Nejste přihlášen/a.
Kdo - a hlavně proč - vaříte dobroty z polotovarů - a kdo (a proč) ze základních surovin?
Přiznám se - vařím rád, často, většinou jsou mnou ukuchtěná jídla kvitována kladně - a vařím, pokud možno pouze ze surovin...
Když vařit,tak ze surovin!Polotovary šetří čas ale ničí chuť...
A potom,taková svíčková,to není vaření,to tvorba uměleckého díla...
Jsem hrdej na svíčkovou,zemlbábu a roštěnou ala ich...
Vaření z polotovaru, to znamená, že jídlo je již rozpracované a v určitém stadiu rozkladu. Nikdy nevíme, jak dlouho je už polotovar vyroben a čeká, až si ho někdo koupí. Vaření ze základních surovin, je čerstvé, voňavé a chutné. Jsem pro vaření z čerstvých surovin.
doplněno 06.04.12 23:48:Jó svíčková, je svíčková, doma dělaná, to je mňamka.
Ze základních surovin je to určitě lepší, většinou mnohem levnější a vždy zdravější.
Snažím se vařit ze surovin.
Přiznávám ale, že občas nějaké polotovary použiju, buď pokud mám chuť na něco, co sama neumím, nebo, a to hlavně, pokud vařím jen pro sebe a vím, že kdybych vařila ze surovin, bude toho nutně šíleně moc a nesmím to.
doplněno 09.04.12 23:50: Teď mě napadá, že třeba čočku si zásadně kupuju v konzervě. A chutná mi! O ten kousek klobásky, o tam je, mmi nejde. Nevadí mi, ale jde mi o tu čočku. Vždycky si k ní uvařím vejce natvrdo a mňam. Navíc to doma jím sama, zkoušela jsem jí i vařit, ale to máčení předem mě ničí, když mě napadne, že jí chci, chci jí hned... A tím, že jí jím sama, jsem si říkala, že tolik nádbí (hrnec, prskýnko po cibuli, tolik míchání a tolik čekání mi za to nestojí
Vařím zásadně ze surovin. Pokud je něčeho hodně, dám do mrazáku, však na to také dojde. Polotovary nemám ráda, protože, aby dlouho vydržely a trochu taky vypadaly, musí tam být chemie. A to není dobré.
V létě jsem si naběhla. Byli jsme týden na Sázavě, pronajatá skromná chatka, vařilo se tam dost obtížně. Tak jsem koupila 4 velké karbanátky s tím, že je osmažím a uvařím k nim jen brambory. Karbanátky asi měly své nejlepší časy už za sebou. Za syrova: bez barvy, bez chuti, bez zápachu. Po osmažení se zápach dostavil. Snědli jsme jen brambory s mlékem. Protože jakékoliv jídlo vyhazuji hrozně nerada, pokaždé hledám zužitkování, hodili jsme je do Sázavy rybám. Snad jim nic nebylo, aspoň se o nějakém hromadném úhynu ryb na Sázavě nepsalo.
Tak opravdu jen z čerstvých surovin, pokud je to možné. Je to zdravější i chutnější! A taky levnější. Jaga.
Jak kdy, když se mi zrovna moc nechce tak klidně použiju polotovar. Posledně tu dcera a vnučka jedli špenátovou krémovou polévku a dcera se tázala "jak to, že ta tvoje je lepší"? Narozdíl od ní já moc nestuduju zda to obsahuje např, glutamáty a používám polévkové koření, rovněž udělám klasickou svíčkovou (maso prošpikuju slaninou a na den naložím do kořenové zeleniny a cibule) a do hotové přidám velkou lžíci svíčková omáčka od Maggi-mají tu chuť (bobkový list, tymián)jaksi líp vychytänou. Na halušky jsem líná strouhat brambory a tak použiju v prášku, rovněž na bramborový knedlík. Strávníci se olizují až za ušima. Jediné co nemusím je šlehačka ve sprey za 25kč, ta krávu nikdy neviděla. Zásadně nekupuji mleté nebo nakořeněné maso.
Dobrý den, já vařím jak z polotovarů (protože mezi polotovary se řadí mouka, těstoviny, mražená zelenina, nebo třeba vykoštěná kuřecí stehna), tak i ze základních surovin. Pokud máte na mysli polotovary, jako konzervy a pravé poctivé polévky jako od babičky (z pytlíků), tak to jedině ve stavu nejvyšší nouze, nebo časového presu.
Kupované konzervy a polotovary nebyly z hlediska kvality nikdy žádná velká sláva. Přesto se jednalo o jedlé potraviny, které v mnohých případech i chutnaly. V současné době však mnoho těchto výrobků, které mají stejnou obchodní značku, jak před 15-20 roky, dosáhlo "díky" náhražkám kvalitativního dna. Hlavní složkou mnoha masových konzerv se staly všudypřítomné kůže, voda, mouka, škrob. Pokud dojde k ohřátí některým masových konzerv a jejich následnému zchladnutí, pak lze tuto emulzi použít jako lepidlo. Obsah některých konzerv pro lidi lze srovnat se šlichtou, kterou dostávali vězni za válek v zajateckých táborech.
Souhlasím s jamambou. Z konzerv vařím jenom o dovče a jsem zase na rok vyléčená. Loni jsme si na dovolenou koupili mimo jiné konzervu maďarského guláše. Po otevření a ohřátí se nám udělalo špatně už jen od pohledu. Šlichtu, ve které nebylo maso, ale flaksy, klepavé křupky a podobné lahůdky jsme vylili do záchoda. A stála 40 korun!
Obsah jsme před vylitím vyfotili - to "maso" a po návratu jsem poslala fotku výrobci. Zaslal mi krabici, ve které bylo 5 konzerv, jako omluvu. Dodnes mi leží ve špajzu, neměla jsem už odvahu některou otevřít. Možná zas až o dovolené. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.