Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká tradice u vás nesmí o Vánocích chybět?

Od: martinaa* odpovědí: 31 změna:

Otázka, je, myslím jasná:) Pochlubte se, co s dětmi (vnoučaty, přáteli, manželkami..) každý rok vyrábíte, co dodržujete za tradici? Nebo co jste si zavedli jako tu "vaši" tradici?

My s bráchnou vždycky po večeři jdeme pouštět do vany svíčky a čekáme, až nás zavolá Ježíšek:) Už kolik let, ale pořád nám to přijde takové "naše":)

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U nás na stole musí být rozžehnutá svíčka za všechny kteří už nejsou s námi. Solnička se solí, ženy mají u sebe položenou pěněženku, pod talířem rybí šupina. Ta šupina příjde potom do peněženky. :D Moje babička dávala peněženku, moje maminka, já a moje dcery také. Jednou maminka zjistila, že v té peněžence měla snad 20haléřů. Nikdy jsem se neodvážila peněženku na stů nedat.:D

Krájíme jablko, pouštíme lodičky v ořechových skořápkách ,prskavky pro štěstí *ua*

martinaa*
hodnocení

Zajímavé, na co mají ženy peněženku? A jen ženy?:D Chlapi přijdou zkrátka...

doplněno 23.12.12 18:05:

Luigi - jako kdyby ženské o Vánocích na chlapech šetřily:D

doplněno 23.12.12 18:15:

To se ani neptej:D Vybral si jakési doplňky výživy z posilovny:)

doplněno 23.12.12 18:20:

Také přeji pěkné svátky, a zakázala jsem mu doplňky, po kterých by vypadal jako dementní kulturista, vybral si tuším kreatin a jestě něco, tak nad to nebude tak strašné...

Chlapi ji vysipali již pro vás ženy před vánoci*frajer*

by mě zajímalo co jsi mu pořídila *hi*

No nic Martiii odchááá zííím padááá pam hezké vánoce *pusa* a ted mizííím než na mě tvůj bobulář dojde *frajer*

rocky*
hodnocení

0x

Marti, to, co děláte z bráchou zní pěkně :) Ještě nikdy jsem o tom neslyšel.

My, jelikož nebydlíme přímo v Praze, jezdíme každoročně do Prahy na vycházku. Okolo Pražského hradu, na Karlův most, na Staroměstské náměstí, na "Václavák" atd. Vždy se také někde najíme. Toto dodržujeme už hodně dlouho a každoroční rodinná procházka mi nevadí :).

martinaa*
hodnocení

To nás naučila máma:) Zapálíte lodičky a podle toho, kam směřují, takový bude přístí rok (u kraje - zůstanete doma, případně v ČR - jak to kdo pojme, a když se loďka vydá do středu, budete cestovat, stěhování apod.). Brát s rezervou, spíš jde o ten efekt mihotajících se svíček v temné koupelně (musí být samozřejmě zhasnuto:)).

krkovicka*
hodnocení

0x
Hořící svíce za zemřelé-mimo toho dědeček našeho dědy umřel na Štědrý den.Šupina pod talířem-pak dáme do peněženky.Pod stromkem mísu drobných,ovoce a peněženku pro štěstí...lodičky jsem naposledy pouštěla v sedmi letech:-D ale proč ne?Přípitek před večeří(sampus) a proslov-ať za rok ve zdraví a štěstí se tu opět shledame...
Můj táta louska po večeří 12ořechů-každý rok představuje jeden měsíc-podle jádra poznáte jaký měsíc budete stradat.Ať už ve zdraví,chudobě nebo v práci.Taková předpověď.
doplněno 23.12.12 17:22: Kolem jedenácté hodiny se široké příbuzenstvo sejde na Olšanech.Právě kvůli výročí úmrtí dědy.Mají tam rodinnou hrobku.Tam si všichni i popreji a pak do svých domovů.
martinaa*
hodnocení

Jejda, to je smutné:( Ale to louskání ořechů je prima, že bych také vyzkoušela?:)

mil®
hodnocení

0x

Pálíme od začátku adventu svíčky každý den, večer dáváme pod talířk drobné peníze, kupujem zásadaně dvouapůlmetrový smrk do pokoje, před večeří si povídáme a vzpomínáme, hrajeme v leže na zemi karty, musí být kapr a rybí polévka a hubník a klobása a rybí předkrm, který vůbec nikdo neví jak se jmenuje, ale je od nepaměti, tzn. dost dlouho, krájíme jablko a když byli kluci malí, pouštěli jsme skořápkové lodičky se s víčkou, zpívali koledy a vyhlíželi Ježíška, po dárcích zpíváme koledy, pijem punč, povídáme, koukáme na pohádky. Toto vše je každý rok stejné. Malé odchylky skoro nejsou.

