Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vás nazor na emancipaci?

Od: mrcarter* odpovědí: 15 změna:

Ahoj, zajímalo by mě jak chápete slovo emancipace a jaký na to máte názor?

Když se řekne slovo emancipace představím si znevýhodnění žen oproti mužům hlavně ve vzdělání a politice, ale i v jiných věcech...

Můj názor na to: Myslím si že to není fér.. Jak je možné že žena se stejným vzděláním na stejném pracovním místě má o 1/3 platu míň? Kdo tohle vymyslel?

Za vaše rozumné názory děkuji :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

možná jste to špatně pochopil, ale zdárným příkladem emancipace je příkladem uplatňování žen v "obvykle" mužských povoláních resp. funkcích. příkladem ředitelky podniků, političky, řidičky MHD, členky správních rad. ženy jsou obvykle platově znevýhodňovány nato ted nedokážu reagovat.

hop®

Souhlasím s miramira, emancipace znamenám že dnes vidíme ženy v povoláních, zaměstnáních a funkcích, které byly dříve vyloženě mužskou záležitostí, a cítím to jako pozitivum.

Nepleťme si to však s přehnaným feminismem, ženy a muži si asi nikdy nebudou rovni. Ženy budou rodit děti a muži budou stěhovat klavíry i nadále...

doplněno 06.05.12 21:06:

Případné platové znevýhodnění určitě není fér. Ale případný "znevýhodňující" zaměstnavatel asi stále předpokládá, že pokud v rodině onemocní dítě, bude se o něj starat právě žena, což už dnes vůbec není pravidlem...

hodnocení

0x

Vaše představa je přesně opačná, než je skutečnost.

hodnocení

0x

Musíte si doplnit znalosti cizích slov - doporučuji slovník cizích slov na Internetu.

Emancipace znamená osvobození žen od společenských předsudků a zrovnoprávnění žen s muži. Extrémem emancipace je pak feminizmus, který zase ženy upřednostňuje před muži.

Je-li emancipace prospěšná, či nikoliv, si můžeme dnes a denně ověřovat při vystoupení, podávání návrhů a hlasování našich emancipovaných žen v Parlamentu ČR :))

klera*

doporučuji abyste si sám prostudoval slovník cizích slov- feminismus totiž není extrémem emancipace, feminismus je ideologie, která vznikla již na konci 19. stol., kdy se ženy a někdy i liberálně zaměření muži snažili o stejné podmínky pro vzdělání ženám i mužům, později se feministky/té snažili o prosazení práva žen chodit k volbám, potlačení genderových stereotypů, dnes jde především o stejné mzdy, rovné příležitosti, domácí násilí atd. Váš pohled je bohužel zakřiven dnešním pohledem společnosti na feminismus, který se ve velkém měřítku liší od skutečnosti

mrcarter*
hodnocení

Děkuji že jste mě poučili.. ale příjde mi to divné jsem v 8. ročníku na základní škole a v hodině Dějepisu jsme se učili že boj žen za emancipci je zrovnoprávnění žen s muži ve vzdělání a politice... a mě zajímaly názory Vás. :)

boj žen za emancipci je zrovnoprávnění žen s muži

Přečtěte si po sobě tuhle větu a trochu se nad ní zamyslete...;)

lidus*
hodnocení

0x

Nevěřím, že emancipaci vymyslela ženská, nepřipadá mi normální žena jako slévač, bagrista a dokonce si myslím, že ani v politici nemá matka od dětí co dělat. Chápu to tak, že šlo o to aby ženy měly přístup ke vzdělání a volebním urnám no a pak už toho nějaký chlap šikovně zneužil. Stále se mluví o tom, že žena na stejném místě má méně než muž, znám dost žen co jsou ve vedoucích funkcíh a plat mají stejný jako když ve stejné funkci je chlap, znám i ženy které dělají v týmu s muži a často je jejich plat díky osobnímu vyšší. Stále si myslím, že je ženská a mužská práce, nechápu jak si ženská může zakládat na tom, že doma opravuje elektřinu a lakuje parkety a její manžel zatím vyšívá a vaří.

lidus:

jsou takové, bohuzel a žit se s nimi nedá, já to zažil na vlastní kůži.

dobromysl*
hodnocení

0x

Emancipace je důležitá ve společnostech, kde je silná nerovnováha v postavení žen a mužů.

Máme veliké štěstí, že žijeme v krásné zemi a ve společnosti, kde se k té rovnováze blížíme (znevýhodnění žen v platové oblasti není v pořádku). Byly doby, kdy ženy nemohly volit, nemohly studovat, nemohly navštěvovat samotné kavárny .. ty doby jsou dávno za námi.

