Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co si myslíte o pracovních agenturách

Od: ujendys* odpovědí: 9 změna:

mě připadá že v dnešní době člověk se základním vzděláním nebo vyučním listem sežene práci jen přes agenturu aspon tady na severu mi to tak připadá,včera jsem se byl na jedno pracovní místo zeptat,jedná se o pracovní místo v papírnách bylo mi řečeno že platí 54kč na hod. smlouvu dávají vždy jen na tři měsíce s tím že když se osvědčím prodlouží pracovní smlouvu na další tři měsíce takhle stále dokola až do doby kdy přejdu ke kmenovým zaměstnancům ale to se taky nemusí nikdy stát,dále vstupní prohlídka ta mě taky zarazila musím oběhat 4doktory eag,audio,plicní a musim ke ssýmu požádat o výpis ze zdravotní dokumentace to vše si musim zaplatit 1050kč s tím že mi to prý pak dají do výplaty no myslím si svý přece kdyby to proplácely dali by mi to na ruku ne? když to dají do výplaty tak si to zakamuflujou a nakonec k žádnýmu proplacení nedojde,každý komu řeknu že du pracovat přes agenturu mi ekne at to nedělám že sou to zloději jenže v našem kraji to mají agentury obšancovaný a normálně není šance práci sehnat od kdy vůbec agentury existují kdo to posvětil?existují i v cizině?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Tak zlodeji to jsou , jenze kdyz clovek potrebuje penize tak co mu zbyva? Pro zamestnavatele je to nyni lehci si najat agenturu a ta se stara za nabirani lidi , zauceni , nemocenske , odchody. Jakmile se zaucite a nechodite na nemocenske tak pak zamestnavatel rekne , ze vas chce a zas mate novou smlouvu a opet 3mesicni zkusebni dobu. Doba je zla a je na vas zda tam pujdete pracovat nebo ne.

janplinto*
hodnocení

0x

Novodobá forma nevolnictví. Každá epocha lidské společnosti přináší své zrcadlo vzájemné nerovnosti...otroctví, nevolnictví, poddanství...*vezen*

chizuru*
hodnocení

0x

Zkušenosti s nimi naštěstí nemám, ale..
Já po té co jsem odmaturovala jsem hledala aktivně práci od září (Nebudu říkat v kterém roce, ale není to tak dlouho), kdy jsem se byla tenkrát registorvat na úřadu práce. Tam mi dali akorát zabraná místa.. Práci jsem našla v listopadu, i když mimo můj obor a není tam ani potřeba střední školu - brali v podstatě všechny. Na druhou stranu je to tam děs, nikdo tam nevydrží dlouho, většina lidí odtud po pár měsících odejde.. Především kvůli platu, 80 korun/hod je dost málo za tu práci co tu vykonáme + prostředí ve kterém děláme.. 54 korun už je sakra málo.. To je nějakých 8,5 tisíce výplata..
O pracovních agenturách se mluví snad výhradně jen negativně.. berou si část platu, dělají nekalé praktiky, kolikrát ještě člověka okradou, třeba vůbec nedostane plat.
A co si třeba zkusit dodělat nějakou školu? :)

aaella*
hodnocení

0x

Znám agentury práce,které platí dobře a mají pověst seriózních zaměstnavatelů, a to i v dělnických profesích. Jenže v médiích se tyto agentury neobjevují, tam se řeší agentury, které opravdu zákon porušují, a to extrémně, takže se logicky v lidech vytváří dojem, co agentura práce, to podvodník. Možná byste se divil, že to z druhé strany vypadá obdobně, nabraní zaměstnanci nepřijdou do práce (za což AP dostává tučnou pokutu), kradou nebo zcela běžně (opravdu to není výjimka) o pracovních přestávkách hulí trávu. Problém je ale v něčem zcela jiném: český zákoník práce je velmi špatná, rigidní norma (první důvod, proč si uživatelé berou agenturní zaměstnance), a platební podmínky si určují uživatelé, ne AP, ale odpovědnost nese jen a jen AP. Právě chování uživatelů má velký dopad na chování AP (hlavní důvod, proč jsou ve výsledku agenturní zaměstnanci okrádáni). Mnoho uživatelů si raději vezme levnější, tím pádem neseriózní AP, aniž by tomuto uživateli hrozil jakýkoliv postih! Ve výsledku je nakonec postižen zaměstnanec, kterého AP opravdu "okrádá" na jeho mzdových nárocích, protože je zkrátka nedostane proplaceno ani od toho uživatele. Podstatou agenturního zaměstnávání nemá být to, že si uživatel najme levnou pracovní sílu, ale že nemusí obětovat čas a energii na personální záležitosti. Ve výsledku by měl dokonce zaplatit více (tak je to i bráno v zahraničí, platím si agenturu práce, vyjde mně to dráž, ale ušetřím čas a energii za nábor kvalitních zaměstnanců a za vyřizování veškerých personálií). Bohužel, u nás je to chápáno přesně naopak, pronajmu si zaměstnance a nejlépe, pokud za něho zaplatím co nejméně, odpovědnost nenesu žádnou, tak co bych se staral. Ale jak uvádí na začátku, je mnoho solidních AP, které mají ve velkých továrnách velmi dobrou pověst.

hodnocení

0x

Nejsmutnější je to, že to nemusí být jenom člověk se základním vzděláním či vyučený, ale spadne do toho klidně třeba i středoškolák či vysokoškolák, pokud chce práci. Agentury jsou dneska všude, vím, že dávaly 57 Kč/hod. Ale kdo chce práci, musí aspoň pro začátek, zatnout zuby. Nic jiného mu nezbývá. Také jsem kdysi agenturou prošla. Měli jsme smlouvu do 21. 12., pak zadarmo doma a řekli nám, ať se zase 6. 1. přihlásíme, že nám smlouvy obnoví. Naštěstí se mi povedlo, že jsem se po 6 měsících dostala pod kmenového zaměstnavatele, tam už to bylo o něčem jiném. Ale někteří takové štěstí neměli, dělali pod agenturou třeba i rok. Firma přijímala jen třeba 2 - 3 lidi za měsíc, aby doplnila případné mezery.

Jinak - poplatek, který zaplatíte lékaři, by Vám agentura měla vrátit. Ale do výplaty ne. Zaplatil jste lékaři penězi jednou už zdaněnými, tak proč je následně dívat do výplaty a danit podruhé? Jenže nepomůže vztek, firmy to tak prostě dělají, je to pro ně jednodušší, než vyplácet na ruku. Vám se to ovšem zdaní, takže nedostanete celou částku, kterou jste vysolil u lékaře.

Je tady v našem státě plno lumpáren a nepravostí, ale kdo potřebuje peníze, vezme pro začátek zavděk i tou agenturou. Složenky se neptají, kde na ně vzít. Časem se Vám třeba podaří dostat pod kmenové zaměstnance.

Hezké Vánoce přeje Jaga.

Jaguško, i do výplaty lze dát položku nezdaňovatelnou. Mně například před 9 lety můj zaměstnavatel - stát - vstupní prohlídku nezaplatil. Teď v prosinci jsem na svoje oddělení přijímala novou paní a jeden z požadavků mzdové účtárny zněl, ať paní pošle doklad o zaplacení vstupní prohlídky, že jí to dají do výplaty. Tiše jsem žasla.

hodnocení

0x

Já byla u agentury manpower a dělala jsem tam jednorázové brigády (většinou dvanáckty - bylo to balení zboží ve scontu před rekonstrukcí, potom skenování zboží před inventurou a tak). Dostávali jsme 80 kč čistého na hodinu + pití a nějaké oplatky, a měli jsme normálně 2 přestávky na půl hodinky, které jsme si mohli vzít, kdy jsme chtěli. Několikrát mi nabídli i trvalé místo (vždy něco u pásu nebo tak), ale ty platy taky byly kolem 80 kč. Takže za mě - spokojenost.

hodnocení

0x
No jo, jenže se současným Zákoníkem práce a ekonomickou situací se nemůžete divit, že firmy nechtějí nabírat zaměstnance. Já zaměstnavatel nejsem, ale naprosto to chápu. Jinak poplatek za lékaře vám mohou proplatit pouze na základě účtenky, každý lékař si účtuje jinou částku.

hodnocení

0x

Ačkoliv tak obecně agentury nepovažuji za šťastný způsob zaměstnávání (otázek tu kolem nich už pár bylo a dost hrůza), tak mi nepřipadá hrozné pracovat na smlouvu po 3 měsících, pokud byste se pak stal kmenovým zaměstnancem se smlouvou na dobu neurčitou. Lepší než smlouva na dobu určitou na 1 rok, to byste mohl ještě po 3 letech nemít jistotu stálé práce. Nebo na 2, 3 roky.

To proplacení poplatků za lékaře - nemůžete si vyžádat, aby to bylo ve smlouvě?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]