Nejste přihlášen/a.
Velmi hloupá otázka, ale opravdu se v politice vůbec nevyznám, nesleduji ji a nemám ji ráda. Co znamená, když někdo řekně, že je pravičák? Rozumím, pravicově orientovaný, ale co to je?
A moc se nesmějte:D
Díky.
Pravičák volí TOP 09 nebo ODS (pravici), levičák volí ČSSD nebo komunisty (levici).
Pravicak, pravicove orientovany clovek se soustredi na zachovani osobnich svobod, volny trh bez regulaci a podobne. Levicak je za solidaritu bohatych s chudymi. TJ ty, co vydelavaji maji platit tem, co nemaji to "stesti". Toto je jen velike zjednduseni. JInak ak tu bylo psano o tech polit. stranach. Tak vsechny jsou v podstate strany stredu, takze ani kocka ani pes. Rozdilu am opravdu mnoho nenajdete. Mozna tak ve volebnich slibech a gulasi a pivu zdarma
Už nevím, kde jsem to vzala, ale... ono to tak docela pěkně sedí...
Nemá-li pravičák rád zbraně, nekupuje je. Nemá-li levičák rád zbraně, chce je zakázat.
Když je pravičák vegetarián, nejí maso. Když je levičák vegetarián, organizuje protestní akce proti živočišným proteinům.
Když je pravičák homosexuál, užívá v klidu svého života. Když je levičák homosexuál, požaduje od společnosti, aby ho respektovala.
Když pravičák přijde o práci, přemýšlí, jak by se z této situace dostal. Když přijde o práci levičák, stěžuje si na diskriminaci.
Když se pravičákovi nelíbí televizní diskuse, tak tu televizi vypne. Když se levičákovi nelíbí televizní diskuse, chce ty idioty, co v televizi vykládají nesmysly, zažalovat.
Když je ženská pravičák, vystuduje ekonomku a vede firmu. Když je ženská levičák, vystuduje genderová studia a požaduje kvóty.
Když je pravičák nevěřící, tak nechodí ani do kostela, ani do synagogy, ani do mešity. Když je levičák nevěřící, tak chce zakázat, aby se na veřejnosti objevovaly symboly Boha, víry a jakéhokoli náboženství.
Jinak řečeno: pravičák je schopen a ochoten se o sebe postarat s prostředky, které si vytvoří on, jeho rodina, jeho předkové. Levičák očekává, že se prostředky k tomu, aby se o něj stát postaral, někde vezmou a někdo je nějak spravedlivě (tj pro něj výhodně) přerozdělí. Pravičák toleruje rozdílnosti, levičák požaduje zarovnání do řady. Pravičák by rád rozhodoval o tom, kam jdou jeho peníze, levičák by také rád rozhodoval, kam jdou peníze toho pravičáka
Lujs: znáte to úsloví, že kdo není levičákem do třiceti, nemá srdce, kdo je jím nad třicet, nemá rozum?
Sargo celej život se považuju spíš za pravicově zaměřenýho ale podle vašeho popisku mi vychází že sem spíš levičák.:D
Jinak ale už minimálně 20 let tvrdím že rozdělení pravice a levice podle mě do dnešní doby už nepatří.
sargo, to je moc pěkné. Ještě dodám jednu větu. Levičák si přeje, ať nejsou bohatí a pravičak, ať nejsou ve společnosti chudí lidé.
sargo, určitě bych to nenapsal lépe. Plně s Vámi souhlasím. Samozřejmě i s dodatkem od babkazov.
a ještě další ...
babkazov:
to je torchu úlet ne?:D
Pravičák by byl proti sobě, protože bez chudých nemůže existovat, kdežto levičák bez bohatých ano
to je právě levicový názor. páč pravičák chce aby byli všichni bohatí, levičák nechce bohaté? a komu by bral jen chudým?
Kdysi jsem četl článek, přesně si nebyvbavuji detaily, ale byli to o tom, jak partička chodila do hospody na pivo...podnikatel, střední třída a nezaměstnaný. podnikatel platil více, hospodský páč měl kšeft přispíval...a tak nějak...abych se nedopustil nepřesností nepokračuji
Nevíte někdo jak to celý článek vypadal?
Tak jinak - pravičák nemůže docílit oho aby byli všichni bohatí a svého bohatsví docílí tím, že budou i chudí, kdežto levičák se bez bohatých obejde - všíchni mohou být chudí :D
Tak prosím o vysvětlení jakým způsobem se mohou stát všichni bohatými a uveďte příklad kde to na světě existuje Kdežto aby byli všihcni chudí, to jde i bez bohatých...
Zdá se, že je to pro některé opravdu nepochopitelné. Úplně jako pokračování téhle debaty mi přijde jeden z pozdějších dotazů tady na poradně - "jsem nezaměstnaná, otěhotním, bude mateřská?" Po zjištění, že až po narození dítěte dostane rodičovskou, tak údiv, co má dělat před tím, a jak je v tomhle státě hrozné, a co mají dělat ženské bez chlapa = krásný příklad levicového myšlení. Vznikla situace, kterou lze plánovat. Pravičák by řekl, že otěhotnění (a hlavně NEotěhotnění) lze ovlivnit, předem ví co čekat, a hlavně na dítě musí být dva, takže se postará ten chlap a rodina. Levičák přijde s pupkem a: "Starejte se, vidíte přeci, že to potřebuju!"
S těmi pravičáky a levičáky se to má i tak, že zatímco v levicové společnosti se snaží chudí bohaté odrbat a ti se brání tím, že si chrání co mohou a nepustí chlup. Neexistence střední třídy je pak pro demokracii našeho typu přímo katastrofa. V pravicové společnosti se snaží bohatí podporovat chudé co to dá (protože se jim to mimo jiné vyplatí a je to i otázka prestiže, slušnosti a tradice) a podpora střední vrstvy je tam velká, což je výhodné pro všechny (generuje to pracovní příležitosti pro nejchudší, je tam nárazník mezi chudými a bohatými, tradičně nejvíc platí daně, nesou vzdělanost atd). ... lze ještě víc zjednodušovat?
Je fascinující, jak pravičák používá výrazivo (zakázané výrazivo o třídách) z pera jednoho "bezvýznamného" filosofa 19. stol. No nic. Mě se to líbí, asi to nebude tak bezvýznamný filosof, že?
cele české repubce budou všichni chudý pokud budeme mit v přištích letech vudce jaký máme dnes.Pravičaci potřebuji chudé protože by zaniklo bohatsví Reaguji na 6 předchozích přispěvku
rv,
zasloužíte si poděkování, ,
ano je to ten příběh, jen místo piva to je s oběděm. Přesně levicové myšlení...
Levičák bez bohatých může existovat? Bohatí platí daně (často progresivní), které pak levičák přerozděluje ve formě dávek kikánům a podobným... Ano, solidarita ano, s nemocnými, postiženými... ale ocaď pocaď
cocinkamichalka:
typické míchání pojmů levičák / chudý
Já psal, že chudí můžou existovat bez bohatých, ale bohatí nemohou existovat bez chudých
Cocinkomichalko vono se to pěkně mluví pokaď je člověk zdravej ale jak se to pos..e tak se nebudete stačit divit že vám najednou z příjmu kterej máte sežere 80% jenom nájem, plyn a elektřina. Potom může jít celá pravice víte kam!.!.!
Můžete tady kecat jak chcete, ale pokud se dělá ze zdravotnictví a školství byznis tak jak tomu je u nás, tak to k ničemu dobrému nevede...Pokud mnoho lidí má velké příjmy ne na základě svých schopností vytvářet hodnoty, ale na základě schopností kde co očůrat tak jak je to u nás tak to taky nikam nevede. A řeči, že my se máme dobře, protože jinde se mají podstatně hůř jsou taky k ničemu :D
Lujs, až bude po volbách (bohužel) zase u vlády "levice", budu ráda, když mi napíšete, jak se Vám daří... Ono to totiž není o levici nebo pravici. Pokud se s člověkem něco stane, má mít buď takovou pojistku, která mu umožní vést slušný život, nebo má mít pro tento případ našetřené nějaké peníze, nebo se o něj mají postarat jeho děti. Tečka.
A teď se do mě můžete pustit. Jen do mě.
Lidi prostě budou brečet a stěžovat si, ať je u vlády pravice nebo levice.
Pustím se já:
Ten člověk nemusí mít ještě našetřeno, nemusí mít děti aby se o něj starali atd. atd. a navíc je to způsob jak se na tom někdo může přiživovat, tunelovat.
Opět se budu opakovat a budu to opakovat do nekonečna:
Vyspělost společnopsti se vždy poznala a pozná podle toho jak se dokáže postarat o nejslabší. Doporučuji shlédnout dokumentární film SICKO, je ke stažení třeba na uložto.
Jsou země kde lidi nebrečí - vláda funguje, netuneluje a kupodivu se lidi mají dobře i když to jednou vyhraje levice nebo pravice. Protože ten stát ani jedna strana nerozhrabe k obrazu svému jako je to u nás.
Já doufám, že ti tuneláři dokonce roku padnou a že se hlavně změní volební zákon, aby ti darmožrouti byli odvolatelní aby neměli absolutní imunitu a hned se budou trochu snažit - o ničem jiném to u nás není. To vám fakt nevadí, že od roku 89´nás obrovsky zadlužili? To jste všichni tak hloupí a najivní, že necháte po VH přejmenovat letiště - zase to bude stát zbytečně mnoho peněz a navíc ten člověk má taky dost velký podíl na tom jak to zde vypadá.
Bmbx: souhlas, ono to totiž nebude asi moc o politice, levici a pravici, ale o české povaze, závisti a korupci.
Cocinkomichalko, já už sem to tady psal i v jinejch debatách.
Sem částečně invalidní ale problémy se sháněním práce sem měl ještě v době kdy sem byl zdravej.
ČID mám 4 roky ale za posledních 8 let před tím než sem dostal důchod sem odpracoval asi 2 roky a to většinou takovým způsobem že 1. měsíc sme dělali soboty, neděle, přesčasy a 2. měsíc nebyla práce tak nás pučovali kam se dalo.
Nebo tejden před koncem zkušební lhůty vám řeknou že vás (8-10 lidí) nepotřebujou a vy se za 2 tejdny dozvíte že nabrali novejch 8-10 lidí a za 3 měsíce se dozvíte že se situace opakuje.
Nikdy sem nikomu nic nezáviděl a každýmu sem přál ať si slušně vydělá. Co mě ale dokáže nas..t je to když dělníci ve fabrice si vydělávají 10 tisíc a jejich šéfové ma jí 200 tisíc a ještě jim vyhrožujou že když nepudou v sobotu nebo neděli tak že příjdou o práci.
Když dneska vidím naše politiky co všechno se s nima ,,vleče" tak je mi blivno. Ať pravičáci tak levičáci.
Proto i když sem byl vždycky antikomunista tak v dalších volbách budu volit komunisty.
Jelikož začíná víkend tak si nechci kazit víkendovou náladu!.!.!
Lujs, tak snad tak zle snad nebude, abychom volili komunisty Já se ale přiznám, že budu taky příště volit JINAK.
To, o čem píšete (dělníci ve fabrikách)... s těmi šéfy je to všude stejné. Kdejaký blbec, který dostane moc, začne si vyskakovat a už to jede.
Já pracuju od svých 15 let. Při škole jsem dělala noční v pekárně, pak jsem se přestěhovala do Čech a dělala jsem v masně, balila umělá sladidla... kde co Teď chodím do školy, mám dvě práce a na výplatu s bídou pět tisíc. Není to nic moc, ale nestěžuju si. Hanba by mě fackovala, kdyby mě v 23 letech měli živit moji rodiče, tak to mají zařízeno mnozí moji spolužáci. Spousta mých spolužáků by "takovou" práci dělat vůbec nešli. Já jsem vždycky brala vše, cokoli bylo...
Lujs, přeji Vám hezký víkend, a náladu si kazit určitě nenechte
Dneska, když na nohách vydržím hodinu a už mám bolesti tak si ani žádnou práci nehledám protože to nemá cenu. V chráněné dílně sem dělal 2 měsíce (ještě sem v tý době nechodil o holi), a neměli zakázky takže sem byl 1. na ráně koho propustili.
Víkend si kazit nehodlám. Najím se, pudu se vykoupat a potom du za kámošema na 2.
Přeju taky pěknej víkend.
Pravicová politika je ve prospěch bohatých (menšiny ve společnosti) , bez ohledu na to jakým způsobem zbohatli . Levicová politika je vždy ve prospěch většiny , která se živí svýma rukama. Všichni nemůžeme být bohatí , kde a na kom bychom to bohatství získali. K dispozici je jen jedna hromada (která se vytvoří hlavně prací) která se následně rozděluje . Jde jen o to , hledat a uplatňovat tu správnou míru spravedlnosti , hodnou lidské existenci . Zbohatnutí jiným způsobem než prací devastuje společnost , zejména vytvořené hodnoty. Významný způsob zbohatnutí je tržní princip hospodaření - zkrátka zboží se neprodává za cenu podle toho kolik stála jeho výroba , ale podle toho kolik je ochoten kupující zaplatit. Vždy se najde někdo , kdo je ochoten zaplatit více a pracovat za menší peníz - to způsobuje růst cen a snižování ceny práce.Toť politika pravicová , která tímto způsobuje propastné rozdíly v lidském společenství.. miro
Děkuji za jednoduché vysvětlení co jsem zač. Jsem podle Vás neschopný, závistivý, lempl a pakáž, která se nedokáže postarat sama o sebe. To jsem vskutku dodnes netušil, co jsem za hajzla. Jsem totiž levičák.
Zjednodušeně:
pravičák přepočítává všechno na peníze a jeho jediný smysl života je nahrabat co nejvíc, levičák vidí smysl života v tom ostatním
Martino když jsem viděl tu otázku bylo mi tak trochu jasné kam se to zvrtne.
Věřím, že jste pochopila, podle některých odpovědí ten rozdíl mezi pravicí a levicí. Na jedné straně dokonalý člověk, ve všem A1 a na druhé straně neschopná lůza , prostě lidský odpad.
Čemu se toto smýšlení o nadřazenosti podobá je více než jasné a kam toto myšlení lidstvo již několikrát dovedlo je také známo.
Přeji krásný den ar.
Martino, všimněte si, jak někteří podstrčí svůj výklad slov, jako že to někdo řekl...
Od doby co je levice a pravice, tak se nedohodnou. Taktéž je to i zde, i na jiných poradnách, ale i v práci, hospodě...
Důležité je, že se neurážíme a nenadáváme sprostě, i když spolu hrube nesouhlasíme...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.