Nejste přihlášen/a.
Slyšela jsem vlaštovky a mohla jsem si krk vykroutit, ale viděla jsem je Jaro je tady!
na sv.Jiří, vylézají hadi, štíři. A letos přiletěly i vlaštovky.
Copak vlašťovky, skřivani, na hnízdiště se vrátil tadyhle ten šoumen
a je to přísně chráněný druh. Nechal se opatrně pozorovat a já ze zážitku jásám už kolikátý den. Kdo má víc? Byli ho prý filmovat, tak se bojím, aby se na to své teritorium příští rok nevybodl. Moc pozornosti škodí.
Tak to je fakt krasavec! U nás před panelákem zahnízďují sojky a překrásné straky ale na vašeho ledňáka nemají. Místo výskytu bych si nechala pro sebe aby ho nějaký nadšený magor nešel odlovit.
Klenot sympaťák ledňáček má i tak trochu ozbrojenou ochranu: amatérský myslivec z vesnice, která je na hnízdiště dost pyšná. Doufám že tudíž to vzácné hostování nikdo z jeho spolku nezbabráme zbytečným rušením. On si ladně poletuje a pokyvuje hlavičkou doslova "za vodou" . Voda vypadá ryb prostá, ale asi to ví líp.
Ach, na světě je krádně! Nemáte někdo adresu stránek, atlas ptáků, ale i s hlasy? Už loni jsem kouikala na šedého, nenapádného ptáčka, menší než pěnkava, zpěvem připomíná pěnkavku, ale je to na 100+1decibelů a nápěv je bez konce. Trylkuje a je to prostě nádhera. Let má houpavý, ostrý zobáček. Blbě vidím, tak takové drobnosti jako nějaké barevné peříčko nevidím. Nevíte někdo, kdo by to mohl být?
Hlasy ptáků jsou třeba tady
rozhlas.cz/...
prirodainfo.cz/...
ptaci.czweb.org/...
ulozto.cz/...
Dají se dobře hledat i videa na youtube.com třeba podle latinských názvů. Nejvíce se zpěvu pěnkavy obecné podobá zpěv budníčka většího.
doplněno 25.04.12 14:49:Ovšem podle toho popisu (malý, šedý, trylkuje bez konce) bych tipoval nespíše nějakou pěnici. Nejhojnější je asi pěnice černohlavá a pěnice pokřovní.
Jak přiletí vlaštovky, tak se hned ráno lepší vstává. Na světě je skutečně krásně. Vlaštovky jsou doma, ( u nás) už tři dny. Je to páreček a další 4 vlaštovky, létají do stodoly, to bude národa, to bude zpěvu.
Tady je pěkný odkaz, na všechny ptáčkové, jak hnízdí a vše o jednotlivých druzích. Včetně ukázky jejich zpěvu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.