Nejste přihlášen/a.
Přednost má závorka, dělení a násobení má stejnou prioritu, takže dál se pokračuje zleva do prava, výseldek je 9. Každá jiná možnost je špatně
Obě odpovědi špatně. Pořadí priorit je mocnění, násobení, dělení, sčítání, odčítání
Závorky jen oddělují samostatné priority
Postupujeme podle pořadí priorit a nikoliv zleva do prava
Takže
1. krok 6:2*3
2. krok 6:6 =1
Například není 64 ale 512
doplněno 27.02.12 17:26:Ten příklad je dvě na třetí a ta trojka na druhou.
jirbar:
nemáš pravdu, ohledně stejných operací se postupuje z leva do prava.
pořadí výpočtu je:
-operace v závorce
-mocnění odmocnění
-násobení dělení
-sčítání odčítaní
závorka vždy upřednostňuje
dělení a násobení bylo odjakživa na stejné úrovni, tyto operace neměli nikdy mezi sebou nějakou přednost!
Dobře nebylo to přesně popsáno násobení a dělení má stejnou prioritu jako sčítání a odčítání. Ovšem na výsledku to nic nemění, neboť se postupuje z PRAVA do LEVa a nikoliv naopak. Viz Wikipedia
doplněno 27.02.12 17:59:Jinak sám bych taky spíš napsal 9, takže asi nepřesný výklad pravidel.
Ve Wikipédii jsem objevil už tolik chyb, že jí už vůbec nepoužívám . A tohle je teda hrubý nedostatek, napsat že se počítá zprava doleva
. Kalkulačku, která mi upřednostní násobení před dělením bych okamžitě vyhodil, protože bych od ní nemohl čekat co mi kydy díky tomu vypočítá :D. Mám k dispozici několik "kalkulaček" včetně programovatelných v BASICU a všech jsem to vyzkoušel a výsledek je 9.
Podle úmluvy se provádí výpočet podle priority početní operace, často i násobení před dělením. Početní výkon, který se má provést napřed, dáváme do závorek.
První kalkulačka upřednostňuje násobení před dělením, druhá provádí výpočty odleva doprava, tak jako většina kalkulaček:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.