Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Letáky řidičům pro jízdu v zimě,váš názor

Od: cobrak* odpovědí: 32 změna:

Dobrý večer všem kolegům.

Z televize, z radia, na internetu, zkrátka všude na mě hulákají zprávy o tom, že řidič nepřizpůsobil jízdu na zasněžené vozovce a havaroval. Několik takových nehod jsem viděl na vlastní oči, někdy v uniformě, někdy jako běžný řidič. Myslím si, že osvěta pro řidiče, jak jezdit v zimě, je stále malá. Proto mě napadlo, že bych vymyslel informativní letáčky pro řidiče a dával je třeba u obchodních center autům za stěrač. Vím, nemá to nějaký extra váznam, ale stále si myslím, že přiložení mé trošky do ohně určitě nic nezkazí a možná někomu i pomůže.

Chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor, co si o tom myslíte? Přečetli byste si takový letáček, kdyby byl stručný a pěkně designově zpracovaný?

Díky všem

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

0x

Ne, nemam rad spam, a to i ten steracovy.

zztop*
hodnocení

0x

Ne, vyhodil bych ho vedle na silnici a pokud bych tě chytil u toho jak mi to cpeš za stěrač tak bych ti asi zbytek letáků narval tam kam slunce nesvítí.

faithoncemore*
hodnocení

0x

Taky ne. Cítím, jak dobře to myslíš, ale nevyžádanej leták je nevyžádanej leták. Nenapadá mne ani žádná alternativa. Na mne docela funfuje to, co je již zavedené - tedy když na řidiče apeluje krátkým šotem místo reklam herec Soukup - krátce, výstižně. Samože má vliv ten jeho skvělý hlas, kdyby tam kuňkala nějaká kuňka, možná bych se k tomu chovala jako k reklamě.

hodnocení

0x

ehm, jak vám odpovědět. pokud bych leták našel za stěračem, vyhodil bych ho, stejně jako každý jiný, na zem. díky vám bych udělal nepořádek... mé vozidlo není odpadkový koš, kam si kdokoli může ukládat odpadky.

pokud bych vás přistihl při aplikaci (jakéhokoliv) letáku za můj stěrač, velice důrazně bych vás upozornil, že stěrač (a automobil) je můj a vy na můj majetek nemáte co sahat! stačí?

vaší snahy o osvětu si cením, ale respektujte cizí majetek...

hodnocení

0x

A co chytrého nám chcete tím letákem sdělit?

gumidek*
hodnocení

0x

No já myslím, že tu skupinu lidí, které to téma zajímá si informace přímo hledají na internetu (youtube.com,google.com,...). Předpokládejme řidiče se zájmem a inteligencí.

Ostatní se jen dopravují z bodu A do bodu B, auto je nezajímá jako takové (tomu odpovídá i stav v 80% případů), jezdí na podhuštěných pneumatikách a umí jen jezdit hrozně pomalu nebo jedou jak smyslů zbavení a v zatáčce vyletí, protože jezdit neumí, ale tvrdě si to myslí. Právě ono přeceňování, že jsem super borec v káře má za následek ty nehody.

Někteří zase jedou slušně, byť nekoukají do zrcátek a jedou takovou tou divnou rychlostí (ani pomalu a ani dle předpisů) a když se jim někdo lepí na zadek, tak zmatkují a způsobí nehodu.

Informací o jízdě je všude dost. Problém jsou ti lidé. A technika jízdy na kluzkém povrchu se mesí vždy učit na živo. Papírek je supr věc, ale kolik těchto lidí to pochopí a hlavně uplatní třeba za 2 měsíce, až se jim to stane...

Prvotně je tím papírkem i dle diskuze naštveš, takže i kdyby byl dobrý, tak ho zahodí z většiny případů.

Spíš by tomu pomohlo omezit stáří pneu na 4 roky a vzorek na 5mm. Nebo dát na dálnice více těch inteligentích značek, co informují o dopravě v online řežimu. Třeba začne snežit a ukáží rychlost 110km/h. Potom by to chtělo ovšem tvrdě pokutovat piráty.

V ČR je obecně mnoho děr v zákonech a byrokracie. Udělalo se dobře jen to, že vybodovaným řidičům se mohou smáznout předčasně body, když půjdou na školu smyku. Když jezdí rychle, tak ať to alespoň umí a těm, kterým seberou řidičáky povině na psychotesty.

Pořád tu jsou ale důchodci, kteří vytáhnou starou plečku a vyjedou nakupovat. Skoro nevidí a neslyší. Pokud se nespřísní omezení tak to lepší nebude. A přitom se dá omezit jízda po dálnici nebo jízda v noci (harmonizační kody v řp).

