Nejste přihlášen/a.
Jaké máte zkušenosti u nich s nakupováním? Je prý jich tady tolik ,že se jim vyplatí u nás podnikat,např nahlásí kolik mají počet děti na našem uzemí a berou na ně přídavky i když třeba zádné děcko nemají ,je to pravda?
Já se teď pustím na tenký led, ale myslím si, že až budou všichni cikáni makat tak tvrdě jako vietnamci, tak to bude nádhera. Samozřejmě se asi najdou někteří vietnamci, co jsou vyčůraný, ale většina jich začínala v těch stáncích, zima, déšť a dřeli. Jejich produktivita je obdivuhodná. Je to můj názor, se kterým nemusí každý souhlasit. A nejsem si jist, jestli chodí pro přídavky... Co se týče jejich věcí na tržnicích, tak dnes už jich není tolik jako dříve, jsou spíše v kamených a nemám problém tam koupit triko třeba děckám. Proč ne? Na jídlo k nim chodím také a nestydím se zato. Koukněte se, kolik lidí třeba v hypermarketech kde jsou tam přijde na oběd...mraky... Toť můj názor
Co se týče přídavků na děti Vietnamců, o tom tedy nic nevím. Ale jinak jsou opravdu velice pracovití a houževnatí. To jejich zboží sice není nic moc, co do kvality, ale současně není drahé. Tak ten, kdo počítá s tím, že mu to třeba příliš dlouho nevydrží a chce to risknout, ať koupí.
Na sociálce jsem nedávno napočítala v čekárně 12 cikánů. Vietnamec tam nebyl ani jeden. Dokáží ve svém krámku stát od rána do večera, stačí jim třeba i malý výdělek.
Proto mi nevadí, kdo chce, ať u nich kupuje, kdo nechce, má i jiné možnosti. Navíc bývají velice slušní a ochotní - ukázat, vyzkoušet...Naopak, v běžných potravinách při mém dotazu na tvaroh prodavačka zavrčela otráveně: TAK DYŠ TAM NEJNI, TAK TAM NEJNI, NO. Sice také odpověď, ale slušnost chybí.
Takže kdyby se stejně chovali cikáni a nenatahovali jen ruku, bylo by určitě líp. Co je takhle všechny poslat do Vietnamu, aby se to naučili? /a letadlo zpátky zrušit/. Jaga.
Co mi na Vietnamcích ale vadí, je jejich účast na výrobě a distribuci drog, na pěstování konopí...Bez toho bychom se tady obešli. Ale je fakt, že kdyby se tím nezabývali oni, chytil by se toho zase někdo jiný. Jo, jo, pokud je poptávka, bude i nabídka...
Asi před dvěma roky jsem poslouchala relaci v rádiu,kde diskutovala nějaká odbornice právě o Vietnamcích. Vyjádřila se o nich jako o velmi líných lidech,kteří se spíš právě zabývají jen tím prodejem.
doplněno 25.03.12 11:07: A zdaleka už na těch tržnicích nejsou tak milí,jak bývali
Všimla jste si, mamino, jak lidé s vietnamci jednají? Tykají jim a řvou. Ale oni nejsou hluší, jen jim to chvíli trvá, než si to v hlavě přeloží. Lidi blbě smlouvají a obviňují. Když budete mluvit tiše a s úctou, budou na vás také slušní a uctiví. A že mají nekvalitní zboží? Porovnejte si visačky a nášivky z levnějších butiků nebo normálních obchodů s vietnamci. Nemlich to samé, jen dražší.
Já byla právě svědkem,jak byla vysloveně hnusná na starší paní.Na mě ještě neslušní nebyli,ale byla jsem svědkem pár takových situací.Jinak jedna moje známá u nich pracovala.Na burzu přišel dědula a chtěl si koupit oblek,který mu neseděl,tudíž mu ho rozmluvila.Po jeho odchodu dostala od majitelky vynadáno,že mu ho nevychválila a neprodala.Chodím k nim často - nakupuji sobě i našim klientům,proto jsem si dovolila srovnávat.
O přídavcích nic nevím a občas u nich nakoupím, hlavně trička a leginy na doma a na chalupu. Manžel má ze stánku svetr za 300 i po 3 letech a spoustě praní je jako nový, zato svetr z obchodu za 1 200 je vytahaný hadr. Sestra žije na malé vesnici a co loni potraviny vzali Vietnamci, je tam k mání i v neděli večer úplně vše a pečivo se už nemusí objednávat ( údajně když něco dojde, sedne vietnamec do auta a doveze z Kauflandu (15km).
S těmi dětmi si nejsem jistý, kolik je na tom pravdy, spíše to dělá jiná menšina u nás.
Pokud jdu nakupovat, někdy volím vietnamce, především kvůli cenám, ochotě a otvírací době. U některých mi hodně vadí jejich "čeština", třeba když po jedné a stále té samé "podavačce" chci startky bez filtru (během týdne popáté) a ona pokaždé sáhne po něčem jiném...
Líbily se mi manšestráky. Cestou do kabiny běžela vietnamka vedle mě a radostně říkala: Poleniku leva, poleniku leva. A před kabinkou znova poleniku leva:D Až doma mi došlo, že říkala-Poslední kus, sleva. Ještě je mám schovaný. Poleniky!
Jj, ke slevě se často nechají ukecat, i když tedy přesně není jasné z čeho ta sleva je. Dám najevo, že se mi něco líbí, a zeptám se na cenu. Když mi ji řekne, zakroutím hlavou a vybraný kousek odložím, sami většinou jdou s cenou dolů, do té doby, než je pro mne přijatelná. Samozřejmě, nesmím to přehnat, musí být ještě přijatelná i pro ně.
Příjemně mne překvapili i v jednom krámku v Praze 5, prodavají mi cigarety o korunu levněji, než je kolková cena. Není to moc, ale krabička měsíčně zadarmo potěší!
Takový arabský obchodník se urází pokud člověk přistoupí bez řečí na počáteční cenu, pro ně je smlouvání "sport" :D
Vietnamci jsou obchodníci jak mají být - slušní, ochotní, snaživí a většinou prodávají od "nevidím do nevidím" každý den. Pokud něco nemají seženou do druhého dne...
Tak se taky přidám k diskusi i když už jsem to tu psal.
V domě je krám s potravinami. 12 let v něm prodával člověk, rozený obchodník, který se živil prodejem potravin celý život. Mimo základních potravin měl vždycky čerstvé lahůdky, saláty, chlebíčky, uzeniny. Taky základní drogistické zboží a trafiku. Otvíral v 7:00 (od 5:00 už přebíral od dodavatelů zboží), zavíral v 19:00. Obchod běžel bez problémů. Jednu dobu měl 3 prodavačky. Doba se změnila. Nedaleko byla otevřena prodejna známého řetězce a přišli problémy. Tržby šly dolů. Postupně propustil prodavačky a zaměstnával manželku. I to ale musel vzdát. Zásobování musel zajišťovat osobně. Ani tak to však neutáhl. Nakonec vypověděl nájemní smlouvu a zmizel v propadlišti dějin. Místo něj nastoupili Vietnamci. Platí mnohem vyšší nájem, v krámě mají jen trvanlivé potraviny (často prošlé, nikdo je moc nekupuje). Krám zeje prázdnotou, málokdy tam narazíte na nakupujícího. Když tam vstoupíte, prodavačka sedí za kasou a kouká do počítače (fakt se při tom nadře:D) a nemá nic na práci. Takových krámků, s totožným zbožím je v téže ulici (dlouhé cca 500 m) už 5. Ve všech to vypadá podobně. A všichni se uživí! Já teda nevím, ale něco mi na tom nesedí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.