Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad

Od: helpy odpovědí: 13 změna:
Takže k věci : 6:2(1+2)A na vyber jsou 2 výsledky ( 1, 9 )Díky za pomoc..Viz TOto libise.cz/... ... #f24346708

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Výsledek by měl být 9 protože operace dělení i násobení jsou postavené na stejnou úroveň a postupuje se zleva doprava.

Takže šest děleno dvěma je 3 krát tři.

Ale jsem ze školy už hodně dlouho.

hodnocení

0x

Přednost má závorka, dělení a násobení má stejnou prioritu, takže dál se pokračuje zleva do prava, výseldek je 9. Každá jiná možnost je špatně ;)

jirbar*
hodnocení

0x

Obě odpovědi špatně. Pořadí priorit je mocnění, násobení, dělení, sčítání, odčítání

Závorky jen oddělují samostatné priority

Postupujeme podle pořadí priorit a nikoliv zleva do prava

Takže

1. krok 6:2*3

2. krok 6:6 =1

Například není 64 ale 512

doplněno 27.02.12 17:26:

Ten příklad je dvě na třetí a ta trojka na druhou.

jirbar:

nemáš pravdu, ohledně stejných operací se postupuje z leva do prava.

pořadí výpočtu je:

-operace v závorce

-mocnění odmocnění

-násobení dělení

-sčítání odčítaní

závorka vždy upřednostňuje

dělení a násobení bylo odjakživa na stejné úrovni, tyto operace neměli nikdy mezi sebou nějakou přednost!

jirbar*

Dobře nebylo to přesně popsáno násobení a dělení má stejnou prioritu jako sčítání a odčítání. Ovšem na výsledku to nic nemění, neboť se postupuje z PRAVA do LEVa a nikoliv naopak. Viz Wikipedia

cs.wikipedia.org/...

doplněno 27.02.12 17:59:

Jinak sám bych taky spíš napsal 9, takže asi nepřesný výklad pravidel.

rv*

To mají na wikipedii napsané špatně, ale pak tam mají příklady a ty jsou dobře - zleva doprava.

petapeta*

Tak to můžete opravit. Ve Wikipedii je těch chyb plno.

Ve Wikipédii jsem objevil už tolik chyb, že jí už vůbec nepoužívám *ee*. A tohle je teda hrubý nedostatek, napsat že se počítá zprava doleva *haha*. Kalkulačku, která mi upřednostní násobení před dělením bych okamžitě vyhodil, protože bych od ní nemohl čekat co mi kydy díky tomu vypočítá :D. Mám k dispozici několik "kalkulaček" včetně programovatelných v BASICU a všech jsem to vyzkoušel a výsledek je 9.;)

petapeta*
hodnocení

0x

Podle úmluvy se provádí výpočet podle priority početní operace, často i násobení před dělením. Početní výkon, který se má provést napřed, dáváme do závorek.

První kalkulačka upřednostňuje násobení před dělením, druhá provádí výpočty odleva doprava, tak jako většina kalkulaček:

wolframalpha.com/...

poetapeta:

od kdy má násobení přednost před dělením *haha*

petapeta*

Já jenom cituji naše přední matematiky. Je pouze řečeno, že často se dává přednost násobení před dělením, čili není to pravidlem. Jak je vidět, i někteří výrobci kalkulaček dávájí přednost násobení před dělením.

inserv.math.muni.cz/...

inserv.math.muni.cz/...

inserv.math.muni.cz/...

er*
hodnocení

0x

Sic už nejsem nějaký ten pátek ve škole, ale výsledek je 9;)

er*

A opravdu je nejlépe si to představit ve zlomku ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]