Upřímně mi není líto lidí, kteří neumí jezdit tak, aby se nezabily (alespoň se vylepší průměr IQ národa a sundat nohu s plynu při sněžení by uměla i automatická pračka). Spíš je problém, když vezmou sebou jiné řidiče, kteří jsou třeba pravým opakem.

Přemýšlím, jak bych ti pomohl s nápadem. Chceš vlastně pomoci začátečníkům a omezit nehody. Ovšem je tam mnohem více faktorů, kterfé ti v tom brání. Dělaš vlastně reklamu a musíš tedy nejprve člověka donutit si ten papír či třeba v TV pořad nebo na youtube video prohlédnout. Pak je ta cílová skupina lidí. Důchodce třeba zaujmou slevy nebo někoho pohled na mrtvolu (viz. kampaň nemyslíš, zaplatíš).

Informací a takových videí je dost. Najdi recept, aby po tom lidé šly a držím palce ;)

P.S.: Za stěrač mi papírek nedávej. V zimě deformuje břit stěrače a pak to dělá šmouhy. Pak za sněžení není moc vidět a je to na nehodu. Papírek by musel být pod celým břitem jednoho stěrače.

buss
hodnocení

0x

Na cizí se nesahá, může to být odměněno i flastrem. Jako oblepené dveře činžáků. Nečetl, mám svůj rozum.

doplněno 29.12.14 11:16:

A jaké máte zkušenosti sám, že chcete radit, když vás nikdo nezná, historii řidiče? Zkoušel jste si smyky? Zjistil si brzdné dráhy? Smysl to má od člověka, který to zažil, ne teoretici, něco někde vypsat. Takových rad je kolem nás a ... byl jsem na jednom povídání besipáka a policisty, nic než jen kecy, nic praktického.
Co tak zorganizovat školu smyku, zkuste takové cvičení, třeba ve spolupráci s MP, měření rychlosti, otestování tachometru? Co tak si pozvat nějakého známého závodníka, AŠ ať předvede, že se to dá zvládnout, natočit to?
Sehnat šoty, promítat, papír, co to dá? K čemu je papír, nalepit si to před sebe na sklo? To člověk musí zažít, i s tím strachem.
Sníh (v zimě) zaskočil řidiče, zkomplikoval dopravu, dobré, ne? Co si o tom myslet? Směšné.

cobrak*
hodnocení

Samozřejmě, že tento plán je zatím pouze v plenkách Bussy *palec* Časem bychom to chtěli trochu rozšířit. Ano, s autem se pravidelně účastňuji škol smyku a když je sníh, tak jezdíme s kamarády na zasněžená parkoviště. A myslím, že to, že neznáte zkušenosti toho, kdo Vám dává nějakou informaci, přeci vůbec nic neznamená. Jde o to, že vám to dá nějakou prospěšnou informaci, kterou třeba využijete. Dobře, Vy možná ne Bussy, ale jiní třeba by byli rádi ;)

tesyk*
hodnocení

0x

Za mě určitě NE! Páchačů dobra mám plný zuby. Cobraku, vy jste policajt, nebo jakou uniformu to oblékáte?

cobrak*
hodnocení

Policajt ne, dejte pokoj :) Já mám tu uniformu, kterou vidíte raději než tu černou. Tu, kterou si zavoláte, když Vám je nejhůř.

Ano vážení, máte pravdu, je to asi hloupej nápad strkat to za stěrače, ale zkuste mi pomoct, jak to rozeslat někam "do světa." Vím, že to nemá moc velký význam, nechci tay páchat, jak říká kolega Tesyk "dobro," toho páchám až moc, ale chci prostě udělat něco proto, abych měl pocit, že jsem udělal něco proto, aby se to aspoň změnilo. Jak říkám, vím, že to nepomůže, už vůbec ne jeden člověk nebo pár kamarádů se mnou, ale aspoň to nějak zkusit prostě... Zkuste nějak poradit. Napadlo nás pak ještě nějaké video natočit, které by mělo na závěr nějaký komentář, aby se lidé zamysleli. Něco jako třeba má Besip nebo pododobné.

Díky za odpovědi, cením si jich.

k2

Co vlastne chcete zmenit a nad cim by se meli lidi zamyslet?

tesyk*

Fuj...to jsem si oddechnul. Vaše uniformy a pak ještě mažerotek jsou jedinné, které mě nedrásají.

