Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych znát (bez politických emocí) názor širší skupiny na ceny zboží v Česku a v porovnání třeba v Německu. Nepřipadá Vám zcela absurdní, že Němci i ostaní mají stejné nebo i levnější ceny: (nejen) základní potraviny (nyní třeba i vejce, že), benzín, eletřinu (stejně drahá jako u nás nebo i levnější), běžné i lepší oblečení, boty, drogerie, pivo v suproších je tam taky levnější než u nás. A přitom cena práce je tam o poznání větší. Jak to vnímáte, pokud nějak? Mj.když jsem byl v sezóně ve Francii na riviéře a v suproši jsem nakupil plnou kabelu zboží (potravin) a platili jsme 3.50e (možnnáto bylo dokoce 2.90) tak jsem pak ještě 3x kontrolovali účet, na co zapomněli, a opravdu tam bylo všejak má být. Třeba balená voda u nás naprosto luxusní a drahá je tam za pár "šušňů" (samozřejmě je tam cena dopravy). Nevím, někdy jsem z toho docela rozladěný i vzhledem mj. ke stagnujícím platům, že. Díky za příspěvky.
osobně si myslím,že je to v nás-češích...jsme prostě poznamenaní dobou nedávnou minulou-kdy každy oje...al stát,druhé-prostě "z cizího krev neteče " a "kdo neokrádá stát,okrádá rodinu" atd. To se bohužel podepsalo na mentalitě-třeba vejce-v Něměcku stojí 2,70-v akci v Kauflandu i 2.50 a v ČR proběhne zpráva,že vejce asi podraží(údajně malé chovné klece) no a co udělají češi-šup a tradá vejce jdou o dvě kačky nahoru-znovu mediální masáž jak je to v celé EU-další zdražení a jejda ony vejce stojí v unii pouhou polovinu...Takže někdo nám čechům kecá...A p je to třeba z benzínem...,danově je to spotřebka+DPH do 20,-/litr+ cena za produkt z rafinerie(pro náš trh dodávají pouze asi 4 rafinerie-(Čepro,Chemapol atd.) a to bez ohledu na značku(Shell,OMV a další-tzv.prémiová paliva jsou pouhou aditivací základního benzínu,nafty) někde nějakých 8-9 kaček/litr ,jsem na nějakýcj 29,- max.30,-za litr a jejda-zbývá marže prodejců a dopravců...A ta dělá někde 7-9 kaček na litru...Takže asi jediným způsobem jak z toho ven je "bojkot"-kdo můžete(což jsou všichni kdo mají auto) jezděte si nakoupit velké nákupy do SRN(i s cestou se to rozhodně vyplatí),zrovna tak natankovat do maxima apod. Čím víc nás bude-tím víc bude klesat zisk prodejcům(vyčůránkům)a konečně jim dojde základní ekonomické pravidlo,že zisk netvořím marží ,ale obratemm...,takže budou muset s cenami dolů...Podobně jako na trhu realit-čím se mín prodávají nové byty-tím víc je musí chtě nechtě developeři zlevnit(ale i tak samozřejmě mají zisk)...
To, že jídlo je tam opravdu kvalitnější a také levnější je pravda( německo, rakousko) a o tom výběru ani nemluvě, samá dobrota. Takové nakupování v akcích se opravdu vyplatí. Ne jako náš český Kaufland, což je pro mě jedno velké skladiště náhražek a ne levných náhražek. Co se týče kvality oblečení je to asi stejné, alespoň v obchodek jako Takko, New Yorker apod.
Je sice pravda, že výplaty jsou tam větší, ale život, alespoň v hlavních městech je velmi drahý(např. nájem), nevím kolik v Praze, ale třeba ve Vídni stojí měsíční jízdenka metrem 50€. Ono když se to všechno spočítá tak průměrně vydělávajícím lidem v zahraničí moc nezbude, ale alespoň platí za kvalitu! No a obecně jsou na tom lépe než my! Jsou to uplně jiné země...
Ale ono to nejde srovnávat, jen jednotlivé položky, je spotřební koš. Je třeba brát mzdy a zboží od špendlíku až po ...
a pak ceny až nějaké vyjímky jsou smluvní! Tady je prý kapistalismus a tak je třeba co nejrychleji vyrochat prachy a co se přišlo. Život se krátíí.
A co s tím? Vina naše, že se necháme svými služebníky odrbávat, nechrání nás, krade se ... a my to trpíme. Dělají všichni pouze jen to co se jim dovolí. Kdo by si nehrábl, když může? Nejde o závist?
Jj, něco je určitě špatně. Mně třeba zaráží ceny piva. Dřívo stálo točené pivo v hospodě (třeba) 1,70Kčs a lahvové v krámě (nevím už přesně) asi 1,60Kčs. Nejde zde o to, že ty byly nesrovnatelné ceny proti dnešku, ale o to, že půllitr piva měl srovnatelnou cenu v hospodě i v krámě. Dnes seženete lahvové okolo 8 korun a to samé točené je třikrát tak drahé. A není to tím, že by si hospodský dával astronomickou marži,. Je to tím, že už pivovary dělají takové rozdíly mezi výstupními cenami svých výrobků. Vždyť v běžném obchodě (tedy i marží a dopravou) je ten lahváč levnější, než je nákupka točeného z pivovaru!
Kam tohle povede? Snaží se pivovary zlikvidovat naše klasické české hospody? Proš?
A co udělá v nouzi hospodský? Bude muset zdražit pivo aby měl na nájem, takže odradí zákazníka (ten ta to taky nebude mít) , který si bude raději domů kupovat lahvové. Anebo se na pivovar vykašle, a bude za pípou otvírat a rozlévat to lahvové koupené v nejbližším hypermarketu?
...Proč?
Pivo je tu extra levné, proto do Česka jezdí až z Anglie, aby se mohli levně opít. Kamarád byl v Belgii (Nizozemí?) a tam za 0,3l pivo nevalné kvality zaplatil 9 €...
je to prostě o lidech a o tom, co si za zboží míní říct. V Poličce stojí dobré pivo cca 16kč a v Brně je břečka za 26 i 28k.MJ.i proto přestávám chodit po hospodách, kvalita jde velmi dolů a je vytlačována kvantitou. Nespíše Kdyby zákazníci více přemýšleli, nemuseli by asi platit tollik, jak bylo napsáno výše.
Dříve u nás bylo v každé větší vesnici zemědělské družstvo. Tam se například chovaly krávy, prasata atd. S příchodem volného obchodu a deregulace naši zemědělci přestali s výrobou. Dovážíme levnější dotované potraviny. Zeptejte se minulých ministrů zemědělsví, za co brali v uplynulých letech platy. Lepší už to nebude. Nejdříve musí přijít revoluce, ta přijde až stát propustí velké množství úředníků a ti veřejně odhalí co se tady po revoluci dělo.
No, vesnice, to je kapitola sama pro sebe!
Dříve opravdu bylo JZD v každé vesnici a celá vesnice tam pracovala, kromě hospodského a krámské z Jednoty či Koloniálu. Dneska jsou tyto vesnice totálně vybydlené, baráky se rozpadají, a v těch co stojí jsou Pražáci lufťáci nebo staří důchodci na dožití. Pole zarostlá, nebo tam je sluneční elektrárna, v lepším případě řepka.
Kam tohle povede a je vůbec ještě nějaká cesta zpátky, k znovuosídlení venkova?
Kdo tu nemá vazby na rodinu a je schopný se odpoutat, zná jazyky a něco umí, aby se dokázal uplatnit, má řešení nasnadě: odjebať sa odtiaľto, strašne rýchlo sa odjebať.
Když si u nás koupíte např. jogurt s supermarketu tak zákonitě musí být dražší než např. v Německu. Protože se vyrobí v DE a prodává se v síti firmy z DE.
Dzordz: to si můžou dneska dovolit jenom lidi tak do 30 max. 35 let.
Ti který sou tímhle sajrajtem nejvíc postižení se nikam vydat nemůžou protože na to nemají bud věk nebo vzdělání nebo sou zdravotně postižený!.!.!
Včera jsem vyslechl ve ZPRÁVÁCH oficiální zdůvodnění,proč se tak extremně zdražily vejce.Prodejci,přes všechny upozornění orgánů kontroly překročili všechny hranice slušnosti a chamtivosti a zvedli si marše až na 120% .Trh tedy přestal fungovat a obchodníci si neskrývaně mastí kapsy.
JABRAKA
s tím souhlasím a myslím si,že to je u nás takto ve většině případů. Kupující by si měli dobře zvážit,zda-li jim to opravdu stojí za to kupovat.Myslím, že bez vajec se člověk neobejde, ale za měsíc mu jich stačí sníst co ja vim 5 až 6, takže bych je opravdu takto předražené nekupoval. I minerálky jsou celkem drahé na to,že se někde tahají ze země a "jen" distribuují.
Dík za příspěvky.
Asi před týdnem jsem zaslechla v rádiu kousek reportáže - nevím tomu hlavu ani patu. Kdo o tom něco ví, prozraďte.
Jednalo se o porovnání cen a výdělků za posledních tuším 18 let. Výsledek byl, že dnes se máme o něco lépe než před 18ti lety.
Už vloni v nějakým rozhovoru Kradlousek řekl že se máme jak prasata v žitě.
RE: Lujs>Pan Kalousek si zjevně protiřečí. Nabádá občana, aby si nežil nad "poměry", na druhou stranu jakmile mu chybí penízky pro stát šmahem vydává státní dluhopisy. Když skromnost, tak pro všechny!
A to je problém si uvědomit. jaký jsme měl plat tehdy a jaké byly ceny a srovnat s dnešní situací? Na to nepotřebuji žádnou reportáž, aby mi někdo něco mlátil do hlavy. Spotřební koš... Kolik by v přepočtu stál dnes Trabant?
copak spotřební koš, ale ta marnost, když vím, že když zajedu za hranice za stejné peníze mám reálnou šanci nakoupit více než v Česku, pokud se bavíme o věcech denní a běžné spotřeby a o rozdílu v kvalitě výrobku i obalu raději nemluvě. Samozřejmě příkladem u nás jsou myslím nová auta o něco levnější než za západní hranicí, ale tím to asi končí. V zásadě mi jde hlavně o tom, aby se o tom vědělo a lidé více přemýšleli. v Seriózním TV průzkumu jsem se např. dozvěděl, že stejný balík volání sms a datových služeb v Anglii stojí cca 45% toho, co u nás. Pěkné,že? Hlavně že my živíme ty úřady na ochranu spotřebitele, regulační a jiné úřady,co by měli toto kontrolovat. Prostě to vůbec nefunguje. To je můj problém.
Mě spíš vadí to že sou tady lidi který ze svýho příjmu zaplatí 60-70% za věci jenom spojený s bydlením ale ne proto že by bydleli v nějakým přepychu.
Ale varuju. Až si to prohlédnete, je toho hodina a půl, tak už si nedáte hamburgra. Nikde a nikdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.