Nejste přihlášen/a.
Opět pozdě informovali svět o údajné "neškodné", před pár dny proběhlé nehodě v jaderné elektrárné na Ukrajině.
Vládnímu ujišťování o bezpečnosti nevěřím ani za mák,mnohem raději ověřuji fakta. U nás ve městě byla z ničeho nic vyhlášená smogová situace a doporučené omezení vycházení.
A tak se ptám: je tady někdo ,kdo se vyzná v měření radioaktivity a zjistil by jaká je pravda. Zdá se mi totiž,že obyvatelé ČR jsou již tak laxní,že jim je snad všechno jedno.
Podle zprávy došlo k havárii transformátoru, to znamená části, která nemá s reaktorem (takže ani s radioaktivitou) nic společného. U elektráren (jaderných, uhelných, vodních...) k podobným událostem občas dochází a je to v podstatě banalita, nikoho neohrožující, o které rozhodně není nutné informovat širokou veřejnost. Když se to přihodí třeba v Tušimicích, veřejnost to přejde mávnutím ruky (pokud se to vůbec dozví). Jenže jakmile jde o elektrárnu jadernou, většina lidí začne blbnout. Smogová situace je v téhle roční době a při tomhle počasí zcela běžný jev, opakující se každý rok.
Tím nechci tvrdit, že věřím informacím ruské vlády (příklad Černobil).
Pokud je to tak jak informují je to v podstatě bez rizika, mám ale za to, že kdekoliv by došlo k úniku radiace, budou sdělovací prostředky buď mlčet (malý únik) nebo "mlžit" dojde-li k velkému "prů.eru" jako např. v Černobylu, kde už je to neudržitelné musí s pravdou ven, jsem přesvědčen o tom, že kdekoliv a kdykoliv na světě dojde k zamoření radiací "nikdy neřeknou plnou pravdu" budou mluvit o tom, že to ve skutečnosti není tak zlé, nic se neděje, úroveň radiace je v normě, jako tomu bylo v r. 86 na ukrajině, dělali ankety na ulici s lidmi aby všem ukázali že sice evakuace byla nutná jinak je to ale docela v pohodě a nic se neděje, a jsem přesvědčen o tom, že se bude "vždy" takto postupovat a je jedno kde k havárii dojde, jestli ve francii usa či jinde, jaderné elektrárny jsou dnes skoro všude.
doplněno 05.12.14 11:52:Na druhou stranu nevidím důvod proč někoho informovat o "vadném vinutí" na transformátoru, reaktor je v "útlumu" tak přece o nic nejde, to že ale o této "banalitě informovali" ale vede nutně k podezření, že to zase nemusí být plná pravda, jsou-li takové drobné "nehody" běžné, proč o tom tedy vůbec informovali?
janm: plně s tebou souhlasím!...jen mě znepokojuje že v ČR není žádná organizace (nezávislá) nebo i lajk , která by byla schopna měřením okamžitě zjistit jaká je pravda
Jestli ono to nebude tim, ze jaderna fyzika se neda, narozdil od pestovani brambor, delat na poli za domem...
P.S.: Pojem laicke mereni je tez usmevny.
pro misuna: ono je to tak přístroje radiaci změří takže "kvalifikovaní odborníci" ihned vědí na čem všichni jsme, a teď je otázka jak s tou informací naložit, protože jak jsme se všichni přesvědčili např. v případě černobylu, zasáhlo to v podstatě celou evropu, jen francie to odmítla uznat a pochybuji, že ji to nezasáhlo. Takže proč to zveřejňovat a raději "nemlžit" když ono "není v případě takové velké havárie vlastně kam utéct" představa, že by se všichni z evropy "přesunuli na druhou polokouli " je nereálná. Kam chcete v případě havárie uniknout? Co tedy dělat, říct lidem pravdu? Nebo to aspoň trochu "zlehčit"?
To máte jako jsem se jednoho dne dočetl v novinách (nevím který to byl rok) že naši planetu "o fous" minulo obří těleso, (jedno jestli asteroid, kometa, atd.) Vidíte napsali to až "POTOM" a my všichni jsme žili "v blažené nevědomosti", na druhou stranu kdyby to řekli vznikla by panika a stejná otázka "Kam utéct"?
doplněno 05.12.14 15:34:pro misuna: Plně chápu Vaše rozhořčení ale bohužel tak to na světě je, on ten náš "svět" je v jádru rizikové a nebezpečné místo, jistou máme všichni jenom smrt, V televizi jsem jednou poslouchal p. d. D. Drábovou, která vyslovila větu, jež stojí za zapamatování a to:
"Každá lidská činnost (dílo atd.) je poznamenána chybou". Čímž řekla dle mně vělice pravdivou věc, že vše co tady uděláme nikdy nebude 100% dokonalé a bezpečné a ačkoliv se stále pracuje na tom, aby reaktory byly co možná "nejbezpečnější" přesto "nikdy" nelze vyloučit nehodu, jde jen o to jaká bude, jaký bude mít rozsah. A zase se vrátím k tomu Černobylu, pokud se můžeme spolehnout na to co se praví o tom, jak to tehdy bylo pak za to přímo mohl "lidský faktor", tzn. kdyby lidé na velíně JE v Ćernobylu dodrželi předpisy anebo alespoň ponechali "autom. jištění reaktoru" "pracovat" a chybně nezasahovali možná by docela k ničemu nedošlo, a těch případů kdy "automatické jištění" "aktivní ochrana" včas a řádně zareagovala ale kdy lidé se toho "bohužel chopili sami" aby situaci napravili a tím to jen "zhoršili" je bohužel více ve všech odvětvích lidské činnosti nejen v jader. energetice.
doplněno 05.12.14 15:41:A ještě jednou k nehodě v roce 86, jeden chlapík mi vykládal že v rámci výkonu svého povolání měly u sebe "dozimetry" (nebo jak se ta měřidla nazývají) , které jim byly v zápětí po havárii "zabaveny", nevím jestli by se dnes s daty "nemanipulovalo, pak by ale vznikla obrovská panika.
Někde dole je odkaz na internetovou aplikaci monras, která bere data přímo ze snímačů. Představa, že ji někdo bude úmyslně falšovat mi připadá paranoidní - zvlášť v zemi, kde není možné cokoliv utajit protože se všecko rozkecá.
Někde jsem četl studii, že kdyby došlo k teroristickému útoku pomocí tzv. "špinavé" bomby, tak méně než 0.1% obětí zemře na účinky radiace, 99.9% obětí zemře na následky paniky. Jsem ochotný tomu věřit.
jethro: ano oběti zemřou na paniku,stejně jako oběti Černobylu...
a příště bych poprosil tu o Červené Karkulce ,tu mám rád.
janm: vyjádřil jste to hezky a výstižně ,přesto se mi to vůbec nelíbí ,..žít v iluzi můžu stejně jako v hrůze a panice,obojí bude mít stejný konec.Omlouvat nebezpečnost jaderné energetiky ,zničení planety jako celku včetně všeho živého,tím ,že chybička se holt může vloudit mi připadá jak nejapný morbidní žert.Nejde o porouchané auto ale o životy a zdraví nás všech .To by byla trochu velká daň za dodávku elektřinu nemyslíte
pro misuna: No ono to nebylo myšleno tak že "chybička se může vloudit", nýbrž jak jsem "citoval"p.d.Drábovou ona ta "chybička"je v jakémkoliv lidském konání přítomna VŽDY,jakmile člověk cokoliv tvoří a to i s maximální pečlivostí chyby nedostatky jsou již v tom díle automaticky "implikovány"není to úmysl, tady na tomto světě totiž není nic 100% dokonalé, tím méně lidské jednání a v tom je tedy ten "problém", nejde o "ironické konstatování, nebo černý humor", pochopitelně v každém oboru se naleznou lidé , kteří budou tvrdit že to či to je naprosto vyloučené a nemůže se nic stát a "vy laici tomu nemůžete rozumět", historie ukázala kolik omylů a chyb a z toho plynoucího neštěstí přez tato tvrzení vznikla. Apropos: kdo prohlásil že jaderná elektrárna v Černobylu je naprosto bezpečná takže může stát přímo na rudém náměstí jako obyčejný čajovar samovar? Co se následně ukázalo v roce 86?
Ale je tu velký problém. Společnost potřebuje velké množství energie, poptávka po mega terawatech energie na druhé straně "zatím"je problém "efektivně"vzrůstající potřebu krýt. Co dělat? Jedním z řešení je jaderná energie,alespoň zatím, jež ale nese svá rizika, lidé ji tedy "trpí"jako nutné zlo.
Některé státy se jí zalekli jako např. Německo, jenže jiné jako např. Polsko Ukrajina a další jsou "ekonomicky nuceni"tuto cestu chtě nechtě volit. Několik států bez energie z jádra ale problém "bezpečnosti"nevyřeší.
Zní to "blbě"ale je opravdu rozdíl v tom, jakou kvalitu života máte když o jakémkoliv riziku nevíte oproti tomu když o tom víte a pak jste ve stresu. Ano konec bude stejný ale můžete prožít život ve větším nebo menším stresu
Na druhou stranu, za zamořování prostředí radiací nemohou jen úniky z jader. elektráren, ke kterým tu a tam více či méně došlo, ale vezměte si kolik jaderných zkoušek prováděli usa, sssr, čína a další, kolik reaktorů v havarovaných jaderných ponorkách spolu s hlavicemi skončilo na dně moří oceánů
Ono u toho rad. zamoření je ještě právě velká míra "neurčitosti"co se přímých objetí týká, tzn. nemoci jako např. rakovina a další které může způsobit radiace není vždy možné dát prokazatelně do souvislosti s ozářením, to tedy může ale také nemusí být příčinou, kdo ví? Zjistit se to přesně nedá, jakékoliv úniky však prostředí ani lidem pochopitelně nesvědčí.
Nicméně, dle různých indicií se zdá, že se lidstvo s tímto problémem nesetkává poprvé, např. v některých indických písmech jsou zaznamenány zbraně jako např. "brahmastra"(brahmova hlava) o nichž písma praví že "zabíjí nenarozené děti v lůnech žen"o jaké zbraně ve starověku šlo? Není nám to povědomé? Dále (nevzpomenu si již na název knihy ale možná bych to dohledal) jsem četl o jistých "pozoruhodných "archeologických nálezech z cca několika tisíců let př. n. letopočtem kdy v pralesech byly nalezeny pozůstatky starobylých měst s pravoúhlými cestami patrovými domy a splachovacími záchody ,které vykazovali oproti přirozenému pozadí neúměrně vyšší úroveň záření a to jsou jen některé z příkladů. Že by se historie přece jen stále opakovala?
Sice nevím jak ověřit fakta nebýt na místě. Ale určitě existuje web, který znázorňuje úroveň radioakaivity. Takže pohledat ta fakta... Pokud by byl nějaký problém, bude na to reagovat stát a ne nějaký MNV. Jinak smogová situace je na ČHMÚ i ta vaše radioaktivita, ač ne aktuální. Jinak oslovte SÚJB. Tak než začnete psát ...
žádným oficiálním ustavům pro jakékoliv měření tohoto druhu nevěřím ani omylem.Pravdu neřeknou a stát že bude reagovat? ..stát určitě ne,ti budou mlčet jak hrob nebudme naivními
Pak se naskýtá otázka, komu tedy věřit. Frantovi z hospody? Aktivistům sluníčkářům? To je pro mě ten SÚJB stokrát důvěryhodnější.
Armáda má například 314. centrum výstrahy zbraní hromadného ničení v Hostivicích. Je to snad dokonce součást výstražného systému NATO, takže tam ví určitě všechno.
V každém případě platí, že ne každá nehoda JE má spojitost s radioaktivitou a za druhé, nejsme totalitní stát, takže vláda nemá až takovou možnost zadržovat informace.
jethro: ale já netvrdím,že se to neví..oni ví moc dobře jaká je pravda pochopitelně...ale neřeknou lidem pravdu...a o to tu kráčí
Dobrý den, o co Vám jde? Informacím nevěříte, tak máte svou pravdu - ano, ten smog ve Vašem městě pochází z té elektrárny a všichni tam onemocníte a část lidí i zemře. Berte to jako fakt, stejně s tím už nic neuděláte. No, a jste jistě klidnější. Zdravím!
P.S. U nás smog není, tak ten výbuch nebyl tak velký.
doplněno 05.12.14 14:37:Možná žiji ve světě iluzí, ale zase nejsem paranoidní. Když svítí sluníčko, tak věřím, že to je sluníčko. Když prší, tak si myslím, že z nebe padá voda. A když je smog, tak je to prach a další "sajrajt", který je škodlivý, ale to neznamené, že je radioaktivní. A i kdyby byl, tak už asi nejsou informace podstatné. Mimochodem, na Ukrajině je nyní asi největší koncentrace všech tajných služeb světa, tak se obraťte s dotazem přímo k nim. Nebo běžte protestovat před radnici v tom zasaženém městě, kde trpíte spadem po výbuchu elektrárny.
ben: ale vůbec ne..naopak..to vy budte i nadále stoicky klidný a nejlépe za všech okolností... cokoliv se ve světě stane berte jako poplašnou zprávu kterou není třeba se znepokojovat za žádnou cenu...všechna média i státní orgány vám říkají pravdu a nic než pravdu..
ps:někdy za vámi do vašeho vysněného světa iluzí přijedu na návštěvu..tam se mi bude taky líbit
s pravdou udajně vyšli na světlo boží až poté...co zjištovali unik radiace...na tom je vidět jak se tutlá co jen jde...to je spíš usměvné
doplněno 05.12.14 14:30:ovšem já se moc nebavím
při Černobylu jste věřil čemu?..státu,státním uřadum a mediím... nebo lidem kteří dostávali jod v tabletkách?
doplněno 05.12.14 14:54:při těchto nehodách se bude lhát,mlžit,zastírat a mlčet vždycky a všude...tak to prostě je ,bylo a bude...
chtít po Ustavu pro jadernou energetiku informace o skutečných událostech a hodnotách..je jak chtít po řezníkovi aby propagoval sóju.
Fajn. Připusťme, že je nebe nad Evropou zamořené radioaktivním prachem. To zřejmě chcete slyšet. Tak teda jo. Co s tím budete dělat?
magdon: nic,budu se modlit abych za pár let neonemocněl já nebo někdo z rodiny rozpadem buněk-rakovinou
U nás taky vyhlásili smogovou situaci - jsme téměř geometrický střed Moravy. Ještě nikdy předtím co pamatuji se to nestalo (a pamatuji hodně).
inzinýrka: přesně tak..u nás taky je toto vzácností a s touhle nehodou je to zvláštní "náhoda" nemyslíte..nám je doporučeno nevycházet až do odvolání.Hlásí to pořád dokola jakoby smog byl něco smrtelného a ojedinělého.Každopádně morava je na ráně případnému radioakt.smogu jako první.Normální to není,dokonce MHD je zdarma pro všechny.
Rozhodně je to zvláštní náhoda! Asi tak stejná, jako ta, že sousedovi včera pošel kocour, což běžně touhle roční dobou nedělá. Za to určitě může to, že v elektrárně Ledvice praskla ve strojovně žárovka!
teď jsi mě pobavil
Došly argumenty?
Kdybych měl dělat vědu ze všeho, co už mi v životě prolétlo na hlavou, byl bych dávno v Bohnicích.
Guajacuran běžně kupuju v lékárně na rohu a užívám ho občasně už léta (a rozhodně nejsem "jen vyvolený"), když jsem přetažený, nebo nervózní. Někdy pomůže, někdy ne. Ovšem necpu se s tím po hrstech.
"...lék, o kterém se moc neví..." "... Docela obtížně se mi o tom preparátu podařilo získat info..."
Možná by stačilo si přečíst příbalový leták . Je to lék na uklidnění (otupení) nervů, tak je snad normální, že uklidňuje a zpomaluje reakce. Co jiného by asi tak měl dělat? Mimochodem, vedlejší účinky má i acylpyrin.
A ještě jedno mimochodem - jak to souvisí s transformátorem v ukrajinské elektrárně ?
Netuším, kde jste "obtížně" získával informace , ale strejda Google mi za 0,32 vteřiny našel 3680 odkazů.
Magdon, bingo. O Guajacuranu slýchávám v posledních několika měsících často, jakmile se zmíní nějaký stres, přepracování nebo těžká životní situace, tak s ním někdo přijde. Pamatuji, že asi před 2 lety mi o něm poprvé vykládal známý, jaký je to objev, úplná novinka, převrat v životě běžného člověka...
Guajacuran - moje vlastní zkušenost ,- že novinka to mne tedy překvapuje , v roce 1979 (+,- tři roky ) , jsem si v pátek v práci asi uskřípl krční nerv mezi kr. obratle , po dojezdu domu mi matka tahala hlavu vzhůru od těla abych aspoň trochu vydržel příšernou bolest a žena mezitím letěla do budky volat záchranku .Po jejich příjezdu mi napíchali nějaké dvě injekce a dali teď už nevím asi jednu nebo dvě tablety Guajacuranu , zbylé balení zanechali a řekli dávkování do pondělka. Byl jsem do nedělního večera úplně mimo , prostě okno jak po šíllené opici , právě za námi na výkend přijeli rodiče maželky z Moravy ,kdy dorazili atd. jsem nebyl schopen zaregovat , odjeli prý v neděli odpol. a já jsem o tom nic nevěděl .
A v roce 1999 , když máti umírala doma na rakovinu kostí , tak dostávala kromě nějakých silných opiátů (už si nepamatuji) , též se svolením doktorky ještě Guajakuran v kapkách ., a to vždy žadonila abych už jí jej dal , že už to nemůže vydržet .
Toť moje zkušenost , a nikomu to nepřeji .
Guajacuran je běžný lék. Při potížích, bolesti v bederní páteři, zablokovaná páteř, 2 ploténky, ho občas užívam v kombinaci s Dorsiflexem. Už cca 10 let a žádné účinky, že bych byl mimo, sjetej.
Thomasi: to s maminkou je mi moc líto.. strašné a bolestné vidět takto odcházet nejmilovanější osobu .
Nedošlo k havárii v části která cokoliv společného s radiací ale k havárii které jsou poměrně běžné i u nás a stávájí se ve všech typech elektráren k poruše transformátoru. Situace jako v černobylu již nastat nemůže, přečtěte si něco o té havárii a také o technice jaderných elektráren. JE v Černobylu byla koncepce o které se už v době její stavby vědělo že riziko havárie v kombinaci s i poměrně banální lidskou chybou je vysoké, dnešní elektrárny již jsou uplně jiné a černobyl oproti nim působí jako děcká hračka, nelze v krizovích situacích udělat nějakou blbost která by vedla k havárii a v krizové situaci se celý reaktor odstaví tak aby nedošlo k situaci která by mohla ohrozit lidi a člověk již nemůže uvést reaktor zpět do provozu dokud nebezpečí nepomine - tak tomu v černobylu nebylo i v případě obrovského nebezpečí si mohl operátor dělat cokoliv.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.