Nejste přihlášen/a.
Má význam nechat žít komunisty? Proč je po revoluci nepověsili za jejich zločiny (Jáchymov , Bytýz...) proč nejsou potrestáni do dneška? Jak to mužeme vůbec strpět jejich prorustání do politiky? Kdo to všechno zarazí? Kdo?
Kolik je vám roků? Vy jste tu žil v padesátých letech a dělo se vám příkoří nebo si jen pamatujete, že nebyly banány? A nebo to vše znáte jen z doslechu a propagandy? Já doufám, že brzy začnem soudit (minimálně za vlastizradu) porevoluční (bože i děcko ví, že to žádná revoluce nebyla) mocipány, všecky ty co rozprodali a rozkradli republiku, ty co mohou za to, že nám EU nařizuje kde co, ty co mohou za to, že jíme potraviny co by se dřív nedaly ani prasatům, ty co dovolili aby se vozily zgarby z Číny, ty co nás upsali Natu a teď vyhazujeme peníze za nesmyslné vojenské akce kdesi v Avganistánu...Nevím kdo to zarazí ale já každopádně volím levici a můžete řvát jak chcete ale já budu volit komunisty!
Pokud je to na mně?lidus?Všemideseti.A zapějme:Přes spáleniště,přes krvavé řeky,jdou mstící pluky neochvějně dál...
doplněno 09.04.12 10:34:Myslete si, co chcete, ale přidávám se k Liduš. Co Vám komunisti udělali? Pověsili Vaše příbuzné? Nebo jste jenom slyšel, jak někdo někde něco povídal? Ano, hlídaly se hranice. Dneska jsou otevřené světu a to je dobře. Ale máme na to, abychom toho využili?
Byli jsme sobestační. Na polích se vlnilo obilí, rostla baculatá cukrovka, brambory. Dneska je tam jen pýr, bodláčí, v lepším případě řepka nebo fotovoltaické elektrárny. Cukrovary byly srovnány se zemí, /Hrochův Týnec/, nebo přeměněny na jinou výrobu - např. Vrdy - lihovar! Ztratili jsme soběstačnost. Pak se mnoho lidí diví, že je kilo cukru za 28 korun. Udělali jsme si to sami za posledních 23 let, dříve jsme byli vcelku soběstační. Na polích se pěstovalo, v JZD chovali krávy, vepře, drůbež. Teď se divíme, že nám z Německa poslali několik tun smradlavého kuřecího masa. Jsme odpadkový koš Evropy, stačí nám všechno, protože jsme se všeho dobrovolně zbavili,. Ale Únyjé si mne ruce, má v nás dobré odbytiště. A ještě se nestydí nám diktovat, kolik smíme chovat prasat, kolik krav, kolik procent polí osázet bramborami. Jsme prostě v jejím područí, máme, co jsme chtěli, ale EU má kam dodávat.
Stejně tak ostatní. měli jsme obuv - Sázavan, Gottwaldov, Partizánské, měli jsme ošacení - např. Makyta, Otavan, Jitex, Modeta, OD Prostějov aj. Vyrábělo se i elektrozboží a nebylo špatné. V Tesle magnetofony, takový Tesla B4 neměl ve své době chybu. Nebo ETA. Dodnes používám mixér Eta Turbo koupený v roce 1975. A nešetřím ho. Ukažte mi jediný dnešní výrobek s podobnou životností.
Ale protože dneska je po našem průmyslu veta, nacpali se sem Číňani se zbožím na jednu sezónu. Nic jiného nám nezbývá, nemáme už takřka nic svého. Navíc v továrnách sehnala práci řada lidí. A i to je dneska velká bolest.
Nebyly velké výdělky, nebyly ani vysoké ceny. Ale dokázali jsme si v té době přistavět domek - 1. patro, koupili jsme si auto - Š 105. A zvládli jsme to. Dnes bychom stavět nemohli a nové auto tak leda zapomenout. Máme 20letého fordíka po několika majitelích a jsme rádi, že nám jezdí a drží pohromadě.
Tohle pochopí jen ti, kteří v té době žili a mohou srovnávat. A kteří vidí, že se řítíme do záhuby. Ano, jsou mezi námi Kočkové a Ďuričkové, kteří po sobě střílí jen proto, že se snobsky neshodli, kdo u sebe má právě více peněz. Ale přibývá i bezdomovců a chudých. Stačí se zeptat rodičů, jejichž děti mají jet na školu v přírodě nebo lyžařský výcvik. Řada rodin na to nemá a děti jsou doma. Stejně tak tábory za 3 000. Kdo má třeba 3 děti, plácají se ve městě, na tábor prostě není.
Každá mince má dvě strany. Nechci se zastávat té doby, komunistka jsem nikdy nebyla. Ale přestože nebylo všechno dobré, nebylo ani všechno špatné. Byla větší jistota /práce, nemoc, stáří.../ A proto i já budu volit doleva. A nestydím se za to. Jaga.
Volte co chcete,ale ta doba je pryč a svou povahou směřovala nezadržitelně ke svému konci.Abych to trochu upřesnil: Na polích,které bez ptaní a s výhružkami sebrali komunisti vlastníkům(mnozí to nevydrželi a spáchali sebevraždu) se vlnilo obilí,rostla cukrovka a brambory... Elektro zboží silně pokulhávalo za světem...boty vyráběly továrny,které komunismus zabavil Baťovi...Váš opěvovaný Tesla B4 skutečně nebyl špatný,ale ve světě to byla naprosto běžná věc...Jinak s Vámi souhlasím.EU ná skutečně drží na uzdě.Nemůžete třeba nasít více kukuřice než vám přikazují kvóty,přestože byste jí klidně prodala. Jenže od čeho máme naše "vůdce"?! Proč nás nepodrží? proč posluhují EU? Jsou podplacení? Bojí se?Proč nepodrží naše výrobce? K čemu nám je EU?Podívejte se na Bendla jak blekotá když obhajuje to,že se sem bude dovážet nadopované hovězí z USA! Proč proboha,když jsme v tomto byly naprosto soběstační?! Kontrolované velkochovy byly raritou,která na západě neexistovala.Víte jak čuměl ,když sem někdo přijel ze západu a zíral jak tele na nové vrata,že si může nakoupit telata všechny na jednom místě a nemusí nic objíždět? Koukněte se třeba odkud jsou sušené švestky v TESCU.Z Chile! My musíme žrát sušené švestky z Chile! I ty pitomé švestky se dováží. Ten Kalousek pumprdlíkuje ve vládě a žvaní o nějakém šetření a zvyšování daní,ale kde se dá ještě šetřit? Z čeho a na čem? Pokud začnete podnikat,stát po vás jde jako vosa po medu a dře vás co to dá. Rozjet nějakou výrobu je nadlidský výkon,protože konkurovat těm levným sr...kám co si lidé kupují v marketech je těžké.Věřím že přijde doba,kdy lidé budou chtít kvalitní zboží.Příkladem je "Ceský česnek".Dnes se šplhá cena do obrovských výšin,protože nějsou pěstitelé. Česnek,ten náš, jak jsme ho znali a připadal nám tak samozřejmý, prostě není.Zrovna tak jednou neudou třeba nakl. okurky až lidi přestane bavit žrát ty kyselé hnidy ze Španělska. Nebudou rajčata až přestane bavit lidi kupovat ta podtržená a ovoskovaná v marketech.Potíž je v tom,že se "s vaničkou vylévá i dítě" . Vy říkáte,že budete volit levici.To máte dobré,že máte jasno. To já teda nevím co budu volit.Já už nevěřím nikomu z nich. Já fakt nevím koho bych volil.
Komunisty budete volit?! Už umíte Internacionálu a Píseń práce?
Vždyť to byli blbci a pěkně vyčůraní! Copak si to nepamatujete?! Nebo že byste byla jedna z nich...
Michalove, nikdy jsem komunistka nebyla, ale žila jsem v té době. Píseň práce dodnes umím a nestydím se za to, učili jsme se ji ve škole. Tato píseň opěvuje to, co bylo běžné /práce/, a co dneska mnoho lidí nemá a marně hledá. Proč o ní mluvíte tak pohrdlivě? Je to přece píseň oslavující práci a kéž by bylo dost práce pro všechny. Tak proč ten despekt?
Píšete, že komunisti byli blbci a pěkně vyčůraní. To je asi tak podložené, jako, že blondýnky jsou hloupé, brýlatí nejedí maso apod. Já myslím, že komunisté nám nepředváděli takové divadlo, jako dnes ani v tom nejdivočejším snu. Jeden krade, ale když se na to přijde, tak on nekradl, ale pouze ODKLÁNĚL PENÍZE. Další si postaví honosnou vilu za desítky miliónů, ale neví, chudák, kde na to vzal. Ta paměť je ošidná. Další napůjčuje svým kolegům velké sumy a vůbec ho nenapadlo vzít si na to písemný doklad. Tak to by snad neudělala ani stará Blažková se základním vzděláním. A tak nás masírují a asi nemají o lidech to nejlepší mínění, protože to by z nás nemohli dělat takové blbce. Jenže je každý prokoukne. A přes všechny své průsery se tam drží pořád, jako vši košile.
Za komunistů lidé říkali, že jim chybí svoboda projevu. Ano, nebyla. A dneska je? Je to skoro stejné jako tehdy. Místo, aby se soudy zabývaly kriminálníky, stíhají Romana Týce za to, že oživil semafory. Vím, nedělá se to, ale měli mu nařídit, aby to odstranil. A konec. Nikoho neohrozil, barvy zachoval, tak proč soudy? Stejně tak ten řidič v Ostravě, který maloval papalášům tykadla. Mně se s tou čmeláčí ozdobou moc líbil hlavně Vondra. Pachatel má jít sedět na 100 dní. A proč? Byl to jeho projev a máme svobodu! Máme? Opravdu?Kdybych měla já fotku na nějakém bilboardu a někdo mi tam přimaloval třeba parohy, nikdo si toho ani nevšimne. Ovšem, členové sněmovny jsou nedotknutelní. A to stejně, jako za komunistů.
