Nejste přihlášen/a.
Je to zcela normální, pěnový polystyrén je choulostivý na většinu rozpouštědel a benzín mezi ně patří
Je to zcela normální. Já se o tom kdysi přesvědčil, když jsem zbytek benzínu z autonádrže vypustil do polystirenové krabice (nic jiného nebylo po ruce). Nestačil jsem se divit.
Tohle o polystyrenu říká Wikipedie:
Polystyren je poměrně tvrdý, ale křehký plast, který dobře odolává kyselinám a zásadám. Při stárnutí křehne a vytvářejí se v něm trhliny. Neodolává organickým rozpouštědlům, zejména benzínu, aldehydům a ketonům. Je citlivý vůči UV záření a málo odolný vůči teplotě (jen asi do 70 stupňů Celsia) Uvolňuje se z něj nezreagovaný monomer styren, který je toxický a karcinogenní.[2]
Nevím,co do té pily leješ,čistý benzin by neměl polystyren rozpouštět.Je rozpustný v Benzenu,toluenu acetonu a dalších aromatických rozpouštědlech,také v některých olejích.V benzinu by měly být pouze parafinické uhlovodíky a ty polystyren nerozpouští.
JABRAKA
Jabraka:
není nad to si to vyzkoušet, pěnový polystyren ti v benzinu coby palivu do motoru zmizí, ale použiješ-li nějaký čistý, jako třeba do zapalovače tak se jej nedotkne...
Jak jsem už napsal,.autobenzin by měl skutečně obsahovat jen parafinické uhlovodíky.Ale už podle smradu,jaký je kolem některé pumpy cítit,je vidět,že to není jen oktan,či izooktan.Ale podle posledních informací se do benzínů stale častěji používají i aromáty(benzen,toluen,xylen a jejich deriváty)Výrazně ovlivňují oktanové číslo,což některé firmy využívají.Porušují ovšem gumová těsnění a hadice.Takový benzin samozřejmě polystyren naleptává.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.