Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik kilogramů udrží šroub M5?

Od: 2s odpovědí: 12 změna:

Potřeboval bych nutně vědět, kolik kilogramů udrží šroub M5, pokud na něj zavěsím závaží ve směru naznačeném na obrázku pod příspěvkem.

Závaží se bude často pohybovat, "houpat se" jakoby na ose toho šroubu.

Předem díky za všechny odpovědi

Kolik kilogramů udrží šroub M5?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruk600*
hodnocení

0x

Poku budu počítat, že M5 má nezeslabený průměr 4mm, tak vzorec je

pí x r2 3,14x (2x2) Vychází mi 12,5 mm2 Pevnost obyč. šroubu v tahu je asi 500N/mm2 Tak tu máme výsledek 6250N / cca 625 kg. Počítejte pochopitelně i s nějakou mírou bezpečnosti, únavou materiálu. Pokud by to mělo být na místě, kde by mohlo dojít k úrazu, nebo k nějakému poškození věci, tak bych se na moc nespoléhal na jeden šroub, ale pokusil bych se jich dát víc.

2s
hodnocení

Díky za odpověď, ale toto mi připadá nereálné... Nechybí tam někde desetiná čárka? 6,25 Kg by mi připadalo taknějak odpovídající, ani 62 kg se mi nechce moc věřit.

bruk600*

..ale jo je to tak. Tak si představte, že udrží jen 6,25kg, tak to budete trhat v prstech jako trávu.

dzordz*

Tohle není v tahu, ale snad v ohybu či v čom? V tahu by bylo, kdyby ty dvě kovové desky nebyly spojené a šipka ukazovala doleva, ne?

dobrak*
hodnocení

0x

Nenapsal jsi jestli to budeš šroubovat do dřeva ,nebo betonu . Ve dřevě to nevydrží dlouho a do betonu bych zkusil jinou variantu ,kde se šroub roztahuje ve svém obvodu na způsob hmoždinky ,to ti určitě udrží .Jinak technicky není problém udělat všechno ,kde určitě není podmínka jednoho šroubů ;)

2s
hodnocení

Budu to šroubovat do toho ocelového profilu co je na fotce. Prostě ten profil bude přidělaný do stropu (to mám vyřešené, bude tam pět mnohem větších a pevnějších šroubů) a na tom šroubu M5 co je na fotce bude viset karabina se závažím.

bruk600*
hodnocení

0x

aha, díky drozdovi mi to došlo až nyní. Já si myslel, že tam ještě přijde šroub ve směru šipky. Jedná se tedy o šroub na obrázku a v tom "U" profilu nebude ještě dřevěný hranol? Tady už by nebyl jen tak jednoduchý výpočet, tady je nejlepší odhad ;) kolem 10kg by to mělo unést a když by to mělo být víc, tak bych dal prostě silnější šroub.

2s
hodnocení

Ano to je ono, na ten šroub co je na obrázku zavěsím karabinu na které bude nějaké závaží. Hranol tam být nemůže aby se mohla karabina volně pohybovat. Jde tedy o pevnost v ohybu a ne v tahu, jak říkal @dzordz .

jabraka*
hodnocení

0x

Podle situace na obrázku je šroub namáhán ve střihu v místě průniku přes ocelový úhelník.Počítám,že závaží by viselo na celé šířce vidlice.Ohyb šroubu by tak nepřicházel v uvahu.Osobně bych věřil nosnosti okolo těch 600 kg.

JABRAKA

2s
hodnocení

Závaží by viselo na karabině uprostřed toho šroubu M5.

hodnocení

0x

Řešení je celkem jednoduché a bez výpočtu.

Pokud na ten šroub zavěsíte karabinu a zkusíte se na ni svojí váhou zavěsit, tak můžete odhadnout kolik to asi vydrží. Odhaduju tak maximálně 40kg, potom už se šroub ohne ale nepraskne.

Pokud nemůžete upravit konstrukci, tak navrhuji na šroub navlíct silnostěnnou trubku (rozpěrné pouzdro). Tím se nosnost takové konstrukce posune do řádu stovek kilogramů.

Druhou možností je zdeformovat držák plechový držák šroubu tak, aby mezi bočnicemi byl pouze prostor pro karbinu s malou rezervou. Tím se zkrátí délka namáhaná na ohyb a šroub unese větší zátěž.

A vůbec nejlepší bude, když napíšete koho nebo co na to chcete pověsit (květináč, houpačku, hopsadlo, ...) a přibližnou hmotnost zátěže.

rv*
hodnocení

0x

Šroub bude namáhán hlavně ohybem. Smyk bude zanedbatelný. Pro ohyb

sigma_O = M_O / W_O

Ať to nemáte zadarmo, najděte si na netu

sigma_O, dovolené napětí v ohybu pro ocel

a W_O, modul průřezu v ohybu pro tyč kruhového průřezu (nebo vzorec pro jeho výpočet)

M_O je ohybový moment, a počítá se jako F * a , to je síla * vzdálenost od podpory

a ze vzorce nahoře vypočtěte F. Počítejte s nějakou rozumnou bezpečností. Kvůli "houpání" se může jednat o cyklické namáhání a šroub sice zatížení krátkodobě vydrží, ale dlouhodobě se může porušit únavovým lomem. Tomu předejdete vyleštěním jeho povrchu a odstraněním všech vrubů (tady třeba závitu) na tahové straně. Nosnost nejsnáze zvýšite, když snížíte vzdálenost podpor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]