Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes nám byla doručena složenka na zaplacení daně z nemovitosti pro rok 2012. Vejdeme se sice s odřenýma ušima do tisícovky, ale i to je dost. A když tak o tom přemýšlím, položím asi naivní otázku: Proč se musí platit daň z nemovitosti a kam tyto peníze jdou?
Pozemek máme vlastní, dům na něm taky, Sami jsme si pozemek zaplatili a dům postavili, nebo naši předkové. Je to tedy jednou naše. Elektřinu, plyn, odvoz odpadu apod. si také platíme sami. Proč se tedy platí domovní daň? Nikdo nám nic nedává, jedná se o náš majetek, za co tedy platíme?
Pochopím to u auta - mohu někomu způsobit škodu na zdraví či majetku. Proto si musím platit povinné ručení. Ale koho ohrozím barákem? Tedy pokud na někoho nespadne komín.
Připadá mi to stejné, jako bych si koupila nový kabát /za své vlastní peníze, nikdo by mi nic nedal/ a pak bych každý rok musela z toho kabátu platit daň, že ho mám. Když to tak vidím, zdá se mi, že snad by bylo opravdu lepší nic nemít. Jako v té písničce: Nejlíp se má, kdo nic nemá, nestará se, kam co schová!"
Kdo mi to objasní? Díky. Jaga.
Já Vám to neobjasním...Taky mě to zajímá.Ale ono je to v podstatě jednoduché.S tím domem prostě neutečete.Nejde se s ním schovat někde v daňovém ráji.Nejsnažší cesta jak nás odřít.Ten můj mě stál dvacet let života...A teď mě stát trestá za to,že bydlím ve svém.A kéž bych platil jen tisícovku!
A víte,co na nás chystají?S tou domovní daní.?Myslím,že na tu tisícovku budete vzpomínat jako na dobrý peníz...
A bude hůř. Daň z nemovitosti se bude určitě v příštích letech výrazně zvyšovat.
Je to skutečně tak. Vyděláte peníze, ty zdaníte a odvedete všechny možné poplatky, které jsou v podstatě také daně, koupíte pozemek, materiál, z něj odvedete DPH, zformujete vlastními silami nebo s pomocí (zde zaplatíte další daň) dům. Je to vaše, řádně zaplacené. No a přijde erár s nataženou rukou. Berte to jako daň z úspěchu. Je potřeba odrbat ty úspěšnější, pilnější a pracovitější, aby bylo možné živit flákače, netáhla a lenochy.
Daň z nemovitosti připadne obci, také obec měla pravomoc o zvýšení sazby. Tedy, mohla a nemusela. Jenže obcím odebrali jiné prostředky a tak ke zvýšení koeficientů sáhnout musely.
Státní správa něco stojí, takže platíte svůj příspěvek na fungování obce a už nemusíte uklízet přilehlý chodník.
Pořád mi to nezapaluje. Jsme malá vesnice, asi 60 čísel, 280 obyvatel. Máme vlastní obecní úřad, starostu, zastupitelstvo. Tu daň z nemovitosti ale neplatíme naší obci,na složence je adresa finančního úřadu ve městě, vzdáleném od nás 10 km. Upozorňuji, že pod toto město jako obec nespadáme. Tak kam to tedy jde? /Ledaže by to FÚ potom těm obcím přeposílal/. Díky. Jaga.
Jinak ten sníh si stejně uklízíme sami a rádi. Vždyť by v zimě neměl člověk jinak žádný pohyb. Ale pravdou je to, že letos u nás vůbec žádný sníh nebyl, takže se uklízelo opravdu dobře!Jaga.
Podle mě je to typický příklad podvodu státu na jeho obyvatelích.Zakoupíte nemovitost za již zdaněné peníze,je to váš vlastní majetek a přesto parazit stát chce pořád dal platit.Je to přesně jako s tím kabátek,jak jste psala.
Ale je tu ještě jedna kuriozita.Koupil jsem byt od soukromé osoby.Na tomto obchodě jsme se domluvili my,jako 2 strany.Dohoda padla mezi námi a finanční vyrovnání také.Proč bych měl ještě platit daň z převodu nemovitostí státu,který se o tento obchod vůbec nezasloužil?Je to taky nesmysl.
A přesto tato zlodějina dále nějak přetrvává.
Zajímavé téma k zamyšlení, veřejný rozpočet
Před 200 lety by jste místo placení chodila zamlada 3x týdně z domu předků například robotovat. Ale teď: Až na vás nebo někoho nedejbože spadne ten komín nebo si uříznete prst na cirkulárce, co uděláte? Zavoláte pravděpodobně sanitku. Od tohoto momentu si začnete vybírat tu svojí platbu daní. Chodila jste do základní devítileté školy - zdánlivě zadarmo, ale vybírala jste si platbu (jiných) plátců daně. ... Můžete si náležitě zanadávat na to procento státem podporovaných "flákačů" bez práce? Jakpak by to šlo bez platby. ...té daně
. A co ty ulejvači pecky sedící v "daňových rájích", tak na ty se nadává hůř, že? No a aby nám nezrušili penze ...atd..
Vážně:
WIKI: "Daň je zákonem určená povinná platba do veřejného rozpočtu, která se vyznačuje neúčelovostí a neekvivalentností, tzn. ukládá se jako jednostranná povinnost bez nároku plátce na plnění ze strany státu. Daně jsou placené pravidelně v určitých intervalech nebo při určitých okolnostech, např. darování nebo dědění.
Daně jsou dnes obvykle placeny v penězích, dříve byly běžné platby v naturáliích či ve formě roboty nebo vojenské služby."