Při zasedání komunistů si nikdo nedovolil ani potichu upšouknout, tak vážně se to bralo. Zato dneska vidíme na jednáních nejrůznější divadélka, lidí nedůstojná: spánek, nepokryté zívání, facky, vzájemné urážky, vulgární slova a gesta. Tak kde to jsme, když nám vládne taková lůza, která se ani na veřejnosti chovat neumí? Jak má pak vypadat národ, když stojí v čele to, co tam stojí?
Prostě tady nepokrytě tvrdím, že jsem za komunistů žila, v jejich řadách jsem nebyla, ale takový BORDEL, JAKÝ JE V NAŠÍ REPUBLICE NYNÍ, NEBYL ANI VE SNU. To by komouši koukali s otevřenými pusami, jak se dneska zasedá! A kam to vede!
A teď tedy do mě, vy všichni, kteří jste v tomto zřízení a za současné vlády spokojeni a šťastni! Jaga.
A jak bychom se od nich pak lišili? Snad podsata svobody spočívá v tom, že i necháme svobodně některé lidi uznávat komunismus, ne?
To ne. To byste mohl nechat svobodně některé jedince vyznávat fašismus,rasismus a já nevím co ještě.
Jenže myšlenka komismu není špatná (ve své podstatě). Myšlenky fašismu a rasismu mají už ve své podstatě osobní averzi vůči někomu jinému. Myšlenka komunismu jen říká, aby si byli všichni rovni a chudí nebyli vykořisťováni na úkor bohatých. Jistě, o tom, zda je to proveditelné, můžeme debatovat, ale ta myšlenka sama o sobě není proti žádnému náboženství nebo rase, takže není omezující a urážející.
Vážený, každý režim za sebou něco táhne, stačí se podívat po světě. Pokud bychom tady nebyli civilizovanější, tak se i zde upaluje.
Ostatně lidi si ten režim volili, vždy někomu vyhovuje. RU, I. republika nic moc, válka, Němci... bohatí, chudí..., mocenské choutky lidí včetně naší zlodějské "elity" kterou si volíme!
Každá revoluce je v něčí prospěch, jinak by nebyly! Jde o moc, podíl na moci! Vždy na ní někdo vydělá a prodělá.
Z čeho jsi ty Hlízo vyrostl?Znáš vůbec aspoň část historie tohoto státu?Kdo myslíš,že nejvíc bojoval o osvobození země od německých okupantů?Myslíš,že všichni lidé,co se prohlašovali za komunisty,porušovali etiku a zákony?Osobně znám mnoho lidí ze svého okolí,kteří by všem "demokratům" mohli být morálkou a ostatními lidskými vlastnostmi příkladem.Ostatně je už to,kolik lidí komunistickou stranu volí,ukázkou myšlení určitého,ne bezvýznamného,množství voličů.A to bys chtěl zakázat ty Hlízo?Tomu říkáš demokracie?Prostě se mi něco nelíbí,tak to zakážu!
JABRAKA
nesouhlasím s Liduš ani s Jagou,jen si pustte seriál zivočelá země,
kdyby vám konančové zabili někoho z rodiny,jinak by ste tu psali
Stříbrnak:
vědět tak jak to opravdu bylo, tak si rozhodně navybereš jako příklad zrovna tento seriál
Nicméně po "revoluci" se mohlo ukázat prstem na ty největší sv.ně. Bohužel nebyla a není k tomu vůle. V Praze se zametli stopy z archivů tak, jako liška zametá za sebou stopy ocasem. Teď příslušnící StB v klidu užívají zaslouženou penzi .
Stejně tak teď není vůle řešit, kam se poděly státní majetky po "privatizaci" a "transformaci". Většinou privatizovali lidé spojeni s ksč, a vyměnili legitimace rudou za modrou?
Jo a učitelé v dějepise o tom učit nebudou, mají rádi svou práci, tak proč by dělali zle. Loni dostali přidáno?
Klidne je povesit muzete. Sedi dneska v parlamentu. A na hrade. Kde jinde by byvaly komunista mohl studovat tak dobre, ze se dostane na hrad, do politiky. A dneska jsou tam vesmes lidi co na komunisty nadavaji.
Podívejte se ta ty tzv. demokratické strany, co tu vyváději a kod jejími členy josu. V ODS, v ČSSD, v těch různých pochybných stranách - všude najdete alespoň jednoho bývalého komunistu. Převléknout kabát je jednoduché. I arogantní pan Čermák z holešovské výzvy je bývalý komunista.
Když by měli být potrestání vysocí komunističtí funkcionáři, měli by být potrestáni i lidé jako Klaus, Kalousek, Pilip a další, co si nakradli a co tuto republiku rozkradli a dostali ji do takového stavu, v jakém je. Bývalému prezidentovi Havlovi to bylo úplně jedno a na lidi poté, co se dostal do funkce, začal kašlat a pomalu se jich i štítil. Jeho předpovědi se nenaplnili, ba naopak, bezdomovců přibývá, lidí bez práce taky, tolik vysmívané králíkárny stále stojí a díky komunistům máme kde bydlet, pokud nejsme ve finanční tísni.
A dnešní KSČM si uvědomuje, že žijeme v 21. století a to, co předchůdkyně KSČ tady kolikrát dělala, to dnes nepůjde. Stalinismus a diktát z cizí země nikdy více.
Tak opravdu nevím kdo zničil výzkum. Tranzistor jsme uměli vyrábět jako jedni z prvních hned po jeho vynálezu, kontaktní čočky, polarografie, mikrovlnný ohřev atd... to jsou všechno věci celosvětového významu vzniklé za dob temna komunismu u nás. Kdo tady totálně zabil výzkum jsou nynější novodobí rádoby "demokrati"
Bývalé RVHP nás zdaleka tak neovlivňovalo tak jako dnes EU.
Tady nelze jinak nez souhlasit s "bmbx". Nikdy bychom nebyli jako ostatni zapadni zeme. Dnes umime velke kulove diky cemu? Proc bychom neco vyrabeli? V komunismu jsme aspon museli se snazit a vyrabet do jinych zemi. Dneska?
mrtinhájek:
tomu co si napsal, snad ani sám nemůžeš věřit
Ano dopadlo to tak jak to dopadlo, ale nejvíc z kopce to šlo po roce 89´, do té doby jsme jako stát neměli dluh a průmyslu tady bylo docela dost, možná nedokázal být v plné míře konkurenceschopný, ale dnes nemáme pro jistotu nic, ani to co za komunistů konkurenceschopné bylo, sklo, textil, zbrojní průmysl, zemědělská výroba a já nevím co ještě...
Do jiných zemí.Hlavně do ruska,Bulharska,Polska,NDR,Maďarska,...
doplněno 09.04.12 18:01:Pardon do SSSR
A dneska pro jistotu nemáme vůbec nic a radši budem všechno vozit z Číny
Podlehli jsme diktátu EU a ještě si pochvalujem jak je to super EU se stejně zhroutí a horko-těžko budem obnovovat alespoň soběstačnost v zemědělství, abychom měli co žrát.
V rámci RVHP nebyla konkurence, ale každý vyráběl co uměl nejlépe a na co byl zaveden. Dnes je to podle toho co přikáže, nebo spíš zakáže EU.
Úplně mě jímá hrůza, když tady čtu, že se spusta lidí (jestli jim tak lze ještě říkat) otevřeně hlásí ke komunismu. Já jsem z rodiny, která byla za komunistů hodně perzekuovaná a pokud by hrozilo, že se to má někdy vrátit, zapálím veškeré své světské mění, aby ho nedostal do ruky žádný komouš, a prostřílím se na Západ, jako Mašínové.
Svoboda je mnohem důležitější, než nějaká majetková rovnost (=všichni mají málo). I komunistické zrůdy mají právo na život a pokud nespáchali žádný trestný čin, pak i na svobodu, ale všem lidem, co měli členství ve straně, mělo být ZAKÁZÁNO vstoupit do politiky (byť jen regionální). Teď už to prorůstání nezastaví nikdo.
Víte, co je nejsmutnější? Demokracie má spustu much. Lidé kradou, šidí, podvádí, vraždí, atd a prochází jim to. Jenže to všechno je trestné, akorát se je obvykle nepodaří odsoudit, nebo se na to ani nepřijde.
Za komunismus se dělo to samé, ale TRESTNÉ TO NEBYLO! Komunisté okradli miliony lidí o majetek, lhali jim o tom, co se děje v okolním světě, lhali jim o všem, zavírali nevinné do vězení, do dolů, vraždili (popravovali), atd. Vše s pověřením režimu. Kdo s tímhle souhlasí a chce to zpátky je ZRŮDA! nebo blbci. Že, Liduš? Babojago? a další... Plivu na vás!
Amadeus:
s tím majetkem bych nesouhlasil - majetek znarodnili a po 89´ se nějak mohl těm lidem v restituci vrátit, dnešní "demokrati" nas okradli úplně, ten majetek už nikdo nevrátí
dneska je spousta věcí teorticky trestných, ale ve výsledku je to zcela stejné i když se na to příjde tak se to zamete pod koberec :D
Kdo schvaluje nebo se dokáže stotožnit s Mašíny je pro mne lidská hyena, byli to vrahové
Nikde zde nevidím, že by chtěl někdo komunismus zpátky, jen se snaží uvést věci na pravou míru.
