Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Vybral jsem si asi měřící přístroj Metrel MI 3122, co mi na to řeknete? Chtěl jsem se zeptat když měří impedanci sítě, má v databázi jističe a pojistky, co se mi ukáže? Nějaký odpor? Tím pádem budu muset vzít vzoreček a vypočítat zda sít je v pořádku? Nikdy jsem neměřil impedanci, tak bych rád nějaké informace..
Děkuji
ten přístroj neznám - nevím co má v databázi ale na ověření zda impedance smyčky vyhoví či ne je vzorec:
1,5 x Zsm ≤ Uo / Ia
Zsm = impedance naměřená přístrojem
Uo = napětí sítě (230V)
Ia = vypínací proud jistícího prvku ( je to násobek jeho jmenovitého proudu)
Třeba u jističe s charakteristikou B je Ia = 5 x In, s char. C Ia = 10 x In, u Déčka je to Ia= 20 x In
doplněno 26.04.12 21:25:Jo a u pojistek se vychází z grafu jejich vypínací I/t charakteristiky - dá se najít na stránkách výrobce. Přístroj ukáže hodnotu v ohmech (přístroj Zerotest ji umí i zároveň znásobit tím koeficientem 1,5), dosadíš do toho červeného vzorce. Impedance musí být vždy menší nebo maximálně rovna (ale to je "na hraně"... ).
Ten vzorec ti musí vyjít tak, že levá strana musí být menší nebo rovna pravé straně!
doplněno 26.04.12 21:38:Nevyjde-li ti ta rovnice, ( levá strana bude větší než pravá), to znamená že impedance (zdánlivý odpor ) nevyhověla.. Projdi vedení, dotáhni spoje, zkontroluj průřezy vodičů, jestli dráty nejsou nalomené, popřípadě vyměň jistič za jiný s "rychlejší" charakteristikou, atd, atd...nebo vyměň vedení.
Budu potřebovat tento vzoreček? a nebo mi měřič ukáže zda instalace prošla nebo ne..a když neprojde tak to znamená že jsou špatné spoje a nebo jistič musím zmenšit A?
Děkuji
Ten vzoreček budeš potřebovat. Minimálně ke zkoušce z vyhl. 50/1978 Sb. Je to jedna z otázek a taky že mě z toho komise zkoušela jak si s tím poradím. Řeknou ti třeba: " Naměřili jsme meřícím přístrojem impedanci jánevímkolik ohmů, předřazený jistič je 16A Céčko, napětí sítě je 230V. Je to v pořádku nebo ne?" A když to teda spočítáš a třeba nevyhovuje zeptají se: "Co tedy uděláte..."
Jinak to asi nezkontroluješ. Ale stačí ti obyčejná kalkulačka, tužka a kus papíru a máš to hned...
Měřák který by to takhle sám vyhodil zda je rozvod dobrý nebo ne, takový asi nebude, musíš znát jestli je vodič Cu nebo Al , velikost jistícího prvku, zda jeho hodnota odpovídá průřezu vodiče, ... Hele to jde ruku v ruce jedno s druhým. Ale to je spíš na radu se zkušeným elektrotechnikem.
doplněno 27.04.12 21:30:Měřič pouze ukáže hodnotu v ohmech. např. 0,42 ohm.
Proč teda tento měřič má v sobě uležené jističe a pojistky? K čemu by to v něm bylo? Myslel jsem že mi ukáže třeba instalace neprošla, prošla..když neprošla, tak by znamenalo dotažení spoju..atd
to já opravdu nevím co ten přístroj má uloženo v paměti .Jde také o to, jaké a čeho jsou to hodnoty a zda odpovídají v ČR platným normám.
Víš co - dneska se mění normy jako fusekle a norma XX která platila před rokem, dneska už platit nemusí a je zrušena a nahrazena normou XY...takže spoléhat se na databázi přístroje by mohlo být ošidné.
Samozřejmě tě nechci nijak zrazovat od koupě ale nejdřív si pořádně zjisti, třeba z návodu, - jestli je ke stažení - nebo dotazem na výrobce, jakým normám to odpovídá nebo podle jakých norem to naprogramoval. A pak si zjisti jestli u nás jsou platné nebo ne.
Zkus na něj vyhledat recenzi a poradit se se zkušeným elektrotechnikem, nejlépe revizním technikem. Ten ti asi poradí nejlépe.
doplněno 29.04.12 12:51:Ale vždy musí po proběhlém měření vyplivnout hodnotu v OHMECH. Ta je zásadní. Potom už záleží na tobě jak s ní naložíš...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.