Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
co si myslíte, že se dá dnes chovat nebo pěstovat pro nějaký zisk. Nějakým ziskem myslím aspoň 10 000 Kč měsíčně.
Přemýšlím nad malým hospodářstvím. Prostory mám.
No tak pokud to myslíte oficiálně, tak "díky" EU a tomu že ostatní zemědělce všici dotujeme nemáte šanci. Pokud načerno, tak já osobně bych pořídil pár koz, sezónně ovečky, pár čuníků a podle hospodářství třeba bejčky na výkrm... záleží na Vás...
Dobrý den, před nějakou dobou se jeden človíček dobře živil pěstováním akvarijních rybek, ale nevím jak by to šlo ještě nyní na odbyt a byl to skvělý odborník. Jinak začněte rychle chovat slepice na prodej vajec.
se slepicema počítám asi dvacet.
ty rybičky jsou moc odborné z mého pohledu. spíš bych radši něco jatečného. co třeba pštrosi?
No to moc není pokud chcete zisk 10tis měsíčně. Píšete prostory mám, tak předpokládám, že i vybavené a také louky na spásání pro kozy, Kozy jsou ekonomicky výhodné pokud nepotřebujete veterináře. Kozy ale čisté plemeno, pořítejte tak 3 tis za kozičku, kterou rok budete opatrovat a živit a pak vám dá kůzlata a mléko. Pro kozla potřebujete samostatný box a alespoň jeden porodní box. Na zimu počítejte 1 koza = 1 velkej kulatej balík sena + jádro + vitamíny+ řepa nebo krkev. aby jste byl v plusu, naučíte se zpracovávat mléko, vyráběh tvaroh, jogurty, měkké sýry a šikovní i uzené sýry atd. A hlavně si musíte najít odběratele.
při 20slepicích budete zisku malinko a nebo budete na nule a to za předpokladu, že vejce od 10ti slepic budete mít pro rodinu a zbytek budete prodávat. Jedna slepice sežere za rok jeden pytel pšenice + vápenec + vitamíny + sušené kopřivy nebo čerstvé... Budeteli kupovat ke krmení hotové směsi, tak do zisku asi nepůjdete. Na zimu potřebujete zateplený kurník s velkým oknem, světlo a teplo ovlivňuje snášku.
Já to nepočítala, ale myslím že 50 tis jsme už vyčerpali a první rok budete ve ztrátě. Mít 10tis měsíčně zisku je SEN každého malého farmáře.
doplněno 12.03.12 23:54:ovečky na sezonu. Za 1500 nakoupíte jehně a za 2000 na podzim prodáte (možná). Pokud je deštivý rok a nebo dlouho máte rosu na pastvině, je třeba i v létě dávat ráno ovcím seno.
Malý slepičinec, 10 000 Kč, vajíčko za 4 Kč. Cca tunu česneku na rok. N prasat, ovce a nadělat klobásy. Každý měsíc 2 telata, nebo 1 hříbě. Připouštět k hřebci..., 35 tun pšenice, 13 tun řepky...Na co jsou dotace.. viz Vydra.
Dotace neklapnou, když to bude načerno.. Napočítal jsem zatím na slepicích 10 000 Kč za vajíčka. To, že nějaké sníme sami je přece taky příjem. Nemusíme kupovat Potom cca 20 000 Kč na prodeji pálenky. Ovoce a pá...ici mám. Nikomu to neříkejte
Potom bych vychoval cca 100 kačen. Zisk asi 20 000 Kč. Česneku počítám tak za 40 000 Kč. Nevím jak s těma kozama. Uska psala, že se vyplatí pokud budou zdravé. Nemám představu... Telata, hříbata jsou na mě asi moc
ertl - stůjte nohama na zemi zvláště budeteli krmení kupovat. 20tis zisku z 20 slepic je utopie. Počítáte asi 250ks vajec na slepici za 4.- Kč, což je 20tis.
Krmná směs pro 20 ks = 122g denně/kus = 9 500,- Kč/rok. Bez směsi 250 ks nanosnici neuděláte. Pořizovácí náklady asi 170,- Kč slepice před stnáškou (ještě měsíc, dva neponese) to je 3400,- Kč. To už máme skoro 13 000,- nákladů. max. zisk mě vychází 7000,-. Příští rok bude na tom lépe, obměníte polovinu chovu neboť příští rok stěží uděláte 200 ks na nosnici.. 10ks slepic můžete prodat na polévku a nebo uskladnit v mrazáku. Pořiďte 50 slepic, to už jsou jiné počty a odchovávejte od jednodenních kuřat.
Jak chcete dosáhnout u kačen zisk 200,- Kč/kus? Kačeny se prodávají za 200 - 300Kč dle váhy a druhu kačen. Kde máte nákup jednodenních kačenek, spotřebu elektřiny (musí být v teple) a krmení.
Nechci vám brát iluze a odradit vás, jen lépe počítejte. Ať se daří.
doplněno 13.03.12 10:18:a to jsem nepočítala s úhynem, liškou, dravci , kunou ...
Jsem amatér z města s teoretickým vztahem k venkovu. Mám názor, že malý sedlák-zemědělec-záhumenkář nesmí za prvé koupit nic, co si může vypěstovat-vychovat sám pro vlastní potřebu. V tom je také velký zisk. Takže velký se silnou izolací mražák a přebytky tam dávat na doby, kdy není čerstvé. Dělat to, co si samo najde na velké louce - hodně slepic. A kuřecí brojlery,-aspoň 200 kusů. Králíky ne, mají nemoci. Sám si vypěstovat obilí, řepu a česnek. A pár prasat a od podzimu dělat výbornou libovou tlačenku plnou česneku a majoránky a lidi Vám utrhají ruce. K tomu třeba i klobásy a udit maso. Možná ty kozy do klobás. A přebytky prodávat po okolí, lidi si to řeknou a budou si to uVás sami telefonicky zamlouvat a chodit pro to! Ale je to hodně práce, ale pěkné, nejlépe pro rodinu.
a co takhle pštrosy? u nás tady chlapík je chová.
doplněno 13.03.12 13:45:jo a byla tady slepíčí farma a nechali toho ,,neoplatilo se jim to..Jak je sleva,lidé to nakoupí zamrazí . Cena za oškubání .Sama jsem je musela kuchat, Akorát ještě za tepla, ale na vajíčka - myslím že to nebude stále ty ceny,je to horečka jako v roce 89.-90
Hlavně vybudujte chlívek podle norem EU, jinak legálně neprodáte nic. Až příjdete na to jak se touto činností dá bez dotací přežít (zbohatnout je utopie) dejte vědět, vlastním chalupu, velká zemědělská usedlost, chlívy pro 20 prasat (údajně jich tam bývalo 35) a stání pro 6 koní, dost ha polí (pronájem je jistý výdělek), spousta starých ale stále funkčních strojů, na mlátičce se mlátilo předloni bez problémů. Já spíš přemýšlím prostory(ne chalupu) pronajmout ale na vesnici je to problém.
No já nevím přátelé,ale pokud je mi známo,3,kusy koz nebo ovcí(to je jedno )a více se musí přihlásit jako registrovaný chov.Takže žádná sranda.Na udání je pěkná pokutička.
To ovoce je dobrá věc,ale ten stroj k němu je sebevražda.Aby vás někdo nepráskl už teď,když to tady čte půl republiky.
Začněte se vším pomálu a pak si postupně přidávejte.Nebo vás ten zvěřinec sežere.Začal bych asi těma slepicema a místo koz bych se dal na dvě ovečky a plemenného berana bych si půjčil.Doporučuji OVCI ROMANOVSKOU.Do 2,000,-za kus se dá sehnat.
: arakain77® - registrace hospodářství je již od jednoho kusu (koza, ovce, kůň). Je to vše zdarma a otázka půl hodinky, takže v tom problém nevidím. Chystá se novela, ale nevím kdy a od kolika kusu by bylo povinné registrovat zvířata. Snad mě někdo doplní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.