Majetek ukradli a po revoluci ho ti samí lidé (opět komunisté, protože nikdo jiný na to neměl) odkoupili (ukradli podruhé). Dnešní demokrati jsou totiž stále ti samí komunisté. Tehdá měli všichni knížečky a příbuzné ve straně, nebo v StB. Když nad tím tak přemýšlím, opravdu jsme jich měli při revoluci pár postřílet pro výstrahu ostatním. Zatracenej Havel to všechno zpackal!
A co taková Liduš, která tady otevřeně hlásá, že bude volit komunisty?
Podle mých informací Mašínové zabili jen v sebeobraně. Kdyby jim nikdo nebránil v odchodu, mohlo se to obejít bez ztrát na životech. Kdyby mě někdo bránil v útěku z vlasti, neváhal bych udělat to samé.
Také bys věšel své ideové protivníky na kandelábry?Pak se nediv,že se můžeš vystavit určité reakci na svoje tvrzení.Já osobně také neschvaluji tlak na osobní svobodu svoji,ale nemohu odpovídat hrubým násilím a vražděním.
JABRAKA
Zdravím na poradně.
Původně sem vůbec nechtěl reagovat!.!.!
Hodně lidí zde na poradně má s komunistama nějaký zkušenosti.
Ať už sou to třeba lidi který sou jako já narozený kolem let 1964-70, kterejm jejich rodiče nebo prarodiče v 70. a 80. letech řekli svoje vlastní zkušenosti s komoušema, jako moje babička která do KSČ vstoupila po válce z přesvědčení a po roce 68 neprošla tzv. prověrkama protože nesouhlasila se vstupem spřátelenejch vojsk a z pozice tajemnice na národním výboru skončila jako poštovní doručovatelka novin a dopisů, ani důchody a peníze jí nesvěřili až po ty co jejich rodiče nebo prarodiče úspěšně podepsali souhlas se vstupem vojsk(hodně z nich sem znal) a začali postupně ,,velet těm co měli několikrát větší, lepší a všude ve světě uznávanější vzdělání a zkušenosti ze svejch oborů.
To že někteří komunisti byli ,,velký svině, vo tom néééénííí pochyb. Ale že i mezi těma sviněma byli dobrý, vo tom taky nééénííí pochyb.
Když se podívám na 30 případů majora zemana tak je jasný že to byl seriál na ,,objednávku, jenomže to je i zdivočelá země.
Když si vzpomenu na to jak sem svýho bráchu v lednu 89 na zábíjačce u něj doma držel pod krkem a řval na něj že jediný co pro něj budu moct udělat je to že mu (přitom byl jenom kandidát KSČ) můžu to lano namydlit tak ...
Je to prostě těžký!.!.!
Dál budu reagovat až zítra protože mám dost problémů sám se svý bytím a žitím a nechcu si už tak zkur...ou náladu kazit ještě víc!.!.!.!.!.!.!.!.!.!
Promiňte vážení diskutéři. Jsem zcela zděšen Jakou demokracii si dnes představujete. Spatřuji v tom mnohonásobně horší odplatu , něž se praktikovala za bývalého režimu. Souhlasím s tím , že řada komunistů překabátila a jsou opět vyvolení. To jen svědčí o tom , ža komunisté byli , při všech represích , jak zde uvádíte ještě málo důslední. Jak je možnéo , že nechali vystudovat zadarmo svým odpůrcům , dokonce i v zahraničí. T například církev je v tomto důslednější.Asdi těžko nechá někoho vystudovat na duchovního , kdo něvěří v boha. V tom vidím největší chybu bývalého režimu i kdaž to chápu jako snahu o masovost. A ještě+ něco . Pokusme se zamyslet nad tím kdo byl a je dobrý a naopak? Zda idee a nebo samotná člověk.Lze spoléhat na dobré vlastnosti člověka v tržním režimu a neoimezenými možnostmi , zejména na úkor druhých. Vždať jden bohatý potřebuje vedle sebe několik chudých , které mu dopomáhají k onomu bohatství. Znáte někoho kdo zbohatmul s vlastní poctivé práce a jen z dobrých osobních vlastností? Přeji příjemný zbytek letních svátků . miro
doplněno 09.04.12 21:28:Velice se omlouvá za chyby a překlepy. Nevím jak je možné , že po opravě se mně zkopirovala verze před korekcí . Příspěvek opakuji , tentokrát snad bez větších problémů. děkuji za schovívavost
Promiňte vážení diskutéři. Jsem zcela zděšen Jakou demokracii si dnes představujete. Spatřuji v tom mnohonásobně horší časy - odplatu , něž se praktikovala za bývalého režimu. Souhlasím s tím , že řada komunistů překabátila a jsou opět mezi vyvolenými. To jen svědčí o tom , že komunisté byli , při všech represích , jak zde uvádíte , ještě málo důslední. Jak je možné , že nechali vystudovat , zadarmo, svým odpůrcům , dokonce i v zahraničí. To například církev je v tomto důslednější. Asi těžko nechá někoho vystudovat seminář , kdo nevěří v boha. V tom zřejmě dělal minulý režim osudovou chybu . A ještě něco . Pokusme se zamyslet nad tím , kdo byl a je dobrý a naopak? Zda idee a nebo samotný člověk.Lze spoléhat na dobré vlastnosti člověka v tržním režimu s neomezenými možnostmi , i na úkor druhých. Vždyť každý bohatý potřebuje vedle sebe několik chudých , které mu dopomáhají k onomu bohatství. Je to spravedlivé? Znáte někoho kdo zbohatnul s vlastní poctivé práce a jen dobrými osobními vlastnostmi? Vždyť každé bohatství se vytváří jedině prací. Bohatství vytvořené byznysem apod. , jen snižuje vyprodukované a spěje zákonitě k hospodářským problémů. miro
Souhlas s babajaga a lidus,tahle doba ze mě udělala levicového voliče.A dál to nechci rozvíjet.Jen jedna poznámka,pokud tu někdo napíše,že plive na lidi s jiným názorem,že nejlepší řešení je člověka pověsit,to není diskutující,to je ...nemám slušné slovo.V takových případech se na jiných stránkách dává ban.A zcela zaslouženě.
Na člověka, který chce znovuzavést totalitní režim rád plivnu a slušné slovo pro něj také nenajdu. Že z vás udělala doba levicového voliče? Pravá, levá, všechny strany jsou tam stejné a kradou na chlup stejně, tak co se tím podle vás změní? Nebo chcete zpátky komunismus? V tom případě vám nepřeji nic hezkého.
Ti, co tady tolik protestují proti komunistům, kolik mají na kontu? Kolik berou měsíčně? Mají rodinný domek, který si postavili? A kdy? Mají vysokou školu, kdy ji vystudovali? Jezdí na dovolené a mají na to?
Ano, dnes sice můžeme jezdit do všech koutů světa, ale kolik lidí na to má? Pár vyvolených? Raději bych jela do Bulharska, Rumunska, Maďarska atd., ale nemám ani na to.
Netvdím, že jsou komunisti svatí, musí se vidět i to špatné, co udělali. Ale přavažují ty dobré věci nebo ty špatné? Kolik toho stihliy vlády za pouhých dvacet let ... Udělaly vlády po rovoluci spíše špatné věci nebo dobré?
PS: I kdyby měli komunisté ve volbách výraznou převahu a dostali se k moci, myslíte, že si dovolí opakovat staré chyby? Myslíte, že tu naši rozkradenou zemi zachrání? Všechno je to v lidech, koho si zvolí, ten jim vládne ...
To si pište, že by spousta věcí začala na novo. A i kdyby ne, tak tyhle bestie udělají jiná zvěrstva. Na kontě sice moc nemám, ale měsíčně beru dost a na dovolené jezdím rád. Nikdy jsem nic neukradl, nikdy jsem nikoho nepodvedl. Prostě si to vydělám, protože něco umím. Mám se za to snad stydět? Když přijdou komunisté, zdaní můj příjem 60%, kdežto chudší budou platit jen 10%. To vám přijde fér? Proč bych měl platit několikanásobně víc, než ti méně schopní? Brrr, úplně mě přjíždí mráz po zádech, když si to představím. Víte, co by se stalo, pokud by zde vyhráli komunisté? Všichni, kdo mají majetek a aspoň trošku pod čepicí, by odešli do jiné země a tady by zůstali jen hlupáci, chudí a hnědočeši.
Vyspělá společnost se pozná podle toho jak dobře se dokáže postarat o nejslabší. Osobně mám hodně nadprůměrný plat a vůbec by mi nevadilo platit větší daně než ti chudší, pokud bych viděl, že s těch daní něco je. Ale v tomto státě jsou i ty nejnižší daně hodně vysoké, protože končí v žumpě
Malé takédštění síry, ale kdoví, jestli mám pravdu:
Tvrdím stále, že jsou Komunisté a komunisté. Jakousi zdánlivou ideologii měli Komunisté pouze do r. 1968, a to do dne Invaze Varšavského paktu. Čistky připoměly pak pouze poslušnost, kdo pamatujete ty zklamané K., co vhazovali legitimace do ohně? (Já jo.) Ti dnešní jsou už jenom ti komunisté kteří "prošli", charakter si nechali zašlapat a hrabali a hrabali...(nebo jejich potomci). Sedí jako černý vzadu a šíří úplně tutéž nákazu do ostatních parlamentních stran a už vůbec to není levicová strana, více je to strana neuznávající zákony pro sebe, strana novodobých kapitalistů, strana divná, strana zručných manipulantů a dobře se navíc přetvařující. Takzvaná sametová revoluce byla možná sametová zejména proto, aby k jejich postihům nedošlo. Myslím, že si to někteří vyjednali např. s Gorbačovem. Co všechno tady povolí. Proto se nevěšelo, proto vyslali spisovatele Havla jednohlasně "vejš", osvědčená a jimi používaná metoda omezení pravomocí.
