Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Může mi někdo vysvětlit jaktože ptáci sedající na dráty el. vedení nejsou postihnuty proudem?
Ano, to souhlasím, vzhledem k poměru elektrických odporů drátu a ptačího těla je ten proud zanedbatelný.
Víš něco o fyzikálních zákonech na téma elektřina? Říká Ti něco paralelní řazení odporů? Nebo jsi v tomto směru laik? Jen abychom věděli jakým způsobem vysvětlit!
Měl jsem to v úmyslu, proto jsem se tazatele ptal na přibližnou úroveň jeho elektrotechnických znalostí. Zatím bez odezvy. Něco asi lze pochopit už z mých několika reakcí v tomto tématu...
Jednoduše řečeno je to tím, že se proud snaží jít cestou nejmenšího odporu a jde tedy vodičem, ne tělem ptáka. To ale platí pouze při sezení ptáka na 1 vodiči. Viděl jsem čápa, který se smrtelně zranil na vysokonapětovém vedení. Byl tam zaklíněný mrtvý. Musel se dotknout obou vodičů navzájem a v kombinaci vysokého napětí (22kV) zemřel v důsledku průchodu proudu jeho tělem mezi fázemi. Ale aby se pták takto zranil, tak by se musel dotknout najednou min. 2 vodičů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.