Obávám se, pane kolego, že jste si dal velmi obtížný cíl. Řidiči vědí, že to klouže a že se mají spíš plížit, než to kalit, ale nedbají na to. Zkušenosti jsou nepřenosné, ale věřte, že když si tu hubu rozbijou, tak si příště dají majzla. Mimochodem, já jsem počátkem 80.let jezdil nějakou dobu na pražské záchrance a byla to pro mě velmi přínosná činnost. Takže za nejlepší variantu bych považoval, aby součástí autoškoly byla i povinná půlroční stáž u výjezdu k dopravním nehodám. Oni by si pak, sokolíci, uvědomili, jak je tělo zranitelné.

Vy jim to můžete 100x psát, ale vidět a slyšet zraněného...to je jiný kafe.

k2

za nejlepší variantu bych považoval, aby součástí autoškoly byla i povinná půlroční stáž u výjezdu k dopravním nehodám.
To je nesmysl z hlediska financniho i casoveho. Pak by se z AS (potazmo RP) stala "komodita" pouze pro hrstku vyvolenych. Nehlede na to, ze praktickou realizaci si ani neumim predstavit...

cobrak*
hodnocení

Kolega Tesyk to samozřejmě myslel s trochou nadsázky ;)

tesyk*

Máte pravdu, ony ty dopravní nehody dneska žádný čas a peníze nestojí...ale když nic jiného, tak by se alespoň řidiči přiučili, jak poskytnout první pomoc v praxi. To taky není k zahození. A nakonec by ani nemusela být ta stáž půl roku. Stačilo by třeba jen pět výjezdů. Přijel jste někdy, jako první a jediný, k bouračce? Raději bych se pohyboval mezi komoditou vyvolených, kteří neutečou , nebo to s nima hned nesekne, jak uvidí bouračku, než v té dnešní době, kdy si teprve na místě začnou pročítat návod v lékárničce.

k2

A jak si to predstavujete v praxi? Zadatel o RP si vezme v praci dovolenou na x dni a bude sedet na dispeciku RZS a doufat v nehodu se zranenim? Jak se k te nehode dostane (kdyz nema RP)? Povezou ho tam sanitkou? Ale kde-auto neni nafukovaci? Co bude u te nehody delat? Divat se a prekazet? Co kdyz nesnasi pohled na krev? To nebude mit pravo vlastnit RP?
P.S.: Nevim, kolik se rocne stane nehod se zranenim a kolik je zadatelu o RP, ale aby ti zadatele nakonec nemuseli ty nehody objizdet v zajezdovym autobusu, aby Vam ty pocty nejak vysly...

tesyk*

Hi... no když to čtu po sobě dnes, ve střízlivém stavu, tak je to fakt blbost. *bzum*

Cobraku-je to sice chvályhodné,ale myslím že v našem kocourkově Sysifovská neřku-li zbytečná práce!

Vždyť rodiče a prorodiče učí své děti,vnoučata,ale i cizí děti již od kočárku porušovat dopravní předpisy.Už jsem to různě psal několikrát-byl jsem svědkem jak cca3-5letý chlapeček říkal mamince že musí jít po přechodu ,přecházeli cca2m od něj,mamka se na něj utrhla "drž hubu hajzle a pojď!" ,kolikrát babíčka s vnoučaty je táhne uprostřed křižovatky,šikmo a ještě vedkle přechodu a o dalších poučeních pro mládež raději nemluvím!

Jinak taky nesnáším jakékoliv papírky za stěračem!

cobrak*
hodnocení

Bohužel Diesle, je na tom něco pravdy...

dejavu*
hodnocení

0x

Dobrý večer,

mně to přijde jako fajn nápad, určitě bych si to přečetla. Možná by stálo za zmínku o tom udělat i blog, případně nechat otisknout v časopisu, pokud to bude dobře napsané a neškodily by i fotky, někdy mohou hodně pomoci. Někteří lidé moc nečtou, ale fotky se jim vryjí do paměti.

Co kdybyste si k těm vašim tématům udělal blog třeba na idnes, tam to lidi čtou nejvíce a bylo by to tam pěkně po hromadě?

cobrak*
hodnocení

Dobrý večer. To je dobrý nápad, zkusím o tom popřemýšlet *palec*

buss

Jenže TV nás s tím krmí denně, takže to už člověk přehlíží, čeho je moc, toho je příliš. A na většinu lidí to nefunguje, to přece není pro mne, mně se to nestane. Pak by se nekradlo, lidi by se nenechali nachytat od podvodníků, nebyly by nehody, dodržovala rychlost aj. A přece tomu tak není, že? Vliv by měly snad dobře zpracované šoty, ne moc vážné, suché, s troškou humoru aby si to člověk zapamatoval. A to by měly dělat autoškoly, i zvládání smyku, popř to zorganizovat. Ostatně na intu je toho dost, Besip, např. co bylo natočeno s hercem ..., ale kdo to cíleně vyhledává? Ale klidně to může zkusit.
Teorie je v tom švunku k ničemu, pokud to není zautomatizované.