To teda koukám na celou tuto diskuzi. Ale jestliže uděláme krátký proces s komuinisty, co uděláme s těmi, o kom jsou reportáže v televizních novinách. S těmi, pro které je půl milionů jako 500, s těmi, kdo jsou křišťálově čistí, kdo odkloňují peníze, nedovedou vysvětlit, kde na to vzali, kdo jim umožnil podvody, odposlechy, podplácení atd atd atd. Kdo z nich je komunista? O co jsou lepší nebo horší než komunisté?
A to komunisty vůbec nemusím.
To je právě to, že minulý a současný , nebo jakýkoliv režim, není o komunistech, ale o sviních a ty se najdou vždy. Otázka je jaký mají prostor, bohužel mi příjde, že i když byla KSČ za minulého režimu vládnoucí stranou, tak nedokázala pro ty svině vytvořit takový prostor jako je tomu dnes.
doplněno 10.04.12 13:16:Omlouvám se za to slovo, hlavně živočichu, který je tak nazýván a je naopak velice užitečný :D
Já velice nerad používám slova která jsou v příspěvku bmbx.Jenže někdy to vážně bez nich nejde,když chce člověk přesně vyjádřit svůj názor.Doslova a do písmene jeho příspěvek podepisuji.
babkazov. Kdo z nich je komunista? Přece pokud je pravda, že studovat a jezdit ven mohli jen komunisti tak téměř všichni. Mně také nemůže nikdo podezřívat, že jsem v minulosti k této straně inklinovala, majetky rodině vzali do JZD, truhlářskou dílnu s 6 zaměstnanci dědovi taky sebrali, stryc seděl když ve 20ti letech se skupinou podpaloval stohy-zvláštní je když tento starý člověk dnes řekne za komunistů takový bordel nebyl, to se žilo líp.a kdyby nebylo pár blbů tady a pár blbů v SSSR tak nám nic nechybělo. Kamarádka co s rodiči emigrovala v 68 do USA říkala při své návštěvě, vy jste si tu žili jak prasata v žitě, nic vám nechybělo a všeho jste si přestali vážit, čeho nejvíc?, mezilidských vztahů. V Americe je každý hepy a cool a ve skutečnosti má spousty hypoték na všecko a je rád že dejchá, když onemocní zařadí se mezi plebs. Bylo by to strašně dlouhé psaní, zkrátka po 89 se nám podařilo vylít dítě i s tou vodou ve vaničce. Republika se za souhlasu nás všech rozprodává a rozkrádá, vládnou tu lobisté a my držíme hubu.
Vážení zarputilí kritici minulého režimu. Jestlipak jste si všimli , že současný způsob vládnutí , staví lidi - nás , navzájem proti sobě . A v tomto prostředí se vyvoleným pohodlněji vládne ne li ovládá. Pokud jste si pozorně přečetli tuto diskusi , zjistíte , že bychom se mi malí , jen kvůli rozdílným názorům navzájem nejraději zlikvidovali . Poté zapomínáme na to , co bychom měli ve skutečnosti zlikvidovat , aby se časy obrátily k lepšímu. Když se dole perou je nahoře větší klid a prostoru pro korupci , tunelování , podvody , kauzy , či jak se tomu všemu říká . Zkrátka se tímto úspěšně daří velmi umě rozmělnit sílu a schopnosti té nespokojené většiny. Cíl je úspěšně plněn za vydatné naší pomoci. miro
hlízo, zkusím odpovědět,
"Má význam nechat žít komunisty?" ano nechme je dožít a stále je hlídejme, aby nedošli k moci. Po celém světě ukázali co dokáží...
"Proč je po revoluci nepověsili za jejich zločiny" protože se trest smrti zrušil, protože není síla viníkům dokázat viny, mnozí byli potrestáni, ..prorůstání do politiky ...ale tam byli jsou a budou, nelze použít kolektivní vinu, to dělali právě komunisté...
co chcete aby někdo zarazil?
Buďme ostražití..
Ten kdo zapomene na svoji minulost, je odsouzen ji znovu prožít.
George Santayana
To vaše rozlišování na ZLÉ a HODNÉ komunisty je hodně zjednodušené. Pokud podporuji určitou ideologii, musím počítat s tím, že po mně taky bude něco vyžadovat. Propagaci této ideologie u odpůrců slovem, nebo i v přímém boji. Copak nacisti, kteří jen pochodovali, hajlovali a schvalovali fašismus byli hodní a ti válčící zlí? Byla to jedna sebranka stejně jako komunisti a dnešní rádobydemokraté. To že se v prvních desetiletích u nás demokracie nepovedla neznamená že je v globále špatná.
I přes všechny dnešní problémy se máme mnohem lépe než za komančů. Já vím, pokrok by šel i tak víc vpřed, ale nikdy ne tak rychle. Nemám žádné extra školy, nejsem podnikatel, nedřu od rána do večera a přesto se mám dobře. Jedu si kam chci, jím co chci a hlavně čtu co chci a nikdo mi do toho nekecá. Ovšem koho budu volit, to taky nevím. V tom se spoustou zdejších přispěvovatelů musím souhlasit.
Ono je to jednoduché, ti dobří věřili ve spravedlivou společnost a ti zlí chtěli těžit z toho, že vládnou. A aby se u moci udrželi používali všechny pro ně dostupné prostředky. Jaký rozdíl je mezi zlým komunistou a dnešním Kalouskem a jemu podobným? Velký - dnes víc kradou...
Moc to zjednodušuješ ty, je třeba si uvědomit na jejich význam během druhé světové války a na to jaké byly nálady po ní a pak postupem času na informovanost lidí. Když to vidím dnes tak je taky mnoho lidí kterří věří dnešním zkresleným informacím a hlavně, že se mají "teď" dobře, ale jestli to bude pokračovat takhle dál tak budem v dohledné době rýt obličejem zem a to už bude těžko někoho přesvědčit, že před 89´ nebylo líp a lidi je budou masově volit - ta doba se opravdu blíží...
To je fakt. Blbců je v této zemi stále dost. Nic nezjednošuju. Není malé lži, malé krádeže, malé vraždy. Pokud kouříte 1 cigaretu denně, jste kuřák zrovna tak jako ten který kouří 40 denně. Já doufám že mladým komunismus nic neříká a ti je volit nebudou.
Není komunismus jako komunismus. Proč v Číně a na Kubě pořád vládnou komunisté? Proč tam nejsou nějaké revoluce? Lidé se buď v těchto zemích bojí ozvat, o tom však silně pochybuji, je jich snad dost na to, aby udělali pořádnou revoluci, nebo se jim zkrátka žije dobře. Jasně většině mladých lidí v dnešní době komunismus nic neříká, ale pozor říkám většině ... Dětem "zbohatlíků", co nosí značkové oblečení, mají každý měsíc nový mobilní telefon, vlastní auto už v 18 letech, rodiče jim koupí dům ... Těm to nic neříká. Ale stále více přibývá těch, co tzv. hrabou hubou o zem. Za chvíli může přerůst většina v menšinu.
Když se řekne v Česku komunismus, každý si představí to, co se dělo před rokem 1989 ... Jsme hrozně zaškatulkovaní.
Nesnažím se tady nějak propagovat komunisty, obhajovat je atd., pouze vyslobuji svůj názor.
PS: Jaký myslíte, že jsem ročník? Tipujte ...
anzionka,
V Číně a Kubě nejsou protesty? To snad máte jiné informace. Víte o politických vězních?
Máte právo na Váš názor, neberu vám ho, jen přeháníte...
...každý měsíc nový mobilní telefon... auto už v 18 letech, rodiče jim koupí dům... to je jeden případ, nebo desítky,
On je trochu problém, že když se řekne v Česku komunismus, tak si většina lidí představí padesátá léta
Náš problém je spíš v tom, že vládne pořád stejný druh lidí, nejde o to zdali jsou to bývalý komunisti nebo čerti, problé je v tom, že jsou to hrabivci a zloději. Ti byli a budou vždy, ale dnes mají větší prostor, komunisti se v tomhle ohledu krotili. Já se jich nezastávám, ale dřív byla strana která u okatých případů udělali buď ty-ty-ty, nebo je uklidili aby neudělali větší škodu, dnes není nikdo kdo by s takovými jedinci něco udělal. Udělá průser a pořád je na svém místě a škodí dál...
Eh... tak vy máte v hlavě úplně vymeteno. O Číně a Kubě nic nevíte, jinak byste nemohl plácnout něco tak neuvěřitelně hloupého. Zjistěte si příště něco, než zase plácnete tak příšernou kravinu. Veškeré protivládní řeči se v Číně trestají. Pokus o revoluci trestem smrti. A že už těch zatčených a popravených bylo. Na Kubě je to podobné. Proto se tisíce kubánců snaží uprchnout do USA. Většina lidí v obou zemí žije pod hranicí bídy.
Vy budete ročník 1920 a senilita vám už dávno sežrala mozek. Nebo ročník 2008 a mozek se vám ještě nevyvinul. Vím, že by se tady nemělo urážet, ale na tohle nic jiného říct nelze.
Zvláštní... Já nejsem z bohaté rodiny a přesto se mám dobře. Většina z mých známých se má stejně, někteří ještě lépe. Neznám nikoho, kdo by, jak říkáte, hrabal hubou v zemi.
