Nejste přihlášen/a.
Máte rádi vnitřnosti? Vaříte je? Držky, ledvinky, játra, mozeček, jazyk? A jak? Máte nějaký speciální recept. Něco jako rodinné stříbro? Podělte se, protože tohle všecko já mám rada a vařím. Nový recept přivítám.
Ledvinky klasika nebo - vepřové odblaním, vykrájím a nakrájím na proužky, několikrát operu, spařím horkou vodou a namočím na noc do mléka, orestuji cibuli + špek, přidám oprané ledvinky, osolím, opepřím, orestuji, pak přidám mletou papriku a podliji trochou vývaru a dusím 30min, na konec zamíchám lžíci hladké mouky a přidám zakysanou smetanu, příloha rýže nebo kuskus, , játra pozřu na cibulce a někdy i smažená, mozeček s vejci, jazyk uzený, držky nejím a odmítám je vařit i když dnes už je prodávají krásně vyprané, polévku manželovi nosí sousedka a voní to krásně jako gulášovka. Docela ráda dělám pajšl nepajšl jelikož dávám pouze ledvinky vepřové + vepřová játra, vše na cibuli podusím a ponorákem rozmixuji tak aby tam zůstaly kousky, zahustím hl, moukou a přidám smetanu ke šlehání, příloha knedlík, vnučka to miluje.
Droby jíme všechny. Játra a ledvinky dušené, dršťkovou polévku /jde udělat i z vepřových žaludků, ale z hovězích je lepší/. Vepřové srdíčko lze udělat na smetaně či na slanině. A plíčky na smetaně - s bílou nakyslou omáčkou /ze srdíčka a plic/ - to je lahůdka. A smažený vepřový jazyk /předem uvařený/ také nemá chybu. A býčí žlázy, smažené. Jenže už je nekupuju, stály pár korun a tedˇ chtějí v Globusu 89 Kč za kilo. A jinde se neseženou.
Jako minutku dělám směs s vepřovými játry a zeleninou - Starostova játra.
Mozeček s vajíčkem, nedávno mi dcera poradila, že ho obalují jako řízek. Zkusila jsem to. Mamka mě ale vystrašila, že prý mozeček je největším zdrojem cholesterolu. Tak si ho asi příště odpustím.
A jak už psala Liduš, ledvinky rozkrájet a přes noc vymočit v mléce, zbaví se pachu močoviny.
Jinak všechny droby jsou prudce jedlé, nepohrdnu ničím. Jaga.
mám ráda vše z uvedeného, a nejvíce snad plíčky na smetaně, i když kolegové se nad tím ofrňují
jen mozeček jsem ještě nedělala (ani nejedla ) . vyžaduje nějakou speciální úpravu -nebo stačí oprat, asi nějak odblanit?
Mozeček namočím na půl dne do mlíka, odblaním, po namočení lze velice snadno. Špeček, cibulka, na pánvi, kmín a mozeček. Posmažit a vklepnout 1 2 vajíčka. Teď, po delší době mozeček měli za 11 kč kilo. Tak jsem nezaváhala a 30 dkg jsem koupila. Chleba a bezva večeře. Měli také krásné vepřové ledvinky, tak jsem je měla dnes k obědu i na zítra zůstalo. Jak píše Liduš, játrovou omáčku jsme mívali ve školce. Paní kuchařky ji dělaly skvělou. Mám droby velice ráda. Jen škoda, že držky jsou tak drahé. Když ale v bufetu uvidím, zastavím se na polívku.
Varim ledviny, játra, srdíčko, jazyk, drztky. Ledvinky namacim do mléka, abych je zbavila zápachu, pak dusim. Játra taky dusim, nebo obaluji jako řízek. Srdíčko dusim pro změnu na speku. Jazyk dávám vařený k omackam - ke koprovce, k okurkove. Klasickou drztkovou polivku dělám.. Žádný speciální recept vlastně neznám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.