Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Pracuji v oboru elektro několik let...Vlastním klasickou zkoušečku a kleštový multimetr..Chtěl jsem se zapta co by jste mi doporučily za další měřič,pro to abych si mohl po sobě zkontrolovat pořádně elektroinstalaci. Přemýšlel jsem o nějakýmm měřiču proudových chrániču a nebo o nějakém sdruženém měřiči.
Děkuji za radu
Myslím, že není třeba dalších měřáků. Stačí rozumná důvěra ve vlastní poctivou práci a rozumný revizák, který stejně veškeré důležité hodnoty zkontroluje...
O merici proudovych chranicu jsem jeste neslysel. Ty se zkousi prece tlacitkem.
Kdyz to clovek neflaka tak nema cenu tu kontrolu prehanet, stejne prijde revizak.
Tlačítkem může orientačně kontrolovat uživatel. Revizák má měřák, kterým ověří hodnoty FIčka, aby mohl dát to kulaté razítko...
technoman + hop: Diky zase jsem chytrejsi
Trochu se tim zivim a kdysi jsem se zajimal jak je mam zkouset a jinou odpoved jsem nedostal.
Ale je pravda ze jsem za tu spoustu let nepotkal revizaka kterej by ho meril:-/
Pokud mi přijde revizák elektroinstalaci zkontrolovat, tak toto měří vždy. Píchne se měřákem do nějaké chráněné zásuvky a chránič po chvilce vypadne. Dvakrát opět nahodit, jednou měří vybavovací proud, jednou rychlost vybavení chrániče.
No tak třeba ještě měřič impedance smyčky, měřič izolačního odporu, to je snad základ, pro kontrolu instalace, dále by se mohl hodit klěšťový ampér-vottmetr, ...
Pozor - jestli se tím chcete živit, přístroje nestačí jen mít, ale musí vyhovovat příslušným současným normám a musí mít PLATNOU KALIBRACI! Takže nestačí si koupit nějaký starý cajk někde na aukru. Jako bývalý pracovník v metrologii elektro vím z vlastní zkušenosti jaká hausnumera to kolikrát ukazuje, i když přístroj vypadá jako nový.
LEGO: Tlačítkem se pouze ORIENTAČNĚ zkouší vybavovací mechanismus chrániče. Měřením se kontroluje skutečný vybavovací proud spouště. Může být 0,5 - 1x Ir. Takže chránič může vypínat i při polovičním vybavovacím proudu a není to chyba.. Nesmí ale vybavovat při proudu větším než je jmenovitý, potom je vadný.
Na všechny instalace revizák nechodí..jsou i nějaké instalace předělávky ve starších domech..a chtěl jsem raději prověřit a proměřit.. Klešták už mám. Ten měřič impedance..co mi doporučíte? Koukal jsem na UNI-T UT526..a nebo raději doporučujete nějaký dražší více multifunkční?
Děkuji
Určitě budeš potřebovat měřák na měření impedanci smyčky. Jak pro kontrolu nově zhotovené instalace tak pro opravy ve starých instalacích.V podstatě stačí nejlevnější na trhu "ZEROTEST"
měření impedance smyčky? můžete mi pordati..jak se měří,? nikdy jsem to neměřil..a rád bych se dozvěděl co a jak..
děkuji
jo, jestli je to na takový ty melouchy tak to stačit bude, ten měřič impedance smyčky si ale taky sežeňte nebo třeba vypůjčte, ať se nedostanete do prů***u, zkuste pohledat- vygooglit jestli někdo neprodává starší PU180 ten jsme měli v práci a ten byl fajn (jednou byl i na tom aukru...) nebo zerotest, je to drahý já vím...Univerzální přístroje - to nevím, to by vám poradil spíš profi elektrikář, já přístroje jenom kalibroval. Chce to , ve vašem případě alespoň jednou, nebo při podežření, že ukazuje blbě dát přístroj zkontrolovat, jak vůbec ukazuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.