Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikonocni pondeli, pomlázka

Od: simir* odpovědí: 23 změna:

Jsem sám, kdo si připadá jako uplnej idiot, když má s pomlázkou "vyšupat" holky z okolí. Uplně ten zvyk nenávidím. Každoročně prožívám nefalšované trauma. Jste na tom někdo stejně?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Ale proč idiot? Není nic jednoduššího, než tento zvyk ignorovat. Já si zase třeba klidně prospím silvestrovskou půlnoc. A když mne náhodou vzbudí rachejtle, tak zvednu petku s vodou co mám u postele a řeknu si - ať jsou v Novém roce všichni zdrávi! :D Prostě dělám a účastním se jenom toho, co já sama uznám za vhodné. Takže trauma hoďte za hlavu. *placni*

krkovicka*
hodnocení

0x
Simire a jsou chlapi kteří se na to těší tak jako na stavění Majky nebo čarodějnice.Je to o setkání...no a i o chlastu:-D

majsterjoe*
hodnocení

0x

ja jsem se na to vykaslal pred par lety. Prozival jsem taky dejme tomu trauma. Pak jsem si rekl a dost. Zbytecny stres. A to uz nechodim ani po rodine. Te jsem vzkazal ze nepotrebuji jednoou rocne se navstevovat jen kvuli svatku, ale melibychom se navstevovat prubezne behem roku. Pomlazka ma pro me hodnotu jeste na vesnicich, ale ja uz jsem s tim zkoncil.

Muj otec chodi se svagrem a mym synovcem, zatim co ja si doma uzivam volneho dne.

majsterjoe*

krkovicko a jsou i deti co se tesi jen na to, kolik dostanou penez, ahoj tradice.

krkovicka*
Ono už dnes to ani jinak nejde.Každej kouká co mu z toho kapne.K nám dnes kolednici přišly.Na čokoládu koukali jak z jara.Kdyby to byly znami tak jim penízky dám.Ale máme čokolády plný košík.

michalov*
hodnocení

0x

Já tento zvyk ignoruji.Pokud vím,ženské z něho nadšené také nejsou. Jinak u nás (Podkrkonoší) se běžně říká "vyšukat".

ladinpraha*

Všechny ženské, které jsem dnes potkal, by byly hodně zklamané, kdyby ti jejich koledníci na ně dneska zapomněli. A pokud některý nepřišel, tak k tomu měl opravdu vážný důvod.

jumba
hodnocení

0x

Tak u nás, chodí děcka od baráku k baráku. Známe se tady. Mamka upeče pokaždé malé perníčky zajíce. Do sáčku dá perníčky, Kinder čokoládu- takové malé tyčinky, jedno vejce a segra s kamarádkou dělají z vlny bambulky a pak z nich udělají zajíčka, kuřata a dají se taky do sáčku a pár zabalených bombonu. Já letos jsem nikde ze zdarvotních důvodů nikde nechodil. Jen jsem byl u přítelkyně. Jinak chodíme parta, po holkách tady u nás. Ale nechodíme pro frtana nebo nějakou koledu, stejně by nám nedali, jen prostě tak, někdy nám dají vejce, ale většinou jen pentli na mrskačku. Balíčky dávají malým.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Proč trauma? Chovám se tak, jak to cítím. U nás doma tento zvyk také už odumřel. Ale teď jsem na Moravě, tady se tradice stále ještě udržují, a tak jsem vypráskal ženské v baráku, chlapi si s gustem obešli pár známých. Synovec neváhal jet na otočku 100 km za budoucí tchýní a švagrovými a je to všechno v pohodě. Prostě si to každý udělá po svém a nekouká na názory ostatních.

hodnocení

0x

Proč trauma? Chodit můžete, nebo nemusíte, záleží na tom, jak se rozhodnete. Na vesnici se to ještě drží, ve městech už tak ne. U nás na vsi chodila tak před 25 lety parta dospělých chlapů s ohromnou pomlázkou. Bylo jich snad 30, kromě místních přijížděli i různí bratranci, bratři a švagři, kteří měli s naší vesnicí jen něco společného. Vyváděli psí kusy, sbírali pentle na tu velkou pomlázku. Jedna babča neměla, tak jí odřízli tkanice od zástěry. Na šňůře někde objevili podprsenku, no a uvázali ji tam taky. Už asi 5 let nechodí.

