Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plzeňská dvanáctka

Od: sanyo* odpovědí: 13 změna:

V jiném vlákně jsem se zmínil, že nejsem pivař. Proto mne včera také překvapilo, když jsem zjistil v Makru , že "plzeňská dvanáctka" v kartonovém balení asi po 15 pivech má "jen" 4.4 % alkoholu, jakož tedy i ostatní jejich piva, že i každá jakoby jedenáctka má více.. Takže jsem fakt překvapen, a proto měl děda asi pravdu, když jsme tuhle popíjeli, že to je "slabé" pivo. Ale podle ceny to pivo slabé není... No, už teď vím, že dědovi "dvanáctku" už n e k o u p í m, to si jsem jistej. To mu dám raději nějakej méně známej pivovar, kterej se tak nechvástá... A že je hořká? Tak, ať hořkou zůstane i nadále... Jinak něco jsem si o pivu početl, nejsem z toho nějakej chytrej... Jinak se dnešním značením dá dobře neznalé obalamucovat...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

mně plzeň moc nechutná, je na mě moc hořká, ale o vánocích jsem se dostal ke kuželkám, taktéž mě překvapilo že má 4,4% a ostatní dvanáctky mají 5-5,2% alkoholu. 4,4% má snad i to Starobrno Medium z granulátu, co má bejt 11ka :)

hodnocení

0x

Počet % alkoholu není známkou kvality. Vaření piva je alchimie a různé recepty jsou různě chráněny... Nepiju Krušovice, Budvar, Staropramen (pokud nemám zácpu).

Plzeń a Svijany, případně Starobrno 11° - jinak jen speciály nad 11°... stačí mi jeden kousek, nemusím jich vypít 10 na posezení...

Zkuste se mrknout třeba na speciály Černá Hora... dost mi chutnaly - ale na denní konzumaci to není...

hodnocení

0x

Stupňovitost piva není totéž, co obsah alkoholu.

paw*

To neni,a le je to svazano. No a jsou k tomu idalsi veci.

Extrakt je soubor pevných (koloidních) podílů, rozpuštěných ve vodě. 12° pivo má tedy 12 % těchto látek, desítka 10 % atd. Zjednodušeně by se dalo říci, že číslo udává procentuální podíl cukrů v pivu před proběhnutím kvasného procesu. S rostoucí stupňovitostí logicky roste i hustota piva.

Zdroj: pivnirecenze.cz/...

Pokud chcete neco o vareni piva, tak mrknete na stream.

stream.cz/...

stream.cz/...

Ano, souvisí to spolu, ale není to přímo úměrné. Plzeň je skutečně dvanáctka (měření u ní vychází na nějakých 11,9 stupňů) - není to slabší jedenáctka, jako se někde dole snaží tvrdit kolega. Je méně prokvašená, a proto obsahuje méně alkoholu.

faithoncemore*
hodnocení

0x

Dobrý den, někdy je pivo opravdu tak nějak slabé, říkáme tomu, když si na zahrádce otevřeme v létě k večeru lahváče, že "zas je to švestková voda". Někdy dokonce řídká "krkací" voda. Hodně v kvalitě kolísá Kozel, někdy dobrej, někdy jen krkací voda. Ty různé akce jsou od nich pěkné, ale pěknější by byla stálá kvalita, aby si už člověk mohl vybrat, co mu chutná a co ne. Takže místo Kozla už kupuju na zahrádku k rodičům raději Staropramen a co mi přišlo v poslední době hodně dobré, to bylo vánoční balení hořkého radegastu, byl velmi hutnej (žádná voda, úplné jídlo) a hořkej, lahoda.

hodnocení

0x

Dobrá, chápu všechno. Ale jak a podle čeho se mám orientovat, když si chci koupit k obědu lehké pivo. Pro trávení, ale ne k těžké hlavě a ke spaní? Pořád to nevím, nemám se podle čeho orientovat. Podle nálepky? Podle zátky? *sok*

sonyboj*
hodnocení

0x

Někde se to dá najít, ale nevím přesně kde. Každopádně je to tak, že se pivo přestalo označovat jako 10°, a 12° už před lety a začalo se označovat jako např. světlý ležák a podobně. U stupňového piva musí mít 10° pivo minimálně 4% alkoholu, a 12° pivo minimálně 5% alkoholu. Takže Pilsner Urquell se svými 4,4% alkoholu je slabší jedenáctka.

Nezměnila-li se legislativa, tak žádné takové minimální obsahy alkoholu nejsou dány. Pouze spodní hranice pro alkoholické pivo (tj. pivo stolní, výčepní, ležák, speciální či porter) je stanovena na 1,2 % alkoholu.

hodnocení

0x

Raz mi to odpovedal jeden sládek,ak klamal,tak klamem aj ja,že kvalitná dvanáska má menší obsah alkoholu,výšším obsahom sa potláča nekvalita.Lacné piva majú najvýšší obsah alkoholu a ako je známe u pálenky je 35% vždy lacnejšia ako 40% len u piva by prerábali?

hodnocení

0x
Někde jsem již na toto téma četl a sládek Prazdroje tvrdil,že Plzeňský Prazdroj je ležák,ale že nikdy neb značen jako Dvanáctka nebo pivo 12stupňové!

sonyboj*
hodnocení

0x

Já bych se nerad mýlil, ale jako kluk pamatuju Prazdroj se stříbrným a zlatým staniolem na víčku. Stříbrná byla desítka, zlatá dvanáctka. Až po plyšáku se to změnilo. Potvrdí, nebvo vyvrátí mi to někdo z pamětníků? Tehdy stála desina 1,50 Kčs a dvanáctka 2,80 Kčs. Ale plést se samozřejmě mohu ;)

potvrdím - pamatuji...

jinak co se týče termínu ležák cs.wikipedia.org/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]