Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych poprosit o pomoc.Potřebuji vypočítat výšku lichoběžníka ABCD kde srana a=5cm,b=3cm,AC=8cm,v=?.Děkuji předem za odpověď Lenka
Dobrý večer, nikdy mi tohle nešlo geniálně, ale napadlo mě toto: Když si to načrtnete, vznikne vám trojúhelník ABC, jehož strany znáte. Když z bodu C spustíte kolmici (tu výšku), dostanete dva pravoúhlé trojuhelníky.
Stranu A si rozdělíte na úseky x (od paty výšky k bodu B) a a-x (od paty k bodu A). Když teď oba trojúhelníky popíšete Pythagorovou větou, dostanete dvě rovnice o dvou neznámých, což už se vyřešit dá.
Petapeta má pravdu, ten trojúhelník nejde sestavit.Nevšimla jsem si toho, protože jsem to řešila obecně a čísel si nevšímala.
Není to nějaký chyták?
a + b = 5 cm + 3 cm = 8 cm, |AC| = 8 cm
Jak sestrojit trojúhelník ABC?
Děkuji za pomoc,je to příklad 7 třídy základní školy kde rovnico o dvou neznámých ještě nebrali.
Ne neprobírali.
doplněno 12.04.12 19:57: Děkujeme,možná to byl chyták od paní učitelky.Děkujem Vám za pomoc.Lenka
Stačí si obrázek nakreslit. Platí 42 + 32 = 52. Proto strana d je současně výškou.
doplněno 19.04.12 19:12:Nyní jsem si všiml, že máte údaje v dm, zatím já mám cm. Takže si jednotky pozměňte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.