Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vaření - polotovary, pro a proti

Od: mowla* odpovědí: 13 změna:

Kdo - a hlavně proč - vaříte dobroty z polotovarů - a kdo (a proč) ze základních surovin?

Přiznám se - vařím rád, často, většinou jsou mnou ukuchtěná jídla kvitována kladně - a vařím, pokud možno pouze ze surovin...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

Když vařit,tak ze surovin!:)Polotovary šetří čas ale ničí chuť...:)A potom,taková svíčková,to není vaření,to tvorba uměleckého díla...:)

doplněno 06.04.12 23:47:

Jsem hrdej na svíčkovou,zemlbábu a roštěnou ala ich...*ua*

mowla*
hodnocení

Že jo?

:)

Svíčková - to je mana, když je dobrá... Nebo francouzská cibulačka - několik hodin restuješ cibuli a pak je za pár minut ´zblajznutá´...

:)

hodnocení

0x

Vaření z polotovaru, to znamená, že jídlo je již rozpracované a v určitém stadiu rozkladu. Nikdy nevíme, jak dlouho je už polotovar vyroben a čeká, až si ho někdo koupí. Vaření ze základních surovin, je čerstvé, voňavé a chutné. Jsem pro vaření z čerstvých surovin.

doplněno 06.04.12 23:48:

Jó svíčková, je svíčková, doma dělaná, to je mňamka.

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Co říká kuchař o polotovarech? Směsice chemických látek. Rakovina atd.

askmenow*
hodnocení

0x

Ze základních surovin je to určitě lepší, většinou mnohem levnější a vždy zdravější.

Snažím se vařit ze surovin.

Přiznávám ale, že občas nějaké polotovary použiju, buď pokud mám chuť na něco, co sama neumím, nebo, a to hlavně, pokud vařím jen pro sebe a vím, že kdybych vařila ze surovin, bude toho nutně šíleně moc a nesmím to.

doplněno 09.04.12 23:50:

Teď mě napadá, že třeba čočku si zásadně kupuju v konzervě. A chutná mi! O ten kousek klobásky, o tam je, mmi nejde. Nevadí mi, ale jde mi o tu čočku. Vždycky si k ní uvařím vejce natvrdo a mňam. Navíc to doma jím sama, zkoušela jsem jí i vařit, ale to máčení předem mě ničí, když mě napadne, že jí chci, chci jí hned... :) A tím, že jí jím sama, jsem si říkala, že tolik nádbí (hrnec, prskýnko po cibuli, tolik míchání a tolik čekání mi za to nestojí :)

hodnocení

0x

Vařím zásadně ze surovin. Pokud je něčeho hodně, dám do mrazáku, však na to také dojde. Polotovary nemám ráda, protože, aby dlouho vydržely a trochu taky vypadaly, musí tam být chemie. A to není dobré.

V létě jsem si naběhla. Byli jsme týden na Sázavě, pronajatá skromná chatka, vařilo se tam dost obtížně. Tak jsem koupila 4 velké karbanátky s tím, že je osmažím a uvařím k nim jen brambory. Karbanátky asi měly své nejlepší časy už za sebou. Za syrova: bez barvy, bez chuti, bez zápachu. Po osmažení se zápach dostavil. Snědli jsme jen brambory s mlékem. Protože jakékoliv jídlo vyhazuji hrozně nerada, pokaždé hledám zužitkování, hodili jsme je do Sázavy rybám. Snad jim nic nebylo, aspoň se o nějakém hromadném úhynu ryb na Sázavě nepsalo.

Tak opravdu jen z čerstvých surovin, pokud je to možné. Je to zdravější i chutnější! A taky levnější. :) Jaga.

lidus*
hodnocení

0x

Jak kdy, když se mi zrovna moc nechce tak klidně použiju polotovar. Posledně tu dcera a vnučka jedli špenátovou krémovou polévku a dcera se tázala "jak to, že ta tvoje je lepší"? Narozdíl od ní já moc nestuduju zda to obsahuje např, glutamáty a používám polévkové koření, rovněž udělám klasickou svíčkovou (maso prošpikuju slaninou a na den naložím do kořenové zeleniny a cibule) a do hotové přidám velkou lžíci svíčková omáčka od Maggi-mají tu chuť (bobkový list, tymián)jaksi líp vychytänou. Na halušky jsem líná strouhat brambory a tak použiju v prášku, rovněž na bramborový knedlík. Strávníci se olizují až za ušima. Jediné co nemusím je šlehačka ve sprey za 25kč, ta krávu nikdy neviděla. Zásadně nekupuji mleté nebo nakořeněné maso.

jamamba*
hodnocení

0x

Dobrý den, já vařím jak z polotovarů (protože mezi polotovary se řadí mouka, těstoviny, mražená zelenina, nebo třeba vykoštěná kuřecí stehna), tak i ze základních surovin. Pokud máte na mysli polotovary, jako konzervy a pravé poctivé polévky jako od babičky (z pytlíků), tak to jedině ve stavu nejvyšší nouze, nebo časového presu.

Kupované konzervy a polotovary nebyly z hlediska kvality nikdy žádná velká sláva. Přesto se jednalo o jedlé potraviny, které v mnohých případech i chutnaly. V současné době však mnoho těchto výrobků, které mají stejnou obchodní značku, jak před 15-20 roky, dosáhlo "díky" náhražkám kvalitativního dna. Hlavní složkou mnoha masových konzerv se staly všudypřítomné kůže, voda, mouka, škrob. Pokud dojde k ohřátí některým masových konzerv a jejich následnému zchladnutí, pak lze tuto emulzi použít jako lepidlo. Obsah některých konzerv pro lidi lze srovnat se šlichtou, kterou dostávali vězni za válek v zajateckých táborech.

mowla*
hodnocení

Já to raději ani nezkouším...

Vždycky si řeknu, že v těch fabrihách "to" nikdo neudělá tak dobře, jako já...

;)

krkovicka*
hodnocení

0x
Můžu říct že vařím denně.Jsem magor do masoxu.Dávám ho všude.I kachnu sním podlevám:-DByly doby na polévky z pytlíku a doby šunky v aspiku.Dnes už střídmě...

hodnocení

0x

Souhlasím s jamambou. Z konzerv vařím jenom o dovče a jsem zase na rok vyléčená. Loni jsme si na dovolenou koupili mimo jiné konzervu maďarského guláše. Po otevření a ohřátí se nám udělalo špatně už jen od pohledu. Šlichtu, ve které nebylo maso, ale flaksy, klepavé křupky a podobné lahůdky jsme vylili do záchoda. A stála 40 korun!*cert*

Obsah jsme před vylitím vyfotili - to "maso" a po návratu jsem poslala fotku výrobci. Zaslal mi krabici, ve které bylo 5 konzerv, jako omluvu. Dodnes mi leží ve špajzu, neměla jsem už odvahu některou otevřít. Možná zas až o dovolené. Jaga.

Vaření - polotovary, pro a proti
mowla*
hodnocení

:-D

Jestli tě ten výrobce nechtěl dostat do závislosti...

;)

ahasver4*

Taky už jsem tohle uviděl po otevření konzervy...A jinak souhlas s každým slovem.Konzerva pro psy vypadá na pohled určitě lépe...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]