Nejste přihlášen/a.
V jiném vlákně jsem se zmínil, že nejsem pivař. Proto mne včera také překvapilo, když jsem zjistil v Makru , že "plzeňská dvanáctka" v kartonovém balení asi po 15 pivech má "jen" 4.4 % alkoholu, jakož tedy i ostatní jejich piva, že i každá jakoby jedenáctka má více.. Takže jsem fakt překvapen, a proto měl děda asi pravdu, když jsme tuhle popíjeli, že to je "slabé" pivo. Ale podle ceny to pivo slabé není... No, už teď vím, že dědovi "dvanáctku" už n e k o u p í m, to si jsem jistej. To mu dám raději nějakej méně známej pivovar, kterej se tak nechvástá... A že je hořká? Tak, ať hořkou zůstane i nadále... Jinak něco jsem si o pivu početl, nejsem z toho nějakej chytrej... Jinak se dnešním značením dá dobře neznalé obalamucovat...
Počet % alkoholu není známkou kvality. Vaření piva je alchimie a různé recepty jsou různě chráněny... Nepiju Krušovice, Budvar, Staropramen (pokud nemám zácpu).
Plzeń a Svijany, případně Starobrno 11° - jinak jen speciály nad 11°... stačí mi jeden kousek, nemusím jich vypít 10 na posezení...
Zkuste se mrknout třeba na speciály Černá Hora... dost mi chutnaly - ale na denní konzumaci to není...
To neni,a le je to svazano. No a jsou k tomu idalsi veci.
Extrakt je soubor pevných (koloidních) podílů, rozpuštěných ve vodě. 12° pivo má tedy 12 % těchto látek, desítka 10 % atd. Zjednodušeně by se dalo říci, že číslo udává procentuální podíl cukrů v pivu před proběhnutím kvasného procesu. S rostoucí stupňovitostí logicky roste i hustota piva.
Zdroj: pivnirecenze.cz/...
Pokud chcete neco o vareni piva, tak mrknete na stream.
Dobrý den, někdy je pivo opravdu tak nějak slabé, říkáme tomu, když si na zahrádce otevřeme v létě k večeru lahváče, že "zas je to švestková voda". Někdy dokonce řídká "krkací" voda. Hodně v kvalitě kolísá Kozel, někdy dobrej, někdy jen krkací voda. Ty různé akce jsou od nich pěkné, ale pěknější by byla stálá kvalita, aby si už člověk mohl vybrat, co mu chutná a co ne. Takže místo Kozla už kupuju na zahrádku k rodičům raději Staropramen a co mi přišlo v poslední době hodně dobré, to bylo vánoční balení hořkého radegastu, byl velmi hutnej (žádná voda, úplné jídlo) a hořkej, lahoda.
Někde se to dá najít, ale nevím přesně kde. Každopádně je to tak, že se pivo přestalo označovat jako 10°, a 12° už před lety a začalo se označovat jako např. světlý ležák a podobně. U stupňového piva musí mít 10° pivo minimálně 4% alkoholu, a 12° pivo minimálně 5% alkoholu. Takže Pilsner Urquell se svými 4,4% alkoholu je slabší jedenáctka.
Já bych se nerad mýlil, ale jako kluk pamatuju Prazdroj se stříbrným a zlatým staniolem na víčku. Stříbrná byla desítka, zlatá dvanáctka. Až po plyšáku se to změnilo. Potvrdí, nebvo vyvrátí mi to někdo z pamětníků? Tehdy stála desina 1,50 Kčs a dvanáctka 2,80 Kčs. Ale plést se samozřejmě mohu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.