnici. Zkrátka, doporučil bych zkusit to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.