Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu jít z pracáku na zdrávku?

Od: annonymmmka odpovědí: 8 změna:

Mám dotaz. Jsem vyučená administrativní pracovnice - 3 letý obor bez matury. Zkrátka jako sekretářka. Nikdy jsem své povolání ještě nedělala, zatím jsem vždy pracovala jinde. Dnes mám po mateřské dovolené (je mi 25 let) a jsem zatím na pracáku. uvažuji o rekvalifikaci. Ale mým snem je pracovat ve zdravotnictví,resp. starat se o miminka v porodnici, nebo na novorozenneckém oddělení jako zdravotní sestra. Školu na to bohužel nemám, ani praxi,ale potřebovala bych vědět, zda si můžu na tohle udělat trekvalifikaci na úřadu práce. Vím,že snad tím bych nějakou praxi získala,ale nevím, jestli je to možné uskutečnit, když nemám předchozí školu zrdávku. Jak to tedy je? Máte s tím někdo skutečnosti. Co dělat, abych se k péči o malé děti dostala a mohla začít pracovat?

děkuji za případné odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den, nedokážu Vám ale zcela jistě odpovědět na otázku o rekvalifikaci na úřadě práce, ale myslím, že to nepůjde. Já studuju střední zdrávku. To co byste chtěla Vy. Kdybyste nidke nenašla zdravotní sestřičku středoškolsky, tak se nedivte, protože s přístupem do EU v r.2004 se tento obor přejmenoval na zdravotnický asistent. Je to to samé, ale akorát změna názvu a pár vedlejších věcí. Tento obor se u nás dá vystudovat také na večerním studiu (=dálkově) a to na 5let. Ale také existuje obor "ošetřovatel" a ten je na tři roky bez maturity, tudíž je to jen učňovský obor. Nevím, zda jd také dálkově, ale u nás ne. Já Vám doporučuju vystudovat obor "Všeobecná sestra" na Vyšší odborné škole. Normálně na tři roky a budete mít titul Dis. Jen počítejte, že od 26let nemáte status studenta a tudíž si to budete muset platit. Ale máte pravdu, práce s dětmi je nádherná!

annonymmmka
hodnocení

To mě tda čekají léééta studia. Ach jo... *zed*

cobrak*

Ale výsledek stojí za to! A už v průběhu studia jste v nemocnicích u dětí ;) Já měl praxe třeba v kojeneckém ústavu v Praze v Krči a tak :)

skye*

To by si nejdřív musela dodělat maturitu, bez ní ji na VOŠ nevezmou.

hodnocení

0x

Než se začnete rozhlížet po další práci a vybírat si, co byste dělala opravdu ráda, musíte mít především hotové středoškolské vzdělání s MATURITOU. Maturitu na jakékoliv SŠ, na to se pak může nabalovat studium na zdrav. škole.

Dokonce i na ÚP jsme před nástupem na rekvalifikaci museli předkládat svá maturitní vysvědčení a podle toho nás pak zařadili na rekvalifikaci.

Takže Vás čekají ještě roky studia, ale pokud jste šikovná a učení Vám nedělá problémy, uvidíte, že to zvládnete. Vážím si u Vás toho, že opravdu víte, co byste chtěla dělat, co by Vás bavilo. to je to, co mnoho lidí neví.;) Jaga.

tereska
hodnocení

0x

Bohužel rekvalifikace nestačí. Konkrétně na péči o novorozence, nedonošence apod. Potřebujete dokonce vysokou školu, nejlépe porodní asistentku nebo alespon dětskou sestru. Na práci ve školce či jeslích je taé vysoká škola. Kdyby jste chtěla dělat standartní sestru na dětském oddělení nebo třeba v kojeneckém ústavu je nutná alespon zdrávka s maturitou.

Rekvalifikační kurzy v tomto odvětví jsou dva: pracovník v sociálních službách a nebo sanitářka. Či dvouletý obor ošetřovatel.

myslím, že poté by jste v podobných zařízeních mohla dělat pomocné ošetřovatelské práce a byla jste tak u dětí.

hodně štěstí

lidus*
hodnocení

0x

Sen je to krásný ale realita je jiná, dostat se na porodní nebo šestinedělí není snadné, sem ¨by totiž chtěla každá zdravotní sestra je to jiná práce než na špinavé chirdě nebo LDM. Základem je zdravotní škola a pak Bc. spousta různých akreditovaných školení a pokud vím od kamarádek zdravotních sester, tak si ta školení platíte sama a jsou ve vašem volnu. Tipnu si, že máte nějakou rodinku, nevím jak se ty školy jmenují dnes jelikož bez maturity si sekretářku neumím představit. Tak pokud chcete jít za svým snem je to minimálně 6 let studia a pak můžete být ráda když dostanete místo na interně.

No, tak není pravda, že by na porodním nebo šestinedělí chtěla "každá" zdravotní sestra. Já třeba jsem dětská sestra, ale jít dělat čistě k miminům, tak to beru jako nejhorší variantu v rámci dětských pacientů :D A naším oddělením prošly i kolegyně, které k nám přišly z dospělého a po čase se tam vracely zpátky, že se jim tam líbí víc... a znám i jednu, která od dětí odešla právě na LDN a je velmi spokojena ;) S tím "základem je zdravotní škola a pak Bc." to taky není tak úplně správě. Buď je střední zdravotnická (s maturitou), ze které odchází zdravotničtí asistenti. Kolem nich je nejasná legislativa ohledně kompetencí... no ale kolegyně asistentka taky dělala na nedonošencích, takže i ti se mohou dostat k miminům, byť tam mají omezené pravomoce. Nebo je jakákoli maturita, a poté buď zdrávka na VOŠ (pak je sestra DiS.) nebo na VŠ (pak je Bc., případně Mgr.). Dětské sestry, pokud se nepletu, se na VŠ studují v oboru magisterském anebo stačí být DiS či Bc. (případně ještě z dřívějška mít střední zdrávku, dokud z ní vylejzaly sestry), a pak se dá studovat specializační vzdělávání při práci. To obvykle platí zaměstnavatel, pokud stojí o to, aby se sestra specializovala.

Jinak ta spousta různých akreditovaných školení není zas až tak strašná, k registraci je potřeba nasbírat 40 kreditů za 10 let, to je třeba 1 jednodenní konference za rok. Jiná věc jsou školení, která požaduje zaměstnavatel (ale to je snad v každé práci, jako účetní jsem taky věčně běhala po seminářích a sháněla info o novinkách v zákonech) - ta by ale měla jít na náklady zaměstnavatele. To jenom abychom zbytečně neodrazovaly zájemce ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]