Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Železniční přejezd - volná diskuze

Od: fidonet* odpovědí: 25 změna:

NO tak to jsem si myslel Milane, že trochu čtete co člověk píše, ale opět se musím pozastavit, že i rádce jako Vy, mi nepřečte to co napíšu a pak mi oznámí to co já sám oznamuji.
Raději přestanu přispívat, neboť mám pocit, že krom rádo chytrých sem píše už i hodně velmi rádo chytrých.
viz k diskuzi : ( nechápu proč byla uzavřena ) poradte.cz/...
"Napsal jsem doslova :
Autor: fidonet®
Datum: dnes 09:03
Předmět: RE (7x): Železniční přejezd
[nahlásit]
Preventivně zastavovat na každé stopce? No já jich bez zastavení projedu denně jako profesionál cca 60 ( šedesát), jde o to, že ta stopka je u semaforu, na kterém svítí zelená. Opravdu u ní mám preventivně zastavovat? Já preventivně na každou zelenou zpomaluji a rozlížím se, ale zastavovat nebudu.
ty mi nato odpovíte :
Autor: milancukrar®
Datum: dnes 10:37
Předmět: RE (8x): Železniční přejezd
[nahlásit]
fidonete, vy jako profesionál takto jezdíte?
"jde o to, že ta stopka je u semaforu, na kterém svítí zelená. Opravdu u ní mám preventivně zastavovat?"vždyť je to nesmysl, stačí přečíst předpis, kdy je nadřazení značky viz:
6) Světelné signály jsou nadřazeny svislým dopravním značkám upravujícím přednost.
No Milane, když píšu , že nezastavuji, tak opravdu nezastavuji a tedy nevím proč mi píšeš, že nemam zastavovat.
Mužem tu diskuzi dále volně rozebrat, než nějaký KING sys, nám to opět smaže.
p.s. já se s vámi loučím, dokud nebudu potřebovat radu, už nebudu psát. Nejde tak o pochybné rádce, ale že kdejaký sys maže nebo upravuje otazky a odpovědi.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vážený pane kolego, fidonete, naprosto s vámi souhlasím, že administrátor uzavřel diskuzi zbytečně, rovněž nechápu.
Zadal jste souvětí, souhlasil jsem až ne jeden dotaz "Opravdu u ní mám preventivně zastavovat" na to jsem raagoval jak jsem raagoval.
proto jsem větu okopíroval a sdělil, že (teď jiným slovem) že je to zbytečné zastavovat..
Omlouvám se, nechtěl jsem se Vás nijak dotknout.
Doufám, že máme 150 odpovědí, a jako dospělí si vyměníme třeba i rozdílné názory i bez osočování.
Jestliže Vás může požádat, neodcházejte nikam a zůstaňtě zde.
Jelikož jsem přesvědčen, že můžeme vést polemiku bez emocí, požádám vás laskavě o názor, je tedy bílé světlo na železničním přejezdu nadřízeno STOPce, když předpis sděluje, že "Světelné signály jsou nadřazeny svislým dopravním značkám upravujícím přednost"
Děkuji

ladaadal*
hodnocení

0x

Ano, bílé světlo je nadřazeno značce, tudíž není nutno na stopku reagovat, bliká-li bílé světlo.

majsterjoe*

No a v puvodni diskuzi to jedna pulka potvrzovala a druha tvrdilla ze na zeleznicnim prejezdu to muze byt jen zkusebni svetlo a tudis je treba zastavit!

Taky jsem byl z te diskuze na vetvi. Nechapu jak nekdo muze byt tak moc presvedceny o sve pravde, ze neda na spravne argumenty.

hop®
hodnocení

0x

Stojím si za svým názorem z původní diskuse, jen doplním.

Pokud se jedná o argument zkušebního provozu, myslím, že technici na dráze nejsou takoví debilové, aby pro tento zkušební provoz neuměli bílou žárovku vyšroubovat či zaslepit - tím by rázem platila ona výše zmiňovaná stopka.

