Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký měřič instalace

Od: kravsko* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den

Pracuji v oboru elektro několik let...Vlastním klasickou zkoušečku a kleštový multimetr..Chtěl jsem se zapta co by jste mi doporučily za další měřič,pro to abych si mohl po sobě zkontrolovat pořádně elektroinstalaci. Přemýšlel jsem o nějakýmm měřiču proudových chrániču a nebo o nějakém sdruženém měřiči.

Děkuji za radu

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Myslím, že není třeba dalších měřáků. Stačí rozumná důvěra ve vlastní poctivou práci a rozumný revizák, který stejně veškeré důležité hodnoty zkontroluje...

hodnocení

0x

O merici proudovych chranicu jsem jeste neslysel. Ty se zkousi prece tlacitkem.

Kdyz to clovek neflaka tak nema cenu tu kontrolu prehanet, stejne prijde revizak.

hop®

Tlačítkem může orientačně kontrolovat uživatel. Revizák má měřák, kterým ověří hodnoty FIčka, aby mohl dát to kulaté razítko...

technoman + hop: Diky zase jsem chytrejsi:)
Trochu se tim zivim a kdysi jsem se zajimal jak je mam zkouset a jinou odpoved jsem nedostal.

Ale je pravda ze jsem za tu spoustu let nepotkal revizaka kterej by ho meril:-/

hop®

Pokud mi přijde revizák elektroinstalaci zkontrolovat, tak toto měří vždy. Píchne se měřákem do nějaké chráněné zásuvky a chránič po chvilce vypadne. Dvakrát opět nahodit, jednou měří vybavovací proud, jednou rychlost vybavení chrániče.

technoman*
hodnocení

0x

No tak třeba ještě měřič impedance smyčky, měřič izolačního odporu, to je snad základ, pro kontrolu instalace, dále by se mohl hodit klěšťový ampér-vottmetr, ...*cteni*

Pozor - jestli se tím chcete živit, přístroje nestačí jen mít, ale musí vyhovovat příslušným současným normám a musí mít PLATNOU KALIBRACI! Takže nestačí si koupit nějaký starý cajk někde na aukru. Jako bývalý pracovník v metrologii elektro vím z vlastní zkušenosti jaká hausnumera to kolikrát ukazuje, i když přístroj vypadá jako nový.*sok*

technoman*
hodnocení

0x

LEGO: Tlačítkem se pouze ORIENTAČNĚ zkouší vybavovací mechanismus chrániče. Měřením se kontroluje skutečný vybavovací proud spouště. Může být 0,5 - 1x Ir. Takže chránič může vypínat i při polovičním vybavovacím proudu a není to chyba.. Nesmí ale vybavovat při proudu větším než je jmenovitý, potom je vadný.

kravsko*
hodnocení

Na všechny instalace revizák nechodí..jsou i nějaké instalace předělávky ve starších domech..a chtěl jsem raději prověřit a proměřit.. Klešták už mám. Ten měřič impedance..co mi doporučíte? Koukal jsem na UNI-T UT526..a nebo raději doporučujete nějaký dražší více multifunkční?

Děkuji

zakus*

Určitě budeš potřebovat měřák na měření impedanci smyčky. Jak pro kontrolu nově zhotovené instalace tak pro opravy ve starých instalacích.V podstatě stačí nejlevnější na trhu "ZEROTEST"

kravsko*
hodnocení

měření impedance smyčky? můžete mi pordati..jak se měří,? nikdy jsem to neměřil..a rád bych se dozvěděl co a jak..

děkuji

zakus*

Jak se to měří? Úplně triviálně, stejně jako běžnou zkoušečkou. Souvislosti s impedancí poruchové smyčky jsou v ČSN 33 2000-4-41 a tato norma je (měla by být) základem pro každého elmontéra, který dělá nebo chce dělat instalace.

fei1.vsb.cz/...

in-el.cz/...

technoman*
hodnocení

0x

jo, jestli je to na takový ty melouchy tak to stačit bude, ten měřič impedance smyčky si ale taky sežeňte nebo třeba vypůjčte, ať se nedostanete do prů***u, zkuste pohledat- vygooglit jestli někdo neprodává starší PU180 ten jsme měli v práci a ten byl fajn (jednou byl i na tom aukru...) nebo zerotest, je to drahý já vím...Univerzální přístroje - to nevím, to by vám poradil spíš profi elektrikář, já přístroje jenom kalibroval. Chce to , ve vašem případě alespoň jednou, nebo při podežření, že ukazuje blbě dát přístroj zkontrolovat, jak vůbec ukazuje.

hodnocení

0x

Spíš bych doporučil PU 195, ale je to o penězích...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]