Jsou ovšem země, kde pro ženy tato omezení platí stále a co hůř - trest např. ukamenováním je tam také tragickou realitou.

ladaadal*
hodnocení

0x

Lidus: absolutně souhlasím. Neumím si představit, že manželka vymění brzdové destičky na autě, zatímco já vyžehlím. Stejně tak by mě zajímala reakce některé z rádobyemancipovaných žen, až půjde s těžkým nákupem do schodů a chlap jí ani nepomůže. To by hned ječela jak neemancipovaná hysterka, protože té se taková věc nestane. Jsou věci, které prostě patří k životu. A stejně tak znám ženský, které mají vyšší plat než jejich kolega, nebo zastávají vyšší funkce. Zda je to díky hlavě nebo jinému orgánu jsem dosud nestudoval a ani nebudu. Jsem rád, že doma mám normální ženskou, která uvaří a umyje nádobí, zatímco já vymaluju a postavím stodolu *smich*.

Nejlépe pojali emancipaci kdysi v Rusku, když chlapi ze zahradní restaurace u piva kontrolovali, zda jejich manželky míchaj správně beton a šalujou základy*smich*.

Dyk je to proti přírodě.

martinaa*

JIstě, na bagristku či slévačku se ženy opravdu nehodí:D A když mi přítel pomůže s těžkým nákupem, ocením to. To pro mě ale neznamená, že nemůže vyžehlit, když já mám na práci něco jiného... jsou muži, pro které je taková práce ponížením, protože je to přece "ženská" práce. Naštěstí si ten můj na nic nehraje a klidně setře schody nebo uvaří.

Neříkejte, že si vážně myslíte, že ženská, co bere vyšší plat, než kolega, nebo je na vyšší funkci, se tam dostala přes postel. To pak můžete fakt z fleku tvrdit, že "normální" ženská patří ke sporáku...

Znám dost chytrých holek, co nějakou přehnanou emancipací netrpí, od mužů si rády nechají pomoci a doma uklízí a vaří, a přesto zastávají vysoký post.:)

lidus*

Martino pokud je to útok na mě tak já o posteli ani nepípla, to jste si špatně vyložila. Ano, podle mě se normální ženská postará o děti, vaří, pere, žehlí a pak teprve dělá kariéru. Ten váš jak říkáte, není "váš" jako já nejsem manželova i když s ním žiju 30 let, v životě neřekl ta moje, nebo nedej bože moje stará, 30 let jsem pro něj Dunka nebo Liduš, nikdy mi nezavřel dveře před nosem a těžké nákupy vždy nosil nikdy jsem ho nenutila žehlit, uklízet a vařit. Pravda dnes když nezvládám není pro něj problém zašít si montérky, nebo umýt okna.

martinaa*

Ale kdepak, reagovala jsem na kolegu nad sebou, který psal, že nebude zjišťovat, jak některé ženy ke svým vysokým postům přišly:) Tam to tou postelí zavánělo. Mě tedy přítel běžně říká "moje žena", ale je to láskyplné, stejně jako já o něm mluvím jako "o svém příteli". Ale to je slovíčkaření, každý to máme jinak a nemyslím, že říkám něco špatně, když řeknu "můj".:)

Podle mne zase normální žebská žije, jak uzná ona, a aby ty děti třeba uživila a měla z čeho platit školky, kroužky atd, tak prvně musí něco vydělat a udělat si určité místo. Není to žádná hanba, když se o sebe umí ženská postarat, ale samozřejmě nic se nemá přehánět. Samostatné jednotky odmítající věškerou pomoc muže spíše odrazují:)

Přítel vaří rád, k ničemu ho nenutím, ale když požádám, zda by udělal to a to, protože nestíhám, tak to udělá:) Ale na ty okna... to by nešel:D

amadeus*
hodnocení

0x

Co se týče státního sektoru, tak pochybuji, že by ještě nějaké platové znevýhodnění na základě pohlaví existovalo. V soukromém sektoru naopak existovat může a nikdo proti tomu nemůže nic namítat. Pokud bych jako personalista nabídl ženě plat 30k a muži se stejným vzděláním a praxí 40k, nikdo nemá právo mi v tom nějak bránit. Můžu k tomu mít racionální důvody: riziko otěhotnění - odchodu zaměstnankyně, iracionální důvodu - obavu z nižší psychologické odolnosti žen, nebo můžu být prostě debil případně šovinista, to je fuk. Nikdo nemá právo omezovat mou svobodu volby.

Berte to jak chcete, ale dokud bude existovat možnost, že ženy otěhotní, pak budou stále považovány za rizikovější zaměstnance a budou mít často nižší ohodnocení. Do firmy, kde pracuji taky před nedávnem přišla nová koordinátorka. Odklepala si zkušební období a po čtyřech měsících oznámila, že je těhotná a doktor jí podepsal, že má rizikové, takže ze dne na den zmizela a ostatní měli co dělat, aby si její práci rozdělili. Kde má zaměstnavatel během pár týdnů sehnat náhradu? Ne děkuji, příště radši chlapa. Nehledě na to, že ženy mají své dny a myslí si, že jim to budou ostatní tolerovat. Možná to může fungovat v nějakých pohodobých pracovních prostředích, kde není co dělat, ale pokud máte stres každý den a nic se nestíhá a do toho je na vás kolegyně, nebo hůře, podřízená, bezdůvodně protivná, pak je to konečná... v tu chvíli se opravdu nedivíte, že má tak mizerný plat a máte chuť ji i těch pár tisíc zbavit, aby šla o dům dál a byla protivná na někoho jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]