Co se týká uzavření minulého tématu, šlo o rozumný krok, protože bylo umístěno v hodnocené diskusi, mezi radami a žádná relevantní a hodnotná rada tam nepadla. Zde, ve volné diskusi se můžeme vykecávat dle libosti, Fido, díky že jsi pokračování umístil právě sem.

overitnick*
hodnocení

0x

Popravde tato situace neni uplne jasne definovana.

Svetelna signalizace je samozrejme nadrazena svyslym dopravnim znackam upravujicim prednost, tedy i znacce stuj, dej pednost v jizde, ale na druhou stranu signal VOLNO (tedy ze se muze jet), je dle zakona zeleny, trvale svitici, nikoliv bily prerusovany.

Bily prerusovany signal, ma pouze oznamovaci charakter. Oznamuje, ze je zbezpecovaci zarizeni funkcni a ze se k prejezdu neblizi zadny vlak, plus samozrejme zaroven urcuje rychlost, kterou se smi pred prejezdem a na prejezdu jet.

Ve smyslu takovehoto informacniho charakteru pak ale neni nadrazeny stopce, protoze zakon jasne nerika, ze bile prerusovane svetlo je svetlo ve smyslu VOLNO.

poiu*
27.04.12 14:23

Souhlas! *palec*

hodnocení

0x

hlavně se tu nezhádejte a přežijte přejezdy přes koleje (každý dle svého) ve zdraví! :)

des*
Připomeňme, že zákon o provozu na pozemních komunikací mj. stanoví, že před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může křížení kolejí se silnicí bezpečně přejet. Vozidla mají přes trať přejíždět v tom pořadí, v jakém k přejezdu přijela. Ve vzdálenosti 50 metrů před přejezdem a při přejíždění kolejí smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 kilometrů v hodině; pokud na zabezpečovacím zařízení svítí bílé přerušované světlo, zvyšuje se tato rychlost na 50 kilometrů v hodině. V případě, že vozidlo zastaví na železničním přejezdu, musí jej řidič odstranit mimo trať. Je-li to nemožné, musí neprodleně učinit vše, aby řidiči kolejových vozidel byli před nebezpečím včas varováni. Pokud je před železničním přejezdem umístěna značka Stůj, dej přednost v jízdě, musí řidič zastavit své vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať. Na přejezdu a v jeho těsné blízkosti se nesmí otáčet a couvat, před přejezdem a na něm se pak nesmí předjíždět. Ve vzdálenosti 15 metrů od křížení kolejí se nesmí zastavit a stát (vyjma případů, kdy se blíží vlak). Řidiči u železničního přejezdu také nesmějí použít dálková světla, přičemž zákon zakazuje i použití potkávacích světel v případě, že by mohla ohrozit protijedoucí řidiče. Mgr. Jan Kučera, v. r.ředitel Kanceláře Drážní inspekce Račte si všimnout,že tam není nic psáno,že je bílé světo nadřazeno nad značkami,čímž se tady ohání někteří jednotlivci a záměrně vás tímto klamou,přímo nahání ukrytému policistovi aby vás lehce skásl,neboť on na dálku vidí značku STOP ale že je tam bílé světlo,nemusí vědět.Pokud tedy vás přitom nesmete přijíždějící vlak.Na tohle stačí mít na ramenou hlavu.
paaja*

*palec*správně ... a pro stále nevěřící Tomáše doplním, že se jedná o §28 zákona o provozu na pozemních komunikacích. Všimněte si, že přerušované bílé světlo pouze zvyšuje nejvyšší povolenou rychlost na přejezdu. Neruší platnost značky STOP a vůbec nemusí znamenat, že se k přejezdu neblíží vlak.

hodnocení

0x

Za sobotu a neděli jsem udělal nekolik výměn pneumatik na autech pro známé. Každému jsem položil otázku zdali zastaví na stopce, když bliká bílé světlo.

NIKDO, nesdělil, že by projel. všichni zastaví. Protože jsem vyčerpal všechny citace ze zákona, nemám již čím argumentovat proti těm co jezdí i přes STOP na přejezdu, nebudu již reagovat.

Každý ať si jezdí, jak ho naučili v autoškole.