Eh... amadeus, nevím kdo má vymeteno, Čína ma největší ekonomický růst a všechny nejspíš pohltí...
Už jste se někdo zamyslel, jak to všechno může nebo přímo bude pokračovat dál? Nevidíte si na špičku nosu
K čemu je, proboha, obyčejnému člověku vědomí, že jeho stát má ekonomický růst, když sám nemá na pořádné jídlo. Nemůže jet na dovolenou (do zahraničí už vůbec ne, protože nemá ani žádný doklad totožnosti = neexistuje, žádnou zdravotní péči, atd. Nemůže ani nahlas zanadávat, protože za to může být potrestán. Hodnota lidského života v Číně je zoufalá. Byl jste tam někdy? Já ano. Né, vy jste jen někdy omylem zahlédl nějaký ekonomický týdeník, kde byl titulek poukazující na ekonomický růst Číny, víc o tom nevíte. Přiznáváte, že nevíte, kdo má vymeteno. Já to vím.
amadeus:
jste na omylu já sjezdil celý svět a vím, že v současné době pro obyvatele Činy není ekonomický růst k ničemu, ale v budocnu to zúročí, jako všechny státy které se vrhly na tuto cestu po válce, jen my budem pořád spodina, protože jsme patolízalové někoho, kdo je zrovna v módě...
Povíme si v budoucnu. Já si jako spodina nepřipadám ať už jsem kdekoli na světe. Možná to nebude národností/původem, možná je to individuální.
No vidíte, přesto všechno se zde našli zástánci dnešního režimu, kteří tvrdí, že v zahraničí si jako spodina připadají. Já si taky nikde jako spodina nepřipadám. A je pravda - povíme si to v budoucnu - zatím vždy došlo na má slova...
Zdravím, Ringo, komunismus mi nic neříká, nezažila jsem ho, ale moji rodiče, někteří přátelé a rodiče přítele ano. Jedni mluví tak, druzí onak, prostě jedni drželi hubu a krok, dokázali vybudovat podnik od nuly a dařilo se jim, než jim po 89 všechno sebrali, druzí si stěžují na dobu, jak nebyly banány a nikam se nemohlo jezdit. Věřte, že bez těch banánů a masa třikrát týdně se klidně obejdu, a že mohu do Ameriky? Hezké, ale bohužel na to nemám. Takže výsledek nula.
Ještě netuším, koho budu volit. Modré či oranžové zloděje ani omylem, jsou to parchanti jedni jak ti druzí. VV ani omylem. A už nám toho moc nezbývá, takže koho volit, aby se skutečně udála nějaká změna? Blbě kecat na netu a stěžovat si u píva v hospodě umí po volbách každý.
Takže je pěkné, že komunisty ne (já věřím, že to nebyl žádný med), ale koho ano?
Proč blbě kecat? 15.4. 17:00 v neděli jít do ulic a požadovat demisi vlády a nastolení islandského modelu .
Jsem pro, ale řekněme si uřímně, Bmbx, že doména Čechů je právě to stěžování si u píva, než aby zvedli zadky a šli s tím skutečně něco udělat
15.3. se do ulic šlo taky a výsledek? Ticho po pěšině, a jak napsaly noviny, několik stovek demonstrujících halasně projevovalo své názory, načež se spořádaně rozešlo domů...
martinaa:
stačí se podívat na youtube, cenzura funguje, těch lidí nebyli stovky, ale tisíce a nejen v Praze. Já byl, na Václavském náměstí, večer se pochodovalo na ČT aby alespoň něco odvysílali - nic Během pochodu byla zablokovaná magistrála a média se bála o tom informovat byť by to mělo být jenom v rádiu upozornění pro řidiče
. Tak se ti naši šášové bojí o korýtka
Mlivil tam člověk z Islandu, objíždí takto celou Evropu a promlouvá k lidem, aby si nenechali vládnout tak jak je to doposud...
Whau To je lidu... Právě, v médiích nic nebylo, a to by měla být média nestranná:D
Bohužel mám dojem, že jako národ jsme moc pohodlní, abychom s tím něco udělali.. demonstrace jsou pěkné, ale co dál?
Na Islandu demonstrovali v úplném poklidu každou sobotu půl roku, až se jim povedlo vládu svrhnout a vinníci už sedí
15.3. jsem se přesvědčil jak moc jsou naše média zmanipulovaná a to je docela průšvih. Jedině na internetu se dájí sehnat informace, na duben se chystá mnoho akcí. Před budovou vlády bylo auto holešovské výzvy a sháněli podpisy na petici za demisi vlády, rozehnali je elektrickými obušky, v médiích ani slovo Ti naši blbečkové se chovají jako komunisti, myslí si že když to v médiích nebude, tak to ukočírujou, zatím se jim to daří jak vidím. Ale lidi jsou naštvaný čím dal tím víc a čímdál tím víc lidí se dozvídá o akcích ktéré jsou čímdál tím častěji...
O tom co se odehrálo na Islandu se mlčí po celé Evropě, bojí se toho všichni "vládcové" je to veliké ohrožení jejich koryt, ale jak je vidět tak to jde dotáhnout do konce, přepsali ústavu a už je nikdo nikdy z mocipánů nemůže okrádat, pokud se neosvědči tak jej voliči mohou jednoduše odvolat, ne jako u nás, že má zarfučeno škodit celé volební období
Mě tvrdí kamarádi - pamětníci, že kdo nechtěl pracovat, měl problém. Kdo chtěl pracovat, měl se dobře...
Podobné problémy šlo vždy řešit, bývalí vexláci a podobné existence by mohly povídat.
Zaplacené razítko nočního vrátného nebo zaplacený invalidní důchod...
Víc kradou? Tehdá ukradli, dá se říci, všechen soukromý majetek. Znárodnění = krádež.
Víte, jaký je ještě rozdíl mezi komunistou a dnešním zlodějským politikem? Tehdá tě komunista mohl za jiný názor ožebračit, zavřít i popravit. Dneska, když se ti něco nelíbí, můžeš na to nadávat, můžeš s tím něco zkusit udělat a když už na to nemáš síly, můžeš se na to vy*rat a odjet někam do tramtárie. Ale to pro vás asi tak podstatné není, že?
amadeus:
velký omyl!.!.!
Majetek sice ukradli soukromníkům, ale nikam nezmizel - byl znárodněn a tedy byl jakoby všech. Dnes máme státní dluh 2 biliony, nemáme nic v důchodovém fondu na který ani ti komunisti nešáhli a stačil jeden Tupolánek a na důchody není. Všechno je v rozkladu a nikdo z těch co to způsobili nejsou za nic zodpovědní.
doplněno 10.04.12 17:09: Přirovnání 1 cigarety a kuřáka silně pokulhává, neboť jedna cigareta denně neuškodí, naopak prospěje jako spousta věcí v malém množství .
Mladým komunismus nic neříká, ale už se začínají zajímat co to byl socialismus - díky těm blbům co díky své neschopnosti, nenažranosti, vedou náš stát do pekel...
amadeusi, vidíte jak se dá krádež nazvat jinak, byl znárodněn a byl náš všech... demagogie. Ještě napíše:
velký omyl a několik vykřičníku, hned ale dá za pravdu,... ukradli... stačí se podívat i na komunistické filmy, jak sami komunisté poukazovali jak se kradlo mezi soudruhy...
Amadeusi, máme to marný, lidé zapomínají...
když čtu "vedou náš stát do pekel" tak si vzpomínám, jak člen mé rodiny již v roce 1992 tvrdil, že komunisti toho nerozkradli tolik jako OF..
Vyrůstal jsem v rodině komunistů, a vím jak se chovali při debatách...
Nelze nikoho věšet a zavírat pro přesvědčení.Jen je potřeba nezavírat oči před nástupem fašizující složky obyvatel.Proti tomu varovali komunisté za předmnichovské republiky a měli pravdu.Málem by skončili Češi jako otroci v pracovních táborech.po válce pak nastala éra uvolnění a co se stalo.Buržoazní politici využívali nedokonalé zákony a začali "těžit republiku" Dnes by se řeklo,tunelovali.Abychom se nedostali do stavu jako dnes,že nám tu nic nepatří a zisky z pracovní činnosti jsou vyváženy ven a republika je hnána do státních dluhů nehorázných hodnot.Nelze se divit,že se muselo přikročit k znárodnění.Teprve potom se mohlo ze získaných prostředků přikročit k budování hospodářství.Stačí si sesumírovat,co vše se vybudovalo,a porovnat,s jakými těžkostmi se buduje dnes.
Přirovnal bych to k historickým osobnostem.Kolik toho vybudoval třeba totalitní panovník Karel IV? kdyby ho omezovaly rozpory šlechty,tak s nimi tvrdě zatočil.Ale stát vzkvétal.V okamžiku,kdy se začal projevovat vliv Habsburské dinastie,šel český stát do paďous.Česká šlechta zchudla a lid současně s ní.A to je odkaz z historie.Na ní musíme brát ohled především.
JABRAKA
milancukrar:
-na znarodněných polích a ve znárodněných továrnách se vyrábělo pro koho?
-dnes zdevastovaný průmysl a zemědělství je čí práce?
-zlikvidovaný důchodový fond?
-atd?
jste snad slepý?
Po 89´ se mohla v restitucích opět majetek vracet i když mnohdy ne v dobrém stavu, ale kdo vrátí a z čeho bilionový dluh?
Jaká demagogie
Já Vám ukradu auto, a budu v něm vozit svoje děti do práce... to se Vám bude líbit...