cobrak*
hodnocení

Bohužel, v tomto s Vámi musím souhlasit.

dusger*
hodnocení

0x

Ano, je to dobrý nápad a dává smysl, ale jen v případě, že na svou činnost požádáš a následně dostaneš tučný grant z nějaké státní/evropské instituce. Protože dělat takovou činnost zadara či dokonce za svý mi přijde jako bláznovství. Zdá se mi, že kampaní o bezpečné jízdě nejen v zimě je v mediích až moc a mnohokrát tak hloupé až jsou protivné. Tady bude patřit i tvůj leták.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
na létáky bych se vykašlal - stejně to lidi nebou číst (viz některé příspěvky výše). Jako možnou (a asi i docela čtenou) variantu bych viděl třeba ten výše zmíněný blog - třeba na iDnesu. Ale musí to být dobře zpracované.
Něco pro inspiraci.
Viděl jsem několik různých videí o tom, jak se chová auto v určitých podmínkách. Ale upřímně - moc mi to nedalo. Daleko poučnější pro mne dodnes jsou knížky, které tady kdysi (hlavně v 60. letech) vycházely. Ty knížky jsem jako kluk vášnivě studoval a to, co tam psali, si pamatuju dodnes. Knížky psali převážně automobiloví závodníci a bylo tam spousta obrázků (kreslených), jak se který typ auta v jakých podmínkách chová a jak se má reagovat. Takže třeba nakreslená zatáčka, v ní silueta auta (z pohledu shora) a třeba šipka, kam utíká zadek auta a kam se mají točit přední kola. nebo totéž, ale popis, jak reagovat u auta s předním náhonem a jak u auta se zadním náhonem.
Nejvíc vám dá ale praxe. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že teorii zvládnutí smyku pro auto se zadním náhonem znám, ale přesto se smyku " na zadek" dodnes bojím. Teď auktuálně jezdím se "zadohrabem", ale v podstatě celý život jsem jezdil s autem s předním pohonem. S tím sem se naučil jezdit i tzv. na hraně, za jakéhokoli počasí, ale jak mi "ustřelí zadek" u zadohrabu, bojím se.
Jen takový detail - dneska situaci učit lidi jezdit bezpečně komplikuje přítomnost všelijakých asistentů v autech. Lidem to poskytuje falešný pocit, že všechno zvládnou. Takže jedou "na hraně" a asistenti pomáhají. pak to jednou přeženou, asistenti už to neukočírují a je z toho nehoda. A všichni se diví, jak to je možné.
Jen se podívejte, co je nehod vozů se všemi možnými asistenty a vychytávkami. Dokonce bych si troufl říct, že čím víc takhle vybavená auta, tím víc nehod. Proč nepotkáváme na každém rohu rozbitá auta, co nemají ani třeba ABS, natož něco dalšího? No protože kdo jezdí s takovým autem, tak ví, že co neubrzdí, neukecá. Vím to podle sebe - aktuálně se pohybuju převážně autem, u kterého je největší vymoženost posilovač brzd. Žádné ABS, žádné airbagy, nic. Celý život jsem jezdil s auty, kde nebyl ani ten posilovač brzd. Za víc jak 30 let na silnicích jsem neměl nehodu z vlastní viny (jednou jsem měl favorita v kufru, ale to nedobrzdila za kolonou paní za mnou). Takže - naučte lidi nespoléhat se na auto, ale na sebe. Vím, bude to těžké a možná i nemožné, protože dnes jezdí každý, kdo otočí volantem (a i tam musí být posilovač). Dřív kdo neuměl, tak když bylo horší počasí, tak nevyjel. Víte, jak se tehdy krásně jezdilo, když bylo třeba hodně sněhu nebo náledí? Parádně, většina lidí se bála, takže nevyjela. Dnes? Teď jak bylo to náledí, já si to tak užíval - klouzalo to fest, ale většina "umělců" s moderními vozy s asistenty byla "v háji" - když to nezvládly asistenti, stáli a koukali.

k2

Dokonce bych si troufl říct, že čím víc takhle vybavená auta, tím víc nehod. Proč nepotkáváme na každém rohu rozbitá auta, co nemají ani třeba ABS, natož něco dalšího?

Nebude to spise tim, ze drtiva vetsina aut v provozu to ABS (minimalne) ma? A kilometrovy nejezd tech bez ABS je v celkovem poctu zanedbatelny?

