Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psaní článků - jak vymyslet téma

Od: darkstar odpovědí: 16 změna:

Chtěl bych vás poprosit o radu. Mám snad talent na psaní článků, všichni mi je chválí, jeden mi dokonce vyšel v MfDnes, ale mám problém s tím, že si nedokážu vymyslet téma, na jaké bych měl napsat článek. Všechno co jsem kdy napsal, tak bylo na nějaké zadání. Asi by mi většina z vás napsala, ať se zamyslím nad svými koníčky a o tom píšu, avšak problém je v tom, že já v podstatě žádné nemám (vím, je to nepředstavitelné). Jde s tímtomým nedostatkem něco dělat?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

misa28*
hodnocení

0x

a proč jako ty články píšeš? Asi jentak plácat o blbostech jako všichni novináři žejo? Ale to nemá cenu stejně novivny čtou jen dementi :)

Já třeba nemám slohový talent, ale pár věcí už sem napsal. Podstatné je totiž jedno: Psát jen když máš něco důležitého co chceš ostatním sdělit. Třeba budeš dělat výzkum, objevíš nějáký zajímavý výsledky, tak o nich napíšeš ostatním.

Ale psát jentak toho sou plný noviny a kničemu to není. Samozřejmě pár žen si to koupí aby měly o čem drbat,ale smysl to nemá :-D

ellin*
29.02.12 23:22

Závist?

darkstar
hodnocení

asi jo, asi máte pravdu. Nebudu psát, ale Vy nepište také, alespoň dokud se nenaučíte česky.

hodnocení

0x

Máte rodinu. Tatínek - má nějakého koníčka? Maminka - má nějakého koníčka? Děda, Babička?

Vyberte si některého člena rodiny a napište o něm a jeho koníčkách. Napište o své první lásce, o svých touhách a přáních. Moje prázdniny u dědečka a babičky. Páni, témat je.

doplněno 29.02.12 23:21:

Kdo nic nedělá, ten nic nepokazí. Pište, třeba z vás jednou bude spisovatel.

sargo*
hodnocení

0x

Trochu problém je, že "o čem" je větší než polovina úspěchu. I v novinách je třeba těch, kteří dokáží psát podle zadání, ale takových lidí je hodně. Těch, co mají drive a ví "o čem" podstatně méně :) Ne náhodou mají úspěch i knížky napsané třeba špatně (znáte Zelaznyho?), ale je tam něco, co jinde ne...

Nicméně naučit se to do určité míry dá. Když naskočíte do vlaku, jedete v něm - jeden nápad plodí druhý, vychází ze sebe, nabalují se. Nedostatek koníčků problém je, protože pak vám chybí takový vyhraněnější směr, kterým byste měl dost energie se dát. Když nejste z ničeho dost nadšený, proč byste strávil noc a den jenom nejistým hledáním nějakého drobtu informace, která z roztříštěných kousků dá dohromady celek? Možná to je ta potíž - možná vám nechybí nápady, ale nadšení. Vlastně je jedno do čeho. Mám kamaráda novináře, kterého zajímalo... hmm, který byl fanda do jednoho oboru, a tak okolo toho začala vycházet příloha, která patrně zanikne, až on odejde. Další věc je - je hezké umět dát dohromady pár vět, ale máte dost vzdělání na to, abyste psal o něčem víc než kapsářích z Václaváku? Zkrátka, v čem je vaše přidaná hodnota? Najděte si jakoukoli - a té se držte. Z malé přednosti udělejte velkou, pište o tom, co zajímá VÁS. Pokud to nebude tvar knoflíků na císařských uniformách, čtenáři se najdou.

Na druhou stranu, i ti, kteří píší na povel, jsou třeba. Kdo něco píše ve velkém zpravidla potřebuje někoho k ruce, kdo dodělá tu omáčku okolo. Pokud byste chtěl pracovat přímo v novinách, víc než cokoli jiného byste asi potřeboval známosti.

Trochu je i otázka, kolik vám je :)

misa28*
hodnocení

0x

Kdybys chtěl aby přicházely fakt jentak nápady, tak nato je jedna důležitá podmínka: Musíš mít mozek v hluboce relaxovaném stavu, a k tomu ti nejlíp pomůže psychowolkmen. Anebo začít s vymýšlením ráno, hned jak se probudíš, ještě než vstaneš z postele. V hluboké relaxaci mnohem líp funguje tvůrčí myšlení. A ještě líp v hypnóze, ale to by tě do ní musel někdo dostat. Prý k tomu taky dobře pomáhají některé drogy, ale to by ti musel poradit někdo kdo má zkušenosti.

Mě se třeba jednou zdál zajímavej sen, pak sem se probudil ale v tom snu sem jakoby vědomě pokračoval, a vymylsel a napsal sem bezvadnou povídku. Sice vymyšlenou takvý scifi ale stála zato.

martinaa*

No, Vy máte dost. Hypnóza? Drogy? To jako tazatelku navádíte k těmto (mimochodem nebezpečným) kravinám?*zed*

sargo*

On vůbec Míša co tak všude možně odpovídá, tak co příspěvek, to perla *smich*

martinaa*
01.03.12 11:19

Koukám:D

misa28*

nojo to bude tím, že mám jiné názory než většina populace. Otázka je, jestli je to proto že sem blbej, anebo proto, že jako jeden z mála nepřejímám názory ostatních, ale vytvářím si svoje na základě logiky a rozumu.

sargo*

Kdyby byly skutečně vlastní... originalita se cení ;) Pokud to není honba za ní za každou cenu - pak je spíše (většinou) znakem nevyspělé mysli. Tady nejste, abyste prezentoval sebe. Ale abyste se zamyslel nad druhými. A to je zatím pro vaši logiku a rozum trochu moc velká fuška, což? ;)

misa28*

Tak na hypnóze ani jiných relaxačních technikách není naprosto nic nebezpečného jestli to nevíš!

Hypnózu i regresi jsem abslovoval, a riziko je tady jediné, a to že na tebe nebude fungovat :)

Drogy sou možná nebezpečné, ale pokud se to zkusí jednou a pod vedením někoho zkušeného tak se to riziko minimalizuje. A třeba marihuana je míň nebezpečná než alkohol to ví i odborníci.

martinaa*

Názory ostatních? Stačí si přečíst tvé příspěvky o babyboxech. To není o jiných názorech, to je zcela mimo ( a zdraví ohrožující). Drogy komentovat nebudu, dva roky jsem žila s huličem a pro mě je prostě droga jako droga. Marjánka mění chování, psychiku atd, ale kdo neviděl, neuvěří. Když podstouíš hypnózu i regresi u někoho, kdo to neumí, více to ublíží, než pomůže.

jabraka*
hodnocení

0x

Řekl bych,že najít téma článku,nebo povídky je to poslední.V první řadě je k tomu potřeba rozsáhlá slovní zásoba a znalost gramatiky.pak také paměť,která umožní navazovat jednotlivá slova ve větách a věty navzájem.Pak lze psát o čemkoliv.Já jsem napsal několik článků o podlahách.Jde psát o pobytu v lázních,o nastupujícím jaru a zpěvu ptáčků.Tedy,odborné články podle tvé profese,podle tvých koníčků i okolností.Je k tomu třeba také kus osobních zkušeností.

JABRAKA

hodnocení

0x

Skoro mi to připadá, jako kdybych já napsal, že jsem sice dobrý fotograf, ale nevím co mám fotit..

Tudíž bych neřekl, že je to jak píšete "nedostatek"..., ale zcela zásadní problém..

eulalie*
hodnocení

0x

Máte-li takový nedostatek, tak holt nemáte to patřičné nadání na psaní článků... Mrkněte na některé blogy různých lidí a uvidíte, o čem všem se dá psát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]