(nebo budu ve Vašem autě vozit rohlíky do prodejny, to se Vám bude líbit)
o sleposti nepiště...
o restitucích toho víte hodně málo, víte kolik procent bylo navráceno... a jak píšete zdevastováno, a to se Vám líbí...to obhajujete.
milancukrar:
znovu opakuji - nic neobhajuji jen mi připadá, že jsme se po 89´ nepohnuli správným směrem a bohužel horším, mame "svobodu", rádoby demokracii a skončíme jako žebráci Evropy a přitom jsme měli z čeho vykročit, jen to mělo být tou správnou nohou. Nebo vám se líbí, že máme nejdražší dálnice s minimální životností po kterých se nedá jezdit? Nebo se vám líbí, že mnoho věhlasných firem bylo zlikvidváno, pravděpodobně na zakázku? Nebo se vám líbí státní dluh? Jsem zvědav na vaše názory tak za rok, za dva. Pokud se něco nezmění, budete především brečet vy - ale, nepřeji vám to...
doplněno 10.04.12 21:14:K tomu vašemu příměru - je malinko špatně, ono by to bylo spíš tak, že mi ukradnete auto a budete rozvážet děti do školy - i ty moje, nebo budete rozvážet rohlíky do prodejny kde budu nakupovat i já.
ujišťuji vás, že nebude brečet, dokážu se o sebe postarat. a nestěžovat si na cokoliv hledat jen to špatné.
Můj smysl života je jinde, pomoci, těm co nemůžou a radovat se. Komunistů jsem si užil v rodině a v práci dost.
Znovu opakuji a už mne nebaví to opakovat - nazastávám se jich, spíš vy se zastáváte těch dnešních mocipánů co dokázali za poloviční dobu zlikvidovat to co ještě fungovalo a můžu vás ujistit, že já se dokáži o sebe i mé blízké také dostatečně postarat a když bude nejhůře tak má kvalifikace mi zajistí slušný výdělek kdekoliv na světě a minimálně za dvojnásobný než mám zde, ale zatím mi to stačí a peníze pro mne nebyly nikdy prioritou.
Nevyjádřil jste se ke státnímu dluhu, důchodům, dálnicím, zlikvidovaným firmám, zemědělství... atd. atd... že by nebyly argumenty?
tady se mně to moc líbí... funguje tu cenzura jako za totáče... kde je můj příspěvek? komu se nelíbil? hlavně, že ódy na komanče tu zůstávají. bolševici.. fuj ...
Zhruba před měsícem jsem byla na jedněch padesátinách. Oslava se konala v restauraci v salonku a kouřit se chodilo do lokálu. Jelikož jsem kuřák (bohužel) občas jsem si odskočil, abych nebyl překysličený. Při jedné "rauchpauze" jsem tam u vedlejšího stolu zaslechl dost vášnivou debatu u které se jeden, dnes celkem významnější podnikatel rozčiloval jak je potřeba komunisty zakázat anebo je alespoň sledovat a jak jsou potřeba reformy. Když jsem ho tak chvilku poslouchal a protože ho velmi dobře znám tak jsem mu jen řekl. " Jardo takhle rozvášněného jsem tě naposledy viděl, když jsi si mě co by výrobní náměstek 19. 11. 1989 předvolal a přesvědčoval mě, že to moje obcházení zaměstnanců s peticí na podporu studentů, podniku jen uškodí atd. Na to on mi odpověděl, že si asi nepamatuji, že kdo chtěl lepší flek musel do strany. Já mu jen řekl, to vím moc dobře sám si mi nabízel lepší místo když se upíšu čertu. Pak jsem raději odešel páč jsem si nechtěl kazit oslavu.
Jen tak pro zajímavost hádejte ve které je dnes straně a sponzoruje ji. Je až úsměvné jak největší antikomunisti jsou bývalý členové KSČ a jejich rodinní příslušníci. Ono i dnes platí, že nejhorší jsou bolševici a je jedno jestli červení , modří, fialový anebo oranžový.
Bolševik je totiž člověk, který uznává jen názor svého vůdce z důvodu fanatizmu,ale častěji z vychcanosti a ostatní je potřeba sledovat, zakázat, nedovolit vládnout pomlouvat anebo rovnou zlikvidovat. ar
Jinak, ti co si stěžují na dnešní "kapitalistickou" "demokratickou" vládu - v porovnání s jinými zeměmi (např. USA) jsou i ODS levicovou stranou. Takže dnes nám opravdu nevládnou demokraté, ale jen více a méně levicové strany. Totalita tu byla hrozně moc dlouho a ovlivnila úplně všechy a po 89' jsme byly jako malé dítě, které poprvé vzal někdo do parku. Jenže maminka se nám ztratila z dohledu a my jsme najednou sami a ztracení mezi cizími staršími dětmi. Myslím, že se holt bude muset počkat minimálně na novou generaci v politice (cca 20 let) nebo ještě déle (50+ let). Dokud budou mezi lidem (i ve vládě) ti, kteří zažili komunismus, tak to nikdy nebude takové, jako za 1. republiky (nebo lepší). Naší velikou chybou je, že neustále potřebujeme a hledáme na tom dětském hřišti maminku nebo jiného dospělého, který nám bude říkat, kde si máme hrát. Ať už to bylo přisluhování SŘŘ, Habsburkové, otročení Němčourům a následně SSSR. A teď vstupem do EU se ženeme do dalších problémů. Jediné, co se teď dá dělat, je doufání, že alespoň tu korunu si uchováme. A nejlépe, kdyby se z EU vystoupilo úplně. Protože (skoro) všichni ti lidé, kteří sedí v politice ve všech státech si pamatují komunismus, studenou válku nebo dokonce i 2. světovou válku nebo jimi byli nějak ovlivněni. A to na člověku něco zanechá. Mají potřebu, že si musí nakrást, protože se to tak vždy dělalo, mají pocit, že opozice je vždy zlo, protože vždycky byla. Zápaďáci nemají rádi východní země, protože komouši prostě byli strašní, východní země nevěří zápaďákům, protože jim buď závidí nebo je považují za méněcené ("neprošli si tím, co naše země, neví, co blekotají").
Prostě by to chtělo být tolerantní, ale nezapomínat na minulost. Ano, možná se nějaký jedinec, Franta z vesnice, měl za komoušů dobře, protože ráno vstal, nakrmil slípky, měl vajíčka, podojil kozenku, měl mléko, šel do práce a večer měl teplou večeři. Ale v globálu to prostě nefungovalo.
A můj osobní názor: raději budu chudá a svobodná než bohatá a rozmýšlet nad každým slovem, co řeknu, abych náhodou nedostala nějaký postih.
K práci: jo, za komoušů měl práci každý a kdo ne, tak ten seděl v kriminále a nemluvilo se o něm. Jenže tohle nefunguje. Ne ve větším měřítku. Prostě někdo holt na práci není a někdo jiný nedělá skoro nic a má se dobře. Není to o rozkrádání, chce to jen přemýšlet. Kdo maká, ten se má dobře, kdo na to kašle a čeká s nataženou rukou, tak holt bude vždycky tvrdit, že se za komoušů žilo líp, protože byla práce...
doplněno 11.04.12 09:44:A pozor: je důležité rozlišovat komunismus (ekonomickou ideu) a komunismus (totalitní režim).
Nezlobte se , ale jsem zcela znechucen formou jakou si zde vyměňujete názory. Hrubost , brutalita ,zamýšlené násilí a urážky , jsou jen dokladem toho , že vám chybí _ docházejí , hodnověrné argumenty pro Vaše tvrzení _ nevíte jak dále. Já se více přikláním a věřím těm z vás , kteří tak nejednají - např. Jabrak , bmbx , babajaga a další.
Prosím mohl by zde někdo lapidárně , srozumitelně , pochopitelně a lidsky vysvětlit , jaké jsou cíle - záměry pravicové a naopak levicové politiky. K jakým cílům mají dovést společnost? Zcela bez extremistických tendencí a ovlivňování člověkem? Že někdo nějaký jedinec , nebo i skupina ve svém zájmu činila tak jak činila , nemusí být vždy v souladu s danou ideologií . Člověk je omylný , loajální , podlézaví , servilní , radikální , snad v menší míře s převažujícími pozitivními vlastnostmi. apod. Měli abychom hodnověrně a pravdivě znáti , co svými postoji obhajujeme a o co usilujeme. Podle mě jsou toto dvě nejpravděpodobnější , prakticky protikladné tendence vývoje. Asi těžko v současným světě , může existovat tendence vývoje , od každého něco a jen to dobré. miro
Levicové strany se vždy jen tváří že jsou zde pro široké masy obyčejných lidí. Jde jim jen o jejich podporu. Jakmile se dostanou k moci, tak VŽDY jednají pro sebe a proti většině! Chtějí mít moc a o všem rozhodovat.
P. ringo! Nehodlám Vám a nechci oponovat. Jen bych argumentoval , že Váš názor , který se dnes nosí , je vykonstruovaný , jen na základě těch horších zkušeností. Vše co nového vznikne , vznikne vždy a hlavně proto , že to hodlá řešit předcházející problémy - nedostatky. Kapitalismus ( reprezentovaný pravicovou ideologií) vzniknul k řešení nedostatků předchozího-feudalismu . To ale asi v dalším vývoji nestačilo . Komunismus (levicová politika) vznikl v době bouřlivého rozvoje předešlého řádu , za účelem řešení , především tehdy zřejmě svízelného života nepriviílegované pracující většiny - problémů a nedostatků kapitalismu z tohoto pohledu. Je zcela stejné jako v technické praxi. Nový přístroj , nové řešení , vždy řeší nedostatky předešlého. Podle tohoto posuzuji vývoj ve svět.
doplněno 11.04.12 10:34:Pak už jde jen o to , jak člověk dokáže využít . či zneužít nové a také jak se staré dokáže bránit. Kdo kolik svojí propagandou, získá příznivců na svoji stranu.
