Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Budulínek a jiní

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Tuhle jsem viděl v TV pohádku "O Budulínkovi" (teda ne, že bych ji neznal:D) a zamyslal jsem se nad zápletkou. Proč vlastně liška Budulínka unesla*sok*? Co s ním měla v úmyslu podnikat? Tím, že si ho donesla do nory si jen zkomplikovala život. Musela ho živit, chránit před ním vlastní liščata, poslouchat jeho řev...*ee* Co až by případně vyrostl? Mohl jí být něčím užitečný? Myslel jsem, že zvířata (na rozdíl od lidí) nedělají nic zbytečně. Každé jejich počínání má pro ně nějaký smysl. Ovšem smysl uneseného Budulínka mi uniká.

Totéž platí samozřejmě i o jiných pohádkách, například o Smolíčkovi a dalších.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Myslím si, že liška si odnesla Budulínka jako chůvu či bodygarda pro svá liščata. Byla to liška pálená, ráda poklábosila s ostatními liškami, děti doma brečely, nudily se. A tak si vymyslela, že je Budulínek pěkně zabaví, ohlídá, bude si s nimi hrát a ona bude chodit po návštěvách, popíjet kafíčko, pomlouvat ostatní lišky a prostě mít pré.

Smolíček - nevím, jak se dostal k jelenovi. Pohádka přece už začíná slovy: Smolíček přebýval u jelena, který měl zlaté parohy. Proč u něj přebýval? Rodiče mohli být ve výkonu trestu, mohli Smolíčka týrat, mohli požívat drogy, alkohol. A jelen měl zřejmě kromě zlatých parohů i zlaté srdce a Smolíčka adoptoval. Což pro Smolíčka nebylo nic moc. Jelen každý den odcházel daleko na pastvu a Smolíček zůstával doma sám. Co měl, chudák, sám v lese dělat? Jelen daleko, nikde nikdo. Tak uvítal aspoň ty potvory jeskyňky.

Prostě, musíte si vždycky všechno zdůvodnit a ono to nakonec smysl dá.*haha* Jaga.

doplněno 25.03.12 12:41:

S tím Smolíčkem to mohlo být i jinak. Paní Smolíčková se 9 měsíců před narozením synka vypravila do lesa na houby. Bylo to v říjnu, jeleni troubili celí rozjitření touhou. Jelen se zlatými parohy trpěl krátkozrakostí, v paní Smolíčkové v hnědém kabátě uviděl lepou laň, mohutně zatroubil a bylo hotovo. Poté se narodil Smolíček. Jeho nevlatní otec jej však neměl rád a nepřilnul k němu a asi něco tušil, neboť Smolíček byl silně podobný jelenovi. Proto oba rodiče uvítali, když jednou zaťukal jelen a plod svého hříchu si na paroží odnesl do lesa. Problém nastal v tom, proč musel chodit obědvat tak moc daleko. Tráva se v lese najde všude. Dál už to rozvádět nebudu, dochází mi fantazie.*smich*

jumba

Teda babojago, to vysvětlení nemá chybu. Pořádně jsem se nachechtal.*palec**smich*

tesyk*

Tak takhle to je... a já si říkám, proč tolik žen marně usiluje o otěhotnění...pánové, musíte přijít zezadu a mohutně zatroubit! :D

hodnocení

0x

. . . a když liška šoupla Budulínka do díry, všechny malé lištičky se na něho vrhly a kousaly ho, škrábaly, olizovaly a křičely. Jéé, maminko, ty jsi nám přinesla krásnou hračku!" *jasne* Když jsem tuto pohádku povídala a říkala, jak dědeček s babičkou už měli prázdnou spíž, přerušil mě chlapeček - Sedli do auta a jeli do Kauflandu na nákup. :D

Žila byla královna a král a ti neměli děti. Ale jednou, když nebyl nikdo doma, narodila se maličká holčička jako růžička :D To je mnohem lepší než Budulínek. Ne?*placni*

doplněno 25.03.12 11:02:

Tomášek povídal: Byl jeden chlapeček a ten se jmenoval Tomášek. Ptal se maminky: "Maminko, můžu se dívat na televizi?" "Můžeš, ale nesmíš si ji pustit!" *haha*

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

O SMOLÍČKOVI

Vypravěč: Na lesní mýtině v chatě pod hřebenem,
žil malý Smolíček s dobrákem jelenem.
Aby si v pustině ukrátil chvíli,
vymyslel brannou hru o závod k cíli.
Poslal vždy jelena natrhat brusinky,
a potom zavolal kámošky Jezinky.
Ty ho hned k jeskyni vlekly za pačesy,
Smolíček záhy však zařval jak na lesy.
Smolíček: Za hory, za doly
mé zlaté parohy,
kde se pasou?
Smolíčka Pacholíčka Jezinky nesou!
Jelen: Teď abych uháněl do stráně nahoru,
ten blbec už zase nezavřel závoru.
Mám já to po daru na stará kolena,
lítat furt po lese jak sova pálená.
Vypravěč: Pak jelen vyrazil zachránit Smolíčka
a jednu z Jezinek přitom kop do líčka.
Té ihned naskočil moncl jak jelito,
v místě kam dopadlo to sudo kopyto.
Byla to sice jen nešťastná náhoda,
z palouku rázem však zmizela pohoda.
Jezinka: Na lesní žínku si vztáhl své kopyto?
Víš-li ty surovče jak vůbec bolí to?
Teď už se nedivím že tvoje parohy,
rostou ti až někam do výše oblohy.
Jestli si i svou laň nakopal do líčka,
zahnula, a teď máš bastarda Smolíčka.
(Bastard) Smolíček: Že já tě Jezinko přetáhnu potěhem,
co na tom, že máma utekla s medvědem?
Jen příde říje zas jelen zadupá,
a maminek bude, že nestačí chalupa.
Však někdy zajdi k nám, ať vidíš co je zač,
takovej citově vyprahlej paroháč.
Jelen: Maminky budou, o to se postarám,
jen jestli ňáká z nich vydrží do jara.
Občas se snad každá prohřeší nevěrou,
a navíc potvory moc toho sežerou.
Proto je občas do lesa vyvedu,
procházkou na dostřel jednoho posedu.
Myslivci jsou sice slepí jak patrony,
zvládnou však potrestat splašený hormony.
A jak ztrestat Smolíčka Pacholíčka? Opíše projevy Grebeníčka!
Zdroj: rendisek.blog.cz/...

Nejdřív nic moc, ale graduje to *smich**palec*

krkovicka*
hodnocení

0x
Budulinek mi ani tak nevadí je to příběh o vztahu prarodičů k vnukovi.Co mi nejde na chuť je Perniková chaloupka.zkráceně -otec se zbaví dětí že je zavede do lesa.Ony zabloudí,najdou pernikovou chalupu s jedovatou babou .Kterou nakonec okradou o truhlu se zlataky.I takové verze jsem četla.Je jich Vic.deti jdou na jahody...nikdo je v lese nenechá...atd. Hrozný ne?
hodnocení

Když se obecně zamyslíte nad pohádkami (údajně vždycky vítězí dobro), tak v každé druhé někdo (většinou chudý Honza) někoho podvede, okrade, případně zvítězí pomocí kouzel a jiných nekalých praktik. A je považován za hrdinu. Pak se divíme, co z těch dětí vyrostlo!

tesyk*

Tak hlavně nezapomeňte, že na těch pohádkách jste vyrostl i vy.

hodnocení

*tanec*Škoda, že se tady nedaj přidělovat body*smich*

lidus*
hodnocení

0x

Dlouho jsem se tam dobře nepobavila (babajaga, Míša). Včera jsem zrovna vyprávěla vnučce o Budulínkovi a o Koblížkovi.Budulínek neposlouchal a proto, ho liška ukradla liščatům na hraní. Z toho plyne pro děti, že poslouchat se musí a cizím neotvíráme i kdyby slibovali hory doly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]