Nejste přihlášen/a.
Chodi mi na email spam. Vetsinou se nad tim nepozastavuju a mazu to jako spam. Ale nekdy trochu premyslim co je ucelem techto zprav a jestli me to muze nejak poskodit pokud se necham zlakat. Dnes mi prisel email od Info@UNITED NATIONS (unitednationssaveslivesscheme@gmail.com):
Dobrý den,
Tato vyhláška se vám, že vaše e-mailová adresa je vybráno
e-mail o štěstí byla připsána ve výši
$ 500,000.00 USD
Organizace spojených národů nabízí přiznal částku těm štěstí zvolený
ty, ve kterých je poslal mailem.
Vám sdělujeme, že mnoho z nich používá jako prostředek
extrakce vybrané a to znamená, že je nutné z
vy.
V tomto případě jste informováni, píší zpět, pokud chcete, tak
jsme schopni uspořádat soubory granty a začít zpracování.
Děkujeme Vám za spolupráci a porozumění.
Vždy podle svého uvážení.
S přáním všeho nejlepšího,
Pan Pan Ki-mun.
Sec. Gen,
Organizace spojených národů.
Po me otazce, kam mi ma byt castka pripsana, mi prisel za chvili email:
Děkuji mnohokrát za odpověď.
V jiných pro nás připravit přiznal soubor, budete muset poskytnout následující údaje takto:
JMÉNO:
PŘÍJMENÍ:
ZEMĚ:
STÁT:
VĚK:
ZAMĚSTNÁNÍ:
SEX:
Rodinný stav:
TEL:
KOPIE vaší identity:
Poznámka: Nejdůležitější z těchto detailů je KOPIE vaší identity nedošlo k přenesení PENÍZE NA nesprávnou totožnost.
Děkujeme za pochopení.
S pozdravem,
Pan Pan Ki-mun,
Generální tajemník,
Organizace spojených národů.
Nevim, co si o tom myslet..je asi jasne, ze zpravam tohoto typu nevyzadane posty nelze verit, zvlast kdyz nejsou ani cesky spravne a jsou posilany asi hodne lidem na email...ale trochu mi to vrta hlavou.. mate s tim blizsi zkusenost nebo blizsi informace?
Udělal jste už první chybu, že jste zo vůbec otvíral. Už Vás mají a nedají Vám pokoj. Neudělejte chybu další a okamžitě to smažte. Nevěřte tomu, že Vám někdo pošle jen tak, pro nic za nic peníze na Váš účet. Spíš si z něj nějaké vybere. Případně použije Váš účet jako prádelnu špinavých peněz.
doplněno 26.04.12 10:25: Mimochodem, kdyby to byl skutečně pan Ki-mun (on je skutečně generální tajemník OSN), určitě by si pořídil dokonalý překlad a nepoužíval by překladač GOOGLU
Přesně tak, pan Pan Kí-Mun (respektive jeho úřad) by jispsal, když už by psal, správně, i když možná by použil úřední řeč angličtinu či francouzštinu nebo tak. Jinak souhlasím, že prvotní účel je nejspíš sběr dat, ale jelikož jsem na takový mail nikdy neodpověděl (myslím, že samotné otevření ještě nic neznamená, to až když bych jim napsal, že si nepřeji podobné maily, to by bylo, jako bych jim řekl "pište víc"), nemohu vyloučit, že v následujícím mailu bych se dozvěděl, že peníze jsou na cestě, jen musím zaplatit správní poplatek. Některé maily tohoto typu takhle fungují, a pak to může skončit vraždou velvyslance Ghany.
Když už jsem s takovým mailem něco dělal (tedy krom jeho nevratného smazání) bylo to to, že jsem Googlu oznámil phishing; ale většinou ani to ne-ono to stejně moc velký efekt nemá, u něčeho se pak to varování objeví, ale ono je těch mailů tolik...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.