Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekuperace a vaše zkušenosti

Od: kravsko* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den

Můžete mi někdo poradit ohledn rekuperace. Pořád nevím čím topit v novém RD. Velice měn ted zaujala rekuperace. Máte někdo zkušenosti a rád se o ně podělí...

Děkuji

doplněno 13.01.15 05:11:

Dobrý den

a čím by jste teda v dnešní době topili...nevím zda mám plynovým kotlem a podlahové topení a nebo elektrické podlahové topení. Nebo tepelné čerpadlo

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak v každém případě rekuperační jednotka není dělaná na to aby se sní topilo.

Samozřejmě lze postavit systém ve kterém bude rekuperační jednotka zajišťovat větrání a pak ve stejném systému bude zařízení pro ohřev vzduchu.

Pokud máte dům s malou tepelnou ztrátou (do cca 5kW), je tato kombinace vhodná a navíc ušetříte za rozvody topení a radiátory.

doplněno 13.01.15 10:42:

Čím topit je strašně složitá otázka. Hlavně se bude odvíjet od tepelné ztráty domu.

Kolik kW Vám vyšlo v projektu?

hm*
hodnocení

0x

Rekuperace snad netopí, ne? Ta se využije k tomu, aby se při větrání od vyfukovaného vzduchu ohřál ten nasávaný a tím pádem se minimalizovaly ztráty tepla při větrání. Ale nevytápí se tím (tedy tím principem rekuperace).

ju*
hodnocení

0x

Pokud jste nestavěl pasivní či nízkoenergetický dům zapomeňte na vytápění jen rekuperací - musela by to být zatěsněná krabice s velkými okny na jih, alespoň 4 komorová a pokrytá kovovou vrstvou - která by zaručila neprostupnost tepla ven, a řada dalších opatření které v souhrnu splňují pasivní a nízko. energ. domy, které jsou již od plánování přes projekt až po normální život myšleny jako výše uvedené...viz: domydomi.cz/... a řada dalších info. ne webu.

Jako ušetření nákladů by se to dalo realizovat, ale asi by to nefungovalo bez propracovaného projektu odborníkem...

hodnocení

0x

Mam rekuperacnu jednotku od DAIKIN.Je to jednotka ktora dokaze vymenit 250 kubikov vzduchu na cca.175m2 obytnej plochy.Predovsetkym je to hladanie omrviniek z hladiska uspory.Ventilator ma svoju vlastnu spotrebu (128W) vzduchove rozvody treba cistit kvoli hygiene,samotna realizacia je casovo a financne nakladna.Projekt aj s realizaciou a materialom mi bol ponuknuty za 5000 euro.To som zmietol zo stola a nakoniec svojpomocne som to spravil za 1/3 ceny vratane samotnej jednotky,servomotora a vzduchotechnickych zvodov.Projektoval mi to projektant vzduchotechniky obchodnych domov a podzemnych garazi.V zimnom obdobi treba mysliet aj na to ze vzduchotechnicke rozvody su aj zdrojom uniku tepla ak su zle zaizolovane v podkrovnom priestore-vid moj pripad-musel som este raz a poriadne...ze sa skondenzuje voda v potrubi a treba odvadzat kondenzat.Ak ste alergici treba brat ohlad aj na to ze prave vo vzduchotenika moze byt zdrojom problemov cize revizne-cistiace otvory a pravidelne cistit.Okrem ineho je este jeden a neodskriepitelny fakt a sice ze ten vzduch nevonia.Hlavne na jar je velky rozdiel ked citim ako sa priroda prebudza ako vsetko kvitne a krasne vonia vzduch.Ten zo vzduchotechniky nevonia vobec.Je sterilny.Az je to neprirodzene.Tolko poznatky.Inak staci vetrat cca.1/2 hodinu denne.Ocenujem odtah vzduchu z miestnosti kde je krb.Lebo ak sa podari aj trochu zadymit v miestnosti pri nakladani dreva,tak to necitit.Rekuperacnu jednotku pocut.Nech sa akokolvek snazite utlmit nejde to.Takze pred spanim urcite nie..

nějak se mi to Vaše povídání nezdá.

- Výkon jednotky je pro Váš dům celkem na hraně. 175m2 x 3m = 525m3. Takže se nedivte že máte vysokou spotřebu a hlučnost jednotky

- čištění rozvodů. Jediný rozvod který budete mít špinavý jsou "odtahy" a vstup čistého vzduchu z venkovního prostředí. Takže případné čistění není nijak extra náročné a ani důležité. Bohatě postačí 1x za 10let.

- pokud je správně navržéné potrubí, výkon a umístění jednotky, nemůže to být v obytných místnostech při normálním provozu slyšitelné.

- rekuperační jednotka nijak neovlivní "vůni" čistého venkovního vzduchu, pokud tedy samozřejmě do rozvodů nenainstalujete pachové filtry

- všechno je o správném návrhu a následné realizaci.

