Nejste přihlášen/a.
Jenže porodí žena, má rodidla a co otec? Oploditel? Spoluzploditel?Říkáme rodiče, jasně, ale muž nerodí, pouze oplodní. Takže matka je rodička a otec je oploditel. Tak a ted vím, jak budu doma oslovovat.
Milý jumbo, toto oslovení se Tvému oploditeli zaručeně nebude líbit. Pokud jej přesto použiješ, dobře se rozhlédni kolem sebe. Zaručeně někde blízko visí facka ve vzduchu. Tak pozor ať nedopadne! Jaga.
paní babojago-pozdě přišlo Vaše varování. Při obědě jsem se rodičů zeptal, jaký význam má slovo rodič. Mamka řekla, že to pochází ze slova rodit, to jsem chápal, ale táta ten řekl, něco podobného, jak tady dole někdo napsal, že ze slova rod. Zachování rodu, rozmnožení rodu, zajištění určitého rodu,kmene.Mamka a sourozenci se smíchy váleli, ale táta to moc vzal vážně a chtěl tedy vědět co myslím já. Tak jsem mu řekl co tady na poradně, ale když myslí, že je to od slova rod, zachování kmene, rodu, tak že je asi kmenový zploditel, no a musel jsem místo na běžky, jít na půdu pytlovat bordel, aby se to v týdnu odvezlo do sběrného dvora. A to jsem měl mít dneska volno. Pytlovat měl brácha a táta. Já dělal minulou sobotu. Ale myslím si, že mu to přišlo vhod, tahle debata, protože v telce byla liga mistrů-fotbal a tak semnou takhle vyšplouchl, aby nemusel pytlovat a mohl se dívat. Takže jsem se stejně nedozvěděl význam slova, jen jsem musel makat.
Myslím, že spojovat pojem "rodič" pouze s ženskými rodidly,
by nepostihovalo skutečný význam toho slova.
Asi nepochybujeme, že ke zrození dítěte je třeba spojení dvou lidí,
bez nichž by k němu nedošlo.
Tihle dva jsou tedy společností hodnoceni jako "rodiče",
protože skrze ně byly přírodou vytvořeny podmínky k něčímu.zrození.
Té části páru, v jejímž těle se budoucí dítě vyvíjí a posléze vstupuje do světa,
říkáme: "rodička," a části jejího těla skrze kterou se to děje .."rodidla."
Tedy si nemyslím, že by slovo rodič bylo odvozeno od slova rodidla,
jako spíše od ..zrození, narození, zrod, a slovo "rodič" mělo původně
by mělo zahrnovat i následnou péči o dítě, jeho výchovu, a tím i výchovu svojí vlastní.
Rodič, to je ten, kdo mi zpívá u postýlky písničku, ten, co mě za dlouhých nocí, kdy mám horečku, dělá zábaly, chová a utišuje.
Rodič, to je ten, ke kterému jdu vždy pro radu, když něco neznám, nevím.
Rodič, to je ten, co mě provází celý život, mohu se na něj vždy spolehnout, vždy se k němu můžu vrátit.
Rodič, je to také ten, co nás zplodí... to je jen inkubátor, který nás někdy odloží a nechá skutečným rodičům...i tomu se říká rodič.
doplněno 03.03.12 10:38:Obecně vzato, rodič je ten, co nás vychoval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.