Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
poslední dobou občas jezdím jako rozvoz pizzy a nepřestávám se divit jak lidé mají různě / neviditelně umístěná čísla svých domů.
8 z 10 čísel není vidět, natož z auta.
Nechápu proč se lidé za číslo domu stydí nebo co je k tomu vede.
Takže mě zajímá, jak a kde máte umístěné číslo domu vy.
krásně viditelné ze silnice
Dobrý den, tak, čísla mám na domě dvě - krásné smaltované tabulky (červenou a modrou).
Viditelnost je velice dobrá a za ta čísla se nestydím, protože mám i hezká (sudá). Navíc je to označení důležité, tradiční (a snad i povinné=?) pro orientaci všech. Ale, pokud si někdo dům neoznačí, tak má zřejmě z něčeho obavu nebo nechce být dohledatelný. Zdravím!
Jo jo přesně takoví jsou nejlepší...
Třeba tady mají umělecké číslo černé na černém p/..., nebo také je dost dobré umístění čísla tak, že je vidět až když jste u něj. Má to tak 90% pan/...
Normu asi ne, případně není závazná (pokud ji máte, dejte odkaz, všichni se rádi poučíme). Něco je dáno v zákoně o obcích, něco je ponecháno na libovůli obce. To, že to nikdo nekontroluje, platí do té míry, že kde není žalobce, není soudce. Když jsme revitalizovali sídliště, vlítli na nás z obecního úřadu, poněvadž dostali stížnost od záchranky. V průběhu rekonstrukce na přechodnou dobu zmizelo "jen" 10 čísel popisných, což byl pro složky záchranného systému "trochu" problém. Nakonec se to řešilo domluvou.
doplněno 02.12.14 10:34:Lépe číst a rozlišovat! Norma a zákon jsou dvě rozdílné věci. Jak píšu výše Něco je dáno v zákoně o obcích, něco je ponecháno na libovůli obce. O závaznosti zákona zde nikdo nepochybuje. Když je psáno o normě, ptám se po normě. Existuje technická norma upravující označování domů čísly popisnými a orientačními?
Jistěže je závazná. Jedná se o Zákon o obcích č.128/2000 Sb. a jeho novely, paragraf 31. Dle tohoto ustanovení musíte mít na domě tabulku s číslem, a to v takové podobě, jakou určí obecní úřad. Pokud si tam dáte mimo ni ještě nějakou jinou, je to vaše věc.
Máte recht, norma není. Nicméně v uvedeném paragrafu je doslova uvedeno, že podobu určuje obec. Z pohledu občana je jedno, jestli je podoba dána normou, na kterou zákon odkazuje (v takovém případě je norma závazná) nebo ji určuje někdo jiný. Jde o to, že v každé obci má označení pevně danou podobu, je závazné a dost lidí na to dlabe. Dokonce si dům neoznačí vůbec.
Souhlasím. Nicméně včera jsem (znovu) hledal vyhlášku naší obce toto upravující a alespoň na netu nenašel. Vycházím tedy z toho, že platí to, co je v zákoně a zbytek je na libovůli občana. Tedy např. barva a rozměry označení. Proto jsme při rekonstrukci popustili úzdu fantazii a původní č.p. nahradili větším, plastickým a jaksi bez barevného terče. Nikdo neprotestuje, tak to snad je OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.