Nejste přihlášen/a.
Ahojte já už bych chtěla mít měsíčky , protože to maj všichni ze třídy teda kromě kluků.Takže si připadam nedospela jo a je mi 11
Spis bych pockal az dostanes rozum ostatni prijde samo a pak zjistis ze ty tvoje mesicky nejsou az tak zajimave a zjistis i to ze je mit opravdu nechces...
Milá Šárinko, odpusť mi příkrá slova, jsem už babka a snad si to mohu dovolit. Jsi HUSA. A veliká. Na co pospícháš? Já dostala menses jako jedna z posledních děvčat ze třídy. Bylo to ke konci osmičky a bylo mi 14 a 2 měsíce. Byla jsem za to ráda, že až tak pozdě. Děvčata nemohla plavat, koupat se, omlouvala se z tělocviku a já NIC. Tehdy ještě platilo, že s měsíčky se nedá koupat ani sportovat.
Tak buď ráda, že nic ještě nemáš, mohu Ti říct, že chodit s vložkou mezi nohama, když je venku 30 stupňů není žádný prima zážitek. Nevím opravdu kam a proč tolik pospícháš. Co čekáš s měsíčky za štěstí? Přijdou jen omezení a starosti.
A ještě napiš, jak jsou na tom ti tví spolužáci. Zatím nic? To je teda divný. Jaga.
Jaguš. To je stené jako kdo má rovné vlasy dělá si vlny, kdo má vlny žehlí je, kdo má malá prsa chce větší a obráceně, kdo měří 160 chce mít 180 a kdo má 180 chtěl by mít méně, kdo je tlustý chce být hubený, kdo je hubený chce být silnější...Neteř dostala první menzes na konci prváku na gymplu , taky nadávala, že je poslední a kdesi cosi a dnes říká, že to klidně mohlo ještě počkat.
Ahoj Sárinko. Píšeš, že všechny děvčata mají ve třídě měsíčky. Není to třeba tím, že děvčata se jenom chlubí, aby zapadla mezi ostatní? To se mezi děvčaty občas stává, že si něco přimalují. Nedělej si starosti, všechno příjde, až bude pro tebe, ten správný čas.
Mám prosbu, můžeš kliknout na odkaz, který je zde a pročíst si, co vše se děje v tvém těle a kdy? Mnohé ti to vysvětlí.
Puberta a dospívání dívek:
Puberta označuje časové období, v němž přestáváš být dítětem a měníš se v dospělého člověka. Jde o zcela přirozenou etapu, kterou musí každý projít. Možná nástup puberty očekáváš s nadšením nebo naopak s obavami. A třeba jsou tvé pocity smíšené. Proděláš mnoho změn, ale pořád to budeš TY - jen budeš v některých ohledech jiná. Zkus si pubertu představit jako jedno z velkých životních dobrodružství, kterým také po pravdě je.
Chceš se dozvědět více?
O co jde?
Od okamžiku, kdy jsi přišla na svět, jsi se hodně změnila. Také už nejsi tím malým dítětem, jakým jsi bývala. Na cestě k dospělosti máš před sebou ještě mnoho dalších změn. Puberta začíná v okamžiku, kdy se tvé tělo začíná biologicky měnit.
Hlavní změna, kterou období dospívání přináší, je vývoj druhotních pohlavních znaků, jako například růst prsou a nebo ochlupení. Po skončení puberty je dívka fyzicky připravena na mateřství.
Fyzické a emocionální proměny nemusí probíhat současně. Je možné, že emocionálně začneš dospívat dřív, než se začneš měnit fyzicky.
Čím více informací o tomto období získáš, tím lépe je zvládneš a vyvaruješ se zbytečných zmatků.
Hormony jsou příčinou mnoha emocionálních a fyzických změn, které puberta přináší. Podvěsek mozkový vyrábí také růstový hormon, jež vyvolává růstový spurt (náhlý růst), prodlužování dlouhých kostí (nohou a rukou) a celkové zvětšení těla a vnitřních orgánů (třeba srdce, plic a dělohy).
Kdy začíná puberta?
Puberta může začít už v 7 letech nebo až ve 13, ale obvykle nastupuje kolem 10 roku života. Celý tento proces může trvat 1 1/2 až 4 roky. Obecně se dá říci, že dívky mohou první menstruaci očekávat 2-3 roky poté, co se jim začalo vyvíjet poprsí.
Tady najdeš některá vodítka, jež ti pomohou určit, kdy dostaneš první měsíčky a vstoupíš do puberty:
Váha - velmi štíhlé dívky dostávají první měsíčky o něco později, silnější dívky dříve.
Dívky, u nichž se první změny projeví dříve, než u jejich kamarádek, se často cítí ""divné""a svou odlišnost si více uvědomují. To je naprosto v pořádku, protože podobné pocity mívají i dívky, u nichž puberta začne výrazně později - prostě mají pocit, že nezapadají. Ty si zapamatuj, že až přijde její čas, promění se každá dívka v mladou ženu.
Vývoj během puberty
Rychlý růst
Další věcí, které si u sebe všimneš, je rychlejší růst, než na jaký jsi byla zvyklá v dětství. Tento jev se nazývá "růstový spurt". Růst nemusí být tak očividný, jako vývoj ňader a objevení ochlupení. Nejdříve si možná všimneš, že se ti zvětšily ruce a chodidla. Po nich se začnou protahovat kosti paží a nohou a vytáhneš se do výšky. Přesně v té době ti může být všelijak, protože budeš muset počkat, až tělo dožene ruce a nohy. Až se tak stane, poměr jednotlivých částí těla se srovná. Možná v tomto období přibereš na váze, čímž jenom vyrovnáš zvětšení kostí.
Poprsí
Prsa se vyvíjejí postupně. Nejdříve si všimneš malých hrbolků pod bradavkami. Od té doby se bude tvé poprsí zvětšovat a ňadra budou plnější. Možná budou v té době citlivější. Jedno prso může růst rychleji než druhé, ale časem se velikost srovná. (Prsa většiny žen nejsou úplně stejná, ale tento rozdíl bývá jen malý.) Každá dívka je jiná, a ty bys na to neměla zapomínat. Konečná velikost tvých prsou záleží na fyzických a genetických dispozicích, jež jsou u vás v rodině dané. Vývoj trvá dva nebo tři roky.
Růst ochlupení
Již brzy ti začnou růst zvlněné chloupky v oblasti podbřišku. U některých dívek ochlupení roste dříve než prsa. Nejprve zaznamenáš jen několik jemných chloupků. Později chloupky dorůstají do větší délky a začínají se kroutit. I když ochlupení roste nejdříve mezi nohama, později zakryje celý klín a může zasáhnout až na vnitřní strany stehen. Celý tento proces trvá dva až tři roky. Několik měsíců po chloupcích v klíně se objeví i chloupky v podpaždí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.