Nejste přihlášen/a.
Potřebuji určit průměr ocelové tyče z materiálu 11500, která bude volně podepřena ve dvou bodech s rozpětím 1000, respektive 2000mm a uprostřed bude zavěšeno břemeno o váze 1500kg. Velmi by mi to pomohlo. Před 45 lety jsem to uměl určit, od té doby jsem to nedělala a zapomněl. Nebo by bylo lepší použít trubku? Děkuji.
Zdravím,
určitě bude vhodnější použít trubku než plnou tyč. Čím větší vzdálenost podpor, tím víc ale musíte nosník dimenzovat.
Na výpočet můžete zkusit použít program Strojařka, který je zdarma.
Záleží jaký průhyb je pro Vás ještě přijatelný...
Třeba kulatina 50mm se prohne skoro o 40mm. 60mm o 19mm, 70mm o 10mm, 80mm o 7mm (80mm = 920,-Kč/m a 40kg/m)
Je to ale jen čistě teoreticky, musí se ktomu přidat vlastní váha materiálu, atd...
Osobně bych to udělal z roury 108x4, průhyb bude cca 7mm, cena 430,-Kč/m a 11kg/m
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.