Snad ještě položím otázku, co přesvědčí ty, co nestavějí na stopce, že se mýlí? Vyjádření policie, nebo asociace autoškol?

hodnocení

0x

Bílé světlo na přejezdu

Dobrý den, na jeden server jsem vložil otázku, nad kterou se rozpoutala ohnivá diskuze. Jde o takovouto situaci: Přijíždím k železničnímu přejezdu, bliká bílé přerušované světlo, zároveň je u semaforu zančka, STŮJ, DEJ PŘEDNOST V JÍZDĚ. Co mám udělat? Mám zastavit, nebo mohu na základě bílho světla pokračovat bez zastavení. Na onom serveru jsou názory půl na půl a přiznám se, že mě více přijde logické nezastavovat, ale tak píši ještě sem, aby nám to někdo fundovaný zodpověděl...

Díky moc Jára Hošek

Můj názor je ten, že zastavit. Ustanovení §28 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb. se jeví speciálním k ostatním dotčeným ustanovením. Samozřejmě je to ale otázka výkladu.
Odpověď: JUDr. Tomáš Beran předevčírem 04. 05. 2012 v 20:52
Zdroj autoweb.

Můj názor je tento : Svislá dopravní značka STÚJ, dej přednost v jízdě se umisťuje současně se světelnou signalizací (přerušované bílé světlo) pouze na nepřehledných žalezničních přejezdech. Světelná signalizace je nadřazena svislé dopravní značce, takže pokud řidič vidí bílé přerušované světlo, má jistotu, že vlak nejede a může 50 m před přejezdem a přes přejezd jet rychlostí max. 50 km/hod. Svislou dopravní značku ignoruje.

Pokuid je světelná signalizace vypnuta nebo má poruchu, tak se řidič řídí svislou dopravní značkou. Není to logické?

doplněno 06.05.12 22:00:

Ještě k názoru pana doktora Berana : Domnívám se, že je nesprávné povyšovat některá ustanovení zákona do kategorie "speciální " , protože jako speciální uznává právní věda pouze celé zákony.

Toníku,

není to logické, ale je to tvůj názor..

upozorňuji, že takto to bylo na celé trati Pardubice Chrudim...na každém přejezdu dodali STOPky..

Potom tedy je snad logické, že za instalaci světelné signalizace vyhodila dráha peníze ( a ne malé!) a někdo by za to měl bručet :))

hop®

Milane, proč to není logické? *hej*

Mně to naopak připadá velmi logické, v podobné smyslu jsem již svůj názor napsal v minulé (uzavřené) diskusi i s vysvětlením, proč tam stopky dávají.

Ovšem zatím ještě nikdo nerozhodl, co je vlastně pravda, které názory jsou správné...

Ale již jsem napsal "svému" právníkovi...

hop®

Tak jen info: můj právník potvrdil názor pana Milana a některých ostatních, prý je to v poslední době častý dotaz a problém, jak se "stopky" množí. Takže na stopce je prý opravdu povinnost zastavit, i když svítí bílé světlo. Je to nelogické, ale prý to tak z právního hlediska prostě je. *hej*

Logicky se to určitě jeví. Ale je tu otázka, jestli je to správně z pohledu zákona, vyhlášky ..., jak to bude posuzovat případný přihlížející přislušník PČR.

Nevěřím, že by se našel takový magor u Policie ČR, který by pokutoval řidiče za bezpečné přejetí železničního přejezdu, neboť to bílé světlo svítí z obou stran a tak ho také musí vidět, když stojí za přejezdem :))

Může vás pokutovat pro porušení značky upravující přednost.

Tím netvrdím, že je to správně, i když se přikláním k tomu zastavování.

Tak to by Vás podle Vašeho názoru mohl pokutovat i po projetí křižovatky, na které je mimo světelné signalizace umístěna i svislá dopravní značka STÚJ, dej přednost v jízdě! A mohl by argumentovat třeba tím, že jste jel na žlutou, že nadřazená té svislé značce je pouze zelená! :))

I to je možné *smich*

Jak řekl pan Werich "Lidé jsou různé, blbé a pitomé."