Vkaždém případě rekuperační jednotka má nestkutečný přínos na kvalitu a pohodlnost bydlení. Odpadne problém s řešním plísní a kvalitou vzduchu.

hodnocení

0x

Nemate nahodou na mysli tepelne cerpadlo?

hodnocení

0x

Mám 6 let rekuperaci ATREA a k ní připojený elektrokotel 6kW. Rekuperaci jde nastavit na různé druhy větrání a cirkulace. Také mám přívod vzduchu z fasády nebo z "šachty" - je to vlastně cca 20 m dlouhá roura v zemi a vstup vzduchu ze zahrádky.

Novostavba, 77m zastavěné plochy, podkroví 100%, cihla supertherm 30cm a polystyren 22cm.

Oproti okolním RD máme okna bez rosení, netrpíme na plísně v domě. To bych asi bral jako velkou výhodu. Vzduch můžu porovnat se třemi dalšími novostavbami

- soused má ytong-plyn a krb - náklady větší, puch a evidentně nevětráno. Stěžuje si na rosení oken

- sousedka má dřevostavbu - náklady menší, topí převážně v krbových kamnech briketami... vzduch dýchatelný :)

- sestra - betonové cihly, podlahové vytápění (solar), plísně v domě, zima (jen zem mají teplou), vysoká nemocnost všech v rodině.

Přitápění je dle vašich možností - já mám ten elektrokotel jen pro lenost - ale když je potřeba mít teplo, prostě si zatopím v krbu. Rekuperace mi to cirkulací přenese do celého domu.

doplněno 13.01.15 14:51:

jinx - dotaz byl směřován k rekuperaci - tu mám a případné dotazy zadavatele bych odpověděl. Dotazy na vaši reakci zodpovím, pokud je budu vědět.

Mám tarif D45D, roční spotřeba el.energie na celý dům - tj. světlo, vaření, voda-bojler bez omezení,... 23-25tis. Kč.

plyn doma nemáme

Soused se jen vyjádřil, že platí výrazně víc. Jestli má vlhkost na oknech kvůli nekvalitní stavbě-nevím. Má to vlko i v místnosti s krbem. Topí převážně krbem - plyn po poslední faktuře hodně stáhnul :)

Dýchatelnost v jednotlivých domech je subjektivní pocit.

Sestra má opravdu problémy- v zimě musí v mrazech používat přímotopy - nestíhá to ani příhřev. Solární panely s fotovoltaikou považují po 7mi letech za velmi špatnou investici.

"Oproti okolním RD máme okna bez rosení, netrpíme na plísně v domě. To bych asi bral jako velkou výhodu".A v čom je tá výhoda?Ak je všetko spravené tak ako má byť,hlavne izolácie a odstránené alebo eliminované tepelné mosty nesmie byť problém,opakujem nesmie.Plesne v dome nemám,okna Salamander streamline 5 komor 3-sklo-neviem čo je rosenie.Teplota 22-24 st.na prízemí a 21 na poschodí.Podkrovie 30 cm izolácie.Spotreba plynu cca.1000 kubikov na vykur.sezónu.Tehly HELUZ 38cm +10cm EPS 70.Energet.trieda stavby "B".Viete,krb má jednu super vlastnosť a síce že vysušuje vzduch.S tým odpadá prínos rekuperácie v tomto smere,ale stále som jej naklonený a uznávam aj prínos rekuperácie do komfortu bývania,aby ste zas nemali pocit že som absolútny odporca.Je to však módny trend.Strašný boom je okolo toho a neskutočne sa na tom ryžuje.Tá drzosť pýtať za to 5000 eur (3 cenove ponuky +- 5000 e).Keby som bol také sprosté poleno tak tomu uverím,ale stačí zapojiť pár trubiek podľa projektu a zaizolovať,nastaviť servomotor,spínanie nič viac.Len toto ma na tom neskutočne vytáča.Tá cena.Normálny človek si v apríli otvorí okno na celú noc a bude spať tak a nie aby tam celú noc išiel nejaký ventilátor.Je to kontraproduktívne.Občas je mi lúto tých ľudí v pasívnych domoch.Asi som v tomto divný keď rád spím pri otvorenom okne a počujem šum z ulice alebo lesa.Ako keby to už ani nebolo prirodzené.A potom prijde nejaký oblekový kkt. alias obchodný zástupca čo je naučený zopár fráz a používa metódu lešteného prdu.

"soused má ytong-plyn a krb - náklady větší, puch a evidentně nevětráno,sousedka má dřevostavbu - náklady menší,"
O koľko iné náklady?návratnosť investície...stále sa točíme dokola...omrvinky...

- "sestra - betonové cihly, podlahové vytápění (solar), plísně v domě"Podlahovka podľa mňa nedokáže v zime vykurovať taký objem vody vo vykurovacom okruhu zo soláru,ale fandím vám.Zase v lete to musí byť k zblázneniu ak teraz solár produkuje zisk.Alebo s tým napúšťate bazén?Nemám celoročný solár (na zimu je vypustený),ale efektívny je od marca do októbra ale len na ohrev TÚV.Apropo ten dotaz vyšsie k čisteniu 1x za 10 rokov.Som sa dobre zasmial.Skúste si v aute rozobrať prieduchy o 10 rokov-ja som to absolvoval-a to bolo len auto-neskutočný mrdník tak bol.A áno bol tam peľový filter menený vždy po roku.