Hezky rozebráno,ale pořád to neomlouvá,že dle mého názoru jsou tyto daně jaksi navíc a neměly by být.Stejně jako například extra daň z rozhlasu například na pracovišti i když každý má rádio doma a tuto daň již jednou zaplatil.
A co se týká dřívějších časů,zcela jistě se neplatili daně jako dálniční mýto (projeví se v ceně všeho),emisní povolenky,DPH,spotřební daň atd atd...
Ahoj Babojago
Přímé daně jsou u nás rozděleny do 2 druhů: Jsou to daně z příjmů (které platíme každý z naší výplaty) a daně majetkové, kam patří ta zmíněná daň z nemovitosti, ale taky třeba daň darovací, dědická atd. Také je to nelogické, proč platit daň z toho, že chci někomu darovat majetek, který jsem si sama zakoupila a vydělala si na něj... Je to prostě část příjmové strany státního rozpočtu, aby stát měl s čím hospodařit atd. Je to příjem, který má stát "jistý" a může s ním tedy počítat.
Má to i hlubokou historickou tradici - vždyť i kdysi se platila daň z polí atd. Nevím, jak se jmenovala ta pohádka (nová), kde rádcové vymýšleli stále nové daně - třeba daň z komína, daň ze vzduchu, nebo daň z okna - viděla jsi ji?
Tak takhle špatně na tom tedy opravdu nejsme
Jinak výnos z této daně opravdu putuje obci, kde bydlíš - finanční úřad tu daň pouze spravuje. Obec tuším stanovuje koeficient, kterým se daň z nemovitosti přepočítává, a tím může ovlivnit výši daně.
Platba daní je nutné zlo k zajištění funkcí státní správy. Daň se nevybírá za určitým cílem, ale financují se z ní rozličné platby. Nelze na to pohlížet, že si platíte jen to, co užíváte. Krásným příkladem budiž cyklisti a celá ta banda kolečkářů, kteří omezují pražské řidiče. Na rozdíl ode mě nezaplatili na silniční dani, spotřební dani za PHM a DPH z PHM ani korunu, ale drze si uzurpují právo tu vozovku využívat jako já, dokonce i ve dnech těch jejich nátlakových akcí, mě v provozu omezují.
DPH z PHM (pohonné hmoty a maziva) cyklisti zaplatili, kolo se také maže, když Favority se mazaly víc. Nablafají se ti cyklisté výfukových plynů z aut, takže tím svým "sportem ku zdraví" také nic moc zdravotnictví neušetří, jsou na tom výsledně hůř než českorybníkově důležií lenoši za volantem - Tady by stálo za to vymyslet nějaké osvobození od daní pro ty, co šetří ŽP. Aby na kola, koloběžky a brusle přesedlo víc lidí. Za volant až s poruchami končetin.
Pane kolego, patrně jste dostatečně neprokoukl směr mého příspěvku. Nijak se nanavážím do slušných kolečkářů, kteří se s nasazením vlastního života proplétají mezi auty. Měl jsem na mysli ty zoufalce z Auto*Matu, kteří se mě snaží 2x ročně vyhnat za silnice.A ta vaše poslední věta je taky pěknej blábol. Už to jasně vidím, jak si beru nářadí, kyslíkovou bombu a materiál na záda a frčím si to na kolečkových bruslích.A vůbec, že vás tyhlety názory o přesedlání na kolečkové brusle a koloběžky nenapadají i v zimě? Nejspíš to bude tím, že si vozíte prdel pěkně v autě, pokrytci.
Tak akce Auto*Mat, cyklojízdy se vám nezdají. Propagace něčeho normálnějšího než zácpy, zácpy, zácpy = dojíždění do zaměstnání s 1 pasažerém v autě, ten jede pravděpodobně bez kyslíkové bomby, max. veze 3kg těžký notebook a aktovku - tahle auta mám na mysli. Přesedlání na kolo i v zimě napadlo kolegy - a zmáknou to. Dokonce si to užívají. Jinak pokud je dostupná MHD, jezdíme tou. Ta jízda kolem podél fronty stojících aut dává dobrý pocit, radím někdy vyzkoušet a při avízované akci "zoufalců" Auto*Mat najděte objížďky pro auto, když autem tedy nutně musíte. To zmáknete
Tak vám tady všem pěkně děkuji, že jste mi to objanili.Stejně si ale připadám jako nevolník, když znovu daním, co už daněné bylo a čeho jsem nabyla řádnou cestou. Dřív se chodilo na robotu a na vojnu, dneska musíme solit v penězích. Co se tedy změnilo?
Jinak obec nám toho mnoho neudělá. Chodníky zprohýbané od aut, která na nich parkují. Sníh si uklízíme sami, ale to mi až tak nevadí. Za poslední roky jenom opravil OÚ polozbořenou zeď okolo hřbitova. Bylo to stejně zbytečné. Ta zeď tam není potřeba. Kdo je venku, ten se tam nepohrne, kdo už je uvnitř, ten stejně neuteče. Jaga.
Jo jo, je to odírání lidí, stát, ani obec mi na to nic nedá. Vše si hradím, ani cesta není. Koupím si pozemek, odvede se daň, pozemek můj a další platby. Kdyby se s tím podnikalo, chápu. Dnes přišla složenka, nárůst o 100 %, 4x vyšší proti 1998. A poroste... Směšná je daň z bytu v činžáku.
Prostě stát může vybírat daně a šmitec. No ale stát jsme MY, co s tím uděláme?
Největší loupežník je stát. Vždycky po polovině roku se v médiích někdo zmiňuje, že ode dneška jdou peníze na toho, kdo je vydělává. Dosud všechny vydělané peníze šly na stát, na daně.
Jakým způsobem stát s těmi penězi hospodaří, to je státní tajemství. Občas se do medií něco provalí a my se divíme. Je to smutný příběh.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.