Víte, jak se tehdy krásně jezdilo, když bylo třeba hodně sněhu nebo náledí?
A nebylo to tim, ze bylo daleko mene aut?

cobrak*
hodnocení

Zdravím Vás Ronyx a děkuji Vám za příspěvek. No, napadlo nás s kamarádem, že bychom třeba jednou za dva měsíce udělali nějakou akci (letáky či podobně), které by se týkaly aktuálních podmínek a spíš než informovaly řidiče, že jak jezdit třeba na sněhu, by měly za úkol ho upozornit, že teď aktuálně tady ten sníh zkrátka je a že cestou domů by si na to měl občas vzpomenout, což totiž hodně lidí nedělá. Vím, že je to asi zbytečné, ale myslím, že právě třeba ten děda s babičkou, kteří pojedou z toho Tesca si to třeba přečtou a věřím, že ten děda si řekne "A jo, to je pravda, na sněhu to klouže." Nebo něco podobného a přizpůsobí tomu rychlost. Pak nás napadlo třeba udělat letáčky o tom, jak správně pečovat o pneumatiky (nahuštění, geometrie, stáří, hloubka dezénu a podobně), jindy třeba "Jízda za deště," "Jízda za motocyklem" a spoustu dalších na toto téma. Jako fajn propagace mi právě přislo dávat za stěrač ty letáčky nebo třeba jednou za dva měsíce se vypravit na vesnici, chodit před Kauflandem a rozdávat je právě třeba těcm důchodcům a mladým řidičům. Ale hodně lidí tu píše, že by je to spíš naštvalo, tak nevím :(

hodnocení

0x

Letáky bych nechtěla. Za ten rok je jich ve schránce tolik, že to neustále vyhazujeme. Lituji skoro, že už nejsou pionýři, kteří chodili po domech a sháněli papír do sběru.

Nemám je ráda ani za stěračem. Většinou je na nich napsáno: PŮJČKY, PŮJČKY, PŮJČKY. Ironicky pak vrčím: Bůčky, bůčky, bůčky. A papír vyhodím.

Jízdu v zimě by každý řidič měl zvládnout sám. Je přece dospělý a prošel autoškolou. Hodně pomůže praxe, jezdit, jezdit a jezdit. Zvláště v zimě, třeba s někým vyježděným, kdo poradí.

Ne jako naše sousedka, která se ještě nyní smeká na letních gumách. Koleduje si ale sama. Každý svého štěstí strůjcem.

Dobré je projít i školou smyku. Protože /zvláště ženy/ řidič má tendenci při začátku smyku hamstnout na brzdu. A to je největší malér. Taky mi dalo práci, než jsem se naučila citlivě podřaďovat.

A je fakt, že pokud někdo zapříčiní nehodu, měl by jako součást trestu následně nějakou dobu asistovat u dopravních nehod. Po těch strašných zážitcích by z něj byl určitě lepší řidič. Jaga.

Ale někomu nepomůže nic. Vzpomeňme jenom na Nováka, co zabil policistku, jeho kamarádku nancy a celou tu zhulenou partu. Tam by pomohlo snad jen kladivem do hlavy!

hodnocení

0x
Ja bych na bilbordy daval plakaty z bouracek smrtaku

bambula*
hodnocení

0x

Pane cobrák, nezastávám se důchodců, kde je označujete za dost nehodovou skupinu, ale otevřte si Besip a statistiku. - Nejvíce nehod mají řidiči s praxí do 5 let, bez ohledu na věk, to je 29%, nejnebezpečnější jsou řidiči kategorie ve věku 18-20 let, nasledují piloti ve věku 21-24 let, pod vlivem omamných látek je nejvíce nehod u řidičů pilotů českých silnic a dálnic ve věku do 1-2 let zkušeností za kulatým držadlem, řadicí kvedlačkou a koníky pod kapotou

fik
hodnocení

0x

Zbytečná ztráta času,kdo jezdí jako hovado bude jedzit jako hovado i nadále i když si prohlídne nějaký letáček(o tom že si jej prohlídne pochybuju,spíš to hodí na zem a bude akorát na parkovišti binec) a ještě riskuješ to že když tě nějaký psychopat uvidí jak mu to dáváš za stěrač tak tě ještě napadne

Vím že to myslíš dobře ale můj názor je že tohle nic nevyřeší,kdo chce jezdit opatrně si ty informace zjistí nebo třeba i zajde na školu smyku nebo tak. Komu je to jedno do toho můžeš hustit co chceš a stejně pojede jak prase,jemu se přece nemůže nic stát když je polobůh a má ty elektronický systémy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]