Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nepřijde vám to počasí letos divné?Nenormální s porovnáním s jiným rokem, nebo se to zdá jen mně a jsem mimo?
Pamatuju si z dětství, když babička říkávala: Takle nikdy nebylo.--- a já teda zdaleka tolik let ještě zatím nemám a už taková slova poslední měsíc vyslovuji pořád dokola.
doplněno 07.06.13 08:13:Nebo jsem já předčasně zestárla a jenom melduji něco co není pravda...
Jo jo,co jsme zaseli to sklízíme...
doplněno 07.06.13 08:54:a mezi námi,není to jen letos,je do už delší dobu.
Jasně počasí už je milióny let. Ale já pamatuju (a není to tak dávno), že když koncem února skončila zima, přišlo jaro. Teplota stoupala pozvolna a plynule. Ze zimníku jsem se převlékl do baloňáku a v něm chodil pár týdnů, než jsem ho odložil. Všechno kvetlo a v polovině června jsmem lezl sousedům na zralé třešně. Meruňky dozrávaly před vysvědčením. To jaro se dalo užít, protože trvalo 3 měsíce...
Už pár let je to jinak (a to mi nevymluvíte). Koncem února přijde pár tropických dní, ve kterých zblblá vegetace vykvete. Následně toho polovička pomrzne. Předloni mi na chatě v dubnu zmrzlo i kapradí. Pak je zima-nezima až do května. Původně několikaměsíční jaro se smrsklo na pár dní. Baloňák prakticky nepotřebuju, protože se teplota z 5 stupňů změní na 25 během pár dní (letos ovšem nosím teplý svetr ještě skoro v polovině června). Co nezmrzlo a neshnilo, pro změnu uschne. Vloni třešně prakticky nebyly, o meruňkách ani nemluvím, těm opakovaně mrznou květy už pár let.
Stále se Vám zdá letošní počasí normální? Konec května 12 stupňů, pak čtyři dny 38 stupňů ve stínu, na konci června v noci 10 - 5 stupňů (zatím nad nulou :D)...
1. Prave, ze to neni tak davno = z jednoho dvou divnych roku nelze vyvozovat trend.
2. Pocasi mi nijak zvlastne divne neprijde. Byla zima, pak byla min zima, mezitim sprchlo a ted uz je tepleji. Plus minus je to kazdy rok to same.
magdon:
ano, souhlasím s tebou, byly doby, kdy se na počasí a na roční odobí dalo s minimálními odchylkami spolehnout. Teď je třeba jeden den letní a následující je pozdní podzim, takovéto výkyvy dřive vůbec nebyly.
Tak to asi kazdy zijeme jinde, pac ja si poslednich 15 let pamatuju docela pekna jara. Nektera povedenejsi, nektera mene, presne jak to s pocasim byva - je nepredvidatelne. Ale v zasade je v zime zima a snih, na jare vlazno, v lete teplo a bourky a na podzim pliskanice.
A ze to obcas nekam ujede
Co to podle Tebe znamena? Podle mne vubec nic.
doplněno 07.06.13 13:18:Mimochodem, kdyz se podivate na statistiky pocasi, napr. sem in-pocasi.cz/...
tak zjistite, ze v cyklech objevuji studenejsi a teplejsi roky (repektive obdobi jednotlivych roku) a ty dnesni nejsou nicim vyjimecne.
Vim, ze teplota je pouze jeden z ukazatelu, ale jelikoz je vsechno provazano se vsim, tak i tohle malo nam neco rika - ze se nic vyznamneho nedeje.
To neni na dennim poradku ani v dnesnich letech. To, ze se to deje zrovna nyni jeste neznamena trend, jak sem jiz zminoval. Ze je to neobvikle souhlasim (na to znel vlastne i puvodni dotaz), nicmene z toho nelze delat jakekoliv dlouhodobe zavery.
"jak to s pocasim byva - je nepredvidatelne"
To je právě ono! Před 20 - 30 lety bylo +- předvídatelné. A průměrná teplota? Ovšem, ta je podobná. Jenže tenkrát během jara kolísala mezi 14 a 18 stupni, dneska kolísá mezi 6 a 26 stupni. Takže průměr 16 stupňů se vlastně nezměnil.
Počasí se mi stále zdá normální. Problém je v tom, že srovnávate pravěpodobně počasí, které jste zažíval běžně ve 20. století. Celé 20. století, a zejména jeho druhá polovina, je z hlediska dlouhodobých statistik abnormální. Pokud chcete srovnávat a vyvozovat závěry, vezměte si pro porovnání spíše 19. století. Vývoj počasí v několika posledních letech (třeba 20 nebo i 30) nelze brát jako všeobecný trend.
P.S. Na přelomu 19. a 20. století se běžně vyskytovaly teploty jako teď. Mnoho platných teplotních rekordů souvisejících s minimální teplotou pochází z tohoto období.
No, jo, když u nás se toho hodně pokadilo, tak se to musí spláchnout. /To jen pro odlehčení/ - pt
Jestli bude ještě pár dní bez jdu si nechat předepsat antidepresiva. Jahody hnijí zelené na záhoně, třešně májovky nezrají, přísady se od doby zasazení ani nehly, jediné co roste až moc je plevel a 4 koťátka co má naše loni narozené kotě přivandrovalé kočky. I tak si myslím, že takové počasí zde už bylo mnohokrát a snad to příroda dožene. Moje babička říkávala za to můžou kosmonauti, to si sice nemyslím ale jak se k přírodě chováme tak nám to ona oplácí.
"pt" kdyby to mělo pomoct tak ať klidně ještě 14 dní prší.
To takhle se jednoho dne českej Honza naštve kvůli počasí a vydá se do nebe, zeptat se, proč u nás pořád prší. Zabouchá na nebeskou bránu, otevře mu svatý Petr a ptá se ho co si přeje. Honza odpoví, že se přišel zeptat, proč u nás pořád prší? Svatý Petr mu říká: " Tak se jdeme podívat, co mám napsáno ve svaté knize. Odkud jsi?" Honza říká: "Z České republiky". Svatý Petr listuje v knize, najde Českou republiku a říká : "Pojď se podívat, mám tu napsáno - všechno posraným navrch - 3x denně splachovat!"
nebo
Do hydrometeorologického ústavu volá rozzuřený muž: "Už dva dny vynáším ze sklepa v kýblech to vaše polojasno!”
Nová česká hymna: Kde domov můj, člunem tam pluj. Voda hučí, po ulicích, auta plují na silnicích. Rybník mám hned za domem, zvyklej sem, na povodeň. A to je ta země česká, domov můj - vodní svět, domov můj - v blátě květ.
doplněno 07.06.13 15:45:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.