Nejste přihlášen/a.
Léta mi visí ve verandě tlakoměr, ale neumím v něm číst. Mám doma kardiaka a vzhledem k lednovému poklesu tlaku bych se ráda v tom vyznala. Jediné, co jsem dnes pochopila, je tlak v hPa, ukazuje 1011, což odpovídá údaji v předpovědi počasi tady na netu, tak to jsem poznala, že je ono. Ale je tam ještě jedna kruhová stupnice v mm, tam menší ručička ukazuje 746 mm. Prosím, kdo tomu rozumí, poraďte.
Někdy má aneroid - barometr seřizovací šroubek, kterým se nastaví ručička na tlak podle zpráv rozhlasu o tlaku vzduchu přepočteném na hladinu moře. Čím vyšší je nadmořská výška místa, kde se měří tlak, tak je nad ní nižší a také méně těžká vrstva vzduchu a tak je tlak nižší. Takže barometr může sloužit, nebo také slouží jako palubní letecký výškoměr.
Jednoduše se i bez seřizování podíváte, jaký tlak je na tlakoměru a podle zpráv o počasí si můžete porovnat to, co říkají tam. V našich nadmořských výškách nebývá rozdíl příliš velký.
Pro vás je asi zajímavější sledovat nejen tlak vzduchu, ale rychlé změny tlaku například před bouřkou, nebo naopak setrvalý stav, kdy se tlak po dobu několika dnů nebo týdnů prakticky nemění.
Pro sledování změn tlaku slouží ještě jedna ručička, se kterou se dá hýbat čudlíčkem uprostřed skla. To je váš ukazatel, který si můžete nastavit na místo, kde je právě ručička a sledovat, jestli je tlak stále stejný, nebo se změnil. Změny jsou velmi malé a mírné, někdo z netrpělivosti na sklo aneroidu lehce ťukne prstem a sleduje, jestli se ručička tlakoměru trošku nepohnula, a když jo, jestli dolů, tlak klesá, nebo nahoru, tlak vzrůstá.
Obrázek aneroidu s ukazatelem a dvěma stupnicemi (nezáleží na které čtete, tlak je stále stejný, ale v jiných jednotkách): artemis.osu.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.