Tato teorie sice vypadá pravdivě. Je založena na pravdivých základech. Já si ale myslím, že socialismus /nemluvě o komunismu/ je taková slepá kolej. Tak jak v přírodě dojde k chybě a vývoji špatným směrem, tak je tomu asi i zde. Neznám zemi, kde by se socialismu dařilo. Kdežto kapitalismus jakmile vystřídal feudalismus rychle se rozšířil a je docela životaschopný dodnes. Žádný ústup ze scény. Já mám zkušeností z dob komunismu dost. Zastávám názor že ne vše dobré a funkční se mělo rušit. Spousta věcí byla na kvalitní a vysoké úrovni... ať už to vytvořili komunisti, nebo to vzniklo samovolně vývojem. Bohužel jako vždy po každé revoluci se zametalo a bořily sochy. /Teď nemyslím doslova Gottwalda a spol./
Kapitalismus už životaschopnost ztrácí, vélké fabriky se stěhují za levnější pracovní silou a ta postupně mizí, až se nebudou mít kam stěhovat tak se zhroutí - co bude pak? :D
Jen něco k Číně a Kubě:
Zprávy NTD - Výroba iPadů v Číně stojí lidské zdraví i životy: reakce spotřebitelů
Političtí vězni, víme o vás!
Ale no tak, jaké strany, dyť jsou to lidi a jejich zájmy. Takže vzhůru do politiky a konat pro nás dobro!
To víte, Miro, slušný člověk uzná Váš postoj, ačkoli s ním nesouhlasí, řekne Vám ten svůj, chvíli se přetahujete, ale ve vší slušnosti. Hlupák, co jiný názor neuznává, Vám nadává, uráží a zesměšňuje Vás a i kdybyste tu pravdu měl, navždy pro něj budete čímsi malým v trávě, protože máte jiný názor.
Ignorujte je. Nic jiného nezabere.
Já bych ještě navrhoval odsoudit Husity a Křižáky, ti tady taky udělali hodně svinstva. Nejlepe se tomu kecá anonymnímu zakladateli, nejlepe někomu kdo to zná jen z doslechu. Já nikdy komunistou nebyl a nebudu, stejně jako nebudu v žádné politické straně, takže to na vysvětlení k tomu co teď napíšu. Kdo byl ten hnusný komunista, kterého tady nechcete nechat žít, když tedy pomineme, že od té doby uběhlo čtvrt století, neřku-li půl století. Vždyť to je doba, která je už polovině národa doslova u p-r-d-e-l-e ,. Průměrný dnešní věk je 46 let , tedy půlka národa žila už v zaběhnutém systému, třetina o tom jen slyšela a třetina to opravdu zažila od začátku. Dnešní děti si myslí, že je to doba, kdy se do práce a školy jezdilo na koních, když se bavíte s dětmi o motorkách, tak pomalu valí oči, že v našem mládí už byly motorky. A takovým dětem budeme něco říkat o válce, o poválečných dobách a komunistech? Ano kdosi řekl, kdo nezná historii, ten si ji musí prožít znovu, ale byl to jen filozof, který byl omezen možnostmi své doby a svého rozhledu. To jako bych přikládal nějakou míru tomu co řekl Aristoteles o metodách vládnutí světu, tedy tehdy známému, nebo způsobům kterým se tenkrát dávalo za pravdu. Vraťme se , ale ke komunistům. Kdo to byl? Myslíte ty, co když nechtěli bojkotovat systém, protože jejich vlastní rodiče se narodili kolem roku 1940 a tedy komunismus tady byl zaběhnutý a každý plul s proudem a nebyly to zrovna špatné chvíle? Nebo jsou komunisti ti, kdo vstoupil do strany, protože chtěli, aby jejich děti mohli jít na lepší školu. Opravdu tyhle komunisty by chtěl pověsit? Co provedli, to že jim od malička vymývali mozky, že stát je nutno chránit, a že kapitalistické bestie jim chcou ukrást jejich svobodnou socialistickou republiku? Souhlasím, ale já bych začel pověšením všech husitských potomků, protože to byjde na stejno, když 90% této země má někoho v generacích rodičů, kteří nějak napomáhali komunistům. Ono kdo nebyl komunista nebo s nimi nedržel tu jejich "basu" měl problémy. Ne že bych s komunisty dnes souhlasil, s ohledntím na bývalé doby se máme mnohem lépe, ale já se přiznávám, že nějaký můj předchůdce prý sloužil Karlu IV, a určitě se zde najde někdo komu Veliký Karel ublížil, nebo ho nechal popravit. Takže hrr na mne... p.s. opravdu věříte , že dnešní komunisti mají něco společného s těmi kolem roku 1948?
Také jsem došla k přesvědčení, že anonymní "hlíza", sem dal otázku, aby rozpoutal diskuzi a nemá žádný zájem se zapojit. Ale k tomu, co je zde psáno: Co kdyby se tedy vůbec ve škole neučil dějepis ani žádné dějiny? Co kdyby se neučilo o Hitlerovi o dvou světových válkách? Co kdyby se neučilo o koncentračních táborech a jejich hrůzách? Co kdyby se lidem, kteří tam byli zavřeni, zakázalo o těch hrůzách promluvit? I když zde p. Milan citoval filosova, nebuďmě více filosofijtější než filosof.
.. učit se o dějinách je důležité ... to je bez diskuze ... jen je škoda, že většina dějin nebyla zaznamenána. Italie má dějiny s řeckem a egyptem krásných 2 tísíce a více let. a to dost podrobné. Čína se jemnovaným egyptem o mnoho víc. Zaráží mně, proč české dějiny jsou jen v hádankách ... myslím před vnislavem atd ... temne díry a to není tolik let nazpět. Nj. jak říkal Iulius Caesar slované jsou s germanama barbaři ( pozn.autora byly tenkrat v jejich očich). Škoda, že jsem sve dějiny pohřbili a zvyky vyměnily za římské. Kde jsme dnes mohli být ...
Jenže, ono je vzdělání a vzdělání. Předpokládám, že zdejší diskutující mají vesměs maturitní vzdělání, čili předpokládám, že přečetli spoustu knih, ne jen z povinné, školní četby a proto kolikrát žasnu nad vyjádřenými úsudky. Proč by neměla dnešní děti děti zajímat minulost a dějiny? Mohou chodit do knihovny a číst o sto šest a nejen děti. Nezdá se mi příliš šťastné posuzovat Filosofy z historie, myslím, že měli dobrý postřeh a správnou formulaci svých výroků, právě proto, že nebyli rozptylováni těmi dnešními výdobytky, jako jsou motorky a hry na PC a jiné jakoby vymoženosti, které dětem nerozvíjejí osobnost. Ale zřejmě bude pravda, co řekl César, že slované jsou "barbaři". A jedno je pravda, že by se lid měl učit z chyb minulosti, aby se ty chyby nemusely opakovat.
Nejvíc mě na komunistech štve že popírají že byli ve straně a taky ře všechno co kapitalismus dal tak jenom kritizují:
Nebyl jsem Komunista ,ale v budoucnu mají můj hlas . Čest práci soudruzi by asi rádo dnes slýchalo ráno při nástupu do práce s banánem v ruce 400000tisíc nezaměstnaných ...což?
Já myslel že hlavní je v životě svoboda a ne práce. Ostatně pokud se nedostanou vaše děti na školy, tak stejně budou makat ve fabrice 6-14 30.
Já si myslím , že důležitější je práce. Právě prací se človek odděli - lišíl od říše zvířat. .Zvířata nepracují a jsou absolutně svobodná. Máme možnost si vybrat! miro
Ale, "miro", "miro", co to čtu? Zvířátka mají naprostou svobodu a nedělají vůbec nic? Zvířata se v přírodě musí setsakramentsky snažit o přežití, ulovit si potravu a čelit nebezpečí smrti. Co víc by měla ta zvířata dělat? Lidé mají rozum, proto mají být solidární k potřebným a tím se liší od zvířat. Pro člověka je velmi důležitá svoboda i práce, ale práce, která člověka také baví a dává smysl. Myslíte, že by všichni chtěli chodit do práce, že by ÚP zmizely s povrchu země? Znám jeden vtip, nebo příběh:
Bohatý milionář sedí u moře na písku, odpočívá a pozoruje chudého rybáře. Ptá se ho, zda by si nechtěl vydělat rybolovem milióny, tím, že si pořídí rybářské lodě a začne lovit a prodávat ve velkém. Chudý rybář se zamyslí a zeptáse milionáře: No, a co potom? Odpověď: Pak si můžeš užívat milióny, nedělat nic, sedět u moře a odpočívat. Chudý rybář odpoví: Na co tolik starostí, když už to samé mám teď.
Asi každý chápeme kategorii práce rozdílně. Podle mně - práce fyzická , je přemístění nějakého břemene do nějaké vzdálenosti bez ohledu na čas.V tomto ohledu lze u zvířat ovažovat o fyzické práci. Práce z hlediska společenského - ekonomického o kterou mně jde , je uvědomělé působení za použití rozumu , umu , zručnosti a pod. , na nějaký předmět , za účelem jeho změny-přeměny pro lepší - jiné účely. Proto u zvířat nemůžeme hovořit o práci ze společenského hlediska . Nebo o kterou práci nám jde p.-pt? miro
"miro", vždyť Vám to píšu. Nelze srovnávat práci zvířete a člověka. Nelze také psát, že zvíře nepracuje. Pracuje podle svého, aby přežilo nebo pracuje pro člověka, který jeho potenciál využívá. Ale člověk potřebuje svobodu i práci, práci smysluplnou, jinými slovy = Váš komentář:
Práce z hlediska společenského - ekonomického o kterou mně jde , je uvědomělé působení za použití rozumu , umu , zručnosti a pod. , na nějaký předmět , za účelem jeho změny-přeměny pro lepší - jiné účely.
"miro", přece svoboda je základ žití, ale svoboda ruku v ruce s morálkou, se svědomím. Nechci věřit, že si nevážíte svobody, že chcete, aby Váš život někdo řídil. Asi si nerozumíme.
Pak nejste nic jiného než otrok nebo otrokář. Svoboda je milionkrát důležitější. Pracuji a občas mě to i docela baví, ale ve chvíli, kdy by mě někdo, jako vy, pracovat NUTIL pod jakoukoli pohružkou, vezmu do ruky zbraň a budu bránit svou svobodu. Vyčítal by snad někdo otrokovi, že se vzbouřil a zabil otrokáře, čímž se osvobodil?
P. amadeus - Tady nejde o nějaké nucení k práci , spíše jde o to uvědomit si význam práce v životě člověka . Kdo to nechápe bývá zpravidla na okraji společnosti , pokud nešidí ty kteří pracují . Není svobodný , jelikož ti kteří pracují se proti němu bouří , že nebudou živit nepracujícího -tzv.nepřízpůsobivého ale i šiditele. A stejně nemohou být svobodní ani ti kteří dobrovolně pracují , případně šidí , protože mají zákonem stanoveno kolik musí odvádět na tyto účely a další. Tady by bylo jistě prospěšné si vydiskutovat , co si představujeme pod pojmem svoboda . Snad ne absolutní svobodu , bez jakýchkoliv zásahů , omezení , regulace . Pak bychom se jako druh , vrátili do říše zvířat. miro
Pokud bych měl už ve dvaceti miliony na kontě, proč bych měl pracovat, pokud by se mi nechtělo? Pokud bych se rozhodl žít jako bezdomovec, nebo poustevník a živit se kořínky, pak přeci není důvod, abych pracoval.
Užívají-li pracující společných(patřících státu) majetků a služeb, pak je pochopitelné, že daně a jiné poplatky platí. Pokud platit nebudou, tak vlastně kradou ze společné pokladny a jsou za to potrestáni. Lepším příkladem je zdravotnictví v USA. Zdravotní pojištění je dobrovolné - pokud nemáte, pak se nedivte, že vás nechají klidně umřít. (Respektive vás ošetří, ale na dluh a budete podstatně déle na ošetření čekat)
Svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého. Toto vyjádření zahrne téměř vše, ale vždycky se najde něco, co se dá brát jako výjimka.
Nezažil jsem komunismus, ani sam. revoluci. Takže, jsem kluk, který ani ještě nemakal, jen mám příležitostnou brigádu a o prázdninách pracoval taky v zahraničí.
Ale je nás těch mladých více, kteří by raději měli práci, hned po vyučení, VŠ. A né ji pak třeba dlouhou dobu hledal, a ještě skoro všude chtějí praxi. Kde ji asi tak získáme po škole? Kamarád automechanik, si už hledal práci během třetáku, aby po vyučení mohl hned makat. Všude mu řekli, že mají plno a navíc vezmou raději už s praxí, co už něco umí. Byl ochotný pracovat i mimo domov. Nic! Tak šel na 2 letou nástavbu, aby měl maturu. A přitom stále hledal a odpověd? Praxe! Nikdo nemá zájem zaučovat. Tak letos odjede makat do německa, už to tam má domluvené, ale raději by byl tady, ale všechno se mu tady už hnusí.
Já raději beru práci, než tu slavnou dnešní "svobodu". Chci, až jednou dokončím školu, abych taky nemusel hledat někde v cizině. Chci makat tady, doma. Tady bydlet a starat se o rodinu. A být trochu taky prospěšný státu. A nejsem sám, kdo by raději žil v době, kdy práce byla povinností. Lidi měli kde bydlet, třeba v těch králikárnách. Jednou jsme měli diskuzi s učitelkou na téma" jak si představujeme svůj život po ukončení školy". Nestačila se divit. Neměla šanci nás přesvědčit, že dnešní doba je lepší, než za komoušu. Ano, může se jezdit do ciziny, ale co tam? A za co? Když nemám jistotu, že budu mít stále práci,abych uživil rodinu, postavil, nebo koupil domek. Tak nějaká cizina je mi u pr..le. A to co k nám dovážejí za žrádlo? To si raději doma postavím chlív a budu chovat prasata, slepice, kačeny, no co se dá. Ale zase, dokud mě Unie nechytne pod krkem.
Vím co prováděli komunisti, dokážu číst, sledovat i poslouchat. I naše rodina má špatné zkušenosti s komoušema. Ale v dnešní době je zase něco jiného a snad horšího. Nemáte práci a pomalu co žrát. Ano, záleží na každém, co umí, ale i když umí, tak stejně jen čumí. Protože není praxe. Proč dříve byla práce, zdravotnictví tzv. zdarma, proč každý mohl bydlet. Proč se mohlo dělat jen 8,5 hod a šlo se domů. Lidi se mohli věnovat sobě, děckám. Ted se maká od nevidím do nevidím, lidi jsou na nervy, doma se potkávají jen mezi futry. Každý závidí druhýmu pomalu i to hovno co má. Nikdo není spokojený, protože každý musí dát nejdříve stranou prachy na všechno co je nutné zaplatit, stranou na léky, nemocnici, na to jídlo, které se sem dováží a přitom je to odpad, ale na dražší není. A najednou zjistí, že na nějakou dovolenou k moři, po památkách, stejně nemají. Tak co mi dnešní doba dala víc, než Vám za komunistů? Že jsou bezdomovci, je uřad práce, platím si lékaře, jsou plné věznice, samá sebevražda a na silnicích se prohánějí staré pekáče, koupené v zahraničí. Ted chtějí, aby se platilo na VŠ za každý semestr, vychází to až na 3000 kaček za semestr. Chci jít taky na VŠ, ale to se chodilo i za komoušů. Ale ted je to nutnost, dříve jen ten, kdo na to měl a chtěl.Jinak kdo chtěl jít makat mohl. A dnes? Jedině po vyučení pod most, protože nemáte nárok na nějakou dávku, nemáte prachy. A když rodiče nemůžou pomoci, tak se začne krást, aby měl na drogu, protože ta jim pomůže zapomenout, alkohol a jiné.
My mladí, taky chceme mít jistotu, a né se strachovat co bude dál, vydělám si? Nevydělám? Uživím, jednou rodinu, budu moci jednou podporovat třeba rodiče? Budu mít jednou na funus? Sere nás to taky a je hodně mladých, kteří chtějí jednou volit komouše. A to jdeme volit poprvé. Sereme na tzv. dnešní svobodu, jezdit do ciziny makat. Chceme být doma a tady makat.!
Jasně, nikdo Vám neřekne, budu příště volit komouše. Nechává si to pro sebe. Tady totiž vládne každý. Zaměstnavatel má moc na obyčejných lidech.Protože stačí pohrozit vyhazovem a lidí drží hubu, aby o tu práci nepřišli. Já se jim nedivím. Vláda ta nevyhrožuje, ta hned podsekává nohy. Drobným podnikatelům, kteří by třeba pár lidem dali práci. Zemědělcům, kteří by chovali dobytek, kdyby mohli, pěstovali by zeleninu, ovoce. Věřím, že by částečně pokryla naší potřebu. Vláda nepotřebuje, aby stát byl soběstačný , raději poslouchají někoho jiného. Jako dřív komunisti Rusko. Ale byla práce, bydlení a věřím, že kvalitnější žrádlo. Aspon podle babičky a rodičů. Takže, koho volit? Aby mi jednou neřekl, koho jsi volil, toho máš?
"jumba", proč jde kamarád pracovat do Německa? Jak to, že tam našel práci? Víte proč? Je tam jiný systém, protože tam nikdy nebyla po 40 let vláda jedné strany, která byla zde. Chápete již ten rozdíl?
pt, jde tam proto, že tady nesehnal práci, a nikdo nechce přijmout cucáka po škole. Jemu by nevadilo, tady makak, za pár šupů, ale aby měl práci a získal praxi. Pak by se mohl udělat pro sebe. Ale když nemá práci, nejsou ani prachy, aby mohl podnikat. Vzal by i práci, kde by byl řadovým zaměstnancem. Ale prostě není! Možná je právě dnešní systém špatný. Nepotřebujeme být milionářem, ale žít aspon slušně a neklepat se strachy každý, den co bude. Jestli zítra budu mět co do huby. Máme tady hordu cizinců, kteří tu pracují, ale z těch máme mi houby. Jen vychcaní podnikatelé.
Paní pt! Snad ne vážně? Pak bych musel ekonomické problémy v Irsku , Španělsku , Portugalsku , nakonec i v Německu a USA , jelikož odtud přišla současná a ne první hospodářská a finanční krize , považovat za bezmeznou totalitu a již vybudovaný komunizmus. Chápete? Krize se tam řeší znárodňováním bank i ztrátových podniků , tedy socialistickými nástroji ,snad ne proto , aby vyprodukované dluhy zaplatili lidé svými daněmi a ti kteří je způsobili byli ochráněni? Potěšilo mě , že neovlivněný , nám popisuje své dosavadní názory a zkušenosti , které mnozí tvrdošíjně odmítáme. P.jumba _ dík. Hezký den - miro
Jen tak na okraj: V tzv.demokratických zemích , velmi rády a ochotně zaměstnají cizince , protže jejich práce je lacinější , stejně jako u nás Ukrajince - více zbude pro své pořeby apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.