My dva to asi nevyřešíme ;)

lui*
hodnocení

0x

Já jsem přesvědčený, že kombinace bílého blikajícího světla a STOPky je totální nesmysl, který se navzájem vylučuje. Protože významem jdou ty dvě věci proti sobě.

A pokud někde bliká bílá, tak pojedu. Respektovat tu stopku budu tehdy, pokud bude signalizace v poruše nebo vypnutá a nebude tedy blikat.

Ale to je JEN můj výklad, podepřený JEN prostou logikou. Uznávám, že v tom našem kocourkově to může být vykládáno jinak.

hodnocení

0x

opět někdo dal dotaz na právníka z autowebu, zkuste i jinou poradnu..

Bílé světlo na přejezdu - reakce

Dobrý den, rád bych vznesl dotaz na Vaší odpověď jednomu čtenáři (04. 05. 2012 v 20:52), která mě zaujala. Dotaz čtenáře: Dobrý den, na jeden server jsem vložil otázku, nad kterou se rozpoutala ohnivá diskuze. Jde o takovouto situaci: Přijíždím k železničnímu přejezdu, bliká bílé přerušované světlo, zároveň je u semaforu zančka, STŮJ, DEJ PŘEDNOST V JÍZDĚ. Co mám udělat? Mám zastavit, nebo mohu na základě bílho světla pokračovat bez zastavení. Na onom serveru jsou názory půl na půl a přiznám se, že mě více přijde logické nezastavovat, ale tak píši ještě sem, aby nám to někdo fundovaný zodpověděl... Díky moc Jára Hošek Vaše odpoveď: Můj názor je ten, že zastavit. Ustanovení §28 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb. se jeví speciálním k ostatním dotčeným ustanovením. Samozřejmě je to ale otázka výkladu. Můj dotaz. A proč tam tedy to bíle světlo svítí, když se má i přesto zastavovat? A jinak lze jej považovat za světelný signál, který je nadřazen místní úpravě? Jinak kdysi jsem tady já sám měl vlastní dotaz, ohledně značky STOP na křižovatce se semafory, kde je mimo jiné doplňková zelená šipka, která svítí i v případě, když řidiči na hlavní mají zelenou. Pokud tedy řidič přijíždí k této STOPCE a hodlá odbočit vpravo, musí se podívat na hlavní jestli někdo nejede. A tedy jestli je přitom povinen zastavit, když musí dávat přednost v jízdě nebo nemusí, protože když svítí semafor značky upravující přednost neplatí? Vy jste mi odpověděl, že světené signály mají vždy přednost před dopravními značkami. Tak teď už tomu vůbec nerozumím jak to tedy je. Nebudou tyto dva případy podobné? Díky za odpověď.
Světelné signály samozřejmě mají přednost před značkami, to platí i nadále, ale podívejte se, co znamená bílé světlo na přejezdu dle §28 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb.:
"Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km.h-1."
Odstavec 5 s tou STOPkou mi ale přijde k tomu odstavci 3 speciální, tzn. že obecně platí odstavec 3, ale je-li tam STOPka, tak platí odstavec 5. Tak to čtu, ale možná to zákonodárce myslel jinak. Na to by mohl odpovědět až soud.
Odpověď: JUDr. Tomáš Beran dnes před 5 hodinami 08. 05. 2012 v 13:57
zdroj: autoweb.
Bílé světlo značí jen že můžete jet 50km, stopka značí, že musíte zastavit.
na semaforech světla mají jíný význam .. zelená volno, červená stůj, žlutá volno...
každý ať se rozhodne sám..
doplněno 08.05.12 18:59:

personaliste.webnode.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Pokusím se dodat provokativní diskuzní dodatek:

Na světelné křižovatce ,vybavené i tabulemi na jedné straně" stop,dej přednost v jízdě"

na druhé tabule" hlavní silnice",

svítí blikavé oranžové světlo.Jak se budou chovat řidiči?

JABRAKA

Jardo, přesně podle zákona, dbát zvýšené pozornosti, páč se nejdená o řízenou křižovatku a tak bude platit přednost dle značek...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]