Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, před týdnem jsem zkolaudoval dům a chtěl si na obci zažádat o přidělení poštovní schránky. Řekli mi, že tohle oni neřeší, že musím na poštu..Je to skutečně tak? Nějak se mi to nezdá, máte s tím někdo zkušenosti, kde přesně žádat, xo k tomu popřípadě potřebuji za lejstra? Děkuji Vám za rady
A proč se nezeptáte přímo pošty? Myslím, že tam vám poskytnou kompletní informace, co je k tomu potřeba. Můžete zavolat 840 111 244 nebo mailovat info@cpost.cz.
Počkat a o to se musí žádat? Pokud mám někde trvalé bydliště je mám mýt kvůli poště a úřadům, zvonek a poštovní schránku. Má to snad zajišťovat někdo jiný?
Netuším. Já jsem minulý týden zkolaudoval barák a bylo mi obcí přiděleno nové číslo popisné. No a potřebuji nějakou poštovní schránku. U nás v obci je to řešeno tak, že v určitém místě je několik poštovních schránek a lidé si tam poštu prostě vyzvedávají, tak jsem myslel, že je to v kompetenci obecního úřadu a prý nikoliv, řeší to pošta.
Copak by měl mít obecní úřad společného s poštou? Opravdu jim do toho nic není. Kupte si schránku a přidělejte ji na viditelné místo, pokud možno u vchodu. V případě, že dáte schránku na jiné místo, než je obvvyle (my jsme ji například měli u souseda u plotu, aby k nám nemusela poštovní doručovatelka zacházet), uvědomte o tom poštovní úřad. Ano, dávají se i schránky na určité místo, pak je to zase mezi Vámi a poštovním úřadem. Opět to bývá z toho důvodu, že domly jsou třeba někde v kopci, bez možnosti dojetí autem. Třeba v Krkonoších by se chudák pošťák naběhal...Takže tam tyto poštovní schránky jsou všude.
V malých ale rozlehlých obcích je to řešeno tak, jak naznačujte. Shluky schránek někde u cesty, podobně jako v amerických filmech. Pošťák potom nedoručuje do domu, ale jen do té schránky. Jinak by se uběhal po kopcích.
Jak je to u Vás, to Vám řeknou opravdu jen na té poště. Pokud to chcete řešit zde přes poradnu, tak přes poštovní závežitosti je tu nekorunovanou královnou @cocinkamichalka. Nebývá tu ale tak často nebo jí aspoň není vidět, tak se zaregistrujte a zkuste jí napsat do vnitřní pošty.
schránku si prostě koupíte v obchodě a přiděláte si ji na dům či vrátka... pošta s tím nemá nic společného- ta vám pak jen bude nosit dopisy do té schránky
pokud listonoška odmítne k vám chodit ,tak pak na poště ten problém nahlašte a oni se o to snad postarají - to není myslím Váš problém, že listonoška k vám nechce dojít - 200m není tak moc
? Jít na obec by mne tedy nenapadlo a o schránku žádat. To jsem nikdy neslyšel. Lejstra? Jste povinen mít domovní číslo, poštu si nechte házet za plot. Nebudete-li písemnosti přebírat, máte problém. Co na to třeba poštovní zákon?
doplněno 04.05.15 12:09:Rozlišujte písemnosti, některé je třeba předat osobně.
Běžně si každý koupí poštovní schránku a připevní ji na plot. Ale píšete, že v obci je místo, kde je několik schránek. To bývá v případě, že adesáti bydlí v domech hodně vzdálených od běžné pochůzky listonošky, nebo v domech, kam se v zimě špatně zajiždí, nebo i z jiných důvodů. U nás je to před jednou zahradní kolonií, kde stojí celoročně obyvatelné chaty a zahradní domky. Pokud mají vaši nejbližší sousedi schránku na plotě, tak si ji tam také dejte, pokud stojí domek někde na okraji obce, raději se na poště zeptejte.
To se mi zdá nějaké zvláštní. Máte trvalé bydliště, domek je zapsaný v katastru. Pošta o něm ví. Vy si zajdete do já nevím domácích potřeb? a koupíte poštovní schránku, dvě, tři hmoždinky, k tomu adekvátní počet šroubků, doma vyvrtáte díry, našroubujete schránku a poštujete. Schránku si dejte na hranici pozemku - na sloupek plotu, na branku nebo jestli nemáte plot tak na zeď domu. Nikdy jsem neslyšel že by to někdo, někde ohlašoval.
Po přečtení dotazu jsem myslela, že chcete mít na domě sběrné místo (poštovní schránku pro celou vesnici) a vy budete, jak se dnes moderně říká, malá poštovna. Pokud chcete obyčenou dopisní schránku, koupíte ji třeba i u vietnamských soudruhů za 300,- nebo kdekoli jinde, přiděláte, napíšete jmenovku, můžete přidat nálepku, že nechcete nevyžádanou poštu a od té chvíle vám už pošta chodí. Jestli bydlíte v "lese" a na katastru je objekt napsaný jako budova určena k trvalému bydlení, může vám být jedno jak se s dopisem doručovatelka projde., její povinnost je doručit.Nikde to neoznamujete, nikoho o nic nežádáte, prostě přiděláte schránku a máte hotovo.
Ahoj. Na vsi, kde mám barák, je to místo se společnými schránkami od něj vzdálený asi 50m. Aby se to správně chápalo.- Pošta do těch míst zásilky dováží autem. Tzn., že jednotlivé domy neobchází doručovatelka. Staví se třeba na Obecním ú. , škole a větší firmě. Jak to dělají konkrétně s doručenka,i nevím. Moji poštu mi pošta doručuje na doručovací adresu podle dohody. Na trvalé b.
Děkuji @amper za označení
Takže: Poštovní schránku jako takovou Česká pošta nezajišťuje. Dokonce ji ani neprodává . Pokud jste si ale všimnul, že máte u Vás v obci modré schránky (tzv. dodávací schrány - viz obrázek), je možné, že Vaše bydliště je tzv. místo bez doručovací služby. Pokud je tomu tak, je potřeba na poště nahlásit, že máte zkolaudováno, že máte přiděleno číslo popisné, a ať se postarají. Problém je, že u pošty je oddělené podání a dodání, takže Vám na Vaší poště nemůžou úplně stoprocentně pomoci. Nicméně měli by být schopni toto komunikovat s vedoucím příslušné listovní dodejny, příp. Vám na něj dát kontakt. Toto totiž řeší DODACÍ část pošty (laicky: Vaše listonoška), ne PODACÍ (pošťačka za přepážkou)
Pokud bydlíte v místě bez doručovací služby, je taky možné mít na poště ZDARMA P. O. BOX.
Případně mi napište ještě do zprávy, třeba patříte ke mě, haha... a budeme to řešit spolu
postu to vubec nezajima, poveste si schranku na vrata a tim je to vyreseno
mimochodem ja mam schranku z plastoveho patniku co byl na pude
puvodne tu zadna schranka ani cislo nebylo, a svete div se posta mi chodi... takze bych rekl: moc to resite
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.