1/Zestárli a mladí se už nepřidávali.

2/Nejméně třetina jich už je po smrti.

3/No a tomu zbytku se nechce.

Takže u nás chodí jenom děti, nejstarší byla parta 15 letých kluků. Alkohol nenalévám, nabídla jsem lift, colu nebo fantu. Napili se ochotně. Děti si berou vajíčka, mám rozdělané kinder čokolády, velikonoční figurky a kostky ledové čokolády /z kornoutu/. Podle chuti chlebíčky a zákusky.

A letos poprvé jsem někde slyšela, že dávají lidé i peníze. To jsem nikdy neslyšela a svědčí to o tom, že snad všechno se dneska už převádí jen na peníze. Pomlázka, mikuláš, za vysvědčení...Není to škoda? Jaga.

majsterjoe*
hodnocení

0x

A ja se zeptam jeste jinak.

Uznavate tento svatek jako krestansky a jeho souvislost s jezisem, nebo ho berete jako obycejny volny den.

krkovicka*
Jako křesťanský.A v Ježíše věřím.Byl to revolucionář a židům se nelíbilo že chtěl lid převést na křesťanství.Zkráceně řečeno.Židé jsou u moci i dnes a není to dobrý.Z mého pohledu to tak vidím.
doplněno 09.04.12 20:13: Oprava...Vedl lid,ne převáděl...
simir*
hodnocení

Je volny den, a stejne volnej je mi Jezis.

To vas verici jeste nenapadlo proc tenhle veri v Budhu, ten zase v Dia, tamten zas v Jehovu, dalsi v Alaha jinej v Boha, tendlec je pohan, jinej zase barbar, dalsi krestan , jinej komunista...? Kazdej "hlasa" svoje nesmysly.

Zrovna cirkev se svoji minulosti? Carodejnice, odpustky, inkvizice, majetek, Gallileo?

Cirkev samozrejme plni funkci, ale jiste bychom ji dokazali nahradit, mam na mysli peci o nemocne, umirajici. Ale myslim, ze si i to nechaji zaplatit, v zadnem pripade jim ale nezavidim.

Tolik utrpeni a valek, ve "jmenu viry", kdo o to stoji?

Mel jsem stryce, mel jsem ho rad, byl to srandista cely zivot, nikdy neveril, a kdyz nahle zemrel mel na pohrbu kneze. Teta mi pozdeji prozradila, ze si ho tam stryc pred smrti pral.

Pry rikal "Marus, co kdyby". Musel jsem se smat.

"A prece se toci" s tim nic nenadelate :)

dzordz*

Dřív to bylo běžte je zmasit, sou to barbaři/pohani/kacíři, "obraťte je na pravou víru".

Dnes to je maj tam ropu! Řekl jsem ropu? Chtěl jsem říct maj tam WMD! Běžte "je osvobodit a liberovat", za mír a za utlačovaný lid.

frame*
hodnocení

0x

Mám to podobně. Velikonoce zcela ignoruji. Jako dítě mě rodiče nutili, že prostě musím zajít tam a tam. Já to nesnášel. Když jsem byl starší, tak jsme se kvůli tomu pravidelně rok co rok pohádali. Dnes si konečně dělám co chci na tuto tradici jim z vysoka s... Nebýt rádia co poslochám v autě a při práci, tak ani nevím, že jsou Velikonoce.

Slyšel jsem v rádiu jak tento náš zvyk cizinci nechápou a mají z toho strach. Je to pro ně prý nepochopitelné. No - pro mne je to též nepochopitelné.

doplněno 09.04.12 20:53:

A to je v naší rodině ještě zvykem se sejít v neděli u babičky a celý odpoledne tam žrát. Když jsem maturoval, tak jsem tam poprvé nebyl a vymluvil se, že se musím učit. Od té doby vždy řeknu, že nemám čas, že mám moc práce.

askmenow*

Jojo, mám hodně přátel z ciziny... a nechápou to, ať člověk vysvětluje, jak chce. Pravda ale je, že já to zas tak zapáleně neobhajuju.

Ale vám bych chtěla říct, prosím neuražte se, že na ty nedělní žranice byste chodil možná měl. Kvůli rodině i kvůli sobě. Jednou možná přijde den, kdy moc budete chtít a už nebude za kým.

martinhajek*
hodnocení

0x
No a teď k tomu přidejte ty zděšené turisty ze západu, kteří české velikonoční zvyky považují za barbarské, ale třeba přibíjení na kříž na Filipínách se jim snad i líbí...
frame*

Jiný kraj, jiný mrav.

askmenow*
hodnocení

0x

Tak na to kašlete :) Já jsem sice z toho druhého tábora - žena, ale taky to nemám nijak extra ráda, naštěstí bydlím ve městě a tak se mi to vyhýbá. Přijde mi to jako hezká tradice na vesnicích, až budu mít děti, taky jim to ukážu, aby si užili trošku koledování, ale sama jsem se už řadu let cítila (když jsem měla pokorně stát a někdo mě šlehal kupovanou pomlázkou z Lidlu za 15 ,-, který vlastně ani nešlehala, ale spíš šťouchalam, protože o mladých proutcích nemůže být ani řeč) jako debil.

Vajíčka barvím celkem ráda, ale jen proto, že je to kreaivní.

Jinak je mi tenhle svátek volný.

A tak jsem to letos vesele ignorovala :)

lidus*
hodnocení

0x

Jako děcko jsem nikdy nechodila na Smrtnou neděli jako žebrák, v pondělí trpěla a stála s nastaveným zadkem, od 15ti let jsem konečně mohla pomlázku ignorovat a vydrželo mi to, každý rok příjdou děti z baráku a pro každé je sladkost a peníz, 3 sousedi dostanou štamrdlík a vím, že mám rok klid, manžel ¨nikdy na pomlázku nechodil rovněž jen obejde 3 sousedky na patře.

fran
hodnocení

0x

Velikonoce ( ze staročeských slov "veliká noc" _ oslavoval se začátek jara)

patří k nejstarším svátkům vůbec. Jejich podstatou z dob předkřesťanských bylo

vítání přicházejícího jara, nového vegetačního období. Svátky jara slavili různou

formou již staří Slované a Germáni. Poprvé se objevují u Židů. Byly to svátky

tzv. přesnic- pascha. Slavily se na památku vysvobození Izraelitů z Egypta.

Svátek pascha je oslavou toho, že Hospodin, když hubil prvorozence v Egyptě,

ušetřil domy Židů, které byly označeny krví beránka. Symbol beránka přešel i

do křesťanského pojetí Velikonoc.

Takže mně se líbí slavit s pohany, do všech křesťanských svátků se vždycky vmotá pochmurno, ukřižováni...zmrtvých vstání...Kdepak. Jedině hledat, co kde raší, co kde lítá a jak pěkně zpívá pěnkava ve svatebním šatě, že je sluníčko vysoko (když je), že sníh po řeháňce nedrží.

hajmoni*
Stejně to vidím já :) a mladé proutí omlazuje. Nestojím jak socha, pěkně pobíhám a výskám. Letos byl přestupní rok, tak jsem mužský taky švihla svojí pomlázkou. Byla že 4, stejně jako spodní patro vánočky.

buss
hodnocení

0x

Ale ono to přeci není povinné a nikdo nikoho nenutí, tudíž tomu idiotismu a traumatu nerozumím..., jděte do lesů na výlet aj.
Je to subjektivní pocit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]