Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střílení vrabců - je to povolené?

Od: sarusajus odpovědí: 30 změna:

Dobrý den mám na dvoře asi 5 hnízd ve zdi a pořád mě ti vrabci otravují mohu je střílet vzduchovkou?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

A jinak jste normální?

poseidon*
hodnocení

2x

Dobrý den,

nesmí se to a myslím, že střílet vrabce je i špatné a nepřiměřené, je jich už málo... Nedovedu si ani představit, jak by Vás vrabci mohli "otravovat". Níže kopíruji ustanovení ze zákona (č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny), vztahující se na ochranu volně žijících ptáků.

§ 5a
Ochrana volně žijících ptáků
(1) V zájmu ochrany druhů ptáků, kteří volně žijí na evropském území
členských států Evropských společenství (dále jen "ptáci"), je zakázáno
a) jejich úmyslné usmrcování nebo odchyt jakýmkoliv způsobem,
b) úmyslné poškozování nebo ničení jejich hnízd a vajec nebo
odstraňování hnízd,
c) sběr jejich vajec ve volné přírodě a jejich držení, a to i
prázdných,
d) úmyslné vyrušování těchto ptáků, zejména během rozmnožování a
odchovu mláďat, pokud by šlo o vyrušování významné z hlediska cílů
směrnice o ptácích,^4c)
e) držení druhů ptáků, jejichž lov a odchyt jsou zakázány.
(2) Prodej, přeprava za účelem prodeje, držení a chov za účelem prodeje
a nabízení za účelem prodeje živých nebo mrtvých ptáků a jakýchkoliv
snadno rozpoznatelných částí ptáků nebo výrobků z ptáků jsou zakázány.
(3) Kdo takové ptáky, na něž se vztahuje zákaz, drží, chová, dopravuje,
vyměňuje nebo nabízí za účelem prodeje nebo výměny, je povinen prokázat
na výzvu orgánu ochrany přírody nebo stráže přírody jejich zákonný
původ a svou totožnost. Při prokázání původu se postupuje obdobně podle
§ 54.
(4) Ustanovení odstavce 1 písm. a) a e) se nevztahuje na lov některých
druhů ptáků vymezený a prováděný v souladu s předpisy o myslivosti a
tímto zákonem. Ustanovení odstavce 1 písm. e) a odstavce 2 se
nevztahuje na chov ptáků, kteří jsou zvěří, již lze lovit. Seznam
těchto druhů stanoví Ministerstvo životního prostředí po dohodě s
Ministerstvem zemědělství prováděcím právním předpisem.
(5) Každý, kdo buduje nebo rekonstruuje nadzemní vedení vysokého
napětí, je povinen opatřit je ochrannými prostředky, které účinně
zabrání usmrcování ptáků elektrickým proudem.
(6) Na zvláště chráněné druhy ptáků podle § 48 se toto ustanovení a §
5b vztahují jen tehdy, neplatí-li pro ně ochrana přísnější, a to podle
§ 50 až 57 nebo podle zvláštního zákona.^4a)

polinek*
hodnocení

2x

,,vy se kolem sebe nedíváte kolik ubylo vrabců? Vy to nevidíte! A ještě se ptáte? Kdo vám dal k tomu právo! Já bych flágla jednu tazateli. Aby se probral.

doplněno 24.04.12 16:15:

Vždyť je to dnes ohrožený druh člověče!

buss

Co vrabci, ale MY jsme ohroženi a kdo se nás zastane?

poseidon*

A za koho mluvíte?

mowla*
24.04.12 14:47
hodnocení

1x

Ne...

poiu*
hodnocení

1x

Buďte rád, že je tam máte, říkali, že jsou už téměř vzácností a je pravda, že jsem jich poslední dobou viděl opravdu dost málo!

jarin*

jsou to smejdi a je jich az moc mam samy hnizdo v termofasade jedno zlikvyduji druhy den je spatky jedine STRILET to na ne plati

martinaa*

Kdybyste si k této věci uměl něco přečíst nebo vyhledat, a jen hloupě neplácal, zjistil byste, že populace vrabců se rok od roku dramaticky snižuje.

Ale možná nepoznáte vrabce od sýkorky, co já vím.

er*
hodnocení

0x

Kde není žalobce, není soudce...

zajixxx*

souhlasím s er..., dále už bych to nerozpitvával..

jirbar*

Vás oba bych docela tád střílel vzduchovkou do pr... a dál to nerozpitvávám.

fran
hodnocení

0x

Proč? Vždyť je to celkem neškodící sympaťák

cs.wikipedia.org/...

a v Evropě se mnohde značně snižuje populace, za čas může vyhynout.

buss
hodnocení

0x

Vraždit také není zakázáno a počítá se s tím a je za to sankce. Pokud nebereme Nezabiješ. Když to nikdo nepráskne..., kolem nás je různých vrahů, i ta blecha je živý tvor.

repkin*
hodnocení

0x

Je vidět, že je zde na foru několik psychicky narušených jedinců, doporučuji návštěvu svého obvodního lékaře s žádosti o hospitalizaci na psychiatrické klinice minimálně na několik týdnů. *pivo*

Co takhle hnízda přes zimu zrušit, díry zazdít a nebudou pak ani hnízda, ani vrabci? Jde to i lidsky ne, nemusíme se za každou cenu chovat jako prasata a negramoti. A to ještě používám slušný slovník. Nepřejte si, aby se mi někdo takový dostal do ruky ...

doplněno 24.04.12 17:15:

A navíc zvíře = věc a každá věc má majitele, v tomto případě buď majitel lesa (honitby), chovatel a nebo stát. Při troše štěstí bych toho dotyčnýho blba udělal na týrání zvířat, nebo alespoň minimálně na poškozování cizí věci, ať si z toho alespoň něco odnese pro příště. Takovou práci bych si s tim klidně dal.

hodnocení

0x

Předevěím nemáte co střílet v zástavbě.

lidus*
hodnocení

0x

Na chalupě si vrabce hýčkáme a sypeme jim zrní, ještě se nestalo, že by ukradli vlaštovkám hnízda, spořádaně hnízdí v rourách co jim manžel zasadil do zdi, jen hlídám aby až učí létat mladé nešel náš starý a tlustý kocour na lov. Vy je chcete střílet, co vám tak moc vadí?

hodnocení

0x

Je pravda, že vrabci poslední léta velice ubývají. Pozoruji to i u nás.

A protože vývoj jde stále kupředu, je možné, že se jednou na netu objeví i zvířecí Poradna. Admin nebude Pavel, ale nějaké velké zvíře.*smich* A tam budeme moci číst:

"Dobrý den, máme na dvoře hnízdo ve zdi a ten SARUSAJUS nás tam pořád otravuje, můžeme ho střílet vzduchovkou? Nebo na něj máme raději vzít kladivo?"*bzum*S úctou vrabci.

Vidíte to! To je ta rovnoprávnost. Ale zatím těm vrabcům nevadíte, tak proč by oni měli vadit Vám? Jaga.

lidus*

Jaguš na to proč je vrabců málo má vysvětlení moje (ne zcela normální) švagrová. Vrabci byli vyvoleni Aštarem jako zkušební letci a jeho flotila je pochytala a odletěla s nimi kamsi do Vesmíru aby se zjistilo zda je možné tam přestěhovat lidi. Já už se s nimi nesetkám, chovám se hrozně, jím maso, nezpívám mantry-(nebo tantry?)...

axlik*
hodnocení

0x

Pokud jste s prominutím debil tak klidně ;)

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Tak pokud už se do toho pustíte, dejte pozor, ať neohrozíte sebe ani nikoho jiného.

Soused takhle střílel vrabce, když já vedle na dvoře ležela coby miminko v kočárku. Prostě idiot.

myse*

jasně, zlikvidujme všechno podle hesla - kytky smrděj a ptáci řvou... pořídíme si betonovou džungli a budeme čichat ke smradlavým autům...

fakt nechápu tu logiku - vystřílet ptáky *zed*

figurek*
hodnocení

0x

ale fuj. Střílet na to, co je živé? To dělají jen lidi s mizernými charaktery. Já na vašem místě bych namíchal kyblík malty, našel pár odštěpků z cihel a tu zeď zaspároval.

poiu*

Já na vašem místě bych namíchal kyblík malty, našel pár odštěpků z cihel a tu zeď zaspároval.

I s chudáky vrabčáky? *plac*

poseidon*

No jo, teď už mají vajíčka, nebo mladé.:(

To mi připomíná jednu příhodu. Na zahradě jsme měli takovou zídku z tvárnic, bylo v ní dost škvír a tak se stalo, že se to zalíbilo užovce. Byla dlouhá jako nohavice *smich* a nastěhovala se do zítky. Mně nevadila, klidně jsem plela a ona se na druhém konci zahrádky vyvalovala na sluníčku. Zato manžel hady nemá rád. Tak dloho brblal a vyváděl /až to bylo chlapa nedůstojné/, až jsem ji nakonec popadla, dala do kbelíku a odnesla do pěkného vlhkého remízku k rybníku. Bylo jí tam jistě dobře.

Než jsem se vrátila s kbelíkem domů, manžel už měl v zídce všechny ty díry zabetonované. Když jsem se mu smála, jak si pospíšil, povídá: Já se bál, aby se náhodou nevrátila!*bum*

Nevrátila se. A věříte, že mi po ní je občas smutno? Přece nikomu nepřekážela. Jaga.

tomour
hodnocení

0x

Vzduchovkou bych je nestřílel, vidíte kolik to budí pohoršení jen když o tom píšete, natož kdybyste to realizoval. Lepší je využít přírodní technologie - angažovat kocoura. Stačí šikovně opřené prkno, aby se k těm hnízdům dostal.

figurek*

no tak tento přírodní postup můžete vyzkoušet na sousedově kocourovi, ale na vlastním raději ne, protože by vám ty vrabce začal nosit domů. Položil by si je do misky a začal hryzat. To znám. Když mu jeho vrabce seberete, příště si ho schová a vy potom s klením lezete po břiše a pátrate pod postelí a pod sedačkou, kdeže ten rozhryzantý vrabec je.

hodnocení

0x

Prosím pěkně, ono by se nemělo střílet v zástavbě, ať už na cokoli. Vzduchovka není sice zrovna zbraň hromadného ničení, ale třeba zásah do oka může být docela průβer.

borax*
hodnocení

0x

A proč nezamezíte přístup vrabcům do fasády? Takto vystřílíte jednu generaci a přiletí další...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]