Nejste přihlášen/a.
V souvislosti s diskusemi o významu zavedení povinné maturity z matematiky bych se chtěla informovat o předmětech výuky na klasických (prvorepublikových) gymnasiích. Dal byste mi někdo tip na internetový odkaz?
Chtěla bych se taky zeptat, proč (a kdy) byla zrušena povinná maturita z matematiky, když účelem středních škol s maturitou je všeobecná příprava absolventů na studium na VŠ - a to i na odborné školy, kde je matematika (snad) nezbytná?
Já jsem maturovala v r.1964, výuku z matematiky jsme nikdo nepovažoval na této úrovni za obtížnou, jak dnes s překvapením čtu na různých vebových diskusích. Co si o tom myslíte? Děkuju za odpovědi.
Zde neobo zde je dokument zabývající se historií maturitní zkoušky z matematiky, takových podobných dokumentů jsem našel víc , ale tyto mi přišly nejpřehlednší, stačí zadat do google heslo historie maturity z matematiky.
Jinak sám jsem maturoval z matematiky v roce 2013 a co se týče obtížnosti, asi jak co, byly typy příkládů, které mě bavily a šli mi skoro sami a pak ty, které mi už tolik nešli. Já osobně si myslím, že matematiku se může naučít téměř každý, pokud zná nebo si umí najít vzorečky a spočítá na dané téma dostatek příkladů od nejlehčích až po ty složítější. Těžká je pro většinu studentů, protože ví, že z ní maturovat nemusí a tak se jí moc nezabývají, dělal jsem to úplně stejně, mít 1ky je fajn, ale do praktického života to nic moc nepřídá, tak jsem se zabýval jen tím, co jsem uznal za vhodné a předměty pro mě zbytené jsem moc nehrotil.
Jinak matematiku nikomu ji nevnucuju a jestli má být povinná nebo ne, za mě je to jedno. Spousta lidí tu matematiku už nevyužije a kdo chce pokračovat na VŠ a myslí si to s ní vážně, tak se to vždy naučí bez ohledu na to jestli maturoval z matematiky nebo z jazyka.
děkuju za odpověď - zadat takto formulovaný dotaz mne nenapadlo, už běžím googlovat. K té matematice - vůbec by mne tenkrát nenapadlo, že někdy bude matematika takto "zatracena" - připadalo mi, že patří k základnímu vzdělání. No, časy se mění. Zdravím. Marcela.
Není tak úplně zatracená, já tedy gympl nestudoval, ale u nás na škole se na matiku kladl celkem velký důraz i když jsme z 30 lidí od nás ze třídy maturovali pouze 4 a z celého čtvrtého ročníku nás bylo asi 20 z 150. Dost asi záleží i na vyučujícíh a na tom jaké mají na studenty nároky Naši matikáři nám zrovna ty známky zadarmo nedávali
K historii povinné maturity z matematiky už Vám odpověděli přede mnou. Já jen přidám svůj názor. S povinnou maturitou z matematiky nesouhlasím, nedomnívám se, že by pro všechny maturanty měla být maturita z matematiky povinná.
Vlastně nesouhlasím ani s povinnou státní maturitou. Úroveň maturit se za posledních 30 let hodně snížila a povinná maturita stlačuje "laťku"ještě níže.
Co bylo dříve potřeba znát k maturitě, odpovídá dnes ± bakaláři, v některých případech až státní zkoušce.
––– Omlouvám se, že jsem poněkud odbočila ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.