martinaa*
hodnocení

Zaujalo mě to "zásadně dvouapůlmetrový"... to má nějaký zvláštní důvod, nebo máte jako my čtyřmetrové místnosti?:)

doplněno 23.12.12 18:18:

Hop - to musí být sranda zdobit:D

hop®

Martino, to je naprosto jednoduché, po instalaci do stojánku a nasazení ozdobné špičky je přesně ke stropu panelákového bytu! *smich*

lidus*
hodnocení

0x

Tradičně chodíme krmit do obory prasátka a na řeku kachny, uvaříme a na plotnu hodím kousek františka nebo purpuru. Stromek a pohádky, návštěva mše v kostele-nejsem věřící a mám ráda mši se zpěvem pro děti. Rodina dcery u nás byla již dnes a tak máme Štědrý den 2x, děda dnes poprve zkoušel lít olovo, ovšem co to je nikdo nevěděl.

martinaa*
hodnocení

To krmení mě mrzí, než bych se dostala do nejbližšího lesa, tak zvířátka chcípnou hlady... a do národního parku se neodvážím jít rozhazovat dobroty. Olovo jsem nikdy nelila a vcelku ráda bych to vyzkoušela:)

naihonn*
hodnocení

0x

Dodržujeme tradiční obžerství. Ačkoli jinak jsme už nějakou dobu ve stavu optimální výživy, tak o vánocích ne.

martinaa*
hodnocení

A co, Vánoce jsou jen jednou za rok:D

doplněno 23.12.12 18:24:

Ano, je:)

Můžu se zeptat to je logo dračích lodí v tvém nicku :)

23.12.12 19:02

*ua*

hop®

Luigi... ;)

poradte.cz/...

Tak jsem zde dlohho a ted jsem za hlupáka*plac*

hop®

Luigi, nebreč, i já jsem tady často za vola...

Jde o to si to přiznat a smířit se s tím, bude líp, hlavně to moc neprožívej, ju?!

24.12.12 00:53

*kafe**plac*

hop®
24.12.12 01:15

*pivo**placni*;)

martinaa*
hodnocení

*houpy* Ale notááák:)

hop®
hodnocení

0x

Tradice jsou hezké!

My jsme žádnou zvláštní tradici nějak neměli, jen klasický stromeček, kapr se salátem a pak zpívání koled a dárky pod stromečkem. Přesto to byla krásná a zvláštní atmosféra - prostě vánoční...

Dnes v rodině žádné děti nejsou, část mladšího příbuzenstva je rozuteklá po světě, tak už z vánoc zbyla jen tak klidná večeře s blízkými, kteří ještě zbyli. Dárky jsme postupně odbourali, důležité věci si každý koupíme když je potřebujem. Navíc spolu nežijeme v jedné domácnosti, takže už nemáme přehled, co ten druhý zrovna potřebuje, chce, nebo si přeje. A při rozchodu si navzájem popřejeme, abychom se zase za rok sešli nejméně ve stejné sestavě, jako letos - a to je fakt upřímné...

iz*
hodnocení

0x

Zmíním pár (doslovně!) netradičních:

(1) Štědrý večer už 23. prosince

(2) Vánoční raft (24. prosince od cca 10.00 do cca 14.00 hodin - s přípravou a úklidem to zabere skoro celý den).

Vánoční raft organizují můj bývalý manžel se s vým kamarádem a dětmi (dnes už dospělými) skoro 20 let. Začínali dva tátové s dětmi, dnes je to z toho záležitost pro široké příbuzenstvo, kamarády a známé. Splutí části Vltavy v prosinci má něco do sebe.

martinaa*
hodnocení

To splouvání Vltavy musí být o Vánocích super*palec*

gumidek*
hodnocení

0x

kapřík s bramborovým salátem :)

tomasgulas
hodnocení

0x

Zavedl jsem si novou tradici - na Štědrý den a Silvestr v práci :) A příští rok to snad bude stejné.

hodnocení

0x

u nás se zdobí stromeček až dopoledne na štědrý den a vánočně se krášlí byt - světýlka na okna, svíčky, vánoční ozdůbky, celý den se nejí, prý abysme viděli zlaté prasátko, ale spíš že není na jídlo čas... k večeři musí být rybí polívka a smažený kapr (šupinku z něj pak nosím celý rok v peněžence) - po večeři se rozsvítí poprvé stromeček a rozdávají se dárky... no a po celém bytě páchnou střídavě františci, purpura a prskavky - a večer se vždycky díváme na pohádky a těšíme se s dárky a povídáme si a mlsáme cukroví...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]