Nejste přihlášen/a.
Ano, bílé světlo je nadřazeno značce, tudíž není nutno na stopku reagovat, bliká-li bílé světlo.
Stojím si za svým názorem z původní diskuse, jen doplním.
Pokud se jedná o argument zkušebního provozu, myslím, že technici na dráze nejsou takoví debilové, aby pro tento zkušební provoz neuměli bílou žárovku vyšroubovat či zaslepit - tím by rázem platila ona výše zmiňovaná stopka.
Co se týká uzavření minulého tématu, šlo o rozumný krok, protože bylo umístěno v hodnocené diskusi, mezi radami a žádná relevantní a hodnotná rada tam nepadla. Zde, ve volné diskusi se můžeme vykecávat dle libosti, Fido, díky že jsi pokračování umístil právě sem.
Popravde tato situace neni uplne jasne definovana.
Svetelna signalizace je samozrejme nadrazena svyslym dopravnim znackam upravujicim prednost, tedy i znacce stuj, dej pednost v jizde, ale na druhou stranu signal VOLNO (tedy ze se muze jet), je dle zakona zeleny, trvale svitici, nikoliv bily prerusovany.
Bily prerusovany signal, ma pouze oznamovaci charakter. Oznamuje, ze je zbezpecovaci zarizeni funkcni a ze se k prejezdu neblizi zadny vlak, plus samozrejme zaroven urcuje rychlost, kterou se smi pred prejezdem a na prejezdu jet.
Ve smyslu takovehoto informacniho charakteru pak ale neni nadrazeny stopce, protoze zakon jasne nerika, ze bile prerusovane svetlo je svetlo ve smyslu VOLNO.
Za sobotu a neděli jsem udělal nekolik výměn pneumatik na autech pro známé. Každému jsem položil otázku zdali zastaví na stopce, když bliká bílé světlo.
NIKDO, nesdělil, že by projel. všichni zastaví. Protože jsem vyčerpal všechny citace ze zákona, nemám již čím argumentovat proti těm co jezdí i přes STOP na přejezdu, nebudu již reagovat.
Každý ať si jezdí, jak ho naučili v autoškole.
Snad ještě položím otázku, co přesvědčí ty, co nestavějí na stopce, že se mýlí? Vyjádření policie, nebo asociace autoškol?
Dobrý den, na jeden server jsem vložil otázku, nad kterou se rozpoutala ohnivá diskuze. Jde o takovouto situaci: Přijíždím k železničnímu přejezdu, bliká bílé přerušované světlo, zároveň je u semaforu zančka, STŮJ, DEJ PŘEDNOST V JÍZDĚ. Co mám udělat? Mám zastavit, nebo mohu na základě bílho světla pokračovat bez zastavení. Na onom serveru jsou názory půl na půl a přiznám se, že mě více přijde logické nezastavovat, ale tak píši ještě sem, aby nám to někdo fundovaný zodpověděl...
Díky moc Jára Hošek
Můj názor je ten, že zastavit. Ustanovení §28 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb. se jeví speciálním k ostatním dotčeným ustanovením. Samozřejmě je to ale otázka výkladu.Můj názor je tento : Svislá dopravní značka STÚJ, dej přednost v jízdě se umisťuje současně se světelnou signalizací (přerušované bílé světlo) pouze na nepřehledných žalezničních přejezdech. Světelná signalizace je nadřazena svislé dopravní značce, takže pokud řidič vidí bílé přerušované světlo, má jistotu, že vlak nejede a může 50 m před přejezdem a přes přejezd jet rychlostí max. 50 km/hod. Svislou dopravní značku ignoruje.
Pokuid je světelná signalizace vypnuta nebo má poruchu, tak se řidič řídí svislou dopravní značkou. Není to logické?
doplněno 06.05.12 22:00:Ještě k názoru pana doktora Berana : Domnívám se, že je nesprávné povyšovat některá ustanovení zákona do kategorie "speciální " , protože jako speciální uznává právní věda pouze celé zákony.
Toníku,
není to logické, ale je to tvůj názor..
upozorňuji, že takto to bylo na celé trati Pardubice Chrudim...na každém přejezdu dodali STOPky..
Potom tedy je snad logické, že za instalaci světelné signalizace vyhodila dráha peníze ( a ne malé!) a někdo by za to měl bručet )
Milane, proč to není logické?
Mně to naopak připadá velmi logické, v podobné smyslu jsem již svůj názor napsal v minulé (uzavřené) diskusi i s vysvětlením, proč tam stopky dávají.
Ovšem zatím ještě nikdo nerozhodl, co je vlastně pravda, které názory jsou správné...
Ale již jsem napsal "svému" právníkovi...
Tak jen info: můj právník potvrdil názor pana Milana a některých ostatních, prý je to v poslední době častý dotaz a problém, jak se "stopky" množí. Takže na stopce je prý opravdu povinnost zastavit, i když svítí bílé světlo. Je to nelogické, ale prý to tak z právního hlediska prostě je.
Logicky se to určitě jeví. Ale je tu otázka, jestli je to správně z pohledu zákona, vyhlášky ..., jak to bude posuzovat případný přihlížející přislušník PČR.
Nevěřím, že by se našel takový magor u Policie ČR, který by pokutoval řidiče za bezpečné přejetí železničního přejezdu, neboť to bílé světlo svítí z obou stran a tak ho také musí vidět, když stojí za přejezdem )
Může vás pokutovat pro porušení značky upravující přednost.
Tím netvrdím, že je to správně, i když se přikláním k tomu zastavování.
Tak to by Vás podle Vašeho názoru mohl pokutovat i po projetí křižovatky, na které je mimo světelné signalizace umístěna i svislá dopravní značka STÚJ, dej přednost v jízdě! A mohl by argumentovat třeba tím, že jste jel na žlutou, že nadřazená té svislé značce je pouze zelená! )
Já jsem přesvědčený, že kombinace bílého blikajícího světla a STOPky je totální nesmysl, který se navzájem vylučuje. Protože významem jdou ty dvě věci proti sobě.
A pokud někde bliká bílá, tak pojedu. Respektovat tu stopku budu tehdy, pokud bude signalizace v poruše nebo vypnutá a nebude tedy blikat.
Ale to je JEN můj výklad, podepřený JEN prostou logikou. Uznávám, že v tom našem kocourkově to může být vykládáno jinak.
opět někdo dal dotaz na právníka z autowebu, zkuste i jinou poradnu..
Pokusím se dodat provokativní diskuzní dodatek:
Na světelné křižovatce ,vybavené i tabulemi na jedné straně" stop,dej přednost v jízdě"
na druhé tabule" hlavní silnice",
svítí blikavé oranžové světlo.Jak se budou chovat řidiči?
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.