Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,brzy mi bude 15 a přemýšlela jsem o kontaktních čočkách.Mám astigmatismus.Teď ale k otázce,chtěla jsem se zeptat,jestli čočky mohu mít v mém věku,jestli mi nepoškodí zrak nebo něco takového a jestli je to drahá záležitost? Levnější než brýle to asi nebude,ale každýho půl roku stejně musím dokupovat nová sklíčka.Nemám představu kolik by to vyšlo zhruba na měsíc peněz? Asi bych si kupovala čočky měsíční,na každé oko jinou dioptrii.Děkuji za odpovědi .
Betty, skoč si za kontaktologem a zeptej se jeho. Astigmatismus docela vážně ovlivní výběr čoček, pak jsou ještě dva další parametry, které musíš dodržet (rozměr - jinak budou klouzat, pokud máte větší čočky, než potřebujete, pokud menší, budou řezat) a zakřivení (to je potřeba dodržet celkem přesně). Např. já mám průměr 13.8, ale snesu čočky 14, 14.2 mi kloužou. Zakřivení mám 8.4, a některé čočky se třeba dělají ve 14.2 a 8.4, jiné v 13.8 a 8.6 - nevyberu si! Takže to nejdřív nech na doktorovi. Každý rok choď na prohlídky, upozorní Tě, pokud se bude oční pozadí měnit k horšímu a pokud tedou čočky nevhodné. Moje kontaktoložka říká, že na mých očích by nepoznala, že nosím čočky - a to je nosím i na spaní ale u někoho to takhle snadno nejde. Oko totiž s čočkami přijímá méně kyslíku a snáze se vysuší. Ohledně ceny: až se v tom trochu vyznáš, můžeš si je kupovat sama přes internet, ale prvních pár měsíců to nech na doktorovi. Čočky se kupují po baleních se stejnými dioptriemi, většinou po 3 nebo 6 čočkách, takže si koupíš 1x3 čočky (1 balení) na pravé oko a zase 1x3 čočky na levé oko.
Ještě ohledně ceny. Tvoje čočky budou drahé určitě, kvůli tomu astigmatismu. Ale není důvod, proč je nevyzkoušet.
Pokud by ses chtěla na něco dalšího zeptat, sem s tím
Děkuji,tak teď už snad vše vím.Čočky bych měla do 18,pak bych šla nejspíše na laserovou operaci.Ještě jednou děkuji!
Budu Ti přát, aby to v 18 šlo. Mně se dioptrie "ustálily" v cca 26 letech, teď (3-4 roky nato) mám opět pocit, že bych půl dioptrie navíc docela užila. Ale moje čočky, právě ty jediné, které můžu používat na spaní a které se dělají v parametrech, které potřebuji, mají jen do 10 dioptrií, tak místo 10,5 nebo 11 nosím desítky a občas mžourám
Ahoj Bet, mam též astigmatismus a čočky sem taky zvažoval, bohužel když mi paní na oční sdělila cenu tak si radši ponechám brýle. Krabička 14cti denních čoček po 6ti kusech by mě stála 800kč a taky potřebuji na každé oko jinak. Takže by to dělalo cca těch 6.000 za rok když počítam i roztoky a vše okolo. Sice pracuju ale beru to jako velkej zásah do financí.
kcin, to jsou právě ty parametry, třeba Vy máte ty, v jakých se levnější čočky prostě nevyrábí. Betty by mohla mít víc štěstí. Je pravda, že když jsou parametry nepříznivé, tak člověk nic nenadělá. Já nosila pár let čočky 14.2, protože ty původní se v mých dioptriích už nedělaly. Padaly až hrůza, naštěstí jsem si poté zjistila, jaké ty parametry mám, a vhodné čočky vyhledala na internetu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.