Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ptáci na vedení - proč se jim nic nestane?

Od: mako12 odpovědí: 13 změna:

Zdravím,
Může mi někdo vysvětlit jaktože ptáci sedající na dráty el. vedení nejsou postihnuty proudem?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jasel
hodnocení

0x

Protože nevytváří obvod. :)

hop®

Jasel: nesouhlasím! Samozřejmě že i ptákem protéká elektrický proud!

jasel

Dobře. Moje chyba. Ale není tak velký, aby ho zabil.

hop®

Ano, to souhlasím, vzhledem k poměru elektrických odporů drátu a ptačího těla je ten proud zanedbatelný.

lui*

Jasel. Hned první odpověď je pravdivá. Pták dotýkající se jednoho - sedící na jednom drátu, není součástí obvodu a tudíž jím neteče elektrický proud.

hop®
hodnocení

0x

Víš něco o fyzikálních zákonech na téma elektřina? Říká Ti něco paralelní řazení odporů? Nebo jsi v tomto směru laik? Jen abychom věděli jakým způsobem vysvětlit!

ellin*
hodnocení

0x

Protože nestojí na zemi a navíc se dotýkají jen jednoho drátu- kdyby se dotýkali dvou zaráz, tak by byli, nebo jen jednoho, ale i země, tak by také byli. ;)

ellin*
hodnocení

0x

Pro doplnění: fyzmatik.pise.cz/...

hop®

No, to je tedy opravdu dost lidová a zpopularizovaná teorie, ale budiž...

ellin*

No tak to vysvětlete Vy! I já se ráda poučím...

hop®

Měl jsem to v úmyslu, proto jsem se tazatele ptal na přibližnou úroveň jeho elektrotechnických znalostí. Zatím bez odezvy. Něco asi lze pochopit už z mých několika reakcí v tomto tématu...

solenza*
hodnocení

0x

Jednoduše řečeno je to tím, že se proud snaží jít cestou nejmenšího odporu a jde tedy vodičem, ne tělem ptáka. To ale platí pouze při sezení ptáka na 1 vodiči. Viděl jsem čápa, který se smrtelně zranil na vysokonapětovém vedení. Byl tam zaklíněný mrtvý. Musel se dotknout obou vodičů navzájem a v kombinaci vysokého napětí (22kV) zemřel v důsledku průchodu proudu jeho tělem mezi fázemi. Ale aby se pták takto zranil, tak by se musel dotknout najednou min. 2 vodičů.

buss
hodnocení

0x

Problém vznikající od doby, kdy se natáhlo vedení...jinak též krokové napětí. Ale když jde proud zpět zemí ke zdroji, co tak třeba ve vzdálenosti n metrů zapíchnout kolíky, natáhnout dráty a mám napětííí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]