Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Raketové palivo podomácku?

Od: mimik* odpovědí: 17 změna:

Neví někdo, jak by se dalo vyrobit raketové palivo podomácku bez KNO3?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dalo. Ale pokud se ptáš, pak to nedělej.

buss
hodnocení

0x

Ano, jde to, ale také o hubu, kdo tomu nerozumí.

zajixxx*

Otázka je, jak daleko chceš letět xDDDDD

mimik*
hodnocení

Tak aby to uzvedlo aspon ty malé rakety :DD

Jedna věc je palivo a druhá motor a to chce již jisté znalosti. Proč zavrhuješ KNO3? Paliva na bázi KNO3 a Sorbitolu jsou výkoná, výkonější než paliva BP a přitom jsou snadno vyrobitelná, jádra se snadno jejich taveninou odlévají a přitom to jsou paliva značně bezpečná a tolerantní k zahrazdění motoru. Přezto to jsou paliva v hodnější pro větší rakety s motory s centrálním kanálkem, u malých motorků s čelním hořením příliš nefungujou. Přez jejich bezpečnost, pro jejich výkony, to jsou motory pro již zkušené modeláře, všechna ostatní paliva, ještě výkonější jsou záležitostí pro opravdu zkušené a výroba opravdu spolehlivých a výkoných paliv a motorů není žádná amatéřina. Pokud se přezto chceš těmito věcmi hloubeji zabývat, tak naštiv stránku www.raketaci.cz

mimik*
hodnocení

Vím jaký je rozdíl mezi motorem a palivem. Palivo je palivo, a motor pak nějaký kus trubky, kde je ucpávka, pak se tam naleje (nasype) to palivo, zase se to ucpe ucpávkou, do ní se vyvrtá díra (pokud je tuhé palivo tak do něj se taky trochu vyvrtá díra) a do tý díry se pak strčí zápalnice/palník. Proč nechci palivo s KNO3? Protože nevím kde ho sehnat a zda vůbec jde sehnat.

Pane bože, evidentně nevíš vůbec nic, vykašli se na to a na netu si kup nějaký malý modelářský motůrek.

jabraka*

Já jsem před padesáti lety používal jako náplň raketek celuloid.Jeho podstatou je nitroceluloza.Ta se používá jako složka bezdýmného střelného prachu.Dříve z něj byly vyráběny geometrické pomůcky,trojúhelníky,pravítka,a hlavičky panenek.Ale hlavně profesinální filmové pásy.

V anorganických palivech lze použít směs chlorečnanu draselného a dřevěného uhlí.

JABRAKA

Když on tazatel nespecifikoval, jakou má vlastně představu o velikosti rakety, on je hodně velký rozdíl v palivu, jestli motorek bude mít průměr 15mm a nebo 50mm či více.

luha*
hodnocení

0x

Kup si hnojivo Ledek amonný, rozpuštěním ve vodě z něj odstraníš vápenec. Po odpaření vody získáš levnou náhradu za KNO3. (Návod najdeš v každé Příručce pro teroristy).

Opravdu z ledku amonného dostanu KNO3? :-D

doplněno 09.02.15 19:24:

Oprava, přehlédl jsem slůvko náhrada, ale i tak dusičnan amonný není do raketového paliva moc vhodný.

jabraka*

Vyrábět z ledku amonného dusičnan draselný je zcela kontraproduktivní.Dusičnan amonný je jako palivo mnohem výhodnější,protože při hoření se uvolňuje téměř dvakrát více plynů.

JABRAKA

Ono to není tak úplně pravda, jako přísada do nálože ano, ale má nižší měrnou hmotnost a proto do RM je vhodnější KNO3.

jabraka*

Nemáš pravdu,protože KNO3 je jen oxidovadlo,hnací síla je u něj jen oxid uhličitý.Kdežto ledek amonný je stejné oxidovadlo a k tomu vzniká dusík a H2O.Pro pohon je nejdůležitější objem vznikajících plynů.

JABRAKA

Ano, teoreticky to tak je, ale minusem je fakt, že má nižší hustotu a tím se do stejného objemu motoru vejde méně TPH, dále uvolňuje méně volného kyslíku a k jeho rovnoměrnému rozkladu v TPH je nutné používat dichromany, eventuélně práškové kovy, nemluvě o extrémní hydroskopičnosti. To jsou prakticky důvody proč se v raketových palivech na bázi dusičnanů používá výhradně KNO3,

Jako kluci jsme si vyráběli tzv. TRAVEXové rakety. Za pár korun jsme si koupili přípravek proti plevelu TRAVEX, rozpustili ve vodě a v tom roztoku namočili noviny, když došly ssavé papíry ze školních sešitů. Po uschnutí byly noviny velmi citlivé na styk se škrtátkem zápalkové krabičky. Mě se stalo, že jsem právě vyplňoval žádost o vydání občanského průkazu a nechal jsem na stole ležet křestní list vedle krabičky zápalek. Pak jsem na stůl hodil svazek travexových papírů, které jsem právě sundal ze sušící šňůry. Jak ten svazek škrtl při dopadu na stůl o tu krabičku, tak vzplál prudkým plamenem. Ožehlo to leštěné radio ROMANCE a plácáním jsem zachránil polovinu křestního listu :o))

Raketa se vyrobila tak, že stočený travexový papír se zabalil do tužšího papíru a nahoře se přeložil a převázal. Pak se raketa dole zapálila a rychle vhodila do trubky z pumpičky od kola, která ji usměrnila v letu.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro pohon amaterské rakety se velice dobře dá použít airbag pyropatrona.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]