Nejste přihlášen/a.
Přednost má závorka, dělení a násobení má stejnou prioritu, takže dál se pokračuje zleva do prava, výseldek je 9. Každá jiná možnost je špatně ![]()
Obě odpovědi špatně. Pořadí priorit je mocnění, násobení, dělení, sčítání, odčítání
Závorky jen oddělují samostatné priority
Postupujeme podle pořadí priorit a nikoliv zleva do prava
Takže
1. krok 6:2*3
2. krok 6:6 =1
Například není 64 ale 512
doplněno 27.02.12 17:26:Ten příklad je dvě na třetí a ta trojka na druhou.
jirbar:
nemáš pravdu, ohledně stejných operací se postupuje z leva do prava.
pořadí výpočtu je:
-operace v závorce
-mocnění odmocnění
-násobení dělení
-sčítání odčítaní
závorka vždy upřednostňuje
dělení a násobení bylo odjakživa na stejné úrovni, tyto operace neměli nikdy mezi sebou nějakou přednost!
Dobře nebylo to přesně popsáno násobení a dělení má stejnou prioritu jako sčítání a odčítání. Ovšem na výsledku to nic nemění, neboť se postupuje z PRAVA do LEVa a nikoliv naopak. Viz Wikipedia
doplněno 27.02.12 17:59:Jinak sám bych taky spíš napsal 9, takže asi nepřesný výklad pravidel.
Ve Wikipédii jsem objevil už tolik chyb, že jí už vůbec nepoužívám
. A tohle je teda hrubý nedostatek, napsat že se počítá zprava doleva
. Kalkulačku, která mi upřednostní násobení před dělením bych okamžitě vyhodil, protože bych od ní nemohl čekat co mi kydy díky tomu vypočítá :D. Mám k dispozici několik "kalkulaček" včetně programovatelných v BASICU a všech jsem to vyzkoušel a výsledek je 9.![]()
Podle úmluvy se provádí výpočet podle priority početní operace, často i násobení před dělením. Početní výkon, který se má provést napřed, dáváme do závorek.
První kalkulačka upřednostňuje násobení před dělením, druhá provádí výpočty odleva doprava, tak